Nefungující potenciometr

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

Nefungující potenciometr

Příspěvek od robo.n.x12 »

Zdravím, doufám, že nevadí, že jsem založil nové téma, podobné jsem nenašel, použil jsem hledání a prošel jsem 5 stran témat...

Takže k věci.
Když jsem před cca rokem kupoval kytaru z bazaru, vůbec mi nevadilo, že nefunguje potenciometr hlasitosti, co bych taky chtěl za ty peníze...
Dneska jsem se rozhodl měnit struny a při běžným čištění mě napadlo se podívat do vnitř, sice ne poprvé, ale rozhodl jsem se konečně problém s potenciometrem vyřešit.
Bohužel elektronice v kytaře příliš nerozumím, hlavně tomu jak co připájet aby vše fungovalo správně, takže já sám problém nenajdu, ale dávat kytaráři 400 za to, že jsou přehozený 2 drátky nechci.
Kdyby mi ale někdo řekl jak co udělat, pájet umím :wink:

Tady jsou obrázky, třeba někdo z vás pozná, co je tam špatně(všiml jsem si taky,že prostřední přepínač vůbec není v obvodu zapojen, může to být ten problém?).
kytara 003.jpg
kytara 007.jpg
kytara 005.jpg
Yamaha Pacifica, B.C.Rich Warlock limited edition ----> Boss DS1 ----> Homemade ECC81 Preamp ----> EL84 Poweramp 15W ----> 1x10" noname repro, Elixir 10 ^^
Gobak

Re: Nefungující potenciometr

Příspěvek od Gobak »

Hele, co dělá ten druhej přepínač, ten modrej? Já k němu vidím jen jeden drát... druhej je země přes stínění? Myslim jako co "má dělat".
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

To právě nevím, psal jsem do příspěvku, že není v obvodu. Kytaru už jsem takhle koupil a ten přepínač taky nefunguje.
Naposledy upravil(a) robo.n.x12 dne 21.07.2010 15:33, celkem upraveno 1 x.
Yamaha Pacifica, B.C.Rich Warlock limited edition ----> Boss DS1 ----> Homemade ECC81 Preamp ----> EL84 Poweramp 15W ----> 1x10" noname repro, Elixir 10 ^^
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Co to je za kytaru, to je ta Pacifika ? Snimace jsou H-S-H ??
Vypada to, ze ten modry prepinac slouzil driv na zkratovani jedne civky humbuckeru (bude pak hrat skoro jako singl), ale pak to nekdo zase zrusil. Vede k nemu jen zem, takze ted nedela nic.
Potenciometr hlasitosti ze zapojeny spatne, ten bily dratek co je na posledni fotce priveden na pravou nozicku potaku, ma byt spravne na prostredni a ta prava nozicka ma byt uzemena (spojena s plechovym krytem potaku).
Hraju výhradně na šrot.
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

Děkuju moc.
Je to Pacifica, ale HSS, je tam nějaký nepůvodní starý singl u krku, majitel tvrdil že z japonské kytary, hraje docela slušně.

Jak mám zpátky napájet tedy ten modrej přepínač prosím?
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nejdriv zkus rozchodit ten potak hlasitosti, jak jsem psal!
Kdyz se to povede, tak jako druhy pokus bych zapojil ten dratek od prostredku vinuti civkek humbuckeru na ten prepinac. Predpokladam ze to je tenky bily ktery vyleza z toho sediveho koaxu od HB a spolu s nim tam je jeste cerveny co jde na prepinac (na posledni fotce na horni polohu prepinace). Ted ten tenky bily vede na zem (kryt potaku hlasitosti), prepoj ho na na modry prepinac, ten horni kontakt. Ale je to bez zaruky, pokud to nebude fungovat, tak je ten snimac asi zapojen jinak nez jsem predpokladal. Takhle nadalku tezko radit. Pokud ten sedivej koax nejde k tomu kobylkovymu HB, tak je to asi nejak jinak zapojeny nez jsem myslel.
Ale aspon je jiste ze pri tech pokusech nemuzes nic znicit (elektricky), prinejhorsim to zapojis zase zpatky jak to bylo.
Hraju výhradně na šrot.
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

Zkusil jsem to udělat jak píšeš , je to správně?? Zrovna mám rozmontovanou kobylku a nemám na kytaře struny, tak nemůžu vyzkoušet, jestli to hraje.
kytara 001.jpg
EDIT:Tak jsem složil kobylku, natáhl jednu strunu a potenciometr funguje, humbucker ale po tom co jsi řekl abych udělal ne (nebo jsem to špatně pochopil a udělal jinak :D )
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

robo.n.x12 píše:Zkusil jsem to udělat jak píšeš , je to správně?? Zrovna mám rozmontovanou kobylku a nemám na kytaře struny, tak nemůžu vyzkoušet, jestli to hraje.
kytara 001.jpg
EDIT:Tak jsem složil kobylku, natáhl jednu strunu a potenciometr funguje, humbucker ale po tom co jsi řekl abych udělal ne (nebo jsem to špatně pochopil a udělal jinak :D )
Zajímavé, ačkoli jsi to špatně pochopil, neměl by ti fungovat jeden singláč. Jak s tím HB, na to jsem v té změti zatím nepřišel, jeden drát musí na přepínač snímačů, druhý na rozpínání a třetí na plášť poťáku. Nechápu ale která packa toho pětipolohového je která - tenhle typ neznám. Od každého singlu vedou dva dráty. Jeden přijde na příslušnou packu pětipolohového a druhý na plášť poťáku. Na tvém místě bych odpájel snímače a zapojil je všechny tři znovu, to ostatní máš správně.

edit: Teď na to koukám znova a vypadá to, že jsi jen nepochopil který bílý kablík kam přepojit. Volume máš správně, ale přepájet jsi měl ten bílý kablík co leze z šedivé bužírky, jak jsou tam tři (černý, červený a bílý). Bílý ti vede na plášť poťáku, má jít na vršek toho dvoupolohového přepínače - tam, kam jsi připájel ten bílý co původně vedl k pětipolohovému. Takže přesný postup:

1. Odpájej bílý kablík z dvoupolohového přepínače.
2. Připájej ho zpátky na třetí packu pětipolohového přepínače.
3. Odpájej druhý bílý kablík z pláště volume poťáku.
4. Připájej ho na dvoupolohový přepínač; tam, kde jsi předtím měl ten druhý bílý.
5. Přepni dvoupolohový přepínač do rozpojené polohy, pětipolohový na humbucker. Zkus to. Mělo by to hrát.
6. Přepni dvoupolohový přepínač do spojené polohy, pětipolohový nech. Mělo by to znít jinak.

Pokud ti to nehraje už v kroku 5, máš tam někde špatný spoj nebo sis to zase špatně přečetl, případně je něco s humbuckerem. Pokud ti to nehraje v kroku 6, prohoď v té trojici od HB červený a bílý. Zopakuj to. Mělo by to hrát. Pak můžeš časem laborovat s mezipolohami, obracet polarity tak, aby to v mezipolohách, kdy jsou singly paralelně, nechytalo brum.

Jo a sorry že mi to trvalo tak dlouho, musel jsem během toho řešit ještě hromadu věcí a navíc jsem už byl dost ospalý když mi přišla SZ - tady je o šest hodin víc...
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

Děkuju moc za vyčerpávající odpověď ted je vše jak má být :) ...
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Takze uz ti chodi i to rozepinani kobylkoveho HB tim modrym spinacem ?

Jinak panove, uvedu jasny priklad cemu se rika "za dobrotu na zebrotu" (nebo kovarova kobyla chodi bosa?) = Vcera, hned po tom co jsem dopsal prispevek o zapojeni dratku, jsem jel na zkousku a behem hrani mi zacal zlobit potenciometr na stratovi. Nejdriv jsem se desil ze je to kombo, ale nakonec se ukazalo, ze to je ten blbej potak (nahodne skokove kolisa hlasitost behem hrani i kdyz na potak ani nesahnu, straci vibrace kytary). Takze dneska vecer me ceka rozborka a sborka, protoze v sobotu hrajeme koncert a musim to dat dohromady... :evil:
Hraju výhradně na šrot.
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

Jo už mi chodí vše jak má. :)

BTW, to je opravdu ironie, promiň :D

EDIT:100 příspěvek ^^
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Abu píše:Jinak panove, uvedu jasny priklad cemu se rika "za dobrotu na zebrotu" (nebo kovarova kobyla chodi bosa?) = Vcera, hned po tom co jsem dopsal prispevek o zapojeni dratku, jsem jel na zkousku a behem hrani mi zacal zlobit potenciometr na stratovi. Nejdriv jsem se desil ze je to kombo, ale nakonec se ukazalo, ze to je ten blbej potak (nahodne skokove kolisa hlasitost behem hrani i kdyz na potak ani nesahnu, straci vibrace kytary). Takze dneska vecer me ceka rozborka a sborka, protoze v sobotu hrajeme koncert a musim to dat dohromady... :evil:
Ber to pozitivně, buď rád že se ti podělala elektrika v kytaře a ne nějaké ty lipolky :wink: I když vzhledem k tomu, co máš, asi budeš mít všechno prodrátované opravdu pečlivě :D Když si představím že by se ti podělala elektrika v Trinity... :shock:
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nestras !!
Ono by stacilo kdyby odeslo neco v kombu. Kytaru si prinejhorsim vezmu na koncert jinou (stejne taham 2), kdyby se to nepovedlo opravit.
A na letadylka ted navic nemam moc cas a v tom vedru se mi ani nechce chodit litat. Jako kdyby nemohlo bejt normalni pocasi, 24st, polojasno,...
:(
Hraju výhradně na šrot.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“