Floyd Rose ladění

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Re: Floyd Rose ladění

Příspěvek od Rainmaker »

real_dead_one píše:dotáhni pružiny ze zadu kytary... už to tady někdo psal tak si kdyžtak projeď tohle vlákno
jo už je to ok

btw nevadí kyž je to tremolo tak o cca 3 mm nad ??
Už nehraju, pouze poslouchám ...
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tak jako, když se ti na to bude dobře hrát, tak nevadí. Ideální to je ale rovnoběžně s kytarou.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

A ladí ti to takhle na všech pražcích?
Amid

Příspěvek od Amid »

no, ja to tremolo mám taky rovnoběžně s tělem kytary, ale chlápek v hudebinách mi říkal, že to tremolo má být trochu nad, toť dilema...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Mě rovnoběžně vyčnívá, ale není ze šikma.
Amid

Příspěvek od Amid »

Teorge píše:Mě rovnoběžně vyčnívá, ale není ze šikma.
Tak podle mně má být ve vodorovné poloze, jestli má vyčnívat, nebo ne, to je už otázka dohmatu,ne?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Jo tak to jo. Jestli je dohmat O.K. tak je to O.K. Ale určitě se to nemohlo změnit tím, žes vyměnil struny, tos musel točit i těma šroubama.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
xaero

Příspěvek od xaero »

Přečet jsem si tady tu starší diskuzi a fakt zábavné :-D.
Taky jsem byl dost zmatený když jsem přešel na kytaru s FloydRosem ale nemam rád když někdo, místo aby hledal a trošku se vzdělal, otravuje ostatní svými stupidními dotazy :-D

Jinak já mam GHS hybridy 10ky a docela fest utažený pružiny .... to je teprv tah :).
Zpočátku jsem měl problémy s tím že při agresivnější práci s pákou Dčko v kamenu ztratilo vinutí. Chtělo to trošku hledání správných strun ale po pár pokusech bylo po problému ;)

J.J.:
Samozřejmě že se mohlo tremolo zvednout kvůli výměně strun!
Psal přece že měnil 9ky za 10ky tzn. tah je větší a musí trošku natáhnout pružiny aby se mu tremolo srovnalo.
Teorge píše:A ladí ti to takhle na všech pražcích?
Prosím? :-D
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Aha moje chyba, nevšiml jsem si, že to s těma 3mm nad psal Rainmaker a to s tím vyčníváním Teorge. Myslel jsem, že to je od téhož autora. Jinak je jasný, že při přechodu na silnější struny se v důsledku vyššího tahu strun Floyd zvedne. K tomu ladění, Teorge má pravdu, když necháš tremolo takhle ze šikma a oktávy máš naladění s tremolem rovnoběžně s kytarou, tak se ti ty oktávy rozladí.
tadeasp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tadeasp »

Mám dotaz, když mi teď jebla jedna struna, a budu měnit jen jí (struny jsou asi 3 dny stare) musím nějak štelovat tremolo a nebo jen natáhnu strunu naladim a jedu? Teď když to tremolo chcu naladit bez tý jedný struny, tak když to naladím a potom zamku 0 pražec tak má mvšechny struny o pul ton výš a to tremolo je níž než bylo předtím, je to asi tím ,že chybí ta jedna struna?
Ibanez S270
Telecaster Adonis
Roland Cube 15x
Kustom Dart 10
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Když praskla struna, tak se snížil tah působící na tremolo takže logicky tremolo se "vypáčí" ze správné polohy. Když natáhneš novou strunu stejné tlouštky, tak nic seřizovat nebudeš muset.

Jo a poznámka - snad jen pro forma a víš to sám - když naladíš a zamkneš, tak pak ještě musíš doladit...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

I když to bude struna o stejný tloušťce, tak stejně ten tah nejspíš nebude úplně stejnej, takže to budeš muset trošku poladit. Ale ladit kytaru s Floydem zase není taková tragédie, jak si spousta lidí myslí.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Stejná tlouštka, stejný výrobce = stejný tah. Rozdíly tam mohou být, ale jsou zanedbatelné. Samozřejmě v případě jiného výrobce se to už může lišit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

mám takový technický dotaz. mám asi 15 let staré lic. FR Schaller a šrouby, do kterých se opírají ty kalené břity a šteluje se jimi dohmat, mám zašroubované bez jakýchkoli výztužných kovových vložek přímo do dřeva kytary. Je to tam už trochu vymačkané a šrouby nejsou kolmo ke kytaře. Jak to máte na svých kytarách vy ostatní? Máte tam ty kovové vložky?
To samé šrouby pro napínání pružin zespodu, taky je mám přímo do dřeva.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

šrouby pro napínání pružin se šroubujou do dřeva na všech kytarách s jakýmkoliv tremolem. Jinak ty opěrný šrouby pro tremolo přímo ve dřevě se dělaly u Floydů kdysi, ale bohužel to dělalo přesně ty problémy, který popisuješ, takže se přešlo na systém matek ve dřevě a v nich ty šrouby. Jak matky, tak šrouby se daj koupit buďto na Ebay nebo s novým tremolem i u nás. Stejně po patnácti letech už bude to tremolo po smrti. Jak vypadaj ty břity? Není tam místo nich už ploška? Případně si můžeš ty matky se šroubama nechat u někoho vyrobit. Ještě doma dva páry od každýho mám, tak kdyžtak SZ. Ale stejně si myslím, že po tolika letech bys měl asi uvažovat o výměně tremola. Nevěřím tomu, že drží ladění.

EDIT: Pokud chceš zachovat stávající systém, tak stačí vyvrtat díry po šroubech na větší průměr vlepit do nich válečky o stejným průměru z nějakýho tvrdšího dřeva a do nich ty šrouby opět zašroubovat.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

kytara na které je to tremolo je sice docela letitá (kupoval jsem ji někdy v roce 94), ale je minimálně hraná (po letech znovu začínám hrát), takže břity na tremolu jsou celkem ok. jenom to tremolo je trošku zvláštní, je bez zámků, struna se tam dává i s rolnou a prostrkává celým kamenem paralelně s tělem.
Zkusím tam něco nabastlit a případně se ozvu na SZ kvůli těm závitovým pouzdrům a šroubům.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Tak asi zkusím zachovat stávající systém šroubů rovnou do dřeva. Nechám si v práci vyrobit nerezovou destičku do které opřu ty šrouby. Něco podobného jako je tady ale bez těch metrických vložek:
http://www.bachmusik.com/ew-core/waterm ... -celek-jpg

Jinak jsem trochu googlil a zjistil jsem, že tremola schaller z počátku 90 let mají údajně odlitek vyrobený ze zinku a že se v nich strhávají M3 závity, které drží jednotlivé kameny. To se stalo kdysi (hodně dávno) i mě, ale opravil jsem to - vyříznul jsem tam těsný M6 závit, do něj zašrouboval uříznutý šroub, do něj díru a M3 závit. Na netu radí opravu, pomocí helicoil kitu. Dělá to tuším firma Boellhoff. Tehdy (cca r. 98) jsem ale bohužel tak malé helicoily nemohl sehnat.
sorry za lehce OT. ale zas tak mimo mísu to není, pořád je to k FR tremolu :)
Janick

Příspěvek od Janick »

Přispěju taky jedním problémem a zároveň dotazem. Doufám, že ne už zmíněným. Mám taky FR a před pár dny jsem natáh nové struny (10-ky za 10-ky). Jedna byla prdlá a potřebovali už prostě vyměnit všechny. Samozřejmě jsem je měnil po jedný, aby se nerozházelo tremolo. Protože si ještě pravděpodobně nesedly, tak se trochu po hraní podladí. Když chci potom struny doladit na tremolu, tak po naladění jedné struny se podladí ostatní. Bude to tím, že se kobylka při natažení jedný struny pohne a podladí se ostatní struny. Před výměnou jsem nic takovýho nezaregistroval. První dotaz asi nebyl myšlen k dolaďování na tremolu, proto píšu svůj dotaz. Asi budou potřeba přitáhnout pružiny, ale nejdřív se rád optám na vaše zkušenosti a názory. Díky
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Janick píše:Přispěju taky jedním problémem a zároveň dotazem. Doufám, že ne už zmíněným. Mám taky FR a před pár dny jsem natáh nové struny (10-ky za 10-ky). Jedna byla prdlá a potřebovali už prostě vyměnit všechny. Samozřejmě jsem je měnil po jedný, aby se nerozházelo tremolo. Protože si ještě pravděpodobně nesedly, tak se trochu po hraní podladí. Když chci potom struny doladit na tremolu, tak po naladění jedné struny se podladí ostatní. Bude to tím, že se kobylka při natažení jedný struny pohne a podladí se ostatní struny. Před výměnou jsem nic takovýho nezaregistroval. První dotaz asi nebyl myšlen k dolaďování na tremolu, proto píšu svůj dotaz. Asi budou potřeba přitáhnout pružiny, ale nejdřív se rád optám na vaše zkušenosti a názory. Díky
To co popisuješ se určitě dělo i před výměnou strun. Je to logický a jiný to u Floyda nebude. Musíš upravovat jak tah strun, tak tah pružin, aby byly v rovnováze a kytara ladila. Při výměně strun se tomu neubráníš, ale občas je potřeba hrábnout do pružin třeba i při změnách teplot.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Při výměně 10-ky za 10-ky na pružiny nešahej. Prostě kytaru nalaď. Chce to tak třikrát dokola doladit všechny struny, protože při každé změně napětí 1 struny se ostatní pohnou o 1/5 naopak.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“