co vy na cikánské G?
Pravidla fóra
Já bych tuto diskuzi ukončil, svůj názor jsem napsal a několikrát vyzdvihl názor, že je dobré naučit se více prstokladu a pochopit princip odvozování akordů. Palcem se akordy běžně hrajou naprř. v blues aby se rozrezonovala struna o pražce.
Neříkám, že G jak je popsáno je bůh ví co, já bych ho nehrál - běžné
Ale kdybych hrál něco kde by se mi tento hmat líbil a hodilo by se to, tak bych to tam prostě. Dál. Ono je pěkné říkat toto je hnus a toto ne. Ale tímhle škatulkováním vznikají limity. A hráč co je limitovanej může hrát leda na svatbách
Neříkám, že G jak je popsáno je bůh ví co, já bych ho nehrál - běžné
Ale kdybych hrál něco kde by se mi tento hmat líbil a hodilo by se to, tak bych to tam prostě. Dál. Ono je pěkné říkat toto je hnus a toto ne. Ale tímhle škatulkováním vznikají limity. A hráč co je limitovanej může hrát leda na svatbách
Nechci být bezpáteřný, ale co se týče hraní palcem, myslím že pravda je na obou stranách.
Nevím jak vznikl název cikánské G a nemám ponětí nakolik správné je tomu tak říkat. Pokud máte někdo více informací, jsem jedno ucho. Cikánské G (říkejte si tomu jak chcete), je podle mě prosté a normální G2 zahrané poněkud nešikovně pomocí palce. Nejprve k tomu G2. To jestli to zní nebo nezní dobře závisí na konkrétní skladbě. K akordu G2 se přidává druhý stupeň stupnice G dur a tím je tón A. Jasně že to zní jinak než klasické G a to jednoduše proto, že je to jiný akord (který ovšem zní podobně). Tzn. G2 bude někde znít líp, ale někde znít blbě v závislosti na tom, v jaké tónině je písnička.
Můj názor na hraní palcem je, že se s tím dají dělat skvělé věci (mým příkladem "palčáka" je Tommy Emmanuel), ale rozhodně není od věci umět hrát i bez palce. Hodně lidí, jak jsem četl výše, se odvolává na slavné kytaristy, kteří hrají palcem. Nuže dobrá a vy si myslíte, že oni by nezvládli zahrát normální G? Taky nechápu jak můžete srovnávat obyčejný G dur s nějakým šíleným akordem, kde už to bez palce nejde. Osobně si myslím, že by se člověk měl naučit hrát nejprve klasicky bez toho čemu se všeobecně říká zlozvyky a až potom vymýšlet hovadiny. Když se totiž hned ze začátku naučíte zlozvyky, může vás to brzdit v dalším postupu a vy si budete třeba myslet že už na to nemáte... přitom jediná chyba bude v tom jak držíte kytaru. Na druhou stranu viděl jsem (a hlavně slyšel) co za šílenosti se dají s palcem zahrát. Palec neodsuzuji, pouze doporučuji začít s ním hrát až v pokročilém stádiu kytaření. (pozn. toto je názor absolutního samouka, žádná ZUŠ nebo učitel... to jenom abyste si nemysleli že mi někdo vypláchl hlavu a tak vám teď vykládám co mi jiní nakrákali).
Ještě tady zazněla otázka "proč hrát C dur s malíčkem" (myšleno
3 3 2 0 1 0). Prázdná struna E by se teoreticky hrát mohla. Akord C dur se skládá z tónů C E G. V případě C dur tam ale víc pasuje tón G hraný na třetím pražci (je to něco jiného než u cikánského G, protože se pořád jedná o tón, který do C duru patří, takže tady je to opravdu věc estetického cítění). Stejně jako do D duru pasuje tón A (prázdná A struna), tak do C duru pasuje tón G (třetí pražec E struny). Je to pak také otázka vedení basové linky u doprovodu, to už ale radši vzpomínat nebudu. Už tak jsem se do toho dost zamotal.
Uff... Pozoruju, že jsem se nějak rozjel, no radši už budu končit. Závěrem... všem doporučuju naučit se hrát normální G (bez palce), protože když se vám bude zdát, že by někde líp znělo to cikánské, tak jednoduše pustíte prst a máte ho tam. Navíc hraní G palcem opravdu snižuje rychlost.
Mějte se krásně a ať vám to ladí
Nevím jak vznikl název cikánské G a nemám ponětí nakolik správné je tomu tak říkat. Pokud máte někdo více informací, jsem jedno ucho. Cikánské G (říkejte si tomu jak chcete), je podle mě prosté a normální G2 zahrané poněkud nešikovně pomocí palce. Nejprve k tomu G2. To jestli to zní nebo nezní dobře závisí na konkrétní skladbě. K akordu G2 se přidává druhý stupeň stupnice G dur a tím je tón A. Jasně že to zní jinak než klasické G a to jednoduše proto, že je to jiný akord (který ovšem zní podobně). Tzn. G2 bude někde znít líp, ale někde znít blbě v závislosti na tom, v jaké tónině je písnička.
Můj názor na hraní palcem je, že se s tím dají dělat skvělé věci (mým příkladem "palčáka" je Tommy Emmanuel), ale rozhodně není od věci umět hrát i bez palce. Hodně lidí, jak jsem četl výše, se odvolává na slavné kytaristy, kteří hrají palcem. Nuže dobrá a vy si myslíte, že oni by nezvládli zahrát normální G? Taky nechápu jak můžete srovnávat obyčejný G dur s nějakým šíleným akordem, kde už to bez palce nejde. Osobně si myslím, že by se člověk měl naučit hrát nejprve klasicky bez toho čemu se všeobecně říká zlozvyky a až potom vymýšlet hovadiny. Když se totiž hned ze začátku naučíte zlozvyky, může vás to brzdit v dalším postupu a vy si budete třeba myslet že už na to nemáte... přitom jediná chyba bude v tom jak držíte kytaru. Na druhou stranu viděl jsem (a hlavně slyšel) co za šílenosti se dají s palcem zahrát. Palec neodsuzuji, pouze doporučuji začít s ním hrát až v pokročilém stádiu kytaření. (pozn. toto je názor absolutního samouka, žádná ZUŠ nebo učitel... to jenom abyste si nemysleli že mi někdo vypláchl hlavu a tak vám teď vykládám co mi jiní nakrákali).
3 3 2 0 1 0). Prázdná struna E by se teoreticky hrát mohla. Akord C dur se skládá z tónů C E G. V případě C dur tam ale víc pasuje tón G hraný na třetím pražci (je to něco jiného než u cikánského G, protože se pořád jedná o tón, který do C duru patří, takže tady je to opravdu věc estetického cítění). Stejně jako do D duru pasuje tón A (prázdná A struna), tak do C duru pasuje tón G (třetí pražec E struny). Je to pak také otázka vedení basové linky u doprovodu, to už ale radši vzpomínat nebudu. Už tak jsem se do toho dost zamotal.
Uff... Pozoruju, že jsem se nějak rozjel, no radši už budu končit. Závěrem... všem doporučuju naučit se hrát normální G (bez palce), protože když se vám bude zdát, že by někde líp znělo to cikánské, tak jednoduše pustíte prst a máte ho tam. Navíc hraní G palcem opravdu snižuje rychlost.
Dokud dýchám, hraju!!
díky za to, už tu začínalo bejt mrtvo. jen kosmetickou úpravu, já to hraju tak že tim palcem zároveň strunu A tlumím, takže to asi G2 nebude, ale do důsledků tvého příspěvku je to jedno. no a snažim se to přeučit, neni to zas tak těžký- asi je ten rok hraní máloStenli píše:Nechci být bezpáteřný, ale co se týče hraní palcem, myslím že pravda je na obou stranách.
Tahle diskuze se zvrhla. Napřed se tu řešilo cikánké G, to tzn. s palcem. ALe teďka už jsou to barre s palcem a různé jiné akrody. Řešte cikánské G prosím...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Cus, kdyz si to tu procitam, tak bych taky pridal svoji domnenku.
V zasade souhlasim se stenlim. Podle me ma vsechno svoje pravidla a ten kdo rika, ze hudba je bez pravidel, je anarchista
.
Nejdriv se kazdy umelec (at je to Paganini, Malmsteen nebo treba Picasso) naucil zakladni techniky sveho oboru a az jej pekfektne ovladli, zacali si vymyslet ruzne ptakoviny, cimz samozrejme svym stylem obohatili ten ci onen dany obor.
Dale souhlasim s vyjadrenim stenliho, ze stejne jako paganini umel zahat nejakou skladbu v klasickem prstokladu, Frusciante tez umi 'normalni' barre, i Picasso se jiste ucil na klasickem realismu.
Budizte zdravi.
V zasade souhlasim se stenlim. Podle me ma vsechno svoje pravidla a ten kdo rika, ze hudba je bez pravidel, je anarchista
Nejdriv se kazdy umelec (at je to Paganini, Malmsteen nebo treba Picasso) naucil zakladni techniky sveho oboru a az jej pekfektne ovladli, zacali si vymyslet ruzne ptakoviny, cimz samozrejme svym stylem obohatili ten ci onen dany obor.
Dale souhlasim s vyjadrenim stenliho, ze stejne jako paganini umel zahat nejakou skladbu v klasickem prstokladu, Frusciante tez umi 'normalni' barre, i Picasso se jiste ucil na klasickem realismu.
Budizte zdravi.
Re: co vy na cikánské G?
vlkodrak píše:kdybyste nevěděli, je to akord s použitím palce- velké E držíte palcem na 3. pražci a současně tlumíte strunu A, no a pak buď ukazovákem nebo prostředníkem (podle libosti, já prostředníkem) malé e na 3. pražci..
na španělu jsem se začínal učit s pomocí kamaráda- samouka, který hraje právě cikánské G, no a já to od něj chytnul. přišel jsem dokonce na to že se tak dá držet i G7- prostě ukazovákem malý ečko na prvním pražcise stejným postavením palce...a ptám se- co vy na to? je to zlozvyk, který zaslouží bez milosti přeučit? nebo tak mám hrát klidně dál?
to jest?Lulin píše:ja hraju G jako G+
G o jednu kategorii výš. Nad pozemské (neplést s nadpozemské)vlkodrak píše:to jest?Lulin píše:ja hraju G jako G+
Nn, co je G+? To mě taky zajímá. (není to doufám nějaká dodekafonie, že by se sčítalo G+C a vyšlo by 1, 2, 3, 4, 5
Twenty-twenty-twenty-four hours to go
I wanna be sedated
Nothing to do, no where to go-o,
I wanna be sedated
I wanna be sedated
Nothing to do, no where to go-o,
I wanna be sedated
to +, pokud mě paměť neklame (což ale klidně klamat může), znamená, že se zvětší kvinta o půl tónu...
...jinak řečeno, že ten (durovej) akord není velká plus malá tercie, ale dvě velký tercie na sobě.
tj. v "obyč" akordu G dur jsou tóny G - H - D, v G+ by to byly tóny G - H - D#...
...jestli je to jinak, tak mě prosímvás někdo opravte, a pokud je to takhle, tak mě pochvalte
...jinak řečeno, že ten (durovej) akord není velká plus malá tercie, ale dvě velký tercie na sobě.
tj. v "obyč" akordu G dur jsou tóny G - H - D, v G+ by to byly tóny G - H - D#...
...jestli je to jinak, tak mě prosímvás někdo opravte, a pokud je to takhle, tak mě pochvalte

kytarová škola - pojeďte!
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
- zumBeispiel
Tenhle prstoklad bez palce pujde asi tezko, to je pravda, nicmene ten akord bez palce zahrat jde:dig_dag píše:No, tak ja bych rek, ze to je otazka zvyku. Jestlize Hendrix hral a Frusciante hraje cikanske Gcko, pak je jim to asi pohodlny.Zkuste treba tendle akord zahrat bez palce: 133210 - to je zrovna od Fruscianteho - Californication, Hendrixe ted heldat nebudu, ale oba sou spickovy kytaristi a vedi co delaj - a kdyby chteli tak se to urcite preucej
Kód: Vybrat vše
E - - 0 - - prazdna struna
H - - 10 - - malicek (muzneji malik :))
G - - 10 - - prstenicek
D - - 10 - - prostrednicek
A - - 8 - - ukazovacek
E - - x - - nic
Tady (pokud mluvime o stejnem akordu) si dovolim nesouhlasit, snad by me ani nenapadlo vnaset do toho palec a nevidim v jeho pouziti sebemensi vyhodu.jenda píše:Myslím, že má Stenli recht, ale k tomu palci, např. D7/Fis bez palce nedáš, leda bys si zlomil ruku Laughing
A akord je to celkem používaný. Takže palec bych nezatracoval ale jak píše Stenli snižuje to rychlost. To je pravda
Kód: Vybrat vše
E - - 2 - - malicek
H - - 1 - - ukazovacek
G - - 2 - - prstenicek
D - - 0 - - prazdna struna
A - - 0 - - prazdna struna
E - - 2 - - prostrednicek
"What? Would you tell Picasso to sell his guitars?"
"Oh, my god! He's an idiot!"
"Oh, my god! He's an idiot!"