Kytarový popruh, řemen, pás...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Popruh, pás, řemen na těžkou kytaru

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše:OK, pokusím se to vysvětlit tak, aby to bylo poučné.

Fay skutečně není vodorovná, vzniklo to kopírováním textu z předchozího řádku, za což se omlouvám. Je samozřejmě svislá. A dále v textu takto byla zmiňována. Opravil jsem to.

Každopádně síla je zakreslena zcela správně dle zvyklostí, protože
toto o-----> je identické, jako toto ----->o

Jen to chce se zbavit toho čistě matematického pojetí vektorů, že působiště MUSÍ být vždy zakresleno na začátku šipečky. Působiště je dáno jasně polohou vazby, a ta je dána tím kroužkem "o". Jedná se pouze o rozdílnou formu zakreslení, ale význam je zcela totožný. Je to, jakobych do toho bodu tlačil prstem, ale ty za něj chceš tahat provázkem. V obou případech je ale působiště, směr i velikost síly totožná. :wink: Prolistoval jsem skripta a ten druhý způsob zápisu je snad i častější. Mě se též zdá názornější "tlačení prstem".
Fajn, ten způsob zakreslování neznám, proto jsem to zmínil. Jako ty jsi "statik", tak já jsem v tomhle ohledu "matematik", to je předmět, kterýho mám více než dosti, na který se soustředím, proto mám to matematické pojetí věci :wink:
Fa je síla, kterou působí rameno na řemen, a ta musí působit za záda nahoru. Ty zřejmě myslíš sílu, která působí řemenem na rameno. Tato síla je stejně velká jako Fa, pouze má opačný směr. Ale jedná se v podstatě o výslednici působení Fg a Fb, tudíž by nebylo korektní ji do obrázku zakreslovat.
OK, jen mi tvůj rozbor v tomto bodě přišel ne zcela jasný.
kdyby tu zavěšenou kytaru spustil z výšky a nechal ji dopadnout na břicho, tak na mě bude působit silou kolmou na řemen )
Tady je právě ten kámen úrazu. Představ si, že máš doma váhu, která ti ukazuje přímo Newtony. Položíš na ní vozíček. Nasledně na vozíček zatlačíš třemi způsoby:
1) Když na něj zatlačíš kolmo zezhora silou 1N, pak váha ukáže 1N
2) Když na něj zatlačíš ve vodorovném směru silou 1N, vozík odjede a váha neukáže nic.
3) Když na vozíček zatlačíš jednou rukou svisle silou 1N a druhou rukou vodorovně též silou 1N, tak naměříš kolik? Logicky jen sílu od ruky tlačící ve svislém směru, tedy 1N. Vodorovná složka na ukazatel váhy nemá žadný vliv. Jenže ty, jakoby ses svou teorií snažíš tvrdit, že bychom navážili výslednici těchto dvou 1Newtonových sil, to je 1,41N. A to prostě tak není.

Pokud tedy budeme uvažovat dopad na svislé břicho v okamžiku, kdy výchylka popruhu bude 30°, pak při nárazu kytary na břicho bude působit pouze vodorovná složka této síly, která je na břicho kolmá. Svislá složka té síly směřuje dolů a tady sám uznáš, že tato síla nemůže žádným způsobem na břicho působit.

Nazornější to bude na obrázku. Ty to chceš řešit tím způsobem vlevo, proto ti vycházela síla na popruh menší než Fg, nicméně je to nutné řešit tím způsobem vpravo.
image144.jpg
Teď už ti musí být jasné, proč "Obecná vazba může přenášet pouze sílu ve směru normály." Samozřejmě to takto přesně platí, jen pokud je ve vazbě nulové tření.
Hurá, konečně jasně řečeno, v čem je ten zádrhel :mrgreen: Problém vyřešen...
Aha, já to bral spíš od levého ramene, protože to zachytává 70-80% váhy celé kytary a proto je i vhodnější vycházet z tohoto místa. Ale nejpřesnější by bylo to brát, jako sklon imaginárního popruhu , který je je na jedné straně upnut kdesi uprostřed zad a na druhé přesně v těžišti kytary.
Jo jo, imaginární popruh by byl samozřejmě optimální, ale je otázka, nakolik odpovídá reálným výsledkům. Upřímně řečeno, ono je jedno s jakými odchylkami jsme počítali, v zásadě je nutné brát to, že kytara nahoře = větší odchylka, kytara dole = menší odchylka.

Takže sečteno a podtrženo, uznávám, že máš pravdu. Vycházel jsem z mylných předpokladů...

Nicméně otázka na tělo :wink: - ty opravdu cítíš rozdíl mezi kytarou pověšenou hratelně vysoko a hratelně nízko? Budeš si vybírat výšku zavěšení kytary podle sil, kterými působí, nebo to přenecháš na tom, kde se ti hraje nejlépe?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Nero píše:Nicméně otázka na tělo :wink: - ty opravdu cítíš rozdíl mezi kytarou pověšenou hratelně vysoko a hratelně nízko?
Pokud budu uvažovat opravdu takový rozdíl ve výšce, tak to poznat určitě je.

Nicméně pokud to zúžím na rozmezí, kde se mi hraje opravdu dobře (čemuž samozřejmě dávám přednost, tak je to nepodstatné, ale aspoň byla sranda, ne?
Joey01

Re: Kytarový popruh

Příspěvek od Joey01 »

http://kytary.cz/orx-rucne-vyrobeny-koz ... /HN089439/ je stejný jak tenhle ne? http://www.muzikant.cz/baskytary-7/bask ... -49044.php A proč stojí jinak? A tenhle http://kytary.cz/orx-rucne-vyrobeny-odo ... /HN103749/ je co zač? A ten za 600 Kč je na stejný systém v nastavení délky jako ten za 300?
ESP Horizon NT II DBSB --> Laney GH50L --> VHT Special 6

"Z profilového avataru se dá vyčíst ledacos"

Paul Gray (1972-2010) R.I.P.
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Joey01 píše:http://kytary.cz/orx-rucne-vyrobeny-koz ... /HN089439/ je stejný jak tenhle ne? http://www.muzikant.cz/baskytary-7/bask ... -49044.php A proč stojí jinak? A tenhle http://kytary.cz/orx-rucne-vyrobeny-odo ... /HN103749/ je co zač? A ten za 600 Kč je na stejný systém v nastavení délky jako ten za 300?
Ty první dva by měly být stejné, ten třetí je jiný.

A ano, všechny májí takový systém... Už jsem někde psal, že je to jak pásek u kalhot...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já tím myslel to rozmezí, kde se ti hraje dobře - jinak to už pro mě není "hratelná" poloha :wink: Jsem rád, že uznáš, že je to nepodstatné... :wink:

JInak pravda - aspoň to byla sranda. Člověk si zde na fóru procvičil zase trochu jiný typ myšlení a v mém případě se i něco nového naučil :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

No, já jsem rád, že byla příležitost trochu oprášit staré znalosti, třeba se u státnic za půl roku šiknou.
Joey01

Příspěvek od Joey01 »

A jsi si jistý? Jako já bych byl, ale tohle mi napsali z kytar, když jsem se zeptal na lepší cenu :D

Vážený zákazníku,
na základě Vašeho upozornění na lepší cenu u konkurence si Vám dovolujeme nabídnout produkt
ORX Ručně vyrobený kožený kytarový řemen Typ: istý černý
za mimořádnou cenu 550,00 Kč.

Jedná se o jiný typ popruhu.

Pokud je tato nabídka pro Vás zajímavá, vytvořte si na http://www.kytary.cz objednávku a do pole poznámka zkopírujte tento e-mail.

:D Co si myslíte?

MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Divné... já ten popruh mám z kytar. A popis toho popruhu na muzikant.cz odpovídá včetně fotky...
Joey01

Příspěvek od Joey01 »

Mi povídej :D Jako kdyby to byl fakt jinčí popruh, tak by mi nenabízeli lepší cenu + eště nenapsali, že je to jinčí typ. Já bych řekl, že ORX nedělá zas tak odlišných druhů v černém provedení.

MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Joey01 píše:Mi povídej :D Jako kdyby to byl fakt jinčí popruh, tak by mi nenabízeli lepší cenu + eště nenapsali, že je to jinčí typ. Já bych řekl, že ORX nedělá zas tak odlišných druhů v černém provedení.
Tak zkus napsat přímo do ORX... dej jim oba dva odkazy a zeptej se, zda jsou to stejné popruhy... Myslím, že ti to budou vědět nejlíp...
Joey01

Příspěvek od Joey01 »

Ok jdu na to, hned dám vedět. :wink: Jen nemůžu najít kde to je, ten odkaz, jaký mají :D

EDIT1: ORX.cz :roll: :mrgreen:

EDIT2: už odepsali,

email č.1
Zdravím...
jsou to úplně stejné řemeny....

email č.2
dívala jsem se ještě jednou, muzikant.cz to má v sekci baskytary, je možné
že řemeny stejné nejsou...!

Néchapu :D Přitom je napsaný pás na kytaru, ale v sekci baskytary, řekl bych, že budou stejné, je snad jedno jestli je to řemen na baskytaru nebo kytaru. A fotku v muzikant.cz mají z orx.cz, pod kterou je napsané kytarový popruh :D Asi nemá cenu to řešit :D

Jo jinak, existuje nějaký kožený popruh, který by nebyl na systém pásku u gatí, ale system jak mají nylony?

Petr7118

Příspěvek od Petr7118 »

tento člověk vám vyrobý popruh dle vaší představy je to machr. http://www.krizleather.cz/kat_kyta.jpg
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Petr7118 píše:tento člověk vám vyrobý popruh dle vaší představy je to machr. http://www.krizleather.cz/kat_kyta.jpg
jestli vyrábÝ popruhy, tak je to stoprocentně machr, to jsem totiž ještě neviděl...
Die Hard or Die Home
woro90

Příspěvek od woro90 »

Joey01 píše:Jo jinak, existuje nějaký kožený popruh, který by nebyl na systém pásku u gatí, ale system jak mají nylony?
To by nefungovalo.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

tyjo Joey, zkus přemýšlet než něco takového vypustíš :wink:

uvědom si, jak vypadá ta přezka, který bývá na nylonových popruzích a jak jsou nyloňáky v porovnání s koženými tlusté. a pak si představ, jak široká by ta přeska na kožeňáku musela být, aby se to tam tak vešlo. nehledě na to, že pochybuju, že by to kolem sebe tak klouzalo, jako nyloňáky - můj orx například tu část kde se nastavuje délka má z jedné strany surovou (samotný popruh je opracovaný z obou stran) a nikdy jsem neviděl popruh, který by to měl jinak :-)

to by asi fakt nešlo... co ti tak vadí na tom opaskovém uchycení?
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Joey: Já mám na tom koženém PW takovej systém, co nepotřebuje k fungování plasty ani kov - třeba by se ti to zamlouvalo víc. Můžu to kdyžtak vyfotit.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

shanim sirokej pas (co nejvic), idealne kozenej cernej (na tom ale netrvam) :) na kytary.cz byl jeden ve sleve ale nikde jsem na nej nenasel rozmery, ma nekdo tip? za co nejmin penez bych samozrejme mel rad co nejvic pasu :) delka neni moc dulezita protoze kytaru si davam pomerne vysoko. je to na kytaru s uplne standartnima kolikama.
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Kinx píše:shanim sirokej pas (co nejvic), idealne kozenej cernej (na tom ale netrvam) :) na kytary.cz byl jeden ve sleve ale nikde jsem na nej nenasel rozmery, ma nekdo tip? za co nejmin penez bych samozrejme mel rad co nejvic pasu :) delka neni moc dulezita protoze kytaru si davam pomerne vysoko. je to na kytaru s uplne standartnima kolikama.
Celej černej, koženej od ORX... šířka 7,8 cm. Málo či dost?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Petr7118 píše:tento člověk vám vyrobý popruh dle vaší představy je to machr. http://www.krizleather.cz/kat_kyta.jpg
To dost možná bude umět i náš český ORX... Až teda na to ypsilon :wink:
dayslypper píše:No, já jsem rád, že byla příležitost trochu oprášit staré znalosti, třeba se u státnic za půl roku šiknou.
Bylo by fajn, kdyby to aspoň k něčemu prakticky bylo :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Joey01

Příspěvek od Joey01 »

Jako jó chápu to, jen se mi zdá, že v tom videu je to tak udělané, jak jsem psal, a přitom metallica má kožené popruhy.

1:36

Bummer: pokud by to bylo možné, tak budu rád :)

Jinak pořiď ten ORX, taky se na něho chystám a cena 450 v muzikant.cz

Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“