Je těžké naučit se na trubku?

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Farmar

Re: Je těžké naučit se na trubku?

Příspěvek od Farmar »

Zdravim vsechny trubky a trumpetaky. :-)
Taky jsem nedavno zacal hrat na trubku a to uz mi je 38. Takze zacit se da v kazdem veku. Fakt je, ze pred 10 lety jsem asi 2 roky mucil hornu, ale vzdy jsem silhal po trubce. Asi pred rokem jsem koupil na aukru takovy strep, ale ted mam asi 3 mesice Amatku tusim 211. Nova me stala i s kufrem 5500,- , takze kdo uvazuje o nove, levne trumpete tak honem. Na jungmannove namesti v praze je jeste (snad) maji za 5000,-. Vzali jich vetsi mnozstvi a proto se dostali na takovou cenu. Jsem s ni max. spokojeny. Dokonce ucitel v LSU jak ji vyzkousel, jel si ji taky koupit. Ja ji kupoval u Kinkala, byla sice o neco drazsi, ale pan, co mi ji prodaval, byl ucitel zrovna na trubku, tak mi ji pomohl vybrat. Super ochotny. Tak tech peti stovek navic nelituju.
Ne ze bych mel cas dochazet do Lidusky, ale manzelka tam uci, tak se znam s jejima kolegama a na konzultaci obcas zajdu. Hlavne ten souzvuk dvou zestu je super.
Resili jste tady tlak na natrubek. U horny jsem netlacil v podstate vubec, ale u trubky mi i ucitel rikal, ze ve vyssich tonech tlak nejaky musi byt. Tak ted nevim.
Ad Vendabenda: nejake natiskove cviceni bych taky bral. Muzeme se spojit pres mail : vensed@seznam.cz
Naposledy upravil(a) Farmar dne 24.11.2009 22:29, celkem upraveno 1 x.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Farmar píše:Zdravim vsechny trubky a trumpetaky. :-)
Taky jsem nedavno zacal hrat na trubku a to uz mi je 38. Takze zacit se da v kazdem veku. Fakt je, ze pred 10 lety jsem asi 2 roky mucil hornu, ale vzdy jsem silhal po trubce. Asi pred rokem jsem koupil na aukru takovy strep, ale ted mam asi 3 mesice Amatku tusim 211. Nova stala i s kufrem 5000,- , takze kdo uvazuje o nove, levne trumpete tak honem. Na jungmannove namesti v praze je jeste (snad) maji. Vzali jich vetsi mnozstvi a proto se dostali na takovou cenu. Jsem s ni max. spokojeny. Dokonce ucitel v LSU jak ji vyzkousel, jel si ji taky koupit. Ja ji kupoval u Kinkala, byla sice o neco drazsi, ale pan, co mi ji prodaval, byl ucitel zrovna na trubku, tak mi ji pomohl vybrat. Super ochotny. Tak tech peti stovek navic nelituju.
Ne ze bych mel cas dochazet do Lidusky, ale manzelka tam uci, tak se znam s jejima kolegama a na konzultaci obcas zajdu. Hlavne ten souzvuk dvou zestu je super.
Resili jste tady tlak na natrubek. U horny jsem netlacil v podstate vubec, ale u trubky mi i ucitel rikal, ze ve vyssich tonech tlak nejaky musi byt. Tak ted nevim.
Ad Vendabenda: nejake natiskove cviceni bych taky bral. Muzeme se spojit pres mail : vensed@seznam.cz
Jde o to, že bys na nátrubek neměl tlačit úmyslně - v těch vyšších polohách je to reflex, prostě se tomu neubráníš, protože máš pocit, že ty rty neudržíš nebo že ti uteče vzduch okolo (zda se tak stát může, to netuším - zatím jsem to nezkoušel ovládnout do té míry, abych trochu nepřitlačil). Ale nesmí toho tlaku být moc, to si zase musíš ohlídat, musíš se do toho pořádně opřít dechem, to dělá ty mohutné výšky. Jinak gratuluji k dobrému rozhodnutí, po zkušenosti s hornou ti možná bude trumpeta připadat úžasně ovladatelná :lol:

Jo a ještě jedna věc: vyzkoušej si pár různých běžně používaných nátrubků, je možné, že ti ta Amati 7C co se prodává s trumpetou nebude sedět. Je to pohodlný nátrubek, to ano, ale dává hráči docela zabrat - Amati totiž používá nějaké podivné číslování a sedmička Amati je jen o chloupek menší než jednička ostatních výrobců. Objemově či nároky na nátisk by to odpovídalo asi 1D. Heavy provedení rovnou zahoď, pokud se ti na trubce líbí ty zářivé výšky. Ač to nevypadá, ta tlustá stěna dost tlumí. Někomu se ten temnější zvuk ale líbí, a je to kupříkladu jeden z mála nátrubků schopných zkrotit slavnou řvavou jazzovku zn. Arigra, kterou kvůli její uřvanosti nikdo nechtěl v orchestru. Já mám bohužel trochu jinou trubku a po sedmi letech soužití s tímto nátrubkem jsem zjistil, že sice může být pohodlný jak chce, ale že právě on mi dost ničí zvuk. Dřív jsem se nad tím moc nezamýšlel, v ZUŠ stačí když tam jsou ty tóny a výraz, a zvuk nástroje se neřeší. Navíc jsem hrál na půjčený poměrně ostrý nástroj. S maturitou ale tato možnost skončila a od té doby jsem odkázán na trubku po dědovi, což je hybrid Arigra/Amati z r. 48. Nejdřív jsem uvažoval o tom, že bych si pořídil novou trubku, ale pak jsem zkusil jiný nátrubek a měl jsem chuť si dát facku. Celou dobu jsem nadával jak ta trubka vůbec nebere výšky, jak je hrozně tlumí, a on je tlumil nátrubek. Heavy verze. Ta klasická verze je daleko pohodlnější co se týče poměru tón/námaha. Pro rty je to úplně stejný nátrubek a pro ucho úplně jiný. Takže pokud máš heay verzi, oporučuji návštěvu hudebnin, na Jungmaňáku je fajn člověk, který se v tom dost vyzná, a i když jsem si nakonec koupil jen foukací harmoniku (na nátrubek, který mi seděl nejvíc, jsem neměl peníze), hodně mi to pomohlo. Vyzbrojen poznatky z 3/4 hodiny strávené s trubkou v obchodě jsem totiž na aukru koupil bazarový nátrubek Zottola 64B a přesně jak jsem očekával, je mi pohodlnější než Amati 7C (a ten mi byl pohodlný už od začátku a pak jsem si na něj ještě dost zvyknul) a je podstatně menší, takže se s ním podstatně lépe hrají vyšší polohy, při zachování mohutného, barevného tónu. Zajdi si na Jungmaňák s tou trubkou a zeptej se jestli by sis mohl zkusit pár nátrubků a i pokud nic nekoupíš, aspoň budeš vědět, co ti sedlo a co vůbec ne, a kdyžtak si aspoň zapamatuješ velikost nějakého nátrubku např. V. Bach (ty nezklamou, ale jsou dražší), a pak podle jiných hráčů používajících stejný nátrubek můžeš odhadnout, co dál by ti mohlo vyhovovat.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Farmar

Příspěvek od Farmar »

Diky za rady.
Abych to jeste ale upresnil. Ta Amatka je 213 a ne 211, jak jsem spatne psal. Natrubek mam bacha 7c. Tenkrat totiz manzelka shanela neco do Lidusky a ja si vzal ten strep z aukra, ke kteremu jsem mel pujceny ten amati natrubek. Uz jen s nim hral ten strep podstatne lepe. Vzal jsem ho ssebou , ze se k nemu koupim natrubek, abych mohl vratit ten zapujceny. U Kinkala byl prave ten ucitel a hral na trubku. Kdyz jsem mu ukazal ten muj strep a ze chci k nemu natrubek, dal mi vyzkouset tu amatku a bylo rozhodnuto. Vybiral jsem ze 2 amatek a pak mi daval ruzne natrubky a asi z 10 jsme nakonec vybrali bacha 7c. Nevim jestli je pro me opravdu nejlepsi, ale ma krasny kulaty ton a zahraju na nej do G2 a C3 se taky obcas ozve. Ale ve skladbe max A2,ale nesmi tam byt moc casto.:-)

Jinak prechod z horny na trubku byla uleva co se tyce nasazovani tonu. Trubka "nekruka". Tony nejsou tak uzke, citlive na nasazeni. Ala zase mi chybi dost technika.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Farmar píše:Diky za rady.
Abych to jeste ale upresnil. Ta Amatka je 213 a ne 211, jak jsem spatne psal. Natrubek mam bacha 7c. Tenkrat totiz manzelka shanela neco do Lidusky a ja si vzal ten strep z aukra, ke kteremu jsem mel pujceny ten amati natrubek. Uz jen s nim hral ten strep podstatne lepe. Vzal jsem ho ssebou , ze se k nemu koupim natrubek, abych mohl vratit ten zapujceny. U Kinkala byl prave ten ucitel a hral na trubku. Kdyz jsem mu ukazal ten muj strep a ze chci k nemu natrubek, dal mi vyzkouset tu amatku a bylo rozhodnuto. Vybiral jsem ze 2 amatek a pak mi daval ruzne natrubky a asi z 10 jsme nakonec vybrali bacha 7c. Nevim jestli je pro me opravdu nejlepsi, ale ma krasny kulaty ton a zahraju na nej do G2 a C3 se taky obcas ozve. Ale ve skladbe max A2,ale nesmi tam byt moc casto.:-)

Jinak prechod z horny na trubku byla uleva co se tyce nasazovani tonu. Trubka "nekruka". Tony nejsou tak uzke, citlive na nasazeni. Ala zase mi chybi dost technika.
Jojo, trumpeta drží, zatímco u horny už by ten tón šel do háje. Hornu jsem zkoušel a moc jsem se nechytal. Bach 7C je dobrá volba, asi si ho také pořídím, zrovna u jednoho bazarového kousku přihazuji na Aukru, i když normální 7C je na moji volskou hubu trochu málo, uvažuji i o nějakém 1C/D na brutálnější tóny, třeba na blues. Dvěstětřináctka je ta s dvěma flusklapkami a stavitelným dolaďovacím kroužkem? O té jsem uvažoval když jsem si chtěl pořídit novou trubku, vzhledem k ceně - případně že bych si přišetřil a koupil 313P, tu ostrou, má ji kamarád a jdou na to zahrát i měkčí tóny, jen se člověk musí hodně krotit, jinak zabije všechny psy v okolí. Mimochodem co máš za střep z Aukra? Ty podivné nástroje co se tam vyskytují mě hrozně zajímají, bohužel nemám peníze na to, abych je kupoval a zkoušel...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Farmar

Příspěvek od Farmar »

Ten strep je asi Lidl (to psal prodavajici)bez flusklapek a doladovani. Navic jsme ji horko tezko rozebiral, abych ji vycistil a rozhejbal.
Ano 213 ma 2 flusklapky a 2 doladovani (na 1. a 3. ventilu) jak jsem psal na Jugmanaku je mozna jeste maj i s kufrem za necelych5000,-. Ale zase si to chce vybrat z vice kusu. :-)
Farmar

Příspěvek od Farmar »

Na foru bylo zmineno neco o posilovani natisku tuskou. Tj. drzeni konce tusky mezi rty a pomoci rtu s ni hybat nahoru dolu. Udelal jsem si takove posilovatko se zavazim, akorad, ze v puse mam placaty konec 10x2mm .Je to k nicemu. Nebo ja si jen tak "prdim" na natrubek. Treba v aute. Je to k necemu dobry, nebo si naopak natisk kazim?

Doma cvicim prevazne s dusikem od Yamahy. To jenom bzuci. Nemam k tomu ten zesilovac se sluchatkama. Chce to ale stridat. Cistej ton slysim i s dusitkem, ale silu tonu? To se divim, jak do toho peru, az kdyz to dusitko sundam.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Farmar píše:Na foru bylo zmineno neco o posilovani natisku tuskou. Tj. drzeni konce tusky mezi rty a pomoci rtu s ni hybat nahoru dolu. Udelal jsem si takove posilovatko se zavazim, akorad, ze v puse mam placaty konec 10x2mm .Je to k nicemu. Nebo ja si jen tak "prdim" na natrubek. Treba v aute. Je to k necemu dobry, nebo si naopak natisk kazim?

Doma cvicim prevazne s dusikem od Yamahy. To jenom bzuci. Nemam k tomu ten zesilovac se sluchatkama. Chce to ale stridat. Cistej ton slysim i s dusitkem, ale silu tonu? To se divim, jak do toho peru, az kdyz to dusitko sundam.
O tužce jsem tké něco slyšel ale nezdá se mi to jako ideální řešení, poněvadž se zapojují truchu jiné svalové skupiny než při hraní (ano, ty žádané také, ale méně a v jiném poměru). To bzučení na nátrubek je dobrá věc, i když v autě bych to nedělal. Přece jen je potřeba se soustředit na přesné nasazení a kvalitu tónu, a to při řízení není zrovna nejvhodnější.

A co se týče dusítka - to hotelové od Yamahy by mohlo být celkem šetrné, ale obecně platí, že cvičením s dusítkem si můžeš nátisk i zkazit, protože se ta trubka chová jinak (má větší odpor, jinak se chová při hraní různých intervalů, hlavně alikvot...) a navíc u běžných dusítek nejlépe zní tón vytvářený trochu jinak než ten, který zní nejlépe bez dusítka, což také dost mate a může vést k vypěstování zlozvyků. Kde to půjde, cvič bez dusítka. V nejhorším případě si prostě čas od času sbalíš trubku a nějaké noty k cvičení a vyběhneš s ní někam do parku nebo do lesa na louku. Já jsem takhle párkrát byl na Vyšehradě, ale pomalu jsem si tam neměk kam sednout, protože jsem všude měl v doslechu a hlavně v dohledu (s doslechem nic nenadělám) nějaký pár co sice vypadal že už už zapadne za křoví nebo domů do postele, ale pořád tam seděli a seděli... :lol: Také s tím mám problém, ale asi si pořídím plastový nátrubek (aby mi nepřimrzl) a budu chodit na Petřín (bydlím na Strahově), abych se do toho mohl trochu opřít.
Farmar

Příspěvek od Farmar »

Jj. Dusitko Silent Brass od Yamahy se mi zda nejlepsi. Necitim zmenu odporu pri hrani s dusitkem nebo bez. Jeste by me zajimal ten zvuk kduz se pouzije cely komplet i se zesilovacem a sluchatkama. Na netu jsem to "studio" videl uz za 2k, tak snad casem si ho dokoupim.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Farmar píše:Jj. Dusitko Silent Brass od Yamahy se mi zda nejlepsi. Necitim zmenu odporu pri hrani s dusitkem nebo bez. Jeste by me zajimal ten zvuk kduz se pouzije cely komplet i se zesilovacem a sluchatkama. Na netu jsem to "studio" videl uz za 2k, tak snad casem si ho dokoupim.
Neviděl jsi někde nějaké levnější dusítko na cvičení (hotelové)? Ta Yamaha je na mě docela drahá, stačilo by mi obyčejné, bez mikrofonu, ale aby moc nezvyšovalo odpor - zatím v nouzi používám úplně zavřené nastavitelné cup mute, což je vážně peklo.
Farmar

Příspěvek od Farmar »

Bohuzel :-( levnejsi, ale stejne dobre dusitko neznam.
Me by zase zajimalo, jestli tu nema nekdo zkusenost s tim "studiem" k dusitku Silent Brass od Yamahy. Jestli je slyset i nespravny nastup. Nekulaty , necisty ton apod.
Strov

Příspěvek od Strov »

Já hraju na trumpetu asi 5 let, ale jsem tak na hranici jestli s tím přestat nebo ne. Od E2 výš mi nátrubek začne klouzat dolů, asi proto že nevědomě zatahuju dolní čelist dozadu a hraju skoro jen na horní. Tak sice zahraju i H3 ale pro horní tóny si to musím nechat sklouznout a pro dolní zase zpátky nahoru a nevím jak to bude do budoucna vadit. Stalo se vám někdy něco podobnýho?
heczis

Příspěvek od heczis »

Ahoj, hraju na trombon, možná to je trochu podobný :-)

Sluchátka k Silent Brass nepoužívám - usoudil jsem, že to nemá význam, neboť rozdíl v nátisku je (při těch cvičeních, co hraju) podstatnější, a snažím se tudíž hrát co nejvíc bez něj (ačkoliv je to ta Yamaha, která je podle všeho velmi dobrá). Možná, že na trumpetu to není znát, ale na trombon docela dost - i s tímhle dusítkem se mi hraje mnohem snadněji než bez něj. Takže před koncertem se radši pořádně rozehraju, abych si na nástroj znovu zvyknul (jo, jsem takovej víkendovej bojovník :| )
Strov píše:Tak sice zahraju i H3 ale pro horní tóny si to musím nechat sklouznout...
Myslím, že znám; mě pomohlo cvičit retní vazby přes celý rozsah, např. podobně jako ve Schlossbergovi (můžu dát pdf). Zkoušet, ale ne za každou cenu - ono to přijde ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Strov

Příspěvek od Strov »

Mohl bys mi to PDF poslat někam na mail nebo to někam uplodanout prosím?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Strov píše:Mohl bys mi to PDF poslat někam na mail nebo to někam uplodanout prosím?
Snad ti bude stačit popis - hraješ rozložené durové kvintakordy pod legatem, od spodního fis postupně po půltónu nahoru. Vždy nejdřív nahoru (1-3-5-8) a dolů (-5-3-1) a pak jdeš po tónech akordu níž po hranici teoretického rozsahu, tj. pod spodní C, ale ne pod fis :D Pak jdeš zpět na nejbližší základní tón. Třeba u C hraješ C'-E'-G'-C"-G'-E'-C'-g-C'. U G bys hrál G'-H'-D"-G"-D"-H'-G'-D'-h-g. Čtvrtka, půlka, celá. Já se tak rozehrávám, když dlouho nehraju. Pak cvičím intervalové skoky, vyberu si nějaký vyšší tón a vždy střídám tento tón a jiný, přičemž ten druhý posouvám po půltónu dolů, tj G"-Fis"-G"-F"-G"-E"-G"-Dis"-G"-D"-G"-Cis"-G"-C"-G"-H'-G"-B'-G"... To se legatem hraje dost těžko, bohatě stačí portamento. Pro začátek klidně i staccato, ale nesmí to být uštěkané.
Strov

Příspěvek od Strov »

Tak asi stejně nakonec budu muset skončit. Když du do vyšších tónů (F,G2), tak si naprosto zavřu štěrbinu v puse a nejde mi do trumpety vzduch...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Strov píše:Tak asi stejně nakonec budu muset skončit. Když du do vyšších tónů (F,G2), tak si naprosto zavřu štěrbinu v puse a nejde mi do trumpety vzduch...
Tak používej bránici a netlač na nátrubek. To bohatě stačí.
edit: Jo, ještě jsem zapomněl. A používej hlavu. To je nejdůležitější.
heczis

Příspěvek od heczis »

A začni (podle mě) cvičit odspoda, když ti nejdou vejšky. Já asi před rokem dělal revizi svýho hraní :) a k těmhle tónům jsem se dostal asi po měsíci, ale zato +/- bez problémů :wink:
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
woro90

Příspěvek od woro90 »

heczis píše:A začni (podle mě) cvičit odspoda, když ti nejdou vejšky. Já asi před rokem dělal revizi svýho hraní :) a k těmhle tónům jsem se dostal asi po měsíci, ale zato +/- bez problémů :wink:
To máš naprostou pravdu, když to nejde dole, nemůže to jít ani nahoře, a první oktáva je ideální poloha pro osvojení správné techniky. Tam to musí hrát samo.
heczis

Příspěvek od heczis »

woro90 píše:když to nejde dole, nemůže to jít ani nahoře
Hlavně je ale potřeba to i nahoře dělat stejně jako dole :) To je právě moje chyba, že se občas ve vejškách začnu "snažit" a už to není ono.
Josef

Příspěvek od Josef »

Dobrý den přátelé, děkuji za plno informací, pěkné počtení a přátelský humor. Jmenuji se Josef, je mi 55 let
a od pozimu se snažím zkoušet na trumpetu. Vím, že v těchto letech už toho mnoho nestihnu, tak do toho jdu po hlavě. Trumpetu mám půjčenou od kamaráda, je na ní značka-V.F.Červený, Hradec Králové, ladění C.
Nepočítám s nějakým hraním v kapele, ale v rodině hodně muzicírujem, tak to chci trochu obohatit, aby byla
legrace a naočkovat vnoučata, aby zatoužila po nějakém nástroji, případně, aby v rodině nějaký nástroj po
dědovi zůstal. Po mém dědovi mi zůstala heligonka a jsem mu za to vděčný. Četl jsem vaše informace, které se týkají koupení trumpety na Jungmanově náměstí v Praze. Rád bych koupil novou trumpetu v ladění C. Jsem úplnej začátečník a cena okolo 5000 Kč se mi zdá dobrá. Pokusím se tam dostat internetem, jestli je mají. Jestli máte někdo email přimo na prodejnu, tak mi ho prosím pošlete. Dohledal jsem, že se dají koupit nějaké z Číny okolo 3500 Kč, ale raději bych přišetřil na Amati. Jinak ceny okolo 20000 nebo 30000 Kč
nejsou pro mě. Na hledání bazarového nástroje nemám čas ani zkušenosti. Jestli mě úplně nezavrhnete, tak o sobě ještě něco napíšu ohledně hraní. Zatím nashledanou a díky za případnou odpověď. Josef
email: hajostu@seznam.cz
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“