Začátečník ve výroba hlavy

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Nik 555

Začátečník ve výroba hlavy

Příspěvek od Nik 555 »

Zdrvavim,
opravdu moc toužim po tom, vyrobit si vlastní lampovou hlavu..
Problém je že nemám s tímhle moc zkušeností a podle schémat moc nepoznám o jaké díly jde..
Poznám vypínač, lampy a to je zhruba vše.. Nevíte jestli někde nejsou nějaké návody který popisují jednotlivé díly, případně nějaká legenda podle které se zakreslují díly do schémat?

Mám fakt velkej zájem o to, vytvořit si vlastní hlavu.. A za boha se to musim naučit, musí to nějak jít..
Díky za jakékoliv rady :)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník ve výroba hlavy

Příspěvek od Stanley06 »

zdravim,
v poslední době se to tady celkem řeší, stačí si pro začátek najít ty témata a něco málo si v nich pročíst...
např: home-made/stavba-lampove-hlavy-icky-rad ... 14797.html to jsem začínal stavět já
home-made/nase-lampove-projekty-tipy-rady-t17262.html - další o něco složitější projekty
a ještě další, které se motají kolem lamp:
home-made/schmoldano-supernabijec-tdi-t18111.html
home-made/stavba-5w-lampaku-t18171-40.html
a našel bys i jiné... pro začátek by ti možná stačilo zkusit naky efekty s lampama na 12V: třeba z tubetownu.. (http://www.tube-town.net/diy/lov/lov01- ... e-eng.html, http://www.tube-town.net/diy/lov/lov02- ... r-eng.html, http://www.tube-town.net/diy/lov/lov03- ... r-eng.html - řeší se to i v tom threadu Tube amp No.2 asi od 2. stránky :wink:

studuj a kdyz nebudes vedet, tak se zeptej :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ok díky za tvou ochotu, věřim tomu, že se mi bude ještě hodit.. Díky :)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

to Stanley06:

A co ty? Podařilo se ti vytvořit tu hlavu? Hrozně bych chtěl vytvořit "Mesa boogie dual rectifier".
Ale pochybuju že je to prozatím pro mě reálný s téměř nulovíma zkušenostmi.. Nadruhou stranu když bych se učil,učil a zase jen učil, tak bych to mohl dát ne?
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Nik 555 píše:to Stanley06:

A co ty? Podařilo se ti vytvořit tu hlavu? Hrozně bych chtěl vytvořit "Mesa boogie dual rectifier".
Ale pochybuju že je to prozatím pro mě reálný s téměř nulovíma zkušenostmi.. Nadruhou stranu když bych se učil,učil a zase jen učil, tak bych to mohl dát ne?
Upřímně jsem chtěl začít stavět přesně to samý co ty.Ale ostatním se povedlo mi to vymluvit. Mesa a Engl mají totiž taky velmi zvláštní vlastnost a to tu,že do schémat záměrně dělají chyby. Najít pak správné schéma není sranda,nemluvě o tom,že je tam víc lamp a o to víc co podělat.Udělej to jako já:Začni s jednoduššíma tranzistorovejma efektama,pak třeba nějakou tu 5W lampovou hlavu a pak teprve možná zkusit něco ala Marshall,Mesa nebo ENGL. :wink:
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

To je rozumný.. Víš já jsem velkej fanda skupiny Rammstein a ten jejich zvuk mě prostě dostává.. Používaj právě tu Mesu.. Myslíš že by se teda našla nějaká alternativa jiné hlavy? Co bys mi mohl poradit?
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Nik 555 píše:To je rozumný.. Víš já jsem velkej fanda skupiny Rammstein a ten jejich zvuk mě prostě dostává.. Používaj právě tu Mesu.. Myslíš že by se teda našla nějaká alternativa jiné hlavy? Co bys mi mohl poradit?
Mohl bych ti poradit tak leda postavit nějakýho toho 5W zmetka a vydržet se stavbou dokud nenasbíráš nějaké větší zkušenosti.Protože kdybys na tom něco zvrtal,těžko ti někdo bude z fotek radit,co je na jednom z těch pěti plošňáků špatně. Chce to aby jsi se trochu seznámil s chybama,co je zapříčinilo,jak poznat že je to opravdu ta a ta chyba a jak se jí zbavit. Do tý doby určitě nemá smysl obětovat celkem slušnou hromadu peněz za něco,co by ve finále ani nemuselo běžet. Já osobně si vyrobim pár tranzistorovejch efektíků,pak nějaký lampový,pak teprve zesík,abych se nejdrřív naučil s lampama a pak teprve je měl pod plnym zážehem no a ve finále se teprve vrhnu na nějakýho toho Marshallka,nebo Mesinu. Lidi mi tu doporučovali i Soldano SL100,že je to podobný Mesině,ale lehčí na zapojení.Na to bys mohl taky dyžtak mrknout. :wink:
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Máš rech no.. Nemůžu se hned pouštět do velký věcí.. Takže si pro začátek mam skusit vyrobit krabičku např.: distortion,reverb,flanger atd? To by na začátek nemuselo bejt zas tak složitý a nákladný..
Co ty na to?? :)
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Nik 555 píše:Máš rech no.. Nemůžu se hned pouštět do velký věcí.. Takže si pro začátek mam skusit vyrobit krabičku např.: distortion,reverb,flanger atd? To by na začátek nemuselo bejt zas tak složitý a nákladný..
Co ty na to?? :)
Doporučuju buď jedno ze zapojení od Stanley06 co posílal nahoře ty lampové efekty,nebo pokud chceš jen tranzistorák,tak zkus vyhledat Distortus Maximus. Perfektní zvuk a profi lehký schéma. :wink:
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

Nevím jak s tím flangrem a reverbem, ale distortion určo!
Mrkni sem http://www.tonepad.com/projects.asp?projectType=fx je tam spousta výbornejch schémátek a s layoutem :)
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ok super to se rozhodně hodí :) Zajímalo by mě taky jestli se nedá někde najít legenda k těm schématům obvodů.. Zatím jim moc nerozumím.. Když se do toho zakoukam tak zhruba pár věcem..

Edit: Ano googlil jsem, ale u mě bezúspěšně...
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

No vidíš :D A to si chtěl začít na Mese :D
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Tož to hloupý nápad to byl :lol:
Tak nevíte teda někdo o nějakejch vysvětlivkách těch schémat?
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

Nik 555 píše:Tož to hloupý nápad to byl :lol:
Tak nevíte teda někdo o nějakejch vysvětlivkách těch schémat?
A co nechápeš? Značky? Tak zadej do googlu schématické značky, nebo anglický překlad toho radši. Jinak zkus pohledat nějakou literaturu.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

No vidíš to, už se to na mě vyvalilo :lol: tak dík, počtu si...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

já mám hotovo, kopie marshall plexi 1959 s 5W koncem s EL84... a hraje to vyborně :)
jinak kamárad teď staví takovou ořezanou verzi mesy dual recto taky s 5W koncem... jestli to rozchodí tak dam vědět a postnu schéma :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Stanley06 píše:já mám hotovo, kopie marshall plexi 1959 s 5W koncem s EL84... a hraje to vyborně :)
jinak kamárad teď staví takovou ořezanou verzi mesy dual recto taky s 5W koncem... jestli to rozchodí tak dam vědět a postnu schéma :wink:
Jj,to by bylo fajne. 8)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Jo to by rozhodně bylo.. Teda já se ještě musim učit pořádně od základů.. Takže nemusim chvátat :lol:
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nejdřív se hlavně nauč co je co a jak to funguje, sice je určitá pravděpodobnost, že ti to bude hrát aniž bys věděl proč, ale pokud uděláš nějakou chybku, bez základního vzdělání ohledně elektra ji nebudeš schopen odstranit.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Jasný.. Teď jsem v kontaktu se známim.. Kterej studuje elektro, takže mě v tom trochu zasvětí..
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“