Kytara a vlhkost vzduchu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
stružin

Kytara a vlhkost vzduchu

Příspěvek od stružin »

Chtěl bych se zeptat, zda-li někdo z vás netuší jaká je ideální vlhkost vzduchu pro kytaru, a taky hlavně na to, jestli jí neublíží dlouhodobá vlhkost kolem 70% (nástroj není v pevném kufru, jen v obalu).

Děkuji za názory...
rocky77

Re: Kytara a vlhkost vzduchu

Příspěvek od rocky77 »

Většinou se uvádí, že ideální vlhkost je kolem 45 - 60 %.

70 % mi přijde dlouhodobě docela dost...taky záleží na tom, jestli máš celomasiv, nebo překližku... A co jsem zahlédl tady na fóru, byly tu i názory, že např. cedr je náchylnější než smrk...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
stružin

Příspěvek od stružin »

rocky77 píše:Většinou se uvádí, že ideální vlhkost je kolem 45 - 60 %.

70 % mi přijde dlouhodobě docela dost...taky záleží na tom, jestli máš celomasiv, nebo překližku... A co jsem zahlédl tady na fóru, byly tu i názory, že např. cedr je náchylnější než smrk...
No zrovna mám bohužel polomasiv cedr...asi budu muset něco vymyslet...pomohl by mapříklad ten pevný kufr?
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Já na svoji celomasivní kytaru, která už si opravdu zaslouží trošku péče :wink: , používám pevný kufr (softcase), ve kterém mám vlhkoměr a zvlhčovač...

Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...

EDIT: je to uváděno jako "zvlhčovač", ale dle popisu funguje i obráceně - pokud je okolní vlhkost nad 50 %, měl by zafungovat jako vysoušeč... Anžto bydlím v paneláku, kde je obecně sucho, tak nemohu posoudit...
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

rocky77 píše:Já na svoji celomasivní kytaru, která už si opravdu zaslouží trošku péče :wink: , používám pevný kufr (softcase), ve kterém mám vlhkoměr a zvlhčovač...
Tak pouzivej i slovnik ;)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

...EDGE... píše: Tak pouzivej i slovnik ;)
No jo, tak podle mý logiky jsou pouzdra jen pevná a tvrdá, kdežto v shopech mezi tyto dvě kategorie ještě většinou vkládají tudlecty "softkejs"... Tak jsem jen chtěl popsat, co vlastně mám :D
...EDGE...

Nojo, pro tentokrat te pustim lotre..:)

Jinak muj polomasiv prezil na dva tydny neustale vlhkost okolo 80% az 90%, ale to nic nezarucuje no.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Ó díky :wink:

Nejsem odborník na dřevo a stavbu kytar, ale 2 týdny je myslím ještě v pohodě... Negativního vlivu bych se začal bát od řádu měsíců... Navíc asi větší problém by byl sucho než vlhko...
stružin

Příspěvek od stružin »

rocky77 píše:Já na svoji celomasivní kytaru, která už si opravdu zaslouží trošku péče :wink: , používám pevný kufr (softcase), ve kterém mám vlhkoměr a zvlhčovač...

Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...

EDIT: je to uváděno jako "zvlhčovač", ale dle popisu funguje i obráceně - pokud je okolní vlhkost nad 50 %, měl by zafungovat jako vysoušeč... Anžto bydlím v paneláku, kde je obecně sucho, tak nemohu posoudit...
jo tak díky moc, přesně něco jako je tohle jsem potřeboval...vyzkouším a uvidím...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

rocky77 píše: Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...
Znám dost lidí, co na místo tohohle používají slupky od pomeranče :mrgreen: A to i v kytarách v ceně několika desítek tisíc.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Nero píše:
rocky77 píše: Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...
Znám dost lidí, co na místo tohohle používají slupky od pomeranče :mrgreen: A to i v kytarách v ceně několika desítek tisíc.
Na slupkach od pomerance bohuzel nenastavis pozadovanou vlhkost :D (taky pouzivam)

EDIT: Ted me napadlo, ze Dunlop by mel slupky od pomerance zacit prodavat :D Dunlop Custom Orange plus
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

A taky ty šlupky nemusíš měnit jen jednou ročně, což je udávaná životnost toho Aircheckeru... :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

A navíc máš zajištěn přísun vitaminu C, pokud staré slupky potřebuješ nahradit novými :mrgreen: Prostě ideální.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jenda

Příspěvek od jenda »

mam Furcha s cedrovou přední stranou. V místnosti je stále ca 50% vlhokost. Kytara stojí na stojánku a nikdy jsem s ní neměl problém Tak si myslím´, že polomasiv nemá cenu řešti. Překližka vydrží všechno. Jiná věc je celomasiv.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

jenda píše:mam Furcha s cedrovou přední stranou. V místnosti je stále ca 50% vlhokost. Kytara stojí na stojánku a nikdy jsem s ní neměl problém Tak si myslím´, že polomasiv nemá cenu řešti. Překližka vydrží všechno. Jiná věc je celomasiv.
Tak to máš v pokoji naprosto ideální podmínky... Řešit to samozřejmě smysl jen pokud ty podmínky ideální nejsou...
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Vlhkost jsem nikdy neresil-jestli kytare okolni prostredi nesvedci tak to poznas na zvuku, popr. na samotne kytare
Stop dreaming, start playing!
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Homerda píše:Vlhkost jsem nikdy neresil-jestli kytare okolni prostredi nesvedci tak to poznas na zvuku, popr. na samotne kytare
To už taky může být pozdě...
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Ale prd... Kdyz to bude extrem tak to poznas prave podle mechanickeho poskozeni-predni deska, prazce...
Ale kdyz bude jen prechodny vykyv a pak to pujde do normalu tak je to v pohode(to je onen zvukovy rozdil ktery muze byt treba par dnu)
Stop dreaming, start playing!
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

No já tím myslel, že právě nechci čekat na to mechanický poškození... Alespoň ne tedy u mé celomasivní kytary - na to byla moc drahá a hraje moc hezky :D
pehve

Příspěvek od pehve »

vlhkost kolem 70% je škodlivá pro všechny typy kytar a vubec pro všechny hudební nástroje a aparatury. Tohle je dobrý tak na papriky do skleníku. Myslet si že překližka to vydrží je odvaha.
Nespraví to ani pevný kufr se slupkami nebo zvlhčovači.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“