S elektrikou k táboráku?

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Pikus

Re: S elektrikou k táboráku?

Příspěvek od Pikus »

lunchie píše:mba810 se jeste porad vyrabi? Ja si vzpominam, jak jsem byl male pachole, tak jsem z nejakyho abicka nebo mozna amara udelal prave zesik s timhle operakem a mel jsem radost, ze to hraje ...
Už se asi nevyrábi, ale celej ten zesilovací prvek je v těch televizích, takže, pokud by ses vypravil někam na sběrnej dvůr, tak bys to tam mohl najít...

Mě nedávno padnul jeden do ruky. Ještě jsem neměnil ty exkrementální kondíky, takže trošku šumí (je to slyšet jen, když nic nehraje). Až si postavím nějakej jednoduchej booster nebo alespoň korekční předzesilovač, tak to zkusím použít jako nějaký to minikombíčko. Teď ale marodím, pak to budu muset dohnat ve škole a pak sou různý soutěže, taže nevím, kdy se k tý předělávce dostanu :roll:
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ach, pardon, ještě se dá sehnat. Stojí kolem 20 až 30 Kč.

Já mám celou tuhle desku z TV http://pokusy.chytrak.cz/projekty/zesik.htm
(schéma http://nf.duseknet.com/MBA810.htm)
woro90

Příspěvek od woro90 »

lunchie píše:BTW vcera vecer jsem tak z dlouhe chvile prochazel distortionama co mam doma a pripojoval je pred pocket pod a narazil jsem na distortus maximus, co jsem delal a musim rict - maximus is the way to go!

pekne hutny zkreskleni z hromadou basu s takovym pekne pevnym zvukem - takze doporucuju hodit jako OD kanal k zesilovaci :)
Já tam vrazím asi spíš ten Tube Screamer, ten Distortus Maximus je moc jedovatý. Já bych radši něco měkčího, metal na to valit nehodlám, na to bych potřeboval velké repro.
Mám objednané dva kousky ARZ 571, to jsou ty s membránou až za košem, a obráceným kmitacím systémem, takže je asi nechám odkryté, ať je na ty exoty pěkně vidět :D Bednu bych pořešil s repry diagonálně, takže by ozvučnice měla čtvercovou přední stěnu, vnitřní objem kolem patnácti litrů, možná víc, vnější obálka celého komba švh 400x500x200 včetně nožiček a ucha, zadní stěna poloviční, s vynecháním uprostřed, mezera po celé šířce, na výšku 150. To jsem tak odhadnul podle oka. Co si o tom myslíte? Málo? Moc? Stavěl bych to z 15mm překližky nebo dřevotřísky.
Zesík bude do 5W, nerad bych odpálil repra, ještě propočítám kolik do toho můžu cpát, koncák nakonec asi z TDA2003, efektová smyčka by mohla být, v tom případě bych se pokusil to vyřešit na dvoukanálový footswitch (sice je to trochu moc výbavy na miniaturní cvičítko, ale aspoň bude sranda, do krabice se to bez problémů vejde). Napájení z baterky nebo adaptéru, nebudu do toho při tak malém příkonu cpát trafo.
Vzhled ještě pořeším, přední panel zesíku asi plexi + popisky na prolakovaném papíře, případně stříknuté přímo zezadu na plexi. Kdyžtak pozítří pošlu náčrtek, dnes v noci jsem to vymýšlel a kreslil, nemohl jsem spát. Povíte mi, prosím, někdo, jestli jsem ty rozměry náhodou trefil nebo kde by to chtělo přidat či ubrat?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak jsem dneska nakonec dal do kupy ten zesik s MBA 810. Napájím ho stabilozovaným zdorjem 7,5V a mám ho připojenej k 4Ohm repru TESLA (průměr asi tak 6cm). I přes to to hraje dost obstojně, Hlasitostí jako akustika.

Takže, až si udělám nějakej předzesilovač s korekcema nabo zkreslením, zapojím ho k tomu a mám vyhráno.

Pokud jsem do toho připojil MP3 přehrávač a nastavil rozumnou úroveň hlasitosti (aby repro nezačalo chrčet), bylo to slyšet celém bytě i přes zavřené dveře (cca 65m2). Takže by možná stálo za to...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Woro, tu někdo prodává hotovou kastli na kombo podobných rozměrů, jak chceš stavět. Za 100,- jak zadarmo: http://hudebnibazar.cz/index.php?katego ... rder=datum
woro90

Příspěvek od woro90 »

mmjuz píše:Woro, tu někdo prodává hotovou kastli na kombo podobných rozměrů, jak chceš stavět. Za 100,- jak zadarmo: http://hudebnibazar.cz/index.php?katego ... rder=datum
Díky, pěkný úlovek. Já do toho ale potřebuju narvat dvě ARZ572, průměr koše 165, to se tam nevejde, ne?

edit:
Tak jsem se nakonec rozhodl že nebudu dělat kraviny (otevírejte láhve, to se u mě jenom tak nestává). Nakonec použiju jen jedno repro a nacpu ho do bedýnky jako má třeba Fender Champion 600. Tříwattový zesík a TS v preampu se dají v pohodě uživit z baterek, takže by se tím řešila i otázka nedostatku na elektřině nezávislých kytar na strahovských chodbách. Jen mi ještě poraďte jednu věc - co bude hrát hlasitěji? ARZ572 (průměr koše 165) nebo noname televizní elipsa (koš 175x105), případně dva ARE 5xx? Asi je to všechno dost malé, takže vyhrává největší, ARZ, co?
Obrázek
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

nejlepší bude normalní kulatej reprák nevim co sou zac ty ostatní . ale ten kulatej by měl bejt ok . má větší plochu a elipsa ma takovej divnej zvuk . no ale jestli je maš po ruce tak je vyskoušej všechny
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

core88 píše:elipsa ma takovej divnej zvuk
chceš se hádat? :lol:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

MrB14ck píše:
tak proč se nedávaj do kytarovejch comb :?: :? :D no tak ja sem mel doma asi 3 a vsechny hraly ne vylozene na prd ale ten zvuk se mi nelibyl asi to bylo tim ze byli malí . naposled sem zkoušel elipsu 105x55 nějaká tesla a pak sem zkoušel kulatej prumer 90. vohoje to mělo 3W 8ohm a ten kruhovej hral lip a vic nahlas. :D
Obrázek
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

core88 píše:
MrB14ck píše:
tak proč se nedávaj do kytarovejch comb :?: :? :D no tak ja sem mel doma asi 3 a vsechny hraly ne vylozene na prd ale ten zvuk se mi nelibyl asi to bylo tim ze byli malí . naposled sem zkoušel elipsu 105x55 nějaká tesla a pak sem zkoušel kulatej prumer 90. vohoje to mělo 3W 8ohm a ten kruhovej hral lip a vic nahlas. :D
já mam v rubym ovál z rozhlasu a oběktivně mi přijde že hraje líp
pak mám v mrňůsovi od mmjuze pěkně starý Alnico ovál a ten hraje taky perfektně
navíc to že se do kombo ovály nedávaj je pravda ale historicky se tam dávali
to je stejný jako dogma typu 12" repro je jediná dobrá věc na kytaru a 10" a 15" jsou dobrá tak leda na basu...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jak řikam ja měl jen malý ovály a ty hrali nic moc ale treba ty velký hrajou jinak
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

core88 píše:nejlepší bude normalní kulatej reprák nevim co sou zac ty ostatní . ale ten kulatej by měl bejt ok . má větší plochu a elipsa ma takovej divnej zvuk . no ale jestli je maš po ruce tak je vyskoušej všechny
Normální není ani jeden z nich, je to trochu experiment, kulatý je ten ARZ, ale má zase koš před membránou, ARE je televizní AlNiCo elipsa. Ten "takovej divnej zvuk" je možná daný tím, že elipsy mívají větší frekvenční rozsah, což u malých elips znamená, že mají více výšek. Kdybych měl možnost do toho komba posadit všechny, neptal bych se - jenže krabice od bot přece jen zní jinak než openback kombo.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

woro90 píše:
core88 píše:nejlepší bude normalní kulatej reprák nevim co sou zac ty ostatní . ale ten kulatej by měl bejt ok . má větší plochu a elipsa ma takovej divnej zvuk . no ale jestli je maš po ruce tak je vyskoušej všechny
Normální není ani jeden z nich, je to trochu experiment, kulatý je ten ARZ, ale má zase koš před membránou, ARE je televizní AlNiCo elipsa. Ten "takovej divnej zvuk" je možná daný tím, že elipsy mívají větší frekvenční rozsah, což u malých elips znamená, že mají více výšek. Kdybych měl možnost do toho komba posadit všechny, neptal bych se - jenže krabice od bot přece jen zní jinak než openback kombo.
já bych tam narval alnico ale u mě je to spíš tím že ferit nemám moc rád - alnico je pro mě takové barevnější cinkavější a i při malých rozměrech má slušný zvuk...
www.black-audio.net
woro90

Příspěvek od woro90 »

MrB14ck píše:já bych tam narval alnico ale u mě je to spíš tím že ferit nemám moc rád - alnico je pro mě takové barevnější cinkavější a i při malých rozměrech má slušný zvuk...
Já jsem si říkal jestli tam mám vůbec psát že je to alnico... :roll: Tohle je také jeden z mých oblíbených mýtů, že alnico je daleko hudebnější než ferit, a že má nějaký typický charakter zvuku. Možná u identických repráků s identickou cívkou a sílou magnetu (což je samo o sobě neproveditelné, neboť právě "sevřenější" pole alnico magnetů se využívá u stíněných repráků v televizích) by se nějaký rozdíl našel, ale daleko větší vliv má počet závitů, materiál a způsob vinutí civky, a hlavně tvar a mechanické vlastnosti membrány. Zase ferit je hlasitější, ale ne proto, že je to ferit, ale protože feritové magnety se dělají podstatně silnější a magnetický obvod není stíněný.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

woro90 píše:
MrB14ck píše:já bych tam narval alnico ale u mě je to spíš tím že ferit nemám moc rád - alnico je pro mě takové barevnější cinkavější a i při malých rozměrech má slušný zvuk...
Já jsem si říkal jestli tam mám vůbec psát že je to alnico... :roll: Tohle je také jeden z mých oblíbených mýtů, že alnico je daleko hudebnější než ferit, a že má nějaký typický charakter zvuku. Možná u identických repráků s identickou cívkou a sílou magnetu (což je samo o sobě neproveditelné, neboť právě "sevřenější" pole alnico magnetů se využívá u stíněných repráků v televizích) by se nějaký rozdíl našel, ale daleko větší vliv má počet závitů, materiál a způsob vinutí civky, a hlavně tvar a mechanické vlastnosti membrány. Zase ferit je hlasitější, ale ne proto, že je to ferit, ale protože feritové magnety se dělají podstatně silnější a magnetický obvod není stíněný.
v tom s tebou souhlasím ale alnico magnety jsou stálejší a tak snadno se nedemagnetizují
já si nemůžu pomoct ale mam alnica prostě radši
i když už sem slyšel i ferit co se mi líbil ale byl to 40 let starej německej ovál...
www.black-audio.net
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

woro90 píše:
Pozor, není pravda, že repra s ferity musí být hlasitější. Hlasitost repra závisí na spoustě věcí a může být jak hlasitější ferit, tak AlNiCo, či neodym. Z Tvého příspěvku vyplývá, že kovové magnety bývají vždy stíněné a keramické ne. Možná to chápu jinak, než jsi to myslel, Woro. Repra s AlNiCo magnety existují v tolika verzích, že by to vyšlo na několik stránek. Nejčastější jsou tři základní typy. Buď je to váleček s dvěmi pólovými nástavci ve tvaru nízkých válečků - jeden dolní, druhý horní, podobně jako u keramik, nebo je pólovový nástavec kolem magnetu ohnut do takové jako podkovy a nebo bývá třetí možnost, že pólový nástavec je taková miska, která magnet celý schová. To není stínění! To je skutečně polový nástavec a tenhle systém nejlépe využívá a vede mgnetické pole z magnetu do trnu. Např. takto byly řešeny slavné repra JBL řada "K" , která nahradila řadu " D - F". A například kytarový 15´´ JBL K 130 s tímto systémem je zdaleka nejhlasitější kytarový reproduktor, který jsem kdy v životě měl v ruce a to má Fs 55Hz!! Nevím o repru s keramikou, který by se mu vyrovnal. Tu jsou data: http://www.jblpro.com/pub/obsolete/k_series.pdf
Prakticky stejně byl řešen magnetický obvod např. u Tesel řady ARM a samozřejmě podobně byly vyráběny i různí širokopásmí mrňousci do rádií a hlavně TV. Ten pólový nástavec druhotně fungoval i jako stínění, páč opravdu využil magnetické pole s minimálními ztrátami. Takže je to výhoda, nikoli nevýhoda. Ale mizerná slitina - slabé pole, malá citlivost, stejně tak špatě vyrobená keramika ( sycení až do hotového výpeku, špatný poměr oxid Fe a zemin...) opět mizerný magnet. Jinak MrB14ck narazil na demagnetizaci. Pravda je taková, že demagnetizační křivka je u keramik lineární a u kovových mgnetů logaritmická, proto AlNiCo vydrží déle. Samozřejmě se nedá říci, že nutně ten který systém je lepší než druhý. Tak jako u všeho jiného.
Máš naprostou pravdu třeba s membránou, ta je velice důležitá, materiál z kterého je navinuta cívka, kostřička atd.
Osobně mám raději repra s AlNiCem a mám s nimi i lepší zkušenosti. Ale použil jsem v životě i spoustu špičkových repro s keramikou. Např. Electro Voice EVM15, EVM12... to jsou vynikající repra s feritem.

Jinak mýty - to je strašné zlo, také se jimi rád zaobírám!!
woro90

Příspěvek od woro90 »

mmjuz píše:Pozor, není pravda, že repra s ferity musí být hlasitější. Hlasitost repra závisí na spoustě věcí a může být jak hlasitější ferit, tak AlNiCo, či neodym. Z Tvého příspěvku vyplývá, že kovové magnety bývají vždy stíněné a keramické ne. Možná to chápu jinak, než jsi to myslel, Woro. Repra s AlNiCo magnety existují v tolika verzích, že by to vyšlo na několik stránek. Nejčastější jsou tři základní typy. Buď je to váleček s dvěmi pólovými nástavci ve tvaru nízkých válečků - jeden dolní, druhý horní, podobně jako u keramik, nebo je pólovový nástavec kolem magnetu ohnut do takové jako podkovy a nebo bývá třetí možnost, že pólový nástavec je taková miska, která magnet celý schová. To není stínění! To je skutečně polový nástavec a tenhle systém nejlépe využívá a vede mgnetické pole z magnetu do trnu. Např. takto byly řešeny slavné repra JBL řada "K" , která nahradila řadu " D - F". A například kytarový 15´´ JBL K 130 s tímto systémem je zdaleka nejhlasitější kytarový reproduktor, který jsem kdy v životě měl v ruce a to má Fs 55Hz!! Nevím o repru s keramikou, který by se mu vyrovnal. Tu jsou data: http://www.jblpro.com/pub/obsolete/k_series.pdf
Prakticky stejně byl řešen magnetický obvod např. u Tesel řady ARM a samozřejmě podobně byly vyráběny i různí širokopásmí mrňousci do rádií a hlavně TV. Ten pólový nástavec druhotně fungoval i jako stínění, páč opravdu využil magnetické pole s minimálními ztrátami. Takže je to výhoda, nikoli nevýhoda. Ale mizerná slitina - slabé pole, malá citlivost, stejně tak špatě vyrobená keramika ( sycení až do hotového výpeku, špatný poměr oxid Fe a zemin...) opět mizerný magnet. Jinak MrB14ck narazil na demagnetizaci. Pravda je taková, že demagnetizační křivka je u keramik lineární a u kovových mgnetů logaritmická, proto AlNiCo vydrží déle. Samozřejmě se nedá říci, že nutně ten který systém je lepší než druhý. Tak jako u všeho jiného.
Máš naprostou pravdu třeba s membránou, ta je velice důležitá, materiál z kterého je navinuta cívka, kostřička atd.
Osobně mám raději repra s AlNiCem a mám s nimi i lepší zkušenosti. Ale použil jsem v životě i spoustu špičkových repro s keramikou. Např. Electro Voice EVM15, EVM12... to jsou vynikající repra s feritem.

Jinak mýty - to je strašné zlo, také se jimi rád zaobírám!!
Máš samozřejmě pravdu, dopustil jsem se trestuhodného zjedodušení, měl jsem na mysli ten pólový nástavec, který v podstatě funguje jako stínění, třeba širokopásmové Tesly s AlNiCem, do kterých se AlNiCo používalo právě proto, aby se využily výhody této konstrukce, zatímco do "netelevizních" se dávaly ferity. Pravda, ta demagnetizace může být docela důležitá, přece jen tam hodlám použít postarší repráčky, kde už může magnet pomalu ztrácet sycení. Btw od začátku tohoto threadu jsem doufal že se objevíš a ty pořád nikde :mrgreen: Co si myslíš o těch ARZ? Má smysl to tam dávat nebo jsou lepší na polici, kde budou vypadat podobně dobře, a v kombu nějaký levný (ano, snažím se dostat náklady co nejníž) reprák běžné konstrukce?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Abych řekl pravdu, tak ty "obrácené" ARZ znám jen z obrázků. Nedávno jsem na ně koukal na Aukru a vyhrál je nějaký Woro. Kdopak to asi je? Určitě je vyzkoušej, za to nic nedáš. Osobně mám hodně dobré zkušenosti s NDR oválky z 60.let, byly ve dvou velikostech s označením L - číslo - PBO. Např. ty větší L 2659 PBO, nebo menší L 2259 PBO a pod. Koš mají vylisovaný z Al plechu a magnet feritový zalitý v plastu. Tenhle magnet je obzvláště povedený a silný. Při jedné návštěvě v servisu p.Husáka přede mnou měřil sycení magnetů různých výrobců co tam v dílně měl rozdělané a tyhle RFT byly zdaleka nejsilnější. Na Aukru se to objevuje často kolem 50,-Kč za kus. Poštovné to pak navýší. Kdyby náhodou se Ti ARZ nezdály, mrkni po tomhle, nebo se ozvi SZ, já Ti nějaký pošlu, případně do Prahy příležitostně dovezu.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

jak tu byla řeč o tom MBAčku z tech televizí, tak jsou 2verze...já mam tu druhou (TDA2030+MDA4290) je to 5-15W (podle napětí....15W je při cca24V) a má to i korekce na basy, výšky a výstup hlasitost.....Mám na to šasi z malého elektronkového rádia TESLA přední panel už mám z plechu....a budu to krmit RUBYm :) Doma se mi válí pár starých transformatorů tak to udělám i na kabel.... :D
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“