Funkce dobrého zesilovače

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
radekb94

Funkce dobrého zesilovače

Příspěvek od radekb94 »

Asi vypadám jako úplný idiot, ale k čemu je dobrý zesík nebo kombo na koncertě když jde všechno přes mikrofon do beden do sálu??
Jasně, dobrý odposlech musí být, ale stejně nic nemůže být nějak moc nahlas tak k čemu ty watty??
Předem děkuji za trpělivé napsání odpovědi..... :oops:
Ps: kdyžtak mě pls odkažte na nějáký článek s tímhle tématem a zamkněte to... :roll:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Funkce dobrého zesilovače

Příspěvek od Bummer »

Zatím si taky nedovedu tak úplně představit, jak daleko bych musel stát od vytavené 100W aparatury, abych neumřel. Ale i tak může dojít na to, že žádné odposlechy nebudou.
Pak je tu věc headroomu - lampové zesilovače nemají takovou výkonovou rezervu (myslím skutečně rezervu - tj. něco, co tam je, ale nelze toho za normálních podmínek dosáhnout), abys dostal po celé dráze volume potenciometru čistý zvuk. Takže pokud chceš opravdu čistý a nahlas, musíš sáhnout po něčem silnějším.
No a poslední věc je, že s tím můžeš machrovat až do večíra. To taky musím zaklepat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Rozdíl je taky v tom, jestli hraješ v klubu pro 50 lidí nebo na open air akci. V klubech tě zvukař se silným aparátem klidně i pošle do kytek, tam je to úplně zbytečný (respektive - nepotřebný). To pokud jde o wattáž.

Pokud ale rozebíráš "dobrý aparát" - tak tam je to jasný. Chceš-li mít dobrý zvuk, musíš mít dobrý aparát. Protože PA ani zvukař tě co do kvality původního zvuku nezachrání.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jde o to, že PA čistě zesiluje tvůj zvuk, popř korekce už celkovou barvu a charakter zvuku moc nezmění. V menším klubíku, tě většinou ani moc zvučit nemusí s 30W lampou. O víkendu jsem hrál venku na výletišti a hrál jsem na 1 z 10 a zvukař říkal, že to moc řve, že se mám stáhnout :lol:
A taky jde o styl hudby. Při metalu jsou většinou 2 kytary a tam je třeba alespoň 50W(ale spíš 100W) hlavu, aby to byl ten správný mazec. Když se hraje něco klidnějšího, stačí 30W lampové okmbo až nad hlavu.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tím mazcem myslíš krev v uších a teplo v gatích? Protože jinak bych rád vysvětlení - sám bych fakt na stejně hlasitý poslech nepoznal, jestli jde o 50W, 100W nebo 10W prcka. Mohl by mi tu nějaký odborník vysvětlit, proč by měl být u třech aparátů se stejným preampem a stejným, ale jinak silným koncem nejnamakanější (co do zvuku) ten nejsilnější (kor když na 9h je to moc nahlas)?
A pak bych ještě rád definici zvuku "mazec". Protože pro mě byl třeba mazec zvuk malinkého 5W Fendera tak, jak ho TTK nazvučil u sebe ve videu.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

radekb94

Příspěvek od radekb94 »

bubucci píše:A taky jde o styl hudby. Při metalu jsou většinou 2 kytary a tam je třeba alespoň 50W(ale spíš 100W) hlavu, aby to byl ten správný mazec. Když se hraje něco klidnějšího, stačí 30W lampové okmbo až nad hlavu.
To jsem taky nepochopil... :?:
A jestli mi můžete říct, jak je to potom s těma mikrofonama, ty jsou normálně v klasickém odposlechu na začátku pódia ne??
Tady konkrétní případ http://www.youtube.com/watch?v=i8wCCSQCwHo , proč ti týpci potřebují na takový styl celolamp značky MESA BOOGIE, já si myslím, že je to z důvodu majetnosti, ale jinak to není potřeba ne?? Jo a nemají odposlech na hlas nebo mají??
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

maji mesiny, ptz na ne maji prachy a vyhovuje jim zvuk;-) nikde neni psano, an co ktery zesilovac ne urcen...vidis, ze tam ma vice mikrofonu..treba je v kazde bedne trochu jine repro a dokupy to zni dobre..par beden by urcite neutahlo takovou open air akci, tak ztech mikrofonu to jde kni do odposlechu a k tem OOOOBROVSKYM reprakum co teprve hrajou do lidi
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Ony ty bedny stejně bývají prázdné a jsou jen na efekt. Tady ale vypadají plné, protože jsou i v hardcasech. Učebnicový příklad je Slayer. Ti za sebou mají vždycky obrovskou stěnu z Marshallů a hrajou jim dvě až tři bedny a zbytek nemá repro.
Pokud na to ti kluci mají a vyhovuje jim zvu, tak proč by nehráli na drahé znásilňovače ;)
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja ybch rekl ze tady je na okrasu nemaj(ikdyz tu skupinu primo nesnasim), maji pred nima ty majky..
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jenže jen před pár z nich.

lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

Zatím si taky nedovedu tak úplně představit, jak daleko bych musel stát od vytavené 100W aparatury, abych neumřel.
Já před svým celolampovým kombem na hranici hadroomu brečím. Nebo sem si zvykl. Nahlas to rozhodně není : )
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Tím mazec jsem myslel alespoň 4x12 bednu a volume minimálně na 12 hodinách nebo tady snad někdo hraje nějaký komorní death metal na 10W hlavu ? Co jsem hrával na koncertech s trashdeath kapelou, tak 90% kytaristu mělo hlavu + bednu a většinou měli nad 50W.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ano, to je mazec možná hlasitostně. Ale dobrej zvuk to nedělá.

turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

1. potřebuješ dobrý zvuk, který ten mikrák získá... někdo má rači silnější a má opravdu čistý zvuk... já mám rád padesátku a rád si ji za zádama vysolím, odposlechy mě s***u, já je nepotřebuju, potřebuju to slyšet za zádama. RAči ten mikrák oddělám a pošlu to rovnou k lidem z aparátu když už. a pa sou taky prostory, kde se prostě mikrákem nezvučí (a sou tam dobré koncerty). Zrovna teď příští pátek na skleněné louce to pustím z boxu přímo na lidi bez zvučení...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

tak tak. Ten headroom tam chybí. Už to jenom vypadá srandovně když je 15W kombo na židli :D je jasný že každej nějak začíná. Halfstack si myslím je dostatečně univerzální a výkonově dostačující.
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
radekb94

Příspěvek od radekb94 »

turbo_MaCk píše:1. potřebuješ dobrý zvuk, který ten mikrák získá... někdo má rači silnější a má opravdu čistý zvuk... já mám rád padesátku a rád si ji za zádama vysolím, odposlechy mě s***u, já je nepotřebuju, potřebuju to slyšet za zádama. RAči ten mikrák oddělám a pošlu to rovnou k lidem z aparátu když už. a pa sou taky prostory, kde se prostě mikrákem nezvučí (a sou tam dobré koncerty). Zrovna teď příští pátek na skleněné louce to pustím z boxu přímo na lidi bez zvučení...
A jinak tvůj sluch v pohodě jo :?:
radekb94 píše:Tady konkrétní případ http://www.youtube.com/watch?v=i8wCCSQCwHo
A odkud teda slyší svůj zpěv, když tam před nima nic není??
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Má odposlech v uších.

radekb94

Příspěvek od radekb94 »

Bummer píše:Má odposlech v uších.
no jasne a to má teda jenom zpěv, s tím že za sebou slyší ty bedny jo :?:
Ale nějak se mi zdá, že ten bubeník nemůže moc nic slyšet :?:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Odposlechy v uších jsou v případě zpěváků úplně normální věc. A protože to stejně všechno nejdřív musí projít mixem, tak není problém k tomu přimíchat i ostatní věci. Záleží na tom, o co si ten dotyčný řekne.

Jinak, předtím jsem se nekoukl na to video, protože jsem myslel, že to budou Slayeři - ti mají skutečně stěnu. V tom případě z videa myslím, že dvě bedny jsou zapojené a jedna je náhradní.

turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Pravda je taková, že na koncertě mám aparát stejně nahlas jako ve zkušebně. A kde se nezvučí kytary, nezvučí se ani bicí, takže zase... prostě je to jako ve zkušebně. Hráli jsme pekelnej koncert na melodce (před at the soundawn z itálie). Zvukař nás nutil dávat aparáty dost potichu a hnal to přez odposlechy... ale jejda. Ty odposlechy prostě nehrajou jak box. Jsou to Dclass aktivy s 10" reprákama a hornou, první song byl neuvěřitelné peklo co se zvuku na pódiu týče. Zvláště v hudbě, kde jsou takové dynamické výkyvy se to chovalo neuvěřitelně prapodivně - Italové mělis tejný problém. A to je na melodce sakra dobré ozvučení.
Malej klub uhraješ i s 30W tranzistorovým kombem. Aparát bych vybíral podle zvuku a né watáže, ale zase ona ta watáž se projeví na zvuku (když máš na každý půlvlně dvě elky, tak to hraje trochu jinak, naproti tomu když máš jednu, můžeš ten konec víc poškádlit signálem). A co se týče problematiky stack vs. kombo, tak to samé. Velice rychle člověka omrzí tahat obrovsou krávu... ani nevíte, jak su šťastnej, že mám jen 2*12" a že teď má nová hlava je o víc jak polovinu menší než stará..
sou to jen osobní postřehy a zkušenosti, každej to může cejtit trochu jinak a taky nemám zas tolik zkušeností, abych mohl poskytnout univerzální řešení. Naslouchej zkušeným, ale spolehej jen na sebe, to je to, čím se řídím.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“