Bonga - ladi se? jak?

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
kristynatrochtova

Bonga - ladi se? jak?

Příspěvek od kristynatrochtova »

Zdravim, mam otazky, za ktere se jakozto zacatecnik doufam nemusim stydet. :lol:
Mam v planu koupit bonga (zn. Tycoon Percussions) a uz predem musim vedet, jestli se bonga ladi a jak.
Diky za vas cas.
Jazzman
Rádce

Re: Bonga - ladi se? jak?

Příspěvek od Jazzman »

Milá kolegyně

1. Nástroj se jmenuje BONGO, nikoliv bonga.
Skládá se ze 2 bubínků - malý je Macho, velký Hembra ( samec, samice )

2. Jde o sólový nástroj, který při dobré technice přeřve kapelu, čemuž odpovídá jeho konstrukce a ladění.

3. Ladí se tak, že křižem utahuješ o půl závitu vždy 2 šrouby proti sobě a pak zase další protilehlé šrouby a to tak dlouho, dokud to jde (před tím je namažeš olejem nebo plastickým mazivem ). Když to již nejde, tak je otočíš ještě jednou. pak k nim do intervalu naladíš Hembru stejným způsobem, většinou o tercii až kvintu níž. Neděs se, prostě točíš a hraješ, až se ti ta kombinace tónů začne líbit, necháš ladění.

4. Tycoon není moc dobrá firma a na bongu nemá cenu šetřit. Rozdíl mezi špičkovým a školním nástrojem je max. 4-5.000,- Rozdíl mezi stejnými kategoriemi kytar je 40-50.000,- Pravda, je lepší Tycoon než Stagg apod.

Doporučuji Meinl, případně Latin Percussion. Věř mi, mám už 4 Meinly a nejslavnější LP Generation II, často hraji na různé nástroje žáků a spoluhráčů a čím levnější bongo, tím větší spotřeba blan, šroubů,mizerný zvuk, menší rozdíl mezi tóny, hranými různými technikami....

A nezapomeň, že holky neudrží bongo mezi nohama, potřebují stojánek, což také něco stojí. A futrál.
Bongo je úžasný nástroj, na který se dá zahrát obrovské množství muziky. V kombinaci s cajonem nahradí bicí soupravu, jen do metalu se nějak nehodí :D
Přílohy
WB500.png
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
pehve

Příspěvek od pehve »

Jazzman: dobrý až na jedno: nic uspokojivě nenahradí bicí soupravu :!:
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

pehve píše:Jazzman: dobrý až na jedno: nic uspokojivě nenahradí bicí soupravu :!:
to je fakt, věčné stěhování, kravál, větší komba a jedno auto navíc na každý koncert, to ničím nenahradím :wink: Nic ve zlém.
pehve

Příspěvek od pehve »

takhle bych v sekci bicí nástroje bubny nehodnotil :roll:
tohle všechno co píšeš patří k muzice, bicí za to nemůžou. Nenahradíš je ničím.
Nejvíc se stejně nadře bubeník ale to ty jak vidím -bez urážky- nejsi tak se nemáš ani čím trápit.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

To byla taková malá provokace. :wink:

Bicí jdou nahradit, jako každý jiný nástroj. Vždýť je to NÁSTROJ sloužící k vyjádření myšlenky, ne sama myšlenka. Když jdou transkribovat opery jen pro klavír, klarinetové party pro housle.....Už jsem ve svých skupinách nahradil bicí perkusemi nebo doprovodnou ( rytmickou ) kytarou mnohokrát. Někdy je prostě není možné použít ( třeba na promenádních koncertech nebo hraní na parníku, kde není elektřina a nikdo přes ně pak není slyšet )

To ale odbočujeme, kolegyně se ptala na něco jiného. Ještě mě napadlo, že by při koupi bonga stálo za to popřemýšlet nad vhodným průměrem ( jak má veliké ruce ) a profilem ráfku ( zásadně ovlivňuje tón )
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Přimlouvám se k Jazzmanovi, Tycoon percussion sice nejsou špatné, ale volil bych radši meinly, je to osvědčená značka, a oproti LP nejsou ani tak moc drahé :)
Z těch levnějších bych ti mohl doporučit tyto

http://kytary.cz/meinl-fbw200-free-ride ... /HN095607/

A ohledně nahrazení bicích, v metalu asi moc ne ale ve stylech jako folk, funk, jazz, a především reggae/latin jsou perkuse dost dobrou alternativou místo bicích, a v kombinaci s bicími jsou ještě lepší :)
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Zaujala mě ta otázka "náhrady bicí soupravy"

Pochopitelně to lze, stejně jako každý jiný ástroj. Je to otázka stylu tý muziky, ale také dobré aranžerské představivosti a v neposlední řadě otázka KDE tu produkci použít. :wink:

Určitě reagee, nebo všechna latina, tam je cokoliv rytmického bicího takřka povinností.... ale protože mě je nejbližší rock či metal, pak nelze než vzpomenout růné klasické skladby původně psané pro symfoňák hrané na kytary a bubny (viz třeba Betowenova Devátá zahrána virtuózně mistry Deep Purple, ale takových skladeb je kopec u jiných kapel), to pak dostává úplně jinačí rozměr písně!!
Nebo skvělá partička Apokalyptica, hrající ostřejší skladby Metallicy na své smyčce - to je také jiná, přesto velmi silná káva a lahoda pro ucho..... :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
pehve

Příspěvek od pehve »

jj, náhradu sady tady nebudeme řešit, mám na to jiný názor
k věci - zaujalo mě tohle: http://www.sitarmusic.eu/?id=81&n=item co takhle ruční práce za levný peníz??
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

pehve píše:jj, náhradu sady tady nebudeme řešit, mám na to jiný názor
k věci - zaujalo mě tohle: http://www.sitarmusic.eu/?id=81&n=item co takhle ruční práce za levný peníz??
I když pán na sitarmusic.eu nabízí kvalitní nástroje a dost se indické hudbě věnuje, tahle věc je dobrá leda na ozdobu. Od pohledu je zřejmé, že to nepůjde ani dobře naladit.
kristynatrochtova

Příspěvek od kristynatrochtova »

Co byste řekli na značku Milenium? :lol: http://www.muzikant.cz/bici-nastroje-5/ ... -54702.php

Nebo ještě jsem přemýšlela o bongo cajonu. Ten se ladit nemusí, ne? :lol: :lol:
pehve

Příspěvek od pehve »

Jazzman píše:
pehve píše:jj, náhradu sady tady nebudeme řešit, mám na to jiný názor
I když pán na sitarmusic.eu nabízí kvalitní nástroje a dost se indické hudbě věnuje, tahle věc je dobrá leda na ozdobu. Od pohledu je zřejmé, že to nepůjde ani dobře naladit.
Vypadá to rachiticky ale v jednoduchosti je kumšt :)
Myslím že to naladit pujde a jelikož je to masiv tak i zvukově to muže být zajímavý.
Samozřejmě že to nevypadá jak komerčně úspěšnější překližkový namašlený předražený značkový krámy s uniformním zvukem. Tady jde o jinou přednost- každý kus je originál a to je zajímavá a levná alternativa.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

V životě jsem neviděl bongo z překližky.

Korpusy z jednoho kusu pro buben s kravskou blanou a tahem možná i několika metráků ( zkus vlastní silou a vahou natáhnout blánu na bongo, ani s ní nehneš ) jsou zárukou, že to dlouho hrát nebude a dojde k deformaci

Milenium bych nebral, protože Milenium není firma. Je to jen obchodní značka, kterou někdo vlastní a objednává si v Číně od různých fabrik výrobu nástrojů, dle vlastní specifikace. Až Ti praskne blána nebo budeš potřebovat ráfek, myslíš, že ho seženeš? Jak to hraje, nevím, musel bych si na to zahrát.

Cajon bongo je možné koupit se struníkem nebo bez. Nehraje špatně, ale je to nuda a ještě dost potichu a s jinou technikou hry, protože rozdíl mezi několika z používaných úderů skoro není slyšet.

http://meinlpercussion.com/percussion/m ... 90#item264
pehve

Příspěvek od pehve »

V životě jsem neviděl bongo z překližky.
njn, u korpusů obecně platí že pokud není uvedený výslovně masív tak je to slepený z dýh.
Korpusy z jednoho kusu pro buben s kravskou blanou a tahem možná i několika metráků ( zkus vlastní silou a vahou natáhnout blánu na bongo, ani s ní nehneš ) jsou zárukou, že to dlouho hrát nebude a dojde k deformaci
nekecej nesmysly, korpusy z jednoho kusu jsou základ tradiční ruční výroby bubnů, existují miliony skvělých nástrojů z jednoho kusu.
Nevím proč bych měl zkoušet vlastní vahou napínat blány :lol: a taky nevím co to vlastně dokazuje :roll:prestan nás tady krmit blbostma
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

1. bongo a kubánské perkuse obecně se vyrábí ze špalíků, což zvyšuje jejich tvarovou stabilitu. používá se kaučukovník, dub, u ruční výroby i mangovník, koa a jiné drahé materiály.Možná někde někdo takový nástroj vyrobil, ale zjevně se to neujalo. Ani malí výrobci takové nástroje nanabízejí.

2. korpusy z jednoho kusu se u kubánských nástrojů nepoužívají a my se tady bavíme o bongu, pokud vím, a ne o jiných nástrojích. Například djembé a jiné africké nástroje se tradičně dlabou z jednoho kusu, blána je na nich kozí ( o dost tenčí, s menším tahem ) a po pár letech se mnoho z nich kroutí, i když technologie výroby se to snaží ošetřit ( dlabání z mokrého dřeva, pak dlouhé sušení a potom teprve dokončování.

3. pokud se jen o pár milimetrů ohne korpus bonga nebo konga, začne zvonit a je po nástroji. U bonga k tomu stačily 4 mm na 7 palců průměru.

4. Zkus se tu trochu krotit, když o těch nástrojích nic nevíš ( a je vidět, že doopravdy nic ), ono bongo z pořekližky je k vytesání do kamene a když to tu čtou žáci z orchestru, dost se baví :D :D :D :D :D já ti také nežvaním do výběru bicí soupravy.
pehve

Příspěvek od pehve »

člověče ty mě fakt bavíš :roll: zatim jsi nenapsal tady nic pro mě novýho naopak ty čumíš na termin bongo z překližky jak tele tak si to někde postuduj at ty svoje žáky neučíš voloviny když už se s nimi pořád oháníš, učitelskej :lol:
....že nežvaníš do výběru sady za to ti patří moje upřímné díky :roll:
a věř mi že se opravdu krotím :!:
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Psát něco nového pro tebe jsem vážně nechtěl. Myslím, že jsi toto téma nezakládal ty.
Nějak nechápu, jak mám někde nastudovat úplnou hloupost a myslím, že ani necítím potřebu se o to pokoušet. Za chvíli abych hledal ráfky z moduritu nebo blány z ovčí vlny.
Mimochodem, nedávno mě pozvali na jam s indickým hudebníkem Dara Dhan Dassem ( Dylan, Stouni....), ten taky neměl nic z překližky :D a vzal si raději naše, sériové, bongo ( z dubu) , protože bylo hlasitější než jeho nástroje a nemuselo se složitě ladit.
Žáky se ohánět nemusím,ani nemohu, jsou na to dost těžcí. Bohatě stačí je brát na velké festivaly, aby hráli jako předkapela Švihadla, Milošova Tam tamu, Papise Nyase... a podobných uskupení a nechat je v jejich 10 - 16ti letech, ať ukáží, co umí. Nevím, kolik jsi toho odehrál v jejich věku na velkých festivalech ty???

PS: Rád se nechám poučit, pošli odkazy na bonga z překližky, nebudu mít problém uznat chybu, mýlit se může každý.
pehve

Příspěvek od pehve »

PS: Rád se nechám poučit, pošli odkazy na bonga z překližky, nebudu mít problém uznat chybu, mýlit se může každý.
ok, odkážu tě na odbornou literaturu, třeba kniha Miroslava Kotka (člen Janáčkovy filharmonie v Ostravě) Bicí nástroje kapitola Membranofony-blanozvučné odstavec Bonga str. 39 kde je výroba bonga z překližky doslova zmíněna a popsána. Není duvod autorovi nevěřit.
Překližkové bongo to bylo moje dětství , doma jsem měl dvojče , ve školním orchestru bylo několik dalších typů i trojčata. Taky jsme hráli po přehlídkách a natáčeli v rádiu, náš učitel psal skladby pro 2 soupravy, bongo a vibrafon na který hrál sám. Měli jsme s tim úspěch. Hrál jsem bongo. Bylo z překližky....zlatý časy....ted už takový asi fakt nekoupíš :lol: :lol:

Za zbytečný slova se omlouvám a slibuji že se sem nenechám vtáhnout ani kdyby někdo napsal že to nebylo bongo protože z překližky bongo není.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Aha! Tak to jsme oba psali o jiném nástroji. Ty píšeš o dvojbubnu, na který se hraje paličkami, vyráběl se u nás v Amáti a byl strašný a z překližky, většinou potažený nějakou blýskavou fólií?

Já psal o nástroji, na který se hraje rukama ( otevřený úder,tik, slap, otevřený slap,dvojité údery...), protože na ten se kristynatrochtova ptala.

Hraní na 2 soupravy, bongo a vibrafon musel být úžasný zážitek. My vibrafon nemáme, i když je v symfoňáku výborný hráč z Ruska, je na nás moc drahý a nejde moc vozit.
pehve

Příspěvek od pehve »

Aha! Tak to jsme oba psali o jiném nástroji. Ty píšeš o dvojbubnu, na který se hraje paličkami, vyráběl se u nás v Amáti a byl strašný a z překližky, většinou potažený nějakou blýskavou fólií?
ano tyhle ...tak koukám že jsme žili asi v nějakým bludu ..časy se mění a pořád se máme co učit, díky za objasnění :!:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“