S elektrikou k táboráku?

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
woro90

S elektrikou k táboráku?

Příspěvek od woro90 »

Zdravím všechny bastliče,
na Strahově se mi stala zajímavá příhoda, která mi znovu vnukla nápad postavit si cestovní kombíčko na baterky. Jednou jsme se tak s partou z bloku 6 přiopili a skončili jsme na jednom pokoji s kytarami - s akustikou a s elektrikou píchnutou do jakési doma dělané krabičky, ze které se linul poměrně slušný kravál. Původně to bylo myšleno jako ozvučení k počítači, s asi pětipalcovým reprem, ale ve spojení s kytarou to nebylo špatné. Byl v tom zesík postavený okolo TDA2030 - v jednoduchém zapojení se z toho prý dá vytáhnout nějakých 20W, ale 10W tomu prý svědčí lépe. Tak mě napadlo, že bych jako koncák použil tohle, a krmil to nějakým upraveným efektem, spíše asi něčím měkčím, ačkoli udělat tomu předzes z Fuzz Face by mohla být sranda :twisted: Jelo by to asi z lithiového packu nebo ze čtyř plochých, případně čtyř devítek 2s2p. Repro asi nějakou větší elipsu z televize.

Co si o tom myslíte? Je to koncepce vhodná k realizaci? Je to totální kravina a nemůže to fungovat? Za každý ohlas budu rád (snad kromě "postav si Rubyho" - to nechci, půl wattu mi nestačí).

A jaký distortion/overdrive (polovodičový, lampa tam nemůže být kvůli napájení z baterky) byste použili na zkreslený kanál? Jedním z hlavních kritérií by měla být snadná stavba a možnost napájení 12 či 18V.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
petrlesna

Re: S elektrikou k táboráku?

Příspěvek od petrlesna »

woro90 píše:Zdravím všechny bastliče,
na Strahově se mi stala zajímavá příhoda, která mi znovu vnukla nápad postavit si cestovní kombíčko na baterky. Jednou jsme se tak s partou z bloku 6 přiopili a skončili jsme na jednom pokoji s kytarami - s akustikou a s elektrikou píchnutou do jakési doma dělané krabičky, ze které se linul poměrně slušný kravál. Původně to bylo myšleno jako ozvučení k počítači, s asi pětipalcovým reprem, ale ve spojení s kytarou to nebylo špatné. Byl v tom zesík postavený okolo TDA2030 - v jednoduchém zapojení se z toho prý dá vytáhnout nějakých 20W, ale 10W tomu prý svědčí lépe. Tak mě napadlo, že bych jako koncák použil tohle, a krmil to nějakým upraveným efektem, spíše asi něčím měkčím, ačkoli udělat tomu předzes z Fuzz Face by mohla být sranda :twisted: Jelo by to asi z lithiového packu nebo ze čtyř plochých, případně čtyř devítek 2s2p. Repro asi nějakou větší elipsu z televize.

Co si o tom myslíte? Je to koncepce vhodná k realizaci? Je to totální kravina a nemůže to fungovat? Za každý ohlas budu rád (snad kromě "postav si Rubyho" - to nechci, půl wattu mi nestačí).

A jaký distortion/overdrive (polovodičový, lampa tam nemůže být kvůli napájení z baterky) byste použili na zkreslený kanál? Jedním z hlavních kritérií by měla být snadná stavba a možnost napájení 12 či 18V.
Ahoj, asi bys chtěl na na plochou baterii ozvučit celou kapelu? Zesilovač 5-10W napájený akumulátorem může dobře hrát(nějakou dobu) pokud použiješ nízkowatové repro s velkou citlivostí a velkým průměrem. Myslím, že v těchto chvílích už spíme, nebo hrajeme akusticky. Petr
Nástroje: Fender Precision Bass, Peavey Millenium BPX5
Aparát: Trace Elliot GP12 SMX + 4x10" a 1x15" boxy

Basa musí bejt nejen cejtit, ale taky slyšet.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Máš přibližně spočítané na kolik tě to vyjde? Neoplatí se ti třeba poohlídnout po nějakém starším microcube? myslím, že je na baterky
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Teorge píše:Máš přibližně spočítané na kolik tě to vyjde? Neoplatí se ti třeba poohlídnout po nějakém starším microcube? myslím, že je na baterky
tohle jsou řádově stokoruny - nejsou tam žádný trafa ani podobný drahý věci
jinak repro doporučuju teslu z rozhlasu nejlíp oválek ale ten kulatej taky nezní zle (maj oba tušim 5W)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

woro90 píše:Zdravím všechny bastliče Co si o tom myslíte? Je to koncepce vhodná k realizaci? Je to totální kravina a nemůže to fungovat? Za každý ohlas budu rád (snad kromě "postav si Rubyho" - to nechci, půl wattu mi nestačí).

a co treba něco takovýho http://lhotsky-elektro.kabel1.cz/index. ... t&Itemid=1
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

core88 píše:
woro90 píše:Zdravím všechny bastliče Co si o tom myslíte? Je to koncepce vhodná k realizaci? Je to totální kravina a nemůže to fungovat? Za každý ohlas budu rád (snad kromě "postav si Rubyho" - to nechci, půl wattu mi nestačí).

a co treba něco takovýho http://lhotsky-elektro.kabel1.cz/index. ... t&Itemid=1
No to vypadá jako přesně ten konec co bych tam nacpal, jen bych si ho asi smatlal sám a ušetřil pade :mrgreen:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak tady to máš a můžeš bastlit jen nevim jestli je to to samy :mrgreen: http://www.bastleni.estranky.cz/clanky/ ... ilovac-20w
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

Už podle pravopisu bych se toho bál (pokud to není tvá osobní stránka), je to trochu jiné zapojení, já jsem našel o trochu jednodušší. Každopádně díky, ale konec neřeším - jde mi hlavně o to, jaké mršítko použít jako preamp pro zkreslený kanál.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jinak jako repro asi Tesla ARE řady 5XX, šlo by?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

ne ta stranka neni moje ja sem ani necet to tam pise. :mrgreen: a mršítko na zkreslenej čenl tak zkus z lm386 ja sem si koupil nejako stavebnici měl to bej zesik na sluchatka (nono) a tak sem to natunil a zkreslení je parádní mam ho tu i z navodem jestli chces tak ho blejsknu
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

core88 píše:ne ta stranka neni moje ja sem ani necet to tam pise. :mrgreen: a mršítko na zkreslenej čenl tak zkus z lm386 ja sem si koupil nejako stavebnici měl to bej zesik na sluchatka (nono) a tak sem to natunil a zkreslení je parádní mam ho tu i z navodem jestli chces tak ho blejsknu
Se neptej a blejskni to hned... ať se něco poučím :lol:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak tady je to no zvuk to má fakt super http://core88.rajce.idnes.cz/zesicek/
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

core88 píše:tak tady je to no zvuk to má fakt super http://core88.rajce.idnes.cz/zesicek/
No to je vlastně skoro Ruby, ne? Jak je na tom s hlasitostí, třeba v porovnání s akustikou, na nějakých slušných repráčcích? Je aspoň trochu slyšet?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jo jo je to podobný jen to nemá tranzistor. no takle jak je to zapojený tak to řve až dost. měl sem na tom danej vobyč 3W 8 ohm repro z hadexu za 12 Kč a zvuk solidní . ten pot je porat na max jen kdiž chci aby to nebylo zkresleny tak uberu volume na kytaře ale pak to hraje mín . ale asi to je tak nastejno jak akustika nemam možnost srovnání .ideální krabička je tak něco 150x150x95 mm jako před zesilovač by to bylo super. to je tady bylo ono ted je v tý bedýnce Ruby :mrgreen: takle to vypadá http://core88.rajce.idnes.cz/mini_zesik/

jinak to maj i v GESu http://www.ges.cz/g036-ges07800007.html teda aspon podle chcematu je to stejny
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

Ták. Vypadá to, že budu kupovat dvě starší repra, šestapůlpalcová (není to mnoho, ale na nějaké to chrchlátko snad v pohodě),a ať už to udělám na baterky nebo ne, má problém - nemám tušení jak velkou bednu by to chtělo. Viděl bych to na klasické horizontální uspořádání (repra vedle sebe), abych nad to mohl prdnout zesík a nebyla to taková nudle. Chladič by čuměl do ozvučnice, aby byl na čerstvém vzduchu. Výkon už mám rozhodnutý, ta repra budou po 3W, jsou čtyřohmová, a zapojovat je budu asi sériově, 2 ohmy by byly už asi málo, zatímco 8 je běžná věc. Bedýnka asi klasická s 50% plochy zadní stěny. Poradíte mi někdo s rozměry ozvučnice, prosím?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Jako mrsitko muzes zkusit postavit jednoduchej tube screamer -klasika -
http://www.geofex.com/Article_Folders/T ... sxfram.htm

uplne dole je schema bez spinace - zadnej tam nehodis, nepotrebujes a je to bez vstupniho a vystupniho bufferu, co te taky nezajima .... je to par odpurku, kondenzatoru, 2 diody a 1 integrac (dvojitej OZ). Pokud chces jit jeste jednodusej, tak pak DOD distortion+ - tam je 1 OZ, myslim ze klasicka 741.

Nebo pokud chces neco tvrdsiho, tak muzes zkusit krank distortus maximus - pokud chces poslu schema, je tam jedna 386, 1 tranzistor a ma to plnej tone stack - znim moc pekne, od jemnyho overdrive az po zkresleni az az :).

Moznosti je hromada, ja osobne jsem velkej fanda tube screameru - je to takova klasika, ktera me prijde dost neutralni a da se to postavit za park kacek.

Co se tyce toho ruby - me prijde, ze tam moc hlasitosti s citym kanalem nevyloudis. Ale jinak je to hlasity az az, kdyz to das na nejakej pekne citlivej reprak - ja to zkousel na 12" i na 10" co byla mene citliva a porad to rvalo MOC.
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Mám doma jednu 5W rozhlasovou Teslu, kdyby někdo chtěl, kluci.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

DL píše:Mám doma jednu 5W rozhlasovou Teslu, kdyby někdo chtěl, kluci.
To i připomnělo, ve starších tranzistorových televizích TESLA je obvod s MBA 810. Je to koncový zeslovač s výkonem 5W, ale oproti jiným mršítkům mi přijde, že má větší akustickej výkon, zkrátka hraje o dost hlasitějc.

Pokud by se k tomu udělal nějakej menší booster, tak by to bylo i použitelný. jenom do bude chtít vyměnit kondenzátory u tý MBA 810. Její napájení se pohybuje od 6V do 16V. Při 14,4V jede na plný výkon, ale musí se přidat chladič. Myslím, že napájení 9V - 12V by bylo tak nějak akorát.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Pikus píše:
DL píše:Mám doma jednu 5W rozhlasovou Teslu, kdyby někdo chtěl, kluci.
To i připomnělo, ve starších tranzistorových televizích TESLA je obvod s MBA 810. Je to koncový zeslovač s výkonem 5W, ale oproti jiným mršítkům mi přijde, že má větší akustickej výkon, zkrátka hraje o dost hlasitějc.

Pokud by se k tomu udělal nějakej menší booster, tak by to bylo i použitelný. jenom do bude chtít vyměnit kondenzátory u tý MBA 810. Její napájení se pohybuje od 6V do 16V. Při 14,4V jede na plný výkon, ale musí se přidat chladič. Myslím, že napájení 9V - 12V by bylo tak nějak akorát.
myslíš ze by to mohlo bejt v tesle co je tak cca. z 92 ? typ přesně nevym musel by sem se kouknout
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

mba810 se jeste porad vyrabi? Ja si vzpominam, jak jsem byl male pachole, tak jsem z nejakyho abicka nebo mozna amara udelal prave zesik s timhle operakem a mel jsem radost, ze to hraje ...

BTW vcera vecer jsem tak z dlouhe chvile prochazel distortionama co mam doma a pripojoval je pred pocket pod a narazil jsem na distortus maximus, co jsem delal a musim rict - maximus is the way to go!

pekne hutny zkreskleni z hromadou basu s takovym pekne pevnym zvukem - takze doporucuju hodit jako OD kanal k zesilovaci :)
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“