Fajn, ten způsob zakreslování neznám, proto jsem to zmínil. Jako ty jsi "statik", tak já jsem v tomhle ohledu "matematik", to je předmět, kterýho mám více než dosti, na který se soustředím, proto mám to matematické pojetí věcidayslypper píše:OK, pokusím se to vysvětlit tak, aby to bylo poučné.
Fay skutečně není vodorovná, vzniklo to kopírováním textu z předchozího řádku, za což se omlouvám. Je samozřejmě svislá. A dále v textu takto byla zmiňována. Opravil jsem to.
Každopádně síla je zakreslena zcela správně dle zvyklostí, protože
toto o-----> je identické, jako toto ----->o
Jen to chce se zbavit toho čistě matematického pojetí vektorů, že působiště MUSÍ být vždy zakresleno na začátku šipečky. Působiště je dáno jasně polohou vazby, a ta je dána tím kroužkem "o". Jedná se pouze o rozdílnou formu zakreslení, ale význam je zcela totožný. Je to, jakobych do toho bodu tlačil prstem, ale ty za něj chceš tahat provázkem. V obou případech je ale působiště, směr i velikost síly totožná.Prolistoval jsem skripta a ten druhý způsob zápisu je snad i častější. Mě se též zdá názornější "tlačení prstem".
OK, jen mi tvůj rozbor v tomto bodě přišel ne zcela jasný.Fa je síla, kterou působí rameno na řemen, a ta musí působit za záda nahoru. Ty zřejmě myslíš sílu, která působí řemenem na rameno. Tato síla je stejně velká jako Fa, pouze má opačný směr. Ale jedná se v podstatě o výslednici působení Fg a Fb, tudíž by nebylo korektní ji do obrázku zakreslovat.
Hurá, konečně jasně řečeno, v čem je ten zádrhelTady je právě ten kámen úrazu. Představ si, že máš doma váhu, která ti ukazuje přímo Newtony. Položíš na ní vozíček. Nasledně na vozíček zatlačíš třemi způsoby:kdyby tu zavěšenou kytaru spustil z výšky a nechal ji dopadnout na břicho, tak na mě bude působit silou kolmou na řemen )
1) Když na něj zatlačíš kolmo zezhora silou 1N, pak váha ukáže 1N
2) Když na něj zatlačíš ve vodorovném směru silou 1N, vozík odjede a váha neukáže nic.
3) Když na vozíček zatlačíš jednou rukou svisle silou 1N a druhou rukou vodorovně též silou 1N, tak naměříš kolik? Logicky jen sílu od ruky tlačící ve svislém směru, tedy 1N. Vodorovná složka na ukazatel váhy nemá žadný vliv. Jenže ty, jakoby ses svou teorií snažíš tvrdit, že bychom navážili výslednici těchto dvou 1Newtonových sil, to je 1,41N. A to prostě tak není.
Pokud tedy budeme uvažovat dopad na svislé břicho v okamžiku, kdy výchylka popruhu bude 30°, pak při nárazu kytary na břicho bude působit pouze vodorovná složka této síly, která je na břicho kolmá. Svislá složka té síly směřuje dolů a tady sám uznáš, že tato síla nemůže žádným způsobem na břicho působit.
Nazornější to bude na obrázku. Ty to chceš řešit tím způsobem vlevo, proto ti vycházela síla na popruh menší než Fg, nicméně je to nutné řešit tím způsobem vpravo.
Teď už ti musí být jasné, proč "Obecná vazba může přenášet pouze sílu ve směru normály." Samozřejmě to takto přesně platí, jen pokud je ve vazbě nulové tření.
Jo jo, imaginární popruh by byl samozřejmě optimální, ale je otázka, nakolik odpovídá reálným výsledkům. Upřímně řečeno, ono je jedno s jakými odchylkami jsme počítali, v zásadě je nutné brát to, že kytara nahoře = větší odchylka, kytara dole = menší odchylka.Aha, já to bral spíš od levého ramene, protože to zachytává 70-80% váhy celé kytary a proto je i vhodnější vycházet z tohoto místa. Ale nejpřesnější by bylo to brát, jako sklon imaginárního popruhu , který je je na jedné straně upnut kdesi uprostřed zad a na druhé přesně v těžišti kytary.
Takže sečteno a podtrženo, uznávám, že máš pravdu. Vycházel jsem z mylných předpokladů...
Nicméně otázka na tělo