Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crowley »

Sami píše:představte si že na kocnert přidje 100 lidí. Ani jedne nehraje na kytaru ani není muzikant. A věřte, že lampu od trandu nepozná ani jeden z nich :wink:
jj lidem je jedno na co hraješ, hlavně když to šlape a kapela má dobrý zvuk

jenže ten dobrej zvuk většina trandů nemá, hlavně nechtějte srovnávat trandy s lampou, poněvadž to se tady uhádáte, každý aparát má svůj charakter a je jedno jestli je to lampa nebo trand, ať si každý hraje na co chce hlavně ať to zvukově sedí se zbytkem kapely :wink:

..............................................stejně to nakonec posere zvukař :D
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

jen abych řekl... faktem je, že si nevzpomínám, že bych si někdy o někom, kdo hrál na tranďák řekl "tyjo, ten má fakt dobrý zvuk", ale o lidech s lampou si to říkám vcelku často :D to mluvím teda za sebe
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

Já to teda říkám o Dimovi :lol: (je ale prravda, že tranďák od Randallu je něco jiného)
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Saul: Ten aparát je výborný, ale je dost jednostraný pro cover Pantery bezva, ale osobně bych vlastní tvorbu nestavěl.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

já ani o něm a to ho docela žeru :D

no, ikdyž uznávám, že jeho sólový zvuk je parádní... doprovodný zas tolik ne :?
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

tyka se to vseho, ale i laik vetsinou rozezna kvalitni zvuk od horsiho. jen potrebuje srovnani. muzikant zhruba tusi, co muze cekat.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

já pořád nemůžu pochopit, proč řešíte to, jak se to bude líbit lidem! copak hrajete někdo proto, aby o vás většina řekla, že to dobře znělo nebo co?
Vždyt hrajete proto, že to baví vás a cílovou skupinu posluchačů si taky naprostá většina lidí najde, tak si myslím, že sám kytarista jde za svým zvukem a někoho simulovat, napodobovat je mimo revivalů hovadina
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

spis jde o to, aby lidi meli poslech co nejprijemnejsi a my se citili co nejlip, protoze mame takovy zvuk jaky chceme.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Lampa je lepší, ale pouze když je dobře použitá. Když bude v kapele kytarista hrající doprovodnou kytaru hrát na lampu a solový kytarista na tranzistor tak je to házení perlí sviním. Lampa se musí dobře použít, pokud kytarista neumí hrát a má lampu tak je to jedno jestli má tu lampu nebo tranzistor. Ale kupovat si lampu jen podle toho že ostatní říkají že lampa je nejlepší je blbost když sám ji nevyužije a nepozná rozdíl.
Final Frontier
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Trochu bych oponoval. Ono každý i začátečník rozdíl pozná, protože lampa je dynamicky opravdu jinak stavěná, na první brnknutí je cítit rozdíl.Nechápu proč by odprovodnej kytarista lampy mít nemohl? Byly doby kdy se hrálo od začátku na celolampový apce,protože tranzistor byl v plenkách.

Z hlediska vývoje nejdřív byly vyvinuty lampy pak tranzistor a teď simulace,ale z hlediska zvuku a použitelnosti jsou na tom nejlépe lampy a pak subjektivně by někdo zařadil trand a někdo simulaci.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jaguar chtel asi rict to, ze ty lampy se tuplem poznaji pri solovani, pri doprovodech, ktery vetsinou stejne byvaji namixovane tak, ze tolik nevycnivaji, se to nepozna. Neni to samozrejme zadne dogma, ale solova kytara, kterou nejde slyset pres doprovod, je trochu k nicemu, ny? :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
kennedys

Příspěvek od kennedys »

Včera jsme hráli na jedný akci s kapelou, kde kytarista je dlouholetej zvukař v profi studiu a ten mi vyprávěl, že např. frajer si koupí lampu a dá před ní Zooma 505 a pak se diví, že je ten zvuk plochej a bez dynamiky... to jen na okraj :lol:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Marcus Deml to řekl na jednom workshopu jasně: multiefekt zkurví zvuk...

Lampa je lampa ať se to komu líbí nebo nelíbí, stejně s tím nic nenadělá a pokuď to myslí s kytarou trochu vážně, tak stejně u lamp skončí...
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Prozatim zamykám svůji vlstní diskuzi, kterou jsem myslel nejlíp jak jsem dovedl, ale díky některým členům se z tohoto tématu stal flame. Postupně se rozhodnu, co tady s tim možná příjde radikální promazání, i když diskuze byla zajímavá ale hodila by se do jiných diskuzí. Tak cca do třech jiných protože od lamp jsme se dostali k tranzistorům přes pololampy k preampům atd.

Takže LOCK :!:

(s težkým srdcem)

Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od Red Bull »

Po dvou letech skepse, nad tímto dobře myšleným tématem, jsem se rozhodl, že je spíše na škodu, nechávat ho zamknutý. Protože jeho návštěvnost nepatří k nejmenším. Toto téma bylo založeno s nedogmatickým záměrem. Ovšem je vyzdvihován lampový zesilovač, jako pro jistou skupinu kytaristů, ten nejvhodnější, ale nechává se prostor pro nové technologie zapojení tranzistorových zesilovačů a pro postup vývoje simulací. Z tohoto důvodu, je toto téma tak důležité, proto, bylo mnou radikálně promazáno a byla ponechána pouze zdravá nit diskuze, bez off topic části, která tu byla vedena.

Toto téma vzniklo před dvě roky, které byly velmi důležité, pro změnu kytarového trhu a s tím spojeného trhu bazarového.

Co se tedy za dva roky změnilo?
Velká část kytarové obce čekala na uvedení na trh, levných lampových zesilovačů. Jejich absence, způsobovala, tak velký úspěch tranzistorových zesilovačů, které simulovaly lampový zvuk (obvod flex wave). Tyto tranzistory byly námi doporučovány, jako okamžitá náhražka lampy, ale dva roky, které uběhly, naprosto změnily dosavadní trh.

V českých hudebninách byla uvedena levná lampová řada Crate (série V), navíc i Peavey Valveking zlevnil a tím se stal dostupnějším. Alternativou k Peavey Valveking se stal méně obvyklý IMG Stage Line. Příval levných celolampových aparátů neskončil a postupně se začaly objevovat další a další firmy například Blackheart, Bugera (která dobývala a dobývá srdce kytaristů, hrající tvrdou hudbu), Randall (také zaměřený na tvrdší kytaristy), Kustom (Deffender), Hocke (začalo se o jeho aparátech vědět), nově VHT a v neposlední řadě aparáty Laney, které tu byly dlouho, ale díky konkurenci zlevnily na přijatelnou mez.

Celá tato „evoluce“ přeměnila i bazarový trh. Přímou úměrou, čím více se prodalo těchto lampových aparátů v hudebninách, tím více stoupaly jejich počty na bazarech, tím se definovala bazarová cena, která klesala, díky větší konkurenci v podobě příbytku aparátů na bazaru. Tento poměrně velký „Boom!“ změnil poměry v kytarové společnosti. Na jednoduchém přikladu firmy Crate, bylo vidět, že lampový aparát je stejně dostupný, jako tranzistor, protože firma Crate měla v jednu dobu Crate FW120 dražší, než Crate V18. Bohužel tyto aparáty jsou lehce neporovnatelnými, protože jsou primárně určeny, pro jiné využití, co se zvuku týče, ale předznamenalo to, že koupit si tranzistorový aparát není jedinou možností nemajetného kytaristy.

Za poslední roky se změnil trh a na to musíme reagovat i my, se svými radami. Nemůžeme bezhlavě doporučovat tranzistor, když bazarové alternativy za podobné peníze, už jsou lampovými. Z toho vyplývají názorové rozkoly mezi těmi, co radí adekvátně s dobou a mezi těmi, co stokrát na tomto fóru viděli radu, kterou, bez vlastního názoru papouškují. Je prostě třeba reagovat na aktuální situaci na trhu a snažit se poradit uživateli aparát, který nejvíc pomůže rozvinout, jeho vlastní schopnosti a který třeba až časem ocení.

Red Bull

Demilich

Příspěvek od Demilich »

Pravda pravda Red Bulle :wink:
Lampy dorazily teď už i do odlehlejších končin země české a je třeba znova pokoumat, co za co stojí.
Mohli s tím ale pohnout před těmi dvěma lety, ale to bych si pak své vydobyté lampy tak nevážil :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Demilich píše:Pravda pravda Red Bulle :wink:
Lampy dorazily teď už i do odlehlejších končin země české a je třeba znova pokoumat, co za co stojí.
Mohli s tím ale pohnout před těmi dvěma lety, ale to bych si pak své vydobyté lampy tak nevážil :)
Přesně, já jsem si Hocke taky před třemi lety vážil, protože jsem si mohl koupit tranzistor, ale risknul jsem lampu o které nikdo nic nevěděl. Jinak když jsem to promazával, tak ty jsi byl jeden bojovník za tranzistor :D a vidíš co máš v podpisu o dva roky později.

Demilich

Příspěvek od Demilich »

Red Bull píše:
Demilich píše:Pravda pravda Red Bulle :wink:
Přesně, já jsem si Hocke taky před třemi lety vážil, protože jsem si mohl koupit tranzistor, ale risknul jsem lampu o které nikdo nic nevěděl. Jinak když jsem to promazával, tak ty jsi byl jeden bojovník za tranzistor :D a vidíš co máš v podpisu o dva roky později.
Jasně, pamatuju si to :-) Ale víšco, zkušenosti přibývají tak jako sortiment v hudebninách. Předtím tady byl tak Valveking a sám víš kolik stál, tak jsem volil tak jak jsem volil a hlavní je, že toho nelituju :)
Je to vývoj no. Je třeba pořád zkoušet, minimálně proto, že mě to baví :D a je dobré to znát a mít srovnání.
PS: Dva roky hraní na ten FW120 mě stály 700 Kč. :D Už jen tento fakt stojí za to, hah... Nojo, alespoň jsem si o těch lampách načetl a vyzkoušel kdeco, abych se pak uměl rozhodnout.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tak se přidám do nově oživené diskuse - zajímavý článek o tom, jak se chovají které zesilovače, o složení spektra, lineární a exponenciální charakteristice, je tady. Větší dynamika velké celolampy je daná nejspíš tím, že je to stokrát kopírovaný a předělávaný Bassman, u kterého zvýrazňuje dynamiku katodový sledovač. Tranzistoráky nic takového nemají. Navíc jsou tradičně stavěné na lineární charakteristiku. To je přesně to, že si "nic nepřimyslí". Větší dynamika a zdůraznění sudých harmonických není dáno tím, že jsou tam lampy, ale tím, jak jsou zapojené. Proto nemá lampový efekt vliv na dynamiku. Tranzistorák by tak ale zapojit nešel, tranzistory se pochopitelně chovají trochu jinak. Tak se vymýšlejí způsoby, jak simulovat chování lampy pomocí více součástek. To je právě třeba výše uvedený Fetzer Valve. Jak funguje FlexWave netuším, ale hádal bych, že podobně, ne-li stejně.

Pokud se dostane simulace na dostatečnou úroveň, jsem zastáncem tranzistoru. Lampáč totiž neběží z baterky, neumí potichu, těžko se nosí a musí se na něj čekat, a to už radši doma vytáhnu akustiku, která hraje dobře vždycky a hned :wink: Nicméně jsem rád, že ceny menších lampáčů už nejsou tak vysoké, že je trochu srazil dolů příchod simulací.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
breakmark
Bandzone: http://www.bandzone.cz/thecolorblinds
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od breakmark »

Nekde jsem slysel ze lampy hrajou o neco hlasitejc nez tranzistory. co je na tom pravdy :?: :roll:
Marek z The Colorblinds
Gibson Les Paul, ESP custom, Laney TT50H, Orange PPC212, Laney TT50H, Orange PPC212, Dunlop Crybaby, Electro harmonix memory boy, Marshall Rg-1, Boss Tu-3, trsátka sharp 0,88mm, struny JOHN PIERCE
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“