Přeštelování strun pro leváka

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
MareCzech

Přeštelování strun pro leváka

Příspěvek od MareCzech »

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na převinutí strun u pravoruké kytary, aby na ní šlo hrát jako na levorukou. Mám levorukou elektriku, ale přecijenom bych si někdy chtěl vzít kytaru někam pod stan apod.
Když jsem se učil na kytaru, měl jsem od známýho půjčenou akustiku právě s přendanými strunami a žádné problémy mi to nečinilo. Takže, když jsem začal uvažovat o koupi akustiky, rovnou mě napadla opět tato varianta. Jenže když jsem se o tom zmínil před tátovym kamarádem, co hraje v kapele, málem ho to dohnalo k nepříčetnosti.
Jsem si vědom toho, že už kvůli šířkám drážek pro struny to není úplně košer, ale nechce se mi kupovat levorukou kytaru, jednak z finančních důvodů, jednak, že je malý výběr. Navíc, ještě kdybych mínil hrát někde před obecenstvem, či co, ale když ji opravdu míním používat jentak doma, na chalupě nebo pod stanem.
Co myslíte?
vorech6

Re: Přeštelování strun pro leváka

Příspěvek od vorech6 »

Jestli ti to vyhovuje tak nevidim problém, snad jedině nesymetričnost kytary pokud by měla cutaway či PG, ale to už je jenom estetická "vada"
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Nejen drážky, ale většina akustik (westernovek) má i šikmo kobylkový plátek, aby to ladilo...když kytaru otočíš, tak už to ladit nebude...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Hele, já to tak mám a no problem... pokud tam opravdu nebudou sedět drážky (u tý mojí to vypadá, že jsou všechny stejný... ale teda on to nějak bejvalej učitel upravoval ;) ), šly by pro tlustý struny protáhnout pilníkem... nebo možná i otočit nulák by neměl bejt problém (jedinej nepřekonatelnej problém by asi byl ten cutaway... pickguard je víceméně jen designová chyba a možná ani ne chyba... mě by se to i líbilo :D)

Ale já osobně bych asi už rovnou kupoval levoručku... sice je ten výběr zoufalej, ale až TAK moc ne ;)

EDIT: tak ta kobyla by mohla bejt problém no... já ji mam na svý španěle rovně :D
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

Tak tu by asi taky nemusel bejt problém vyměnit ne?

ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Musel bys vyměnit celou kobylu - ten plátek je ve vyfrézovaný drážce, takže jedině vyměnit komplet...

Navíc mám pocit, že i žebrování není souměrné... Podle mne je lepší pořídit levorukou...
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

Taky sem myslel vyměnit celou. :lol:

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To bych chtěl vidět, jak bys tu kobylku měnil...

To je opravdu výrazně jednodušší a dost možná i levnější koupit normální levoručku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

vorech6 píše:Taky sem myslel vyměnit celou. :lol:
Jestli je sroubovaci, tak mozna. Ale to tak nejak vetsinou neni ;)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A zase mele vořechoviny. Ostatně, není tohle téma duplicitní? Mám dojem že jsem se už někdy šťavil s precizní odpovědí co je na které kytaře symetrické a co ne.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

šíma

Příspěvek od šíma »

Já jsem tohle před časem řešil se synem (tehdy 10 let), který je levák a chtěl jsem ho dát do kytarového učení. Sbíral jsem názory a líbil se mi ten, že kytara, obdobně jako třeba klavír, housle, dechové nástroje apod. se kromě jiného vyznačuje danou konfigurcí "součástek", tedy kokrétně u strun jsou při pohledu zepředu tenké vpravo a tlusté vlevo. Není hoboj, flétna atd. pro leváky a např. houslisté údajně všichni hrají způsobem housle v levé a smyčec v pravé ruce. Levoruká kytara je lidový experiment na který jen zareagovali někteří výrobci v rámci podbízení se zákazníkům, ale nedá se zařadit ani jako mutace tohoto nástroje. Pak ještě byly i jiné názory...
Klukovi jsem koupil normální pravorukou tříčtvrtku klasiku, nejdřív zkoušel hrát jako levák (kytaru jsem samozřejmě upravil - u klasiky to jde dobře), pak jako pravák, potom zase jako levák a nakonec jsem to dobrovolně vzdal, protože ho hraní nebavilo a užíralo mu čas, který by normálně věnoval kopání do míče, třískání do softbalového balónku apod.
Pokud tedy levák nechce, nebo nemůže hrát na normální kytaru standardním způsobem, potřebuje zákonitě levorukou kytaru, která se dá buď koupit, nebo upravit. U španělky s trochou šikovnosti to není problém, ale u ostatních akustik s kovovými strunami bych úpravu volil teprve po vyčerpání možností koupit kytaru hotovou. O problémech těchto úprav se píše výše.
No a je tu ještě varianta naučit se zrcadlové akordy a hrát na normální kytaru s krkem na pravo. Vypadá to děsivě, když basové éčko je dole, ale i takoví spoluobčané existují...
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

...EDGE... píše:
Já to píšu protože sem koupil kytaru z bazaru se špatnou kobylkou, atk sem jí dal ke kytaráři ten mi potom říkal, že to bylo jednoduchý protože ta kobylka držela jenom na asi dvou nebo třech šroubech.

...EDGE...

Dobre, tak nejaka komunisticka ostrunena brokovnice mozna, ale regulerni, standardni kytara velke casti poslednich dvou stoleti ma kobylku lepenou, pripadne lepenou A sroubovanou.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Zase mele vořechoviny a soudí podle jednoho podivného případu. Čím uvažuješ? Kolenem? Hlavně mít co nejvíc příspěvků a všechno komentovat, co? :roll: Na šrouby se obvykle kobylka nedává už proto, že šrouby jsou těžké, a pokud se uvolní, kobylka drnčí. Drtivá většina kobylek vždy byla jen lepená.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

EDGE: Uznávám Tvé mládí ale:
U československých kytar se kobylky vždy lepily (klížily)! Nikdy nešroubovaly! Pokud ses někde setkal s přišroubovanou kobylkou u nástroje z Lubů (u Chebu :lol: ), tak to byl domácí dobastl. Vruty do kobylek dávali rusové a novodobě je to běžné u levných nástrojů čínských.
Hovořím zde o pevné kobylce, nikoli o závěsu (struníku) a kobylce posuvné - to je docela jiná pohádka.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
...EDGE...

Atkins píše:EDGE: Uznávám Tvé mládí ale:
U československých kytar se kobylky vždy lepily (klížily)! Nikdy nešroubovaly! Pokud ses někde setkal s přišroubovanou kobylkou u nástroje z Lubů (u Chebu :lol: ), tak to byl domácí dobastl. Vruty do kobylek dávali rusové a novodobě je to běžné u levných nástrojů čínských.
Hovořím zde o pevné kobylce, nikoli o závěsu (struníku) a kobylce posuvné - to je docela jiná pohádka.
Ciste alibisticky, ja jsem o Ceskoslovensku a nedejboze o Lubech nic nerikal :D
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nu, dobrá, dobrá....
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

vorech6 píše:
...EDGE... píše:
Já to píšu protože sem koupil kytaru z bazaru se špatnou kobylkou, atk sem jí dal ke kytaráři ten mi potom říkal, že to bylo jednoduchý protože ta kobylka držela jenom na asi dvou nebo třech šroubech.
Podívej se sem http://kytary.cz/kytary/klasicke-kytary/ a sem http://kytary.cz/kytary/akusticke-kytary/ - kolik akustických kytar tam najdeš se šroubovanou kobylkou? Odpovím za tebe - ani jednu. Zobecňovat na základě jednéí skutečnosti je opravdu velmi odvážné...

Znáš to staré přísloví "Mluviti stříbro, mlčeti zlato"? Pokud meleš nesmysly, tak to platí dvojnásob...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Pozor Nero? Právě, že např. španělky Tenson maj kobylky řádně prošroubovaný. Jeden můj kamarád si omylem jednu takovoudle volovinu koupil a dlouho jsme bádali, co to tam v oblasti kobylky "chrastí" - uvolněný vrut, který je vtipně zamaskován kolíčkem...Já teď nemám čas jet na Děkanku ale schválně se koukni - vsadím se, že i některý ty Stagrcgrcgovky mají vruty v kobylce, skrytý kolíčkama.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“