promackane prazce

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
evicka

promackane prazce

Příspěvek od evicka »

Ahoj .chci se zeptat.Na kytare mam promackane prazce,ale na hre to neni znat ladi dobre obcas si zadrnci ale v normalu .Nekteri tvrdi ze je nutne prazce nechat vymenit,ale ja si myslim ze po case se opotrbeni zastavi a zustava takove jake je .napiste mi prosim na to svuj nazor dik .kytara je hrana asi 6let
Naposledy upravil(a) Dark Axel dne 4.03.2010 13:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Dark Axel: Přesunuto
...EDGE...

Re: promackane prazce

Příspěvek od ...EDGE... »

No tak opotrebovani pokracuje az do nekonecna ;)
A 6 let nemusi byt moc, ale rozhodne muze byt. Mohl bys treba prilozit foto nejakeho kritickeho mista, at muzeme posoudit.
evicka

Příspěvek od evicka »

Jelikoz hraji po cele delce krku jsou vice ci mene opotrabovane prakticky vsude foto bohuzel nemam
...EDGE...

Nevim no, takhle nemuzu moc posoudit jak je to vazne, ale tak po sesti letech uz muze byt no.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Proč by se opotřebení pražců mělo zastavit? Je to stejný materiál a bude se sjíždět i dál :) Možná to prohobluješ až na hmatník a pak třeba vyhobluješ i hmatník a budeš mít nechtěný scalloping. Když jsou promačkané, nechal bych je vyměnit rozhodně. Jde u toho podle mně hlavně i o pocit z hraní + to drnčení by mi třeba vadilo ve větší míře (a kdyby to bylo kvůli toho opotřebení, tak zcela určitě). Za mě :arrow: přepražcovat. Jestli za to ta kytara obecně stojí, ale předpokládám, že ano, když o tom píšeš :)

Btw. EDGI, proč ji říkáš "mohl bys" když má nick evicka? Už to nepij :lol:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
...EDGE...

Ja nevim, rikal jsem si ze by to mohl byt nejaky strasne uchylny internetovy trasvestita :lol:
evicka

Příspěvek od evicka »

to tedy nejsem jsem holka to vadi panove?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

zavez kytaru ke kytarari, ten ti prazce bud zabrousi nebo vymeni (zalezi na mire opotrebeni). moc slecen sem nechodi tak jsou z toho panove trochu vyjeveni ;)
evicka

Příspěvek od evicka »

a jinak mam fendra strat odrena ale dobra
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Představa, že opotřebení pražců se jisté době zastaví, je asi stejná, jako že netřeba doma uklízet, protože vrstva prachu se po třech týdnech přestane zvětšovat :wink:

Pokud jsou pražce promačkané, je opravdu na čase navštívit kytaráře a nechat nástroj přepražcovat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nero - to bylo trefné... :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Atkins píše:Nero - to bylo trefné... :lol:
Děkuji za uznání, Mistře, a smekám svůj klobouk :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shmootik

Příspěvek od shmootik »

jenom k teorii o zastavení opotřebení: samozřejmě že se nezastaví, ale když vemem v úvahu profil pražce tak se musí úbytek jeho vejšky zpomalovat protože se zvětšuje nutnej úbytek materiálu vzheledem k hloubce díry dokud se pohybujem v oblasti půlkulatý korunky pražce, takhle teda pokud jde o ubrušování pražců strunama. v moment kdy by jsme řešili opravdu pouze vymačkávání (to ovšem v realitě nenastane) může mít slečna pravdu protože je teoreticky možný že vymačkaná díra by měla dostatečnou plochu na to aby přítlak struny už pražeč dále nedeformoval.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mám dojem, že pokaždý, když do našeho fóra začnem nějak ve větším zatahovat teorii, tak se se zlou potážem... :)

Řeknu k tomu asi tohle - i kdyby se opotřebování pražců mělo jednou zastavit, tak bych stejně tu kytaru ke kytaáři odnesl a nechal přepražcovat, protože pražce ve špatné kondici nepřinesou nic pozitivního, ba naopak. Navíc v okamžiku, kdy by se to opotřebovávání mělo zastavit, tak už budou pražce v tak dezolátním stavu, že na to stejnak nepůjde hrát...

PetrPeter 1975 - 2008
shmootik

Příspěvek od shmootik »

nero: nechtěl jsem tim naznačit že by si to neměla nechat přepražcovat, to by bylo nedorozumění. asi postižení ze studia strojařiny. konkrétně jsem ten elaborát vymyslel připřemejšlením o tom jak na to asi přišla, že by se to opotřebení mělo zastavit. nemluvě o tom že jsem opomněl že ty pražce eště navíc korodujou. naprosto souhlasim že pražce z kondice nemůžou přinýst nic dobrýho. to jenom tak aby nenastalo nedorozumnění
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Miloš_P

Příspěvek od Miloš_P »

Mám rok a čtvrt Fender Stratocaster made in USA (nová kytara) a pražce jsou v některých místech viditelně dost vymačkaný. Hraju v podstatě denně (1-2 h). Je to normální nebo jsou pražce z nekvalitního materiálu?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jo, mam american strat 2003 a prazce uz jsou z vetsiny dost v haji. ve vyssich polohach uz to docela dobre skrunda :) jinak jsem na nej do lonskeho leta hral v podstate denne a docela dost. kamarad ma zas treba PRS CE24, koupil ho cca stejne jako ja ten strat a tam jsou prazce v pohode - ackoliv ta kytara byla asi urcite vic vytizena nez ta moje.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Nero píše: Pokud jsou pražce promačkané, je opravdu na čase navštívit kytaráře a nechat nástroj přepražcovat.
nemusi se vylozene preprazcovat, kolikrat je staci jen zabrousit. to se ale taky nemuze delat donekonecna, stejne jako preprazcovavani.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Kinx píše:
Nero píše: Pokud jsou pražce promačkané, je opravdu na čase navštívit kytaráře a nechat nástroj přepražcovat.
nemusi se vylozene preprazcovat, kolikrat je staci jen zabrousit. to se ale taky nemuze delat donekonecna, stejne jako preprazcovavani.
Trochu odbočím - budu za prase, ale dokonce se to dá zabrousit i doma, a to docela slušně - viz moje Žlutá :wink: Ale pokud člověk neví jak na to, rozhodně to nedoporučuji, je s tím dost práce a dá se to snadno zkazit. Nesmí se ubrat moc materiálu, jen tolik, kolik je potřeba k srovnání. Pokud ale kytarář pražce po srovnání nevyleští, dá se to s přehledem zvládnout nejdřív Silichromem a pak jemnou lešticí pastou.

Co se týče různého opotřebení pražců, velkou roli také hraje způsob hraní a používané struny. Kdo do toho tříská a málo benduje, má tam žlábky, kdo hodně benduje, má ploché vršky pražců a některé nižší než ostatní, od často používaných tónin, např. 2., 7. a 14. pražec uprostřed a 3., 8. a 15. pod dvěma nejenčími strunami od bluesových licků hraných např. s harmonikou nebo s doprovodem s prázdnými strunami (tak to mám já, i když zatím celkem lehce).

Evi, vyfoť to, ať můžeme posoudit jestli to je na kytaráře a pokud ano, jestli stačí přebrousit nebo je potřeba přepražcovat. Do poloviny výšky pražců se ještě dá brousit, víc už není moc hratelné. U španělek se musí přepražcovat dříve, protože mívají malé pražce.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Kinx píše:
Tak jasný, to je pravda. Nicméně stejně jednou přijde čas, kdy je návštěva u kytaráře nutná :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“