Pentatoniky- co to vlastně je

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

jo přesně tak , já sem samouk , a sám sem vlastně vynalezl stupnici c dur (jako pro sebe myslim) no a pak se časem naučíš všechny tony v c dur na hmatníku a pak už to jenom posouváš ( vo ton výš D ATD.) nic složitýho , hlavně si pak můžeš pustit rádio a hrát si do toho :D
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

sem si prvni precetl jen tu vetu "a vynalezl jsem stupnice" sem na to asi 20 sekund cumel :D uz to chapu dekuji.
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

Caggan píše:sem si prvni precetl jen tu vetu "a vynalezl jsem stupnice" sem na to asi 20 sekund cumel :D uz to chapu dekuji.
jako že sem na ně přišel sám a nikdo mě je neučil ( prostě sem tim chtěl říct že sem se sám naučil improvizovat) doufám že si to pochopil takhle :D :D
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Jinak všem co tady řešili problémy s pentatonikou, stupnicemi, tóninami atd. Na tohle byla knížka ZÁKLADNÍ HUDEBNÍ POJMY - formát A5, úzká, hudební teorie v otázkách a odpovědích, akorát nevim, kde jí teď sehnat. Vazba byla hnědá, jakejsi pokus o imitaci dřeva.

Je tam všechno to důležitý do začátku...
Die Hard or Die Home
tallicaman

Příspěvek od tallicaman »

skvela stranka pro nauceni veskerych stupnic a pentatonik:
http://www.pixy.cz/apps/stupnice/
Zakk doporucuje zacit s pentatonikou od A moll ;-) Zakladni skill je od pateho prazce tlusteho ecka (ton A). A vsimnete si, ze na obou eckach je to to same ;-) Ja, po zvladnuti zakladni pentatoniky, doporucuju jako nadstavbu stupnice bluesove.
Tak hodne trpelivosti 8)
BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Tonina se pozná v písničce obvykle: 1)podle předznamenání 2)podle prvního akordu 3)podle posledního tónu
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

tallicaman píše:skvela stranka pro nauceni veskerych stupnic a pentatonik:
http://www.pixy.cz/apps/stupnice/
Zakk doporucuje zacit s pentatonikou od A moll ;-) Zakladni skill je od pateho prazce tlusteho ecka (ton A). A vsimnete si, ze na obou eckach je to to same ;-) Ja, po zvladnuti zakladni pentatoniky, doporucuju jako nadstavbu stupnice bluesove.
Tak hodne trpelivosti 8)
Co myslíš tím "zvládnutí" ?
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
tallicaman

No myslim tim, ze je lepsi zacit od nejlehciho, tedy zakladni pentatonikou. Kdyz si vsimnes, tak bluesova zakladni v A ma o jeden ton (D#) navic oproti pentatonicke mollove v A, bluesova var. 1 ma o ton vic nez bluesova zakladni atd. Doufam, ze jsem dobre pochopil otazku :)
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

nechapu pojem bluesova pentatonika :D vzdyt to ma sest tonu! je pravda, ze je to mollova pentatonika s blue tonem, ale tak at se to jmenuje sextatonika sakra :D :D
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

ještě bych chtěl upozornit že pentatonika je zjednodušená stupnice pro lidi kteří nemají hudební cítění kdy tam správně napasovat ten půl ton .lOgicky v ní tedy vznikají triviální melodie .řekl bych že opravdový hudebník pentatoniku skoro nepoužije protože: proč vynechávat ve stupnici tony?? amatér na to odpoví : protože se to jednodušejc hraje! Proto sy myslim že pentatonika je zlozvyk když nekoho učim hrát na kytaru tak mu jenom řeknu co to znamená a ani ho to nenechám zahrát na hmatniku protože je to fakt zlozvyk!
Ta nejinteligentnější muzika se skládá vetšinou ze stupnic z vážný hudby rozhodně ale ne z pentatonik
SunLady

Příspěvek od SunLady »

Greegu tak to jsi mi docela pomohl, žes to napsal. já když jsme probírali teorii, tak sme omílali jen takový ty typický stupnice - durová, mollová, haromicná, melodická... pak různý netypický, ale o těch padla jen krátká zmínka, a mezi nima byla i pentatonika. a teď jsem se o to opětovně začla trochu zajímat a vidim, že tady je pro hodně lidí pontatonika takovým skoro druhým náboženstvím :shock:
takže jen otázečka, jestli jsem to dobře pochopila, tak pentatonika v podstatě obsahuje stupnici jak mollovou tak durovou a je to zjednodušení pro toho, kdo neni schopnej přesně poznat v jaký stupnici se hraje?
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

ne. pentatonika je stupnice, ktera ma mene tonu nez klasicke stupnice a je jednodusi s ni treba improviovat, protoze je jednodusi najit dobre znejici harmonie. doufam, ze sem to moc nepopletl. a pentatoniky jsou durove i mollove a je to jako vsude -stupnice C Dur=A Moll atd.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

přesně tak , je to stupnice jako každá jiná ( taky musíš vědět kterou kam použít) ale přísloví v jednoduchosti je krása tady rozhodně neplatí :D
tallicaman

Rekl bych, ze pentatonika je vyborne cviceni jak na rychlost tak na presnost prave i leve ruky. Nesouhlasim, ze by mela byt pro hudebne hluche, je to proste takovy zaklad, ktery se da kdykoliv vyuzit napriklad pri improvizaci, kde clovek nema sanci zkouset jetli se tam ten ton hodi nebo ne. Samozrejme je vice nez vhodne ji ruzne posouvat a vybocovat s ni bo jinak to je docela o nicem. A jak jsem napsal jiz vyse, kdyz se na to navazou ty bluesove stupnice tak myslim, ze neni problem...
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

jenže sice v ní budeš cvičit buhví co ale pak už se toho nezbavíš
tallicaman

ceho myslis, jakoze budu vedet ktere tony se k sobe hodi? to snad nemyslis vazne... sam tu prece propagujes stupnice... zda se mi, ze poradne neumis cist a porad tu mluvis o klasicke pentatonice, ktera je jen zaklad pro dalsi stupnice a navic nevim proc se tu chces hadat, kdyz te pentatoniky nezajimaji...
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

Kód: Vybrat vše

T. T. T. T. T. T. T. T. T.T. T.  T.T. T.  T.T.  
E||--15-14-12-11-------------------------------------|
B||--------------13-12-10----------------------------|
G||-----------------------12-11-9--8-----------------|
D||-----------------------------------10-9--7--------|
A||--------------------------------------------10-9--|
E||--------------------------------------------------|

W           
  T. T. T. T. T. T. T. Q.     T.   
---------------------------------||
--7--6---------------------------||
--------8--7--5--3--2--0------L--||

tak třeba tohle je stupnice z vážný hudby , jak vidíš nevynechává žádné tony ale naopak je jich tam zpousta navíc , tim pádem je i složitější trefit ji tak aby ladila , (musíš mít citění a vedět kdy ji můžeš použít a jak dlouho setrvat v jednotlivém tonu) výsledkem je zato složitost melodie kterou hudebník ocení, naopak v pentatonice můžeš bez přemejšlení použít kyždý ton a ladí, vysledkem je ale jednoduchá melodie která se rychle oposlouchá. jinak když budeš cvičit pentatoniky tak docílíš akorát toho že se naučíš ve stupnici vynechávat ty "chytré" tony které tvoří ty nejlepší a nejzajímavější melodie . a nikde sem nenapsal že mě pentaoniky nezajímají , prostě je nehraju ale zajímá mě jek hrají ostatní :D :D :D :D
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

NO, hele, s tou vážnou hudbou a pentatonikami brzdi, jo?

Občas se mi stane, že mam chuť si zahrát nějakou klasiku a sáhnu po Vivaldim - houslový sólo si předělam na kytaru...
Vivaldi, kterýho považuju za hodně velkýho velikána, byl schopen, když se mu to hodilo, v jednom úseku nasekat 6 typů církevních modů za sebou...
Ale pak třeba byl rychlej part s chytlavou melodií, která je pro upištěný housle naprosto libová a takový tři minuty tam byly jen tóny z čínský pentatoniky, nic víc, nic míň.
Netvrdil bych, že v pentatonice jsou jednoduchý melodie, který se rychle oposlouchaj, jen je potřeba to zakomponovat tak, aby tím autor vyjádřil to, co potřebuje vyjádřit. Složitost se někdy hodí a někdy zase ne. To je na autorovi. Občas melodie, kterou hudebník ocení je pro publikum naprosto nepřijatelná.
Die Hard or Die Home
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

no tet nevim , vem si třeba skladbu canon in rock , určitě to každej kejtrista musí znát , převed si to do pentatoniky a zjistíš že z toho vyjde paskvil kterej nejde poslouchat a ztratí to tu geniální složitost
humus

Příspěvek od humus »

vazeni neustale to nejak nemohu pochopit. naucil jsem se durovou i mollovou pentatento stupnici - ale stale nejak nemuzu pochopit jak mam udelat to SPRAVNY solo. mohl byste mi to nekdo vysvetlit na nejaky konkretnim priklade nebo neco takoveho? byl bych opravdu vdecen :D
Epiphone LP Std, Gibson pickups (neznámej typ)
Marshall Valvestate 8080
http://bandzone.cz/svindl
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“