Sami píše:představte si že na kocnert přidje 100 lidí. Ani jedne nehraje na kytaru ani není muzikant. A věřte, že lampu od trandu nepozná ani jeden z nich
jj lidem je jedno na co hraješ, hlavně když to šlape a kapela má dobrý zvuk
jenže ten dobrej zvuk většina trandů nemá, hlavně nechtějte srovnávat trandy s lampou, poněvadž to se tady uhádáte, každý aparát má svůj charakter a je jedno jestli je to lampa nebo trand, ať si každý hraje na co chce hlavně ať to zvukově sedí se zbytkem kapely
..............................................stejně to nakonec posere zvukař
jen abych řekl... faktem je, že si nevzpomínám, že bych si někdy o někom, kdo hrál na tranďák řekl "tyjo, ten má fakt dobrý zvuk", ale o lidech s lampou si to říkám vcelku často to mluvím teda za sebe
já pořád nemůžu pochopit, proč řešíte to, jak se to bude líbit lidem! copak hrajete někdo proto, aby o vás většina řekla, že to dobře znělo nebo co?
Vždyt hrajete proto, že to baví vás a cílovou skupinu posluchačů si taky naprostá většina lidí najde, tak si myslím, že sám kytarista jde za svým zvukem a někoho simulovat, napodobovat je mimo revivalů hovadina
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Lampa je lepší, ale pouze když je dobře použitá. Když bude v kapele kytarista hrající doprovodnou kytaru hrát na lampu a solový kytarista na tranzistor tak je to házení perlí sviním. Lampa se musí dobře použít, pokud kytarista neumí hrát a má lampu tak je to jedno jestli má tu lampu nebo tranzistor. Ale kupovat si lampu jen podle toho že ostatní říkají že lampa je nejlepší je blbost když sám ji nevyužije a nepozná rozdíl.
Trochu bych oponoval. Ono každý i začátečník rozdíl pozná, protože lampa je dynamicky opravdu jinak stavěná, na první brnknutí je cítit rozdíl.Nechápu proč by odprovodnej kytarista lampy mít nemohl? Byly doby kdy se hrálo od začátku na celolampový apce,protože tranzistor byl v plenkách.
Z hlediska vývoje nejdřív byly vyvinuty lampy pak tranzistor a teď simulace,ale z hlediska zvuku a použitelnosti jsou na tom nejlépe lampy a pak subjektivně by někdo zařadil trand a někdo simulaci.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
Jaguar chtel asi rict to, ze ty lampy se tuplem poznaji pri solovani, pri doprovodech, ktery vetsinou stejne byvaji namixovane tak, ze tolik nevycnivaji, se to nepozna. Neni to samozrejme zadne dogma, ale solova kytara, kterou nejde slyset pres doprovod, je trochu k nicemu, ny?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu ‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau Somnus Aeternus
Včera jsme hráli na jedný akci s kapelou, kde kytarista je dlouholetej zvukař v profi studiu a ten mi vyprávěl, že např. frajer si koupí lampu a dá před ní Zooma 505 a pak se diví, že je ten zvuk plochej a bez dynamiky... to jen na okraj
Prozatim zamykám svůji vlstní diskuzi, kterou jsem myslel nejlíp jak jsem dovedl, ale díky některým členům se z tohoto tématu stal flame. Postupně se rozhodnu, co tady s tim možná příjde radikální promazání, i když diskuze byla zajímavá ale hodila by se do jiných diskuzí. Tak cca do třech jiných protože od lamp jsme se dostali k tranzistorům přes pololampy k preampům atd.
Takže LOCK
(s težkým srdcem)
Po dvou letech skepse, nad tímto dobře myšleným tématem, jsem se rozhodl, že je spíše na škodu, nechávat ho zamknutý. Protože jeho návštěvnost nepatří k nejmenším. Toto téma bylo založeno s nedogmatickým záměrem. Ovšem je vyzdvihován lampový zesilovač, jako pro jistou skupinu kytaristů, ten nejvhodnější, ale nechává se prostor pro nové technologie zapojení tranzistorových zesilovačů a pro postup vývoje simulací. Z tohoto důvodu, je toto téma tak důležité, proto, bylo mnou radikálně promazáno a byla ponechána pouze zdravá nit diskuze, bez off topic části, která tu byla vedena.
Toto téma vzniklo před dvě roky, které byly velmi důležité, pro změnu kytarového trhu a s tím spojeného trhu bazarového.
Co se tedy za dva roky změnilo?
Velká část kytarové obce čekala na uvedení na trh, levných lampových zesilovačů. Jejich absence, způsobovala, tak velký úspěch tranzistorových zesilovačů, které simulovaly lampový zvuk (obvod flex wave). Tyto tranzistory byly námi doporučovány, jako okamžitá náhražka lampy, ale dva roky, které uběhly, naprosto změnily dosavadní trh.
V českých hudebninách byla uvedena levná lampová řada Crate (série V), navíc i Peavey Valveking zlevnil a tím se stal dostupnějším. Alternativou k Peavey Valveking se stal méně obvyklý IMG Stage Line. Příval levných celolampových aparátů neskončil a postupně se začaly objevovat další a další firmy například Blackheart, Bugera (která dobývala a dobývá srdce kytaristů, hrající tvrdou hudbu), Randall (také zaměřený na tvrdší kytaristy), Kustom (Deffender), Hocke (začalo se o jeho aparátech vědět), nově VHT a v neposlední řadě aparáty Laney, které tu byly dlouho, ale díky konkurenci zlevnily na přijatelnou mez.
Celá tato „evoluce“ přeměnila i bazarový trh. Přímou úměrou, čím více se prodalo těchto lampových aparátů v hudebninách, tím více stoupaly jejich počty na bazarech, tím se definovala bazarová cena, která klesala, díky větší konkurenci v podobě příbytku aparátů na bazaru. Tento poměrně velký „Boom!“ změnil poměry v kytarové společnosti. Na jednoduchém přikladu firmy Crate, bylo vidět, že lampový aparát je stejně dostupný, jako tranzistor, protože firma Crate měla v jednu dobu Crate FW120 dražší, než Crate V18. Bohužel tyto aparáty jsou lehce neporovnatelnými, protože jsou primárně určeny, pro jiné využití, co se zvuku týče, ale předznamenalo to, že koupit si tranzistorový aparát není jedinou možností nemajetného kytaristy.
Za poslední roky se změnil trh a na to musíme reagovat i my, se svými radami. Nemůžeme bezhlavě doporučovat tranzistor, když bazarové alternativy za podobné peníze, už jsou lampovými. Z toho vyplývají názorové rozkoly mezi těmi, co radí adekvátně s dobou a mezi těmi, co stokrát na tomto fóru viděli radu, kterou, bez vlastního názoru papouškují. Je prostě třeba reagovat na aktuální situaci na trhu a snažit se poradit uživateli aparát, který nejvíc pomůže rozvinout, jeho vlastní schopnosti a který třeba až časem ocení.
Red Bull
Pravda pravda Red Bulle
Lampy dorazily teď už i do odlehlejších končin země české a je třeba znova pokoumat, co za co stojí.
Mohli s tím ale pohnout před těmi dvěma lety, ale to bych si pak své vydobyté lampy tak nevážil
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem
Demilich píše:Pravda pravda Red Bulle
Lampy dorazily teď už i do odlehlejších končin země české a je třeba znova pokoumat, co za co stojí.
Mohli s tím ale pohnout před těmi dvěma lety, ale to bych si pak své vydobyté lampy tak nevážil
Přesně, já jsem si Hocke taky před třemi lety vážil, protože jsem si mohl koupit tranzistor, ale risknul jsem lampu o které nikdo nic nevěděl. Jinak když jsem to promazával, tak ty jsi byl jeden bojovník za tranzistor a vidíš co máš v podpisu o dva roky později.
Demilich píše:Pravda pravda Red Bulle
Přesně, já jsem si Hocke taky před třemi lety vážil, protože jsem si mohl koupit tranzistor, ale risknul jsem lampu o které nikdo nic nevěděl. Jinak když jsem to promazával, tak ty jsi byl jeden bojovník za tranzistor a vidíš co máš v podpisu o dva roky později.
Jasně, pamatuju si to Ale víšco, zkušenosti přibývají tak jako sortiment v hudebninách. Předtím tady byl tak Valveking a sám víš kolik stál, tak jsem volil tak jak jsem volil a hlavní je, že toho nelituju
Je to vývoj no. Je třeba pořád zkoušet, minimálně proto, že mě to baví a je dobré to znát a mít srovnání.
PS: Dva roky hraní na ten FW120 mě stály 700 Kč. Už jen tento fakt stojí za to, hah... Nojo, alespoň jsem si o těch lampách načetl a vyzkoušel kdeco, abych se pak uměl rozhodnout.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem
Tak se přidám do nově oživené diskuse - zajímavý článek o tom, jak se chovají které zesilovače, o složení spektra, lineární a exponenciální charakteristice, je tady. Větší dynamika velké celolampy je daná nejspíš tím, že je to stokrát kopírovaný a předělávaný Bassman, u kterého zvýrazňuje dynamiku katodový sledovač. Tranzistoráky nic takového nemají. Navíc jsou tradičně stavěné na lineární charakteristiku. To je přesně to, že si "nic nepřimyslí". Větší dynamika a zdůraznění sudých harmonických není dáno tím, že jsou tam lampy, ale tím, jak jsou zapojené. Proto nemá lampový efekt vliv na dynamiku. Tranzistorák by tak ale zapojit nešel, tranzistory se pochopitelně chovají trochu jinak. Tak se vymýšlejí způsoby, jak simulovat chování lampy pomocí více součástek. To je právě třeba výše uvedený Fetzer Valve. Jak funguje FlexWave netuším, ale hádal bych, že podobně, ne-li stejně.
Pokud se dostane simulace na dostatečnou úroveň, jsem zastáncem tranzistoru. Lampáč totiž neběží z baterky, neumí potichu, těžko se nosí a musí se na něj čekat, a to už radši doma vytáhnu akustiku, která hraje dobře vždycky a hned Nicméně jsem rád, že ceny menších lampáčů už nejsou tak vysoké, že je trochu srazil dolů příchod simulací.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1. Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...