Více zvuky v riffem

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
wolda

Více zvuky v riffem

Příspěvek od wolda »

Potřeboval bych poradit u více zvuků, když teď hraju nějaký ty riffy, tak se tam dost často objeví vícezvuky, a jelikož se mi hraje líp trsátkem, tak mě zajímá jestli to jde nějak zahrát i s trsátkem.Samozřejmě když sou na sousedních strunách tak v pohodě, ale když je jeden tón třeba na hlubokým éčku, druhej na géčku a třetí na háčku, tak to hraju prstama.Tak mě zajímá jestli to dě vzít nějak i trsátkem nebo to musí jít prstama.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Více zvuky v riffem

Příspěvek od McKozias »

jde to trsatkem...jenom jednim prstem leve ruky tlumis ty struny ktere nemaji znit a normalne to rubes..
wolda

Příspěvek od wolda »

a když sou to čtyrprstý hmaty?
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

vícezvuk? what :D
zkus třeba poslat ten akord kterej chceš zahrát.. ale vždycky jde o to udělat jakoby baréčko, který ale nedomáčkneš a máš ho na těch strunách jenom položený. Tim si tlumíš ty struny který nemačkáš ostatníma prstama...
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

nebo palec ... koukni na Johna Frusscianteho, ten hraje barečka palcem
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

wolda píše:a když sou to čtyrprstý hmaty?
Tu levou ruku trochu "položíš" (tj. nehraješ s kolmo prstama jak na klasiku) a tím utlumíš prázdné struny.
wolda

Příspěvek od wolda »

O barréčka mi nejde ty zahraju vždycky i ukazováčkem, položit prst ala barre sem už taky zkoušešl a neni to ten zvuk kterej bych chtěl.když tu ruku jakoby natáhnu, nebo pokrčim prsty tak je to asi nejlepší, ale stejně(alespoň v rychlých temepch)se občas přehmátnu, respektive to chytnu,,čistě" a zazní mi disharmonie.Ale to asi jenom spíš o zvyku.Ještě mě napadlo dělat to pravou rukou, že ji položim na kobylku, jakbych hrál staccato, ale trošku dál a zbylejma prstama tlumim ty neznělý struny.Jinak díky za rady.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Je to vše o zvyku (a cviku) - prostě i když mačkáš všemi 4 prsty, pořád máš na ruce dost částí, kterými můžeš neznějící struny tlumit. Samozřejmě že i chicken-picking (tedy hraní trsátkem i prsty zároveň) je možný, ale má svůj specifický zvuk a tak se nehodí do každé skladby.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
wolda

Příspěvek od wolda »

ta kombinace prsty + trsátko zároveň mi zrovna pohodlná nepřide, už sem to zkoušel.Ale když tlumim prstama nebo volným barrákem, tak se mi stane, že občas zazní flažolet, ale to je asi taky jenom o zvyku.Tak budu cvičit a cvičit... :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Často jde tlumení "zdvojit" dalším prstem, pak se flažoletu vyvaruješ totálně. Ale stačí i jeden prst, jen musíš najít tu správnou polohu, abys tlumil tak, jak je třeba.

Jinak třeba já mám chicken-picking hodně rád :wink: Na akustiku teda hraju v podstatě výhradně prsty, ale když vezmu do ruky elektriku a potřbuju hrát nějaký riff, kde je to žádoucí, tak ho používám často. Třeba i na takový Fade to Black, který Hett hraje samozřejmě jen trsátkem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
wolda

Příspěvek od wolda »

No já zatim hraju na akustiku, ale prorože je to akustická verze strata tak je to celkem jedno(ten krk a hmatník je naprosto totožnej)Ještě mě napadlo vylepšení k tomu chicken pickingu a to prstýnky na zbylý prsty pak to zní celke podobně jako trsátko
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, tak hra prstýnky, to jsme zase někde zcela jinde :wink:

Hlavně se nauč tlumit - to se ti bude hodit, ať už budeš hrát cokoliv jakkoliv...

PetrPeter 1975 - 2008
wolda

Příspěvek od wolda »

Tak sem to dneska asi hodinu cvičil a už mi to docela de.Je to mnohem jednodussi nez sem myslel a clovek vypada s trsatkem vic proficky :D Jinak si mě u toho Chicken pickingu asi blbe pochopil.Já sem myslel dát si prstýnky na prostředníček a prsteníček aby se docílilo podobnýho zvuku jako u trsatka.Samozrejme vim ,ze hra prstynky je neco jineho, jako banjista bych to mel vedet :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pochopil jsem tě dobře... Jen z vlastních zkušeností mi přijde, že prstýnky nelze dosáhnout totožnýho zvuku jako trsátkem (nebo jsem se málo snažil :wink: ). Navíc se tím zase ochuzuješ o další techniky a jiné si komplikuješ. Prostě musíš změnit styl hraní, což může být nežádoucí - zhruba to jsem chtěl říct :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“