Nedržící ladění.

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Nedržící ladění.

Příspěvek od Graywolf »

Zdravíčko, mám problém s pár roků starší, doposud v pohdě kytarou Ibanez RG 350 dx (tremolo edge III, zámky).
Projevuje se to tak že když vytáhnu tón klasickým bendem levačkou, struna se podladí, když tón stáhnu pákou dolů, struna se nadladí. Zkoušel jsem pár věcí co by to mohly bejt:
Seřízení tremola, mám ho hozený jako jednozvratný (ne zašpalkovaný ale pružinama dotažený uplně nadoraz, tón se dá jen stahovat), zkoušel jsem i vyštelovat na dvouzvratný, povedlo se, zkoušel jsem celý tremolo sundat a znova nandat, vše bez problémů, až na to že výše zmíněnej problém nezmizel.
Zkoušel jsem i změnit struny, buďto 2 týdny starý .10 Daddaria exp, nebo postarší ernie ballky, oboje dělaly to stejný.
Zámky jsem zkoušel očistit lihem proti mastnotám a podkluzování, zkoušel naladit strunu, zamkount, kolíkem na hlavě strunu uplně oddělat, přičemž ladění za zámkem se nezměnilo(tzn. opravdu to pod ním nepodkluzuje) a dělá to to stejný, dělá to i se sundaným zámkem. Zámky jsou sice na pohled už trošku jetý a jsou v nich rýhy od strun, ale i když istrunu dám nad! srážeč strun a bez zámku, tzn. nulťáku se to dotýká jen uplně na konci tak to dělá to stejný.
Jediný co mě ještě napadá je nějak vydrbaný ukotvení strun v tremolu ale vůbec nevím jak to zkusit a co by se tam mohlo stát.

Fórum jsem prohledal celý, a nic užitečnýho jsem nenašel, začalo to dělat po asi 100km převozu v zaskládaným autě na koncík, mohlo dojít k nějakýmu mechanickýmu poškození, jen nevím čeho. Řešení jako "dej to ke kytaráři" mě moc nerajcuje, protože stejně pokud nezjistím co to bylo, a jen to už dostanu opravený, tak nebudu moc spát :)
Díky za každej nápad.

Edit: Za rady jako "tak nepoužívej páku" koušu.
LukyTukySpeky

Re: Nedržící ladění.

Příspěvek od LukyTukySpeky »

Nejspis ti blbe drzi nultak, takze ho dotahni upevni atd, pokud problem pretrva tak ti blbe drzej zamky. Jo a jeste k tomu srazenymu tremolu=to je hrozna prasarna, pripravujes se tim o spoustu sustainu, zaspalkuj si to a budes se divit....
EDIT: jestli ti dobre drzi ten nultak a zamky vyzkousis jednoduse, brnkes na ty struny mezi nultakem a mechanikama a pak udelas dive bomb (proste rychle zmacknes poradne tremolo paku) pokud to bude znit porad stejne tak v tom chyba neni, ale pokud to bude jen o trosku jiny ( a ja myslim ze bude) tak je tam neco spatne :wink:
Ibanez 1527 MIJ with SD blackouts ABH1
Ibanez JTK2 RD with SD SH2+SH4
VOX AD50VT 212
Vox Tonelab
Španelka Strunal
Noname dvanáctka
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Bingo, díky moc. Byl to málo dotaženej nulťák. Jak u všeho ostatního na téhle kytaře musí člověk utahovat opatrně aby neserval závit, tak u nulťáku to chtělo fakt pořádně zabrat.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Jak se dá seřídit takovej nulák?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
LukyTukySpeky

Normal, proste utahnes poradne ty srouby, co ho drzi. Muzes ho taky podlozit a proste si vyhrat s jeho polohou.
Pokud ho nemas zamykaci tak proste seridit jeho vejsku (to je ale vetsinou v poho) a pak promazat ty drazky aby ty struny pekne klouzaly (hodne se pouziva grafit, proste vemes mekou tuzku a chvilku tam zurive jezdis :) )
VOX AD50VT 212
Vox Tonelab
Španelka Strunal
Noname dvanáctka
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Já to teda čistil lihem právě aby to neklouzalo a neprokluzovalo pod zámkama. Chvilku předtím jsem začal používat sajrajt na struny na tuším olejové bázi tak jsem si říkal jestli to není i tím :)
LukyTukySpeky

Né ty si to spatne pochopil (ja to spatne napsal) ono se musi mazat jenom nezamykaci nultak, se zamkama se samo mazat nema :)
VOX AD50VT 212
Vox Tonelab
Španelka Strunal
Noname dvanáctka
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Tak, malá novinka.
Celý jsem to seřídil, zašpalkoval tremolo, dotáhl nulťák fakt hafo(ještě o kousek a ty šrouby by už bránili nasazení zámků.
Každopádně, když jsou zámky nasazený, drží to perfektně, když jsou sundaný, tak to dělá +/- skoro půltón. Nejsem si jistej, ale předtím to bylo docela v pohodě. Nesmrdí to trochu? A taky se mi zdá že se mi při přitahování nulťáku změnil průhyb krku. Drnčí to tam kde předtím ne (i když, to taky může být výškou nulťáku).
LukyTukySpeky

Kdyz si zaspalkujes tremolo, ono se ti ty struny trochu zvednou, tak pokud ti to drnci nekde jinde (a hodne) tak je to tim, vyresis to nastevenim vysky tremola, a serizenim vyztuhy krku. A ten prvni tvuj dotaz jsem tak uplne nepochopil, jako ty sundas zamky a pak zahybes tremolem a ono se to rozladi? Nebo jak si to myslel? Pokud myslis tohle, tak mas asi ne uplne dobre nasazeny struny viz takhle je to spravne http://www.youtube.com/watch?v=vyqcKC-CUFQ samozrejme nepocitej ze ti to bde buhvi jak drzet, od toho tam jsou ty zamky, ale aby se ti to rozladovalo o pul tonu po jednom pouziti taky neni normalni.
VOX AD50VT 212
Vox Tonelab
Španelka Strunal
Noname dvanáctka
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

No, drnčí to na prvním pražci, takže tam bych musel zvednout tremolo celkem o hafo.
Koukám že ty struny navíjím trochu jinak. Zkusím to předělat.

A ten první je že to dělá to co bylo nahoře popsáno. Sundám zámky, stáhnu pákou dolů a vrátím, hup, je to o čtvrt tónu nadladěný. Vytáhnu jednou tón prstama, hup a je to o čtvrt tónu podladěný. Jasný že to bez nich nedrží přesně, ale tohle je celkem o hodně.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Právě sis snížil nultý pražec pod jeho minimální výšku. Takže šrouby zase ven, podložku pod nultý pražec (tenký plech, u malých rozdílů třeba z plechovky od piva) a zase dotáhnout. Když sundáš zámky, není divu že se to při páčení a bendech rozlaďuje - zamykací nultý pražec není stavěný na to, aby po něm ty struny klouzaly - nečekaně je stavěný na to, aby se v něm zamkly :wink: Namotání strun u floyda neřeš, hrát s odemčeným nultým je pitomost a se zamčeným můžeš ty struny teoreticky i ustřihnout a prd se stane (pokud máš správně dotažené zámky na obou koncích).

Konečně zase můžu psát... Divná věc je, že mi neběžel účet ani na když jsem se připojil odjinud, a najednou zase funguje. A banána jsem nedostal.... Záhada :?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Oh, no, než do toho rejpnu znova tak se jen ujistím co přesně a jak.
Předtím to bylo moc povolený, tak se hejbal a tím se to rozlazovalo. Teď, po nějaké době co si to sedlo a krátkým nadšení že to zas funguje to začalo zase dělat to stejný (tzn. hejbe se nulťák) a dotáhnout to víc ani nejde a ještě je třeba to podložit. Co s tím teda aby se nehejbal? Je možný že se vydrbaly drážky v kterých jsou šrouby že to pořád blbne?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Logicky, když to podložíš, tak ty šrouby nezalezou do toho nulťáku tak daleko, takže to půjde víc dotáhnout a tím pádem to bude víc držet. Případně se daj ty šrouby celkem snadno zkrátit. Nebo to nejde víc dotáhnout z jinýho důvodu?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

To nejde víc dotáhnout protože bych na to už musel použít kladivo, k těm zámkům se to jen blížilo, ale ještě to o ně opřený nebylo. Je to utažený hafo (co jen šlo rukou).
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Předpokládám, že ty šrouby co ten nulťák přitahujou jsou zezadu na krku. Takže jestli jsou dotažený takhle na krev, tak by to měly úplně v pohodě udržet. Problém může bejt v tom nultým pražci, respektive v délce šroubů. Pokud maj ty díry pro ty šrouby v tom nulťáku na konci nějak zprasenej závit nebo nemaj závit až do konce, tak ty šrouby budou na krev dotažený, ale nulťák bude furt volnej. Zkus kouknout na ty závity nebo použít kratší šrouby.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
woro90

Příspěvek od woro90 »

J.J. píše:Předpokládám, že ty šrouby co ten nulťák přitahujou jsou zezadu na krku. Takže jestli jsou dotažený takhle na krev, tak by to měly úplně v pohodě udržet. Problém může bejt v tom nultým pražci, respektive v délce šroubů. Pokud maj ty díry pro ty šrouby v tom nulťáku na konci nějak zprasenej závit nebo nemaj závit až do konce, tak ty šrouby budou na krev dotažený, ale nulťák bude furt volnej. Zkus kouknout na ty závity nebo použít kratší šrouby.
Nebo je možná špatně udělaná drážka na nulťák. Rozebrat, zkontrolovat, zamyslet se, vyřešit nebo předat k vyřešení. Chtělo by to všechno oměřit. Ty kratší šrouby rozhodně nejsou od věci, pokud jsou zezadu. Pokud jsou to vruty zepředu, musí ven, mají vyhlodané dřevo.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Jsou ze zadu. Koukám že konec závitu v nulťáku vypadá na pohled sice v pohodě, ale je do něj natečená barva. Co mě ale trochu vyděsilo že z druhé strany je dřevo u podložky šroubu trochu rozedraný (nejspíš přílišným dotažením).. Jak seženu baterky do foťáku tak vyfotím. Jak se k tomu dostanu (nejspíš o víkendu) tak i zkusím vyměnit šrouby za kratší popř prohlídnout jak to vypadá pod nulťákem a napíšu co a jak.
Gobak

Příspěvek od Gobak »

konec závitu v nulťáku vypadá na pohled sice v pohodě, ale je do něj natečená barva.
A není to "stopšroub"? (lepidlo, které se používá k pojišťování šroubových spojů. Je barevné.)
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Nene, je to natečená ta barva kterou je barvenej nulťák.
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

No, tak jsem místo kratších šroubů přidal pár podložek což by mělo udělat to stejný, ale neudělalo nic.
Každopádně, všiml jsem si jedné věci.
Když to stáhnu pákou tak se mi hnou tak nějak všechny struny(o dost), když jednu strunu vytáhnu klasicky levačkou tak se vrátí, ale :!: :idea: jen ta jedna struna. Kdyby se hejbal nulťák, nemělo by to vliv na všechny struny? Přece se nemůže pohnut jen u jedné a u ostatních zůstat tam kde je, je to jeden kus.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“