12 struna kytara
Pravidla fóra
12 struna kytara
Krasnej večer měl bych takoví možná hloupí dotaz dozvěděl jsem se že se 12 struna kytara da dat struny obraceně čili začít tou silnějšim E prý toma lepší zvuk co je na tom pravdy moc děkuji. 
- ...EDGE...
Re: 12 struna kytara
No..da se, ale lepsi? Jiny 
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Několik kytaristů to takhle používá a nekteří dokonce ještě trochu jinak - basové struny s oktávou dole a "g" s oktávou nahoře - jsou to většinou lidé hrající prsty.
A chlapče, nepíšeme "takoví hloupí" ale "takový hloupý"
A chlapče, nepíšeme "takoví hloupí" ale "takový hloupý"
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Když jsem kdysi vlastnil dvanáctku, tak mi strašně nevyhovovalo, že jsou u basových strun ty oktávové nahoře. když jsem palcem zahrál bas, tak to jako bas neznělo. Proto jsem si vyměnil nultej pražec a do něho si vyřezal drážky obráceně - abych měl basovou strunu nahoře a oktávovou dole. Jo hraju prstama.LACHMANĚ píše:Krasnej večer měl bych takoví možná hloupí dotaz dozvěděl jsem se že se 12 struna kytara da dat struny obraceně čili začít tou silnějšim E prý toma lepší zvuk co je na tom pravdy moc děkuji.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Myslím že Rickenbacker to takhle dává na svoje 12ctky, ale nevim to jistě.Nero píše:Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
no já měl za to, že dvanáctka je k tomu aby dělala ten"rachot" na pozadí pomocí akordů a tam je to jedno.Jelikož hraju ve zkušebně na dvanáctku Corta tak vím co to umí.A na vybrnkávání mi po pravdě sedí tak jak to je.Oktávová struna nahoře.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To je, co? A ona ta kytara může dokonce být i jako sólový nástroj (např. Štepán Rak také na jednu hraje), či nástroj kvalitních doprovodů včetně basů - a právě tam je vhodné obrácené osazení.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jojo Rickenbaker to dělá a je fakt,že co sem koukal na youtube tak to je zabijáckej zvuk.huxd píše:Myslím že Rickenbacker to takhle dává na svoje 12ctky, ale nevim to jistě.Nero píše:Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
- miraslozil
Mě se líbí tak jak to je:oktávové struny nahoře,má to kouzlo-však taky dvanácka není určená k tomu,aby se na ni basovalo.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Mirosložile:
A jakpak Ty víš, k čemu je určena dvanáctka? Myslíš, že k řezání akordů přes všechny struny? Mnohdy se používá jako inteligentní doprovodný nástroj a pak se na ní samozřejmě i "basuje". A v tu chvíli se daleko lépe hodí obrácené osazení basových strun.
- Nero
- Rádce
Atkinsi, ty jsi v těhle věcech docela sběhlý - nemáš tušení, proč se vlastně to pořadí strun používá takto? Logicky by mi přišlo výhodnější dát oktávovou strunu pod tu základní, právě kvůli basování, zejména při hraní prsty, tedy basování palcem...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
charliealpha
Když se na to podívám čistě z fyzikálního hlediska, tak pokud by tlustší struna byla výše než tenká, mohla by ji při hraní trsátkem hlavním úderem shora dolů "zastínit", což při opačném pořadí nehrozí a vždy zahrajeme obě dvě struny.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Aby se zvuk blížil Nashville ladění, tzn. aby oktávové struny zněly výrazněji. Historicky ovšem (u louten) byla oktávová (sborová) struna dole - typicky 11. strunná loutna barokní.
- miraslozil
AtkinsiAtkins píše:Mirosložile:A jakpak Ty víš, k čemu je určena dvanáctka? Myslíš, že k řezání akordů přes všechny struny? Mnohdy se používá jako inteligentní doprovodný nástroj a pak se na ní samozřejmě i "basuje". A v tu chvíli se daleko lépe hodí obrácené osazení basových strun.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Opět si nerozumíme - když hraješ doprovod na JEDNU dvanáctistrunnou kytaru a pokud jsi alespoň průměrný kytarista, tak zpravidla potřebuješ i bas, kromě "cinkavých" středů. Proto takové sestavení strun používají např. folkoví kytaristé a někteří si ty tři oktávy sundávají vůbec.
- miraslozil
Ale já Ti rozumím!Samozřejmě,že nemyslím,že je úplně bez basů.Že se oktávové struny sundávají-to vím a o tom jsem právě mluvil:Pokud tam jsou všechny struny a v normálním sledu,tak kytara prostě tak nebasuje,jako když sundám oktávové struny,nebo jako u 6 strunky.Vem si třeba bluegrass-tam se používá tento styl hraní hodně a téměř vždy tam basují na 6 strunnou kytaru (na které mají nataženy aspoň dvanáctky či třináctky struny) a když je tam i hráč na dvanáctku,tak většínou dobarvuje a v hodně případech s kapodastrem.Viz např.jak jsem kdysi dávno ještě poslouchal Brontosaury,nebo Spirituály.U so'lového hraní je to samozřejmě jinak a pokud chce kytarista hrát na tento druh kytary,tak musí nějak loudit i nižší frekvence zvuku.To je můj názor.
- Nero
- Rádce
+Atkins píše:Aby se zvuk blížil Nashville ladění, tzn. aby oktávové struny zněly výrazněji. Historicky ovšem (u louten) byla oktávová (sborová) struna dole - typicky 11. strunná loutna barokní.
Pánové, díky za vysvětlenícharliealpha píše:Když se na to podívám čistě z fyzikálního hlediska, tak pokud by tlustší struna byla výše než tenká, mohla by ji při hraní trsátkem hlavním úderem shora dolů "zastínit", což při opačném pořadí nehrozí a vždy zahrajeme obě dvě struny.
PetrPeter 1975 - 2008