Soucasna hudba

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
wikxzen
Rádce

Re: Soucasna hudba

Příspěvek od wikxzen »

Líbí se mi, že se vrátily/vrací analogové frekvencery, oscilátory, oktávery, syntezátory, různé netypické modulace a další nástroje, které se dříve používaly třeba jen ve filmovém, vědeckém/laboratorním prostředí. S tímhle se dá zvuk hodně dobře ohýbat. To je jeden z trendů dneška - formovat zvuk z ničeho (resp. z něčeho a čehokoli) a chytře/náhodně/agresivně/jemně/plánovitě/nepředvídatelně jej tvarovat na tisíce způsobů za pomocí netradičních nástrojů a zařízení. Noise, drone, ambient, experimental, electronic a tak dále... a je celkem jedno, že to v běžném rádiu neuslyšíte. A to co se dneska nepovažuje za hudbu, se za hudbu v budoucnu považovat bude. Tak to v historii chodí...

Hodně mě například zajímá hauntologie a považuju to za docela zásadní věc, kterou bych se taky chtěl podrobněji zabývat, nabízí netušené množství možností.
http://yetunspent.wordpress.com/2010/06 ... ni-nebyla/
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Wohma,Dark : No to si myslím taky, vždy si to lidé říkali, že dál už to prostě nejde, ale nadruhou stranu si myslím, že využití hudebních nástrojů je vcelku slušné. Ono kdysi dávno vyrobili něco jako elektrická kytara což bylo skvělý a byl to prakticky novej nástroj, už z toho se vyvinulo hrozně moc stylů, takže by to chtělo vymyslet buď novej nástroj nebo být hodně kreativní...protože i dnešní neobvyklá, experimentální hudba se dá většinou "někam" zařadit dá a o tom to je. :D Nadruhou stranu jsem od druhé věty nepopřel to co jsem napsal ve větě první. To si asi myslím...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

A co treba Line6 Variax nebo Moog Guitar? To nabizi oproti klasicke elektricke kytare tolik moznosti, ze clovek ani nevi, co s tim. A pomalu to zacinaji vyuzivat i velci umelci, nedavno jsem cetl, ze Variax pouziva Mike Oldfield, ten byl vzdycky hracicka :D
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Jasný, ale nehraje na to nic revolučního, nic co by nebylo známý...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Cituji:
"Navrhuji zrušení patentového úřadu, protože vše již bylo vynalezeno a nic nového nelze objevit."
Ředitel patentového úřadu ve Washingtonu, 1832
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak Oldfield za svou karieru uz parkrat celkem revolucni byl :) Ted uz je v podstate v duchode. Je jen otazkou casu, kdy nekdo vyuzije ten potencial novych pristroju, stejne jako u elektricke kytary.
Somnus Aeternus
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Oldfield je revoluční o tom žádná, ale pořád mi příjde, že to byla revoluce něčeho co už bylo, chápeš jak to myslím...já mám na mysli kdy někdo příjde s něčím absolutně novým, co není známé...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

A to se povedlo komu? Podle me mas o hudbe nejake iluze, zadny z velkych stylu nevznikl jen tak nahodou a najednou, vzdycky tam byla evoluce z neceho puvodniho. Skoro v kazdem dokumentu o hudbe je vzdycky jasne videt, jak prichazi dalsi "generace" hudebniku a posunuji tu latku stylu dal, jdou vice do extremu, vice experimentuji... Nic neni jen tak najednou.
Somnus Aeternus
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

První, co kytarista musí udělat, aby začal "přepisovat" dějiny, že odhodí kytaru a začne od nuly. :mrgreen:
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Nemám o tom žádné iluze, proč si myslíš, že se nemůže objevit zcela nový žánr ? Chápu, že člověk je nějak "naprogramovaný", ale stačil by nějaký impulz něčeho nového a pak už je to na vývoji, rozhodně si nemyslím, že "něco" přišlo jen tak. Proto si myslím, že se současnými nástroji toho zas tak svést nejde, nebo ne na tolik, aby to bylo něco nového a revolučního, myslím, že se jen nechápem :)
Naposledy upravil(a) Flajtr dne 13.07.2010 9:46, celkem upraveno 1 x.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Wohma píše:A co treba Line6 Variax nebo Moog Guitar? To nabizi oproti klasicke elektricke kytare tolik moznosti, ze clovek ani nevi, co s tim. A pomalu to zacinaji vyuzivat i velci umelci, nedavno jsem cetl, ze Variax pouziva Mike Oldfield, ten byl vzdycky hracicka :D
hehe, přesně Moog guitar mě napadl :) dneska jsme nějak na stejné vlně :)

wikxzen: jo, lidi se vrací ke starým analogovým technologiím... a je krásné, že je zasazují do nových hudebních kontextů :) osobně čekám až Electronic Orange vydají theremin a podle ceny bych ho možná zakoupil :wink:

a flajtre, nové nástroje vznikají stále :) v posledních letech bych vyzdvihl právě zmíněnou Moog guitar, z "klávesových" nástrojů třeba Continuum fingerboard :) navíc i pro kytaristy přicházejí pořád nové a nové možnosti v rámci efektovch krabiček

hudbu bych rozhodně nezatracoval :wink:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Axel, musím souhlasit, já mám však na mysli nějakou takovou "hyperrevoluci" ne jen evoluci toho co je, Moog guitar je pořád kytara a krabičky taky "jen" rozšíří zvukové možnosti, narážím na diskuzi před náma...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

z h***a bic neupletes..podle me tomu bude vzdy neco predchazet, na neco to musi navazovat
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

To já ale vím :D mě příjde, že si nerozumíme :D dál to rozpatlávat nebudu
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

mi taky připadá, že si nerozumíme :-D současná hudba taky z něčeho vznikla. není možné, aby vzniklo něco nového bez jakékoliv příčiny a základu, vždy to bude z něčeho současného vycházet

to jsou ty iluze, o kterých mluvil wohma :wink:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Jasný :D proti tomu taky ale nic nemám, konec nebudem to dál řešit bylo by to jak v ostatních tematech :wink:
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

A budem :D
Dej příklad poslední "hyperrevoluce", ať víme, co si máme představit ;)
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Dobře, "hyperrevoluce" nadsazenej výraz pro něco absolutně 100% nového, co nikdo nezná a nemá společnou základnu v žánrech známých v této době. Stačí ? :wink:
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Konkrétní příklad? :-P
Nějak si "nevzpomínám", že by se něco takovýho někdy stalo ;)
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Flajtr píše:Dobře, "hyperrevoluce" nadsazenej výraz pro něco absolutně 100% nového, co nikdo nezná a nemá společnou základnu v žánrech známých v této době. Stačí ? :wink:
No ale nic takové ho tu právě není. Otom celou dobu mluvím :D
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“