12 struna kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
LACHMANĚ

12 struna kytara

Příspěvek od LACHMANĚ »

Krasnej večer měl bych takoví možná hloupí dotaz dozvěděl jsem se že se 12 struna kytara da dat struny obraceně čili začít tou silnějšim E prý toma lepší zvuk co je na tom pravdy moc děkuji. :roll:
...EDGE...

Re: 12 struna kytara

Příspěvek od ...EDGE... »

No..da se, ale lepsi? Jiny ;)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Několik kytaristů to takhle používá a nekteří dokonce ještě trochu jinak - basové struny s oktávou dole a "g" s oktávou nahoře - jsou to většinou lidé hrající prsty.
A chlapče, nepíšeme "takoví hloupí" ale "takový hloupý" :!:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

LACHMANĚ píše:Krasnej večer měl bych takoví možná hloupí dotaz dozvěděl jsem se že se 12 struna kytara da dat struny obraceně čili začít tou silnějšim E prý toma lepší zvuk co je na tom pravdy moc děkuji. :roll:
Když jsem kdysi vlastnil dvanáctku, tak mi strašně nevyhovovalo, že jsou u basových strun ty oktávové nahoře. když jsem palcem zahrál bas, tak to jako bas neznělo. Proto jsem si vyměnil nultej pražec a do něho si vyřezal drážky obráceně - abych měl basovou strunu nahoře a oktávovou dole. Jo hraju prstama.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
huxd

Příspěvek od huxd »

Nero píše:Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
Myslím že Rickenbacker to takhle dává na svoje 12ctky, ale nevim to jistě.
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
wolda

Příspěvek od wolda »

no já měl za to, že dvanáctka je k tomu aby dělala ten"rachot" na pozadí pomocí akordů a tam je to jedno.Jelikož hraju ve zkušebně na dvanáctku Corta tak vím co to umí.A na vybrnkávání mi po pravdě sedí tak jak to je.Oktávová struna nahoře.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

To je, co? A ona ta kytara může dokonce být i jako sólový nástroj (např. Štepán Rak také na jednu hraje), či nástroj kvalitních doprovodů včetně basů - a právě tam je vhodné obrácené osazení.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
panedge

Příspěvek od panedge »

huxd píše:
Nero píše:Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
Myslím že Rickenbacker to takhle dává na svoje 12ctky, ale nevim to jistě.
Jojo Rickenbaker to dělá a je fakt,že co sem koukal na youtube tak to je zabijáckej zvuk.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Mě se líbí tak jak to je:oktávové struny nahoře,má to kouzlo-však taky dvanácka není určená k tomu,aby se na ni basovalo.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mirosložile: :?: A jakpak Ty víš, k čemu je určena dvanáctka? Myslíš, že k řezání akordů přes všechny struny? Mnohdy se používá jako inteligentní doprovodný nástroj a pak se na ní samozřejmě i "basuje". A v tu chvíli se daleko lépe hodí obrácené osazení basových strun.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Atkinsi, ty jsi v těhle věcech docela sběhlý - nemáš tušení, proč se vlastně to pořadí strun používá takto? Logicky by mi přišlo výhodnější dát oktávovou strunu pod tu základní, právě kvůli basování, zejména při hraní prsty, tedy basování palcem...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Když se na to podívám čistě z fyzikálního hlediska, tak pokud by tlustší struna byla výše než tenká, mohla by ji při hraní trsátkem hlavním úderem shora dolů "zastínit", což při opačném pořadí nehrozí a vždy zahrajeme obě dvě struny.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Aby se zvuk blížil Nashville ladění, tzn. aby oktávové struny zněly výrazněji. Historicky ovšem (u louten) byla oktávová (sborová) struna dole - typicky 11. strunná loutna barokní.
miraslozil

Atkins píše:Mirosložile: :?: A jakpak Ty víš, k čemu je určena dvanáctka? Myslíš, že k řezání akordů přes všechny struny? Mnohdy se používá jako inteligentní doprovodný nástroj a pak se na ní samozřejmě i "basuje". A v tu chvíli se daleko lépe hodí obrácené osazení basových strun.
Atkinsi :idea: na basování je podle mě daleko vhodnější 6strunná kytara,protože má bezesporu basovější zvuk,dvanáctistrunka je zvonivější a tak se přímo nabízí její použití na akordové doprovody,samozřejmě nejlépe do páru s šestistrunnou kytarou.Určitě ale není primárně určena na basování.Sám jsem si zrovna včera natáhl novou sadu strun na 12strunku,která stála na půdě u tchýně už pár let,protože jsem měl nějakou dobu půjčenou dvanáctku od kamaráda a ten zvuk mě chytil-hlavně jeho zvonivost a prostorovost ve výškách.Pokud chci nakrmit uši basama,tak si vezmu do ruky svoji 6 strunnou Dowinu,která jich má dost.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Opět si nerozumíme - když hraješ doprovod na JEDNU dvanáctistrunnou kytaru a pokud jsi alespoň průměrný kytarista, tak zpravidla potřebuješ i bas, kromě "cinkavých" středů. Proto takové sestavení strun používají např. folkoví kytaristé a někteří si ty tři oktávy sundávají vůbec.
miraslozil

Ale já Ti rozumím!Samozřejmě,že nemyslím,že je úplně bez basů.Že se oktávové struny sundávají-to vím a o tom jsem právě mluvil:Pokud tam jsou všechny struny a v normálním sledu,tak kytara prostě tak nebasuje,jako když sundám oktávové struny,nebo jako u 6 strunky.Vem si třeba bluegrass-tam se používá tento styl hraní hodně a téměř vždy tam basují na 6 strunnou kytaru (na které mají nataženy aspoň dvanáctky či třináctky struny) a když je tam i hráč na dvanáctku,tak většínou dobarvuje a v hodně případech s kapodastrem.Viz např.jak jsem kdysi dávno ještě poslouchal Brontosaury,nebo Spirituály.U so'lového hraní je to samozřejmě jinak a pokud chce kytarista hrát na tento druh kytary,tak musí nějak loudit i nižší frekvence zvuku.To je můj názor.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Atkins píše:Aby se zvuk blížil Nashville ladění, tzn. aby oktávové struny zněly výrazněji. Historicky ovšem (u louten) byla oktávová (sborová) struna dole - typicky 11. strunná loutna barokní.
+
charliealpha píše:Když se na to podívám čistě z fyzikálního hlediska, tak pokud by tlustší struna byla výše než tenká, mohla by ji při hraní trsátkem hlavním úderem shora dolů "zastínit", což při opačném pořadí nehrozí a vždy zahrajeme obě dvě struny.
Pánové, díky za vysvětlení :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“