Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od Nero »

Znám lidi, co mají aparát klidně zaplý celý den - jediné, co ti může vadit je to, že ti to žere proud. Aparátu je v podstatě jedno, jak dlouho ve Standby módu bude. Taky to občas dělám tak, že když pracuju, tak si čas od času potřebuju odpočinout a brnknu si na kytaru. Mám apec zaplé třeba celé odpoledne, půlhodinku hraju, hoďku nebo dvě nechám ve Standby, pak zase chvilku zahraju atd.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Já ho poslední dobou taky nechávám zapnuté přes celý den a jen přepínám standby on/off (jen musím změřit spotřebu :-D). Přestěhoval jsem ho do obýváku a lítám do pokojíku, nebo kvůli uvaření obědu se mi nechce vypínat.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Heleď tu spotřebu fakt určitě změř - u mýho drobečka je napsaných 40 wattů, u 45W aparátu to bude určitě o mnoho víc. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Ono je fajn řešit spotřebu jednoho aparátu, ale pak si k tomu zatopíš přímotopem co bere 3,5 kW tak se v tom nějakej apec ztratí
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Nero píše:Znám lidi, co mají aparát klidně zaplý celý den - jediné, co ti může vadit je to, že ti to žere proud. Aparátu je v podstatě jedno, jak dlouho ve Standby módu bude. Taky to občas dělám tak, že když pracuju, tak si čas od času potřebuju odpočinout a brnknu si na kytaru. Mám apec zaplé třeba celé odpoledne, půlhodinku hraju, hoďku nebo dvě nechám ve Standby, pak zase chvilku zahraju atd.
Někde jsem četl (možná snad tady na fóru...?), že nechávat apec ve standby dlouho nění uplně ideální. Matně si vzpomínám, že to bylo podloženo něčím ohledně lamp, ale přesně si nezpomínámse už nepamatuju.
No a jelikož můj první a jedinej problém s lampovým apecem na koncertě vznikl po tom, co jsem ho nechal hoďku ve standy by, řídím se Tím, i kdyby to pravda nebyla :-)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja jsem nechtene nechal ve zkusebne kombo ve standby asi dva dny...a jeste zije :D
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

McKozias píše:ja jsem nechtene nechal ve zkusebne kombo ve standby asi dva dny...a jeste zije :D
Doporučuju vytáhnout ze sítě když jdeš pryč. :) Já osobně ničemu nevěřím a nikdy nevíš kde se ti sveze blesk po vedení a kam ti vlítne. Nemluvě o nějakých poruchách sítě obecně. Lepší než vyhořet nebo mít podělané kombo. :) Rozhodně se tím ta pravděpodobnost minimalizuje a navíc nemůžeš zapomenout kombo ve standby :P
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

prave ze ja to dycky i vytahuju ze site..ale nevim co to bylo, sme byl asi nejak mimo :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Skiner píše:
Nero píše:Znám lidi, co mají aparát klidně zaplý celý den - jediné, co ti může vadit je to, že ti to žere proud. Aparátu je v podstatě jedno, jak dlouho ve Standby módu bude. Taky to občas dělám tak, že když pracuju, tak si čas od času potřebuju odpočinout a brnknu si na kytaru. Mám apec zaplé třeba celé odpoledne, půlhodinku hraju, hoďku nebo dvě nechám ve Standby, pak zase chvilku zahraju atd.
Někde jsem četl (možná snad tady na fóru...?), že nechávat apec ve standby dlouho nění uplně ideální. Matně si vzpomínám, že to bylo podloženo něčím ohledně lamp, ale přesně si nezpomínámse už nepamatuju.
No a jelikož můj první a jedinej problém s lampovým apecem na koncertě vznikl po tom, co jsem ho nechal hoďku ve standy by, řídím se Tím, i kdyby to pravda nebyla :-)
Tak samozřejmě, i žhavení znamená nějaké (minimálná) opotřebování. Ale lepší to nechat žhavit půl dne, než to každou hodinu zapínat a znovu zapínat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Citát z instrumenta:

Na dráze totiž byly lampové zesilovače pro hlášení vlaků a ty byly nonstop nažhavené aby mohli kdykoli hlásit - připnuli anodové napětí (Stand-by) a už to jelo. Nevím úplně přesně o co jde, ale má to něco společného s hromaděním elektronů emitovaných katodou. Projevuje se to ale jenom při dlouhodobém odpojování anodového napětí (desítky hodin, dny atd.), u nástrojových zesilovačů k tomu asi nikdy nedojde, takže toto řešení je v pohodě dostačující.

Takže jsem tak nějak vyvrátil svůj předchozí příspěvek. Každopádně i tak po špatné zkušenosti (i když pravděpodobně vzniklé z jiného důvodu) aparát prostě vypnu, pokud vím, že nebudu víc než za 15-20 minut. Z příliš dlouhého standy-by prostě nemám dobré pocity :-\
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mno, desítky hodin či dny mě moc děsit nebudou :D

PetrPeter 1975 - 2008
blind boy of Alabama

Příspěvek od blind boy of Alabama »

blind boy of Alabama píše::D ..asi už se ptám fakt blbě, ale když v tom jsou lampy EL84,tak je můžu měnit jen za lampy EL84 třeba od jiné firmy, nebo je to jen obchodní označení, nebo co to je?
předpokládám že u předzesilovačových lamp to platí taky....?
elien

Příspěvek od elien »

EL 84 mozes menit len za EL 84... je to typ elektronky, znacku mozes pouzit aku chces ci uz sovtek, JJ atd.

Na niektorych hlavach je switch z EL 34 na 6L6

U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7... je toho dost staci 30sec. na google
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Skiner píše:Citát z instrumenta:

. Nevím úplně přesně o co jde, ale má to něco společného s hromaděním elektronů emitovaných katodou. Projevuje se to ale jenom při dlouhodobém odpojování anodového napětí (desítky hodin, dny atd.), u nástrojových zesilovačů k tomu asi nikdy nedojde, takže toto řešení je v pohodě dostačující.

Takže jsem tak nějak vyvrátil svůj předchozí příspěvek. Každopádně i tak po špatné zkušenosti (i když pravděpodobně vzniklé z jiného důvodu) aparát prostě vypnu, pokud vím, že nebudu víc než za 15-20 minut. Z příliš dlouhého standy-by prostě nemám dobré pocity :-\
http://www.peavey.com/support/technotes ... pter_6.pdf

aneb Cathode poisoning .. strana 7
I´m wheels... movin´wheels
blind boy of Alabama

elien píše:...U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7...
tvé větě né úplně rozumím, můžu vyměnit 12AX7 za 12AY7, nebo nemůžu?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

blind boy of Alabama píše:
Můžeš.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

elien

Příspěvek od elien »

Bummer píše:
blind boy of Alabama píše:
Můžeš.
Dakujem za preklad do Českého Jazyka
blind boy of Alabama

jakou lampu by jste tak viděli za ideální pro co nejnižší brum a šum a čistý zvuk :?:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

blind boy of Alabama

to už mám za sebou, ale bohužel tam nejsou popsaný třeba ty 12AU7 a tak, tak se táži zde
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“