Více zvuky v riffem
Pravidla fóra
Více zvuky v riffem
Potřeboval bych poradit u více zvuků, když teď hraju nějaký ty riffy, tak se tam dost často objeví vícezvuky, a jelikož se mi hraje líp trsátkem, tak mě zajímá jestli to jde nějak zahrát i s trsátkem.Samozřejmě když sou na sousedních strunách tak v pohodě, ale když je jeden tón třeba na hlubokým éčku, druhej na géčku a třetí na háčku, tak to hraju prstama.Tak mě zajímá jestli to dě vzít nějak i trsátkem nebo to musí jít prstama.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Re: Více zvuky v riffem
jde to trsatkem...jenom jednim prstem leve ruky tlumis ty struny ktere nemaji znit a normalne to rubes..
a když sou to čtyrprstý hmaty?
vícezvuk? what 
zkus třeba poslat ten akord kterej chceš zahrát.. ale vždycky jde o to udělat jakoby baréčko, který ale nedomáčkneš a máš ho na těch strunách jenom položený. Tim si tlumíš ty struny který nemačkáš ostatníma prstama...
zkus třeba poslat ten akord kterej chceš zahrát.. ale vždycky jde o to udělat jakoby baréčko, který ale nedomáčkneš a máš ho na těch strunách jenom položený. Tim si tlumíš ty struny který nemačkáš ostatníma prstama...
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
nebo palec ... koukni na Johna Frusscianteho, ten hraje barečka palcem
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Tu levou ruku trochu "položíš" (tj. nehraješ s kolmo prstama jak na klasiku) a tím utlumíš prázdné struny.wolda píše:a když sou to čtyrprstý hmaty?
O barréčka mi nejde ty zahraju vždycky i ukazováčkem, položit prst ala barre sem už taky zkoušešl a neni to ten zvuk kterej bych chtěl.když tu ruku jakoby natáhnu, nebo pokrčim prsty tak je to asi nejlepší, ale stejně(alespoň v rychlých temepch)se občas přehmátnu, respektive to chytnu,,čistě" a zazní mi disharmonie.Ale to asi jenom spíš o zvyku.Ještě mě napadlo dělat to pravou rukou, že ji položim na kobylku, jakbych hrál staccato, ale trošku dál a zbylejma prstama tlumim ty neznělý struny.Jinak díky za rady.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Je to vše o zvyku (a cviku) - prostě i když mačkáš všemi 4 prsty, pořád máš na ruce dost částí, kterými můžeš neznějící struny tlumit. Samozřejmě že i chicken-picking (tedy hraní trsátkem i prsty zároveň) je možný, ale má svůj specifický zvuk a tak se nehodí do každé skladby.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
ta kombinace prsty + trsátko zároveň mi zrovna pohodlná nepřide, už sem to zkoušel.Ale když tlumim prstama nebo volným barrákem, tak se mi stane, že občas zazní flažolet, ale to je asi taky jenom o zvyku.Tak budu cvičit a cvičit... 
- Nero
- Rádce
Často jde tlumení "zdvojit" dalším prstem, pak se flažoletu vyvaruješ totálně. Ale stačí i jeden prst, jen musíš najít tu správnou polohu, abys tlumil tak, jak je třeba.
Jinak třeba já mám chicken-picking hodně rád
Na akustiku teda hraju v podstatě výhradně prsty, ale když vezmu do ruky elektriku a potřbuju hrát nějaký riff, kde je to žádoucí, tak ho používám často. Třeba i na takový Fade to Black, který Hett hraje samozřejmě jen trsátkem.
Jinak třeba já mám chicken-picking hodně rád
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No já zatim hraju na akustiku, ale prorože je to akustická verze strata tak je to celkem jedno(ten krk a hmatník je naprosto totožnej)Ještě mě napadlo vylepšení k tomu chicken pickingu a to prstýnky na zbylý prsty pak to zní celke podobně jako trsátko
- Nero
- Rádce
No, tak hra prstýnky, to jsme zase někde zcela jinde
Hlavně se nauč tlumit - to se ti bude hodit, ať už budeš hrát cokoliv jakkoliv...
Hlavně se nauč tlumit - to se ti bude hodit, ať už budeš hrát cokoliv jakkoliv...
PetrPeter 1975 - 2008
Tak sem to dneska asi hodinu cvičil a už mi to docela de.Je to mnohem jednodussi nez sem myslel a clovek vypada s trsatkem vic proficky
Jinak si mě u toho Chicken pickingu asi blbe pochopil.Já sem myslel dát si prstýnky na prostředníček a prsteníček aby se docílilo podobnýho zvuku jako u trsatka.Samozrejme vim ,ze hra prstynky je neco jineho, jako banjista bych to mel vedet 
- Nero
- Rádce
Pochopil jsem tě dobře... Jen z vlastních zkušeností mi přijde, že prstýnky nelze dosáhnout totožnýho zvuku jako trsátkem (nebo jsem se málo snažil
). Navíc se tím zase ochuzuješ o další techniky a jiné si komplikuješ. Prostě musíš změnit styl hraní, což může být nežádoucí - zhruba to jsem chtěl říct 
PetrPeter 1975 - 2008