Nemohu vytáhnout výšky, tlumení hlasu

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Odpovědět
kostek

Nemohu vytáhnout výšky, tlumení hlasu

Příspěvek od kostek »

Ahoj všichni ! Zpívám už od 6 let (Je mi 14) - sborový zpěv, sólový .... Myslím si, že zpívám hezky, řekla mi to i Ewa ... a jiní sbóristé, ale o to nejde. Jak už jsem se zmínil jsme dobří kámoši s Ewou Farnou. Pokud ji někdo posloucháte, tak jste si všimli, že hodně vytahuje u písniček dlouhé, krásné, čisté výšky :) . Ptal jsem se jí jak to dělá a ona říká, že vůbec nezpívá přes bránici a jde ji to samo, ... má prostě holka talent.
A tady je můj problém ... Chtěl bych se ty výšky nějak naučit, máte nějaký návod ? Já je umím a dobře mi jdou, ale takovým tím (nevím jak to nazvat ... holčičím až buznovským hlasem to zní ... prostě sborovým hlasem to umím vytáhnout a není to moc pěkné...nevíte jak se takový hlas jmenuje ? Díky ) Mno a to bych moc nechtěl, jak to zkouším vytáhnout normálně hlasem, břes bránici, tak jak dojdu už SKORO nahoru tak mi to začíná přeskakovat a dále se nedostanu). Dám Vám příklad té výšky, co by se mi líbilo, ať máte trochu představu - http://www.youtube.com/watch?v=03b6DQBcwV8 - dejte si to prosím na 2:33 a poslechněte si to - Díky. Tak to je takový pro mně docela vážný, veliký problém.
Druhý můj problém je, jak zpívám třeba 3-4 hodiny vkuse a pak třeba hoďku pauzu a zase ( prostě zpěv je můj život :) jak jsem ve zkušebně, zpívám i 5 hodin). Tak pak jakoby můj hlas se ztlumí a nemůžu zpívat a ani skoro mluvit, nemohu zařvat, nic :D V čem je chyba ? Díky za odpověď.
A co se týče mutace, tak jsem už mutoval (Už ale nemutuji- aspoň doufám, ale překvapují mně ty výšky, a někdy mi ten hlas přeskočí) - mně překvapuje.
A třetí a poslední problém. V čem je chyba, že jednou zpívám hezky, krásně a pak zas příjde nemoc a pak zpívám hnusně :( To mně docela mrzí. Právě mám menší rýmu a kašlu a jak zpívám ... ten hlas mi hrooozně skáče, nemuzu zpivat, jak to tak hnusně skáče :? .

Děkuji všem za odpověď ! Budu moc rád, za každou radu. David
speed8
Kontaktovat uživatele:

Re: Nemohu vytáhnout výšky, tlumení hlasu

Příspěvek od speed8 »

Chce to cvičit nebo chodit do nějaké školy. Třeba včera jsem si zpíval tohle http://www.youtube.com/watch?v=iG97H2XODxA vytáhnu to v pohodě (nejsem kastrovaný :) ) a potom se mi hlas zasekl a přeskakoval jak poďme dom a nechoďme. Jinak výšky ti dobře kurví hlasivky a když nebudeš zpívat svým hlasem (třeba budeš chtít napodobit Amstronga) tak si taky pěkně pokašleš hlasivky. Chce to prostě zkoušet a zkoušet. Jestli na to nemáš, tak to ani nedělej.
D@vit
Bandzone: http://bandzone.cz/farside
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

A tady je můj problém ... Chtěl bych se ty výšky nějak naučit, máte nějaký návod ? Já je umím a dobře mi jdou, ale takovým tím (nevím jak to nazvat ... holčičím až buznovským hlasem to zní ... prostě sborovým hlasem to umím vytáhnout a není to moc pěkné...nevíte jak se takový hlas jmenuje ?
to se jmenuje falzet nebo taky fistule, v normálním sólovym zpěvu se to téměř nepouživá. Stejně tak jako holka nezazpívá hloubky který zazpívá kluk, tak ty nezazpíváš normálním hlasem vejšky co zpívaj holky, s tim nic nenaděláš, máme to tak vpodstatě všichni. :wink:
V čem je chyba, že jednou zpívám hezky, krásně a pak zas příjde nemoc a pak zpívám hnusně :( To mně docela mrzí. Právě mám menší rýmu a kašlu a jak zpívám ... ten hlas mi hrooozně skáče, nemuzu zpivat, jak to tak hnusně skáče :? .
když jseš nemocnej tak radši vůbec nezpívej, bude to znít špatně a ještě si můžeš ty hlasivky podělat :!:
speed8 píše:Jinak výšky ti dobře kurví hlasivky
pokud zpíváš správnou technikou (nedrhneš to krkem), tak ti výšky ani hloubky ani cokoliv jinýho hlas nekurví.

Ale je to vážně všechno o trénování, časem na to přijdeš, mě to taky dost trvalo :D samozřejmě na to přijdeš rychlejš když si seženeš učitele :wink:
Jsem zpěvák skupiny FARSIDE
Působím také jako 3D grafik
kostek

Příspěvek od kostek »

Díky moc za odpověď, takže na výšky se vykašlat. Jak jsem nemocný, nezpívat.
A co mi poradíte s tím dlouhým zpíváním a "tlumeným hlasem" - dělám neco špatně ?? :? :?:
D@vit
Bandzone: http://bandzone.cz/farside
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Nevim, s tím jsem se zatím nesetkal, ale jestli tě z toho dlouhýho zpívání bolí krk tak to neděláš správně. Ale zas 5 hodin v kuse je fakt dost a nedivim se že máš unavený hlasivky.

Jinak na výšky obecně se nevykašli, ale soustřeď se spíš na ty nefalzetový, který sice nejdou tak vysoko, ale zněj líp. Falzet se taky může hodit, ale zpívat s nim celou nebo část melodie (přeskakovat) většinou neni vhodný, používá se spíš na nějakej feeling, výkřiky atd.
Jsem zpěvák skupiny FARSIDE
Působím také jako 3D grafik
heczis

Příspěvek od heczis »

nojo, i ty 3 hodiny jsou hodně. po 3 hodinách ostřejší jízdy na kole bude člověk taky hotovej, none? :-)

a vejšky dají pohodlně udělat dechem (bránicí), učitel by asi pomohl - popisovat to slovně bejvá myslim nepříliš účinný, lepší je to pod dohledem zkoušet. přeju zdar ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
kostek

Příspěvek od kostek »

Jj diky moc za odpovědi :) . Od nového "školního" roku nastupuji na ZUŠ ... Talže se tam pak učitele na všechno budu ptát :D .
Mno .... bránice .... s tím mám trochu probléím, nevím jak ji správně používat, ale jako já jakoby nafukuji břicho je to dobře ? :D
heczis

Příspěvek od heczis »

kostek píše: Mno .... bránice .... s tím mám trochu probléím, nevím jak ji správně používat, ale jako já jakoby nafukuji břicho je to dobře ? :D
Netřeba to hrotit. Tohle je právě jedna z těch věcí, co bych nechal učiteli, protože to každej popisuje trochu jinak. IMHO není důležitý, co nafukuješ, ale abys uvnitř sebe držel přetlak. Jako když tlačíš na záchodě. Když jsem se učil dýchat, tak mi taky pomohlo ležet na zádech s rukou na břiše a normálně dýchat, nebo zkusit dýchat jako pes ve vedru (rychle, klidně i s vyplazenym jazykem :-) ). Ale jinak je rozhodně nafukovat břicho lepší než nabírat vzduch do ramen ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
rene

Příspěvek od rene »

Mňo když se zhluboka nadechneš a budeš se snažit aby se ti nezvedly ramena tak se přes bránici nadechneš a budeš zas o krok blíž. Jinak co se týče toho rozsahu ti musim napsat bohužel tu nudnou zprávu že musíš cvičit a mít trpělivost, ale ono to tak bohužel je no.......heleď tak před tři čtvrtě rokem jsem začal pracovat se řvaním ve vysokých polohách, zkrátka zpěv kterej neni úplně zdravej a za každou cenu jsem si dával bacha abych zpíval přes bránici. Ze začátku se mi zdálo že je to k ničemu ale teď můžu s klidem říct že to k něčemu bylo
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

nerikej, ze mas uz ve 14cti letech hlas v cajku..to muze podle me delat hodne neplechu
a jedna rada:nesnaz se zpivat jako zenska :)
kostek

Příspěvek od kostek »

rene píše:Mňo když se zhluboka nadechneš a budeš se snažit aby se ti nezvedly ramena tak se přes bránici nadechneš a budeš zas o krok blíž. Jinak co se týče toho rozsahu ti musim napsat bohužel tu nudnou zprávu že musíš cvičit a mít trpělivost, ale ono to tak bohužel je no.......heleď tak před tři čtvrtě rokem jsem začal pracovat se řvaním ve vysokých polohách, zkrátka zpěv kterej neni úplně zdravej a za každou cenu jsem si dával bacha abych zpíval přes bránici. Ze začátku se mi zdálo že je to k ničemu ale teď můžu s klidem říct že to k něčemu bylo
Jj , takže vlastně používám bránici :D ... Ale když se nesoustředím, tak zpívám přes "ramena". Mno nudná zpráva to pro mně není. Jak říkám cvičení, koncerty, zkoušky ..... to je má parketa :). Mám dobrou zprávu ... jak tady psali výše, stačí se soustředit a vytáhnoust se to pak dá :) , řekl bych, že se mi můj hlas mení z dne na den ... stále k lepšímu ....co jsem nevytáhnul ped týdem, vytáhnu teď :D ! ....Je to skvělé :).
kostek

Příspěvek od kostek »

McKozias píše:nerikej, ze mas uz ve 14cti letech hlas v cajku..to muze podle me delat hodne neplechu
Mno fáákt :) .... Mi mutace začla ve 13 a ještě teď mi sem tam něco skočí :). Mám hrubý hlas .... to muze byt taky důvod proč to nevytáhnu :). jako ženská se nesnažím zpívat .... ale má to hezký efekt v některých písničkách ( ty výšky ) :D .
rene

Příspěvek od rene »

McKozias píše:nerikej, ze mas uz ve 14cti letech hlas v cajku..to muze podle me delat hodne neplechu
Kamarád měl mutaci už ve dvanácti nevim proč by to nešlo ve čtrnácti. A když bude zpívat jak ženská tak buď bude zpívat naprd nebo jako Robert Plant a to neni zas tak špatný ne? :wink:
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“