Španělka nebo westernka?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
yscully

Španělka nebo westernka?

Příspěvek od yscully »

Koukám, že je tady zvykem zakládat na nový dotaz nový thread.

Nedávno jsem držela v ruce několik kytar a měla jsem pocit, že bych se s touhle věcí mohla blíž spřátelit. Uvažuju o tom, že bych si pořídila levnější kus (cca do 3, max. 4 tisíc i s příslušenstvím, případně levnější), ale ještě než půjdu do prodejny, potřebuju si aspoň nahrubo ujasnit, co vlastně chci a proč.

Podle všech návodů, které jsem zatím našla, bych měla chtít westernovou kytaru (písničky k táboráku, doprovodní akordy, občas něco vydrnkat, ale rozhodně ne nic na vysoké umělecké úrovni), ale pro španělku mi vychází několik argumentů:

1) nemám ráda, když "to" hraje příliš hlasitě. Mám pocit, že na španělku se dá slušně hrát podstatně tišeji než na westernku: předpokládám, že je to menším tělem a nylonovýma strunama. Navíc bydlím v paneláku, kde sousedi určitě ocení spíš tišší nástroj než hlasitější, zvlášť u začátečnických pokusů (ne, elektriku kvůli tomu kupovat nebudu).

2) nepředpokládám, že by ze mě byl "tahoun" v případě, že bych se dostala tak daleko, abych hrála jednu z více kytar: tišší a méně výrazný zvuk by nebyl na škodu, spíš bych se radši schovala v pozadí celkového zvuku, ať se bude hrát nebo zpívat v jakékoliv sestavě.

3) přijde mně, že nylonové struny se drží i hrají výrazně snáz - sice se dají natáhnout i na westernku, ale když už bych si pořizovala novou kytaru, tak radši takovou, pro kterou jsou přirozenější.

4) vím, že mám docela výrazný hudební hluch; jakákoliv moje produkce, jestli to neskončí u drnkání v obýváku, bude z velké části "nadřená". Vzhledem k úrovni, které si myslím, že jsem schopná maximálně dosáhnout, nepředpokládám, že bych se dostala někam, kde by mi výrazně vadil jiný typ kytary.

5) španělka se mně od pohledu líbí víc :)

Jak jsem psala, s kytarou budu začínat a moje teoretické základy i praktické zkušenosti jsou minimální. Chtěla bych se zde zeptat: je některý z uvedených (hlavně prvních čtyř) důvodů úplně mimo mísu? Jsou tyto důvody podle vás dostatečné k rozhodnutí pro nákup španělky i na "westernkový" typ hry, nebo něco podstatného přehlížím/podceňuji?
woro90-1

Re: Španělka nebo westernka?

Příspěvek od woro90-1 »

Hlavní je rozdíl prsty/trsátko. Pokud chceš hrát táborákové věci a mydlit akordy přes všechny struny, doporučil bych ti nějakou kytaru s kovovými strunami ale menším tělem, třeba sehnat ve slevě nebo jetou Cort Jade (ale asi tě nezaujmou ty barvy, do kterých to dávají). Pokud na to dáš desítky struny, řvát to rozhodně nebude, a pokud to budou fosforbronzové, bude ten zvuk hezky měkký a vyvážený. K ohni pak natáhneš jedenáctky a opřeš se do toho. Parlorky se bohužel nedají sehnat, to by pro tebe jinak byla ideální kytara - dámská velikost, hezký kultivovaný zvuk a schopnost šeptat (westernovka to umí také, ale hrát na ni potichu chce trochu cviku). Teď mi jedna utekla v aukci, jinak bych ti ji po opravě nabídl :( Měkké struny, měkčí trsátko a lehká ruka tě ale vytáhnou ze všeho.
yscully

Příspěvek od yscully »

Díky,

rozdíl prsty/trsátko, mydlení akordů... Moje představa je taková, že mimo "mydlení akordů" si budu chtít něco jen tak vydrnkávat, asi spíš prstama, trsátko mně moc do ruky nepadlo - ale je možné, že je to jenom cvikem, prostě kytary poprvé v ruce.

Tu kytaru, o které píšeš, zkouším vygooglit - ale jak naznačuješ, asi je trochu mimo můj cenový rozsah, pokud je vůbec k sehnání, chápu to správně? Možná by bylo rozumný po ní každopádně koukat dlouhodobě a pořídit si ji aspoň jako druhou, jestli se dostanu přes začátky...

Jestli se nalomím a rozhodnu se přece jenom radši pro westernku, pohledám si něco bližšího o kovových strunách: pochopila jsem, že existují měkčí a tužší - existují i měkké a silnější současně? (ano, začátečník si půl dne hrál s kytarou... :) )
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Já Tě trochu nalomím zpět. Prsty a na nylonky rozhodně zvládneš uhrát minimálně tolik, co trsátkem na kovovky a já si troufám říci, že daleko víc - např. flamencovou techniku. A dobře zahraný doprovod na španělku s nylonkama, může znít daleko lépe než (třískání přes všechny) kovovky.
Nějak jsem neporozuměl dotazu: "měkké a silnější současně?"
Existují smíšené (hybrydní) sady strun, kde melodické struny jsou měkčí a basové tvrdší - nejčastěji.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
yscully

Příspěvek od yscully »

Atkins píše: Nějak jsem neporozuměl dotazu: "měkké a silnější současně?"
Asi z důvodu míry naivnosti otázky... V odpovědi, na kterou jsem reagovala, byla zmínka o materiálu kovových strun: ptala jsem se tedy, jestli existují kovové struny s velkým průměrem a současně malou tvrdostí, prostě aby se mně to dobře mačkalo, když se může stát, že kytaru vezmu do ruky třeba jenom jednou za měsíc i dýl, a hlavně ze začátku mě to neodradilo od častějších pokusů - kdybych se rozhodla pro westernku.

Jinak díky za příspěvek do debaty, každá rada je mi dobrá, jestli ta kytara, která se mnou nakonec bude bydlet, nemá skončit zapomenutá někde v tmavém koutě.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

yscully píše:pochopila jsem, že existují měkčí a tužší - existují i měkké a silnější současně?
To bohužel ne, materiál je stejný. Ale buď v klidu, o desítky se nezraníš, pokud je nenecháš zreznout.

Atkins má pravdu že na španělku se dají zahrát nádherné věci, začátky jsou ale bez učitele podstatně těžší. Po dvou letech s trsátkem vybrnkám prsty tak možná Romanci nebo podobné primitivní odrhovačky. Jde o to, co by radši hrála. Technika prstů je trochu složitější, ale pokud se tomu budeš věnovat poctivě, půjde to. A je to i jaksi víc ženské.

Co se týče tmavého kouta - já díky své vášni pro opravy vraků, výhodné koupě kuriozit a v neposlední řadě hraní na kytaru v nepříznivých podmínkách mám nejen westernovku, španělku a elektriku, ale ještě tři další kytary. A v tmavém koutě se válí jen španělka, protože na ni nemám moc čas a nemůžu se dokopat k tomu, abych jí koupil struny.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Smím-li se zapojit do debaty, tak bych to vyřešil poněkud jednodušeji a rázněji, než woro s atkinsem... Vzhledem k tomu, co chceš hrát, tak bych automaticky šel do westernky, a vzhledem k cenovým variacím bych to viděl na Washburn WD-6S. Problém vyřešen a je to.

Z hlediska hlasitosti není problém - i na westernku se dá hrát "potichu". To samé platí i pro hraní s jinými, pravá ruka je i k tomu, aby dělala dynamiku. Nylonky se sice drží snáž, ale není problém si zvyknout na kovovky. Nylonky ani nemá smysl na westernku tahat, nebude to hrát. Westernka má sice tvrdší struny, ale za o má tenčí a pohodlnější krk, lépe se ti budou držet akordy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
yscully

Příspěvek od yscully »

to woro-90:

Nemáš prosím nějaký odkaz na parlorku, ať aspoň vidím, jak přibližně vypadá? Koukám na ty Cord Jade a barvy jsou snad kromě té světlé natural fakt divoký, s tím by se mně v lese smáli :) a cena je lehce až těžce nad limitem, ale jenom pro přehled...
yscully

Příspěvek od yscully »

Nero píše:...Vzhledem k tomu, co chceš hrát, tak bych automaticky šel do westernky...
:) tak přinejmenším po téhle diskuzi v té prodejně vezmu určitě do ruky oba typy kytar a dám víc na názor toho, kdo tam půjde se mnou a nebudu se zuby nehty držet španělky.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jestli můžu za wora, tak tou parlorkou myslí něco takovéhleho - http://kytary.cz/washburn-r320swrk/HN105486/ nebo http://kytary.cz/washburn-r314kk/HN105485/
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
yscully

Příspěvek od yscully »

to Nero:

dík za odkazy, to bych sama nenašla. Kdyby mně tuhle kytaru (hlavně tu druhou) někdo ukázal, tak řeknu, že je to španělka - prostě na to (ještě?) nemám oko. Tím spíš jsem si jistá, že půjdu nakupovat s někým, komu věřím - sama bych si mohla nechat vnutit nějakou příšernost...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jojo, to je jeden z pěkných příkladů, mně utekla nádhera s prodlouženou výškovou stranou hmatníku a jednoduchými plastovými lemovkami, odhadem tak ze šedesátých let, sice dost omlácená, ale nitrolak opravovat umím :( Rozdíl je v tom, že parlorky mívají užší krk než španělky, kovové struny a menší tělo. Je to nejmenší třída s plnou menzurou (délkou mezi kobylkou a nultým pražcem).
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Já bych ještě rád dodal, že kromě strun 10 existuji i devítky, které jsou hodně měkké a tiché...S tou španělkou a nylonkami... Má to něco do sebe, ale záleží hodně na zvuku, který se ti líbí. Španělka s nylonkami jde s trsátkem použít, ale ve výsledku to chce cvik, aby to neznělo jako odpadní potrubí. Já osobně na ní hraju jen prsty a to převážně klasickou hudbu z not, když už si chci zahrát něco "akordového" tak jí odkládám a beru svojí jetou westernku. Navíc nylonové struny se u ohně vedle kytar s železnými strunami velice těžko prosadí a to tak těžko, že netvoří ani pozadí:)) Teda záleží taky s jakými prasaty hraješ, ale já jsem se už na pár jamech a akcích spálil:))
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
yscully

Příspěvek od yscully »

Elkesar píše:Teda záleží taky s jakými prasaty hraješ
Uf, až jsem se oklepala :) Nehrála bych s prasatama - mlácení, řvaní a trhání strun je v té společnosti zapovězeno 8)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Tak Ti nějak nevím ale taková melodie hraná dopadem na nylonovou strunu, může být a bývá mnohdy hlasitější, než melodie hraná trsátkem na desítku kovovku. To jsem si nevymyslel, to je fakt.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

a trhání strun je v té společnosti zapovězeno
A japá toho dosáhnou, že se jim neutrhne struna? :lol: :lol:
yscully

Příspěvek od yscully »

http://kytary.cz/fender-esc105-education-4-4/HN110181/

Nevíte, jestli je tohle masiv nebo překližka? Podle ceny bych tipla na překližku, napsaný to tam není - a kdyby to nakonec dopadlo pro španělku a jestli tahle bude bez vady, tak by to podle vzhledu vyhrála :) No a když by tam byly nějaký háčky, tak bude hrát roli i to, že na čundr je prý lepší překližka... :|
yscully

Příspěvek od yscully »

Atkins píše:A japá toho dosáhnou, že se jim neutrhne struna? :lol: :lol:
Struna může prasknout, ale ne po předchozím surovým rvaní a mlácení :wink:
JannyCZ

Příspěvek od JannyCZ »

Ještě bych něco dodala k těm písničkám u táboráku :-) Můžu vám z vlastní zkušenosti říct, že na nylonky u táboráku zahrajete tak jednu písničku než se to rozladí :)
yscully píše:http://kytary.cz/fender-esc105-education-4-4/HN110181/

Nevíte, jestli je tohle masiv nebo překližka? Podle ceny bych tipla na překližku, napsaný to tam není - a kdyby to nakonec dopadlo pro španělku a jestli tahle bude bez vady, tak by to podle vzhledu vyhrála :) No a když by tam byly nějaký háčky, tak bude hrát roli i to, že na čundr je prý lepší překližka... :|
Určitě překližka :)
Naposledy upravil(a) JannyCZ dne 28.06.2010 21:54, celkem upraveno 1 x.
yscully

Příspěvek od yscully »

Elkesar píše:Navíc nylonové struny se u ohně vedle kytar s železnými strunami velice těžko prosadí a to tak těžko, že netvoří ani pozadí:))
Super, mohla bych si brnkat a moc bych to nekazila těm, kdo umí hrát :D
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“