Kytara a vlhkost vzduchu
Pravidla fóra
Kytara a vlhkost vzduchu
Chtěl bych se zeptat, zda-li někdo z vás netuší jaká je ideální vlhkost vzduchu pro kytaru, a taky hlavně na to, jestli jí neublíží dlouhodobá vlhkost kolem 70% (nástroj není v pevném kufru, jen v obalu).
Děkuji za názory...
Děkuji za názory...
Re: Kytara a vlhkost vzduchu
Většinou se uvádí, že ideální vlhkost je kolem 45 - 60 %.
70 % mi přijde dlouhodobě docela dost...taky záleží na tom, jestli máš celomasiv, nebo překližku... A co jsem zahlédl tady na fóru, byly tu i názory, že např. cedr je náchylnější než smrk...
70 % mi přijde dlouhodobě docela dost...taky záleží na tom, jestli máš celomasiv, nebo překližku... A co jsem zahlédl tady na fóru, byly tu i názory, že např. cedr je náchylnější než smrk...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
No zrovna mám bohužel polomasiv cedr...asi budu muset něco vymyslet...pomohl by mapříklad ten pevný kufr?rocky77 píše:Většinou se uvádí, že ideální vlhkost je kolem 45 - 60 %.
Já na svoji celomasivní kytaru, která už si opravdu zaslouží trošku péče
, používám pevný kufr (softcase), ve kterém mám vlhkoměr a zvlhčovač...
Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...
EDIT: je to uváděno jako "zvlhčovač", ale dle popisu funguje i obráceně - pokud je okolní vlhkost nad 50 %, měl by zafungovat jako vysoušeč... Anžto bydlím v paneláku, kde je obecně sucho, tak nemohu posoudit...
Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...
EDIT: je to uváděno jako "zvlhčovač", ale dle popisu funguje i obráceně - pokud je okolní vlhkost nad 50 %, měl by zafungovat jako vysoušeč... Anžto bydlím v paneláku, kde je obecně sucho, tak nemohu posoudit...
- ...EDGE...
Tak pouzivej i slovnikrocky77 píše:Já na svoji celomasivní kytaru, která už si opravdu zaslouží trošku péče, používám pevný kufr (softcase), ve kterém mám vlhkoměr a zvlhčovač...
No jo, tak podle mý logiky jsou pouzdra jen pevná a tvrdá, kdežto v shopech mezi tyto dvě kategorie ještě většinou vkládají tudlecty "softkejs"... Tak jsem jen chtěl popsat, co vlastně mám...EDGE... píše: Tak pouzivej i slovnik
- ...EDGE...
Nojo, pro tentokrat te pustim lotre..
Jinak muj polomasiv prezil na dva tydny neustale vlhkost okolo 80% az 90%, ale to nic nezarucuje no.
Jinak muj polomasiv prezil na dva tydny neustale vlhkost okolo 80% az 90%, ale to nic nezarucuje no.
Ó díky
Nejsem odborník na dřevo a stavbu kytar, ale 2 týdny je myslím ještě v pohodě... Negativního vlivu bych se začal bát od řádu měsíců... Navíc asi větší problém by byl sucho než vlhko...
Nejsem odborník na dřevo a stavbu kytar, ale 2 týdny je myslím ještě v pohodě... Negativního vlivu bych se začal bát od řádu měsíců... Navíc asi větší problém by byl sucho než vlhko...
jo tak díky moc, přesně něco jako je tohle jsem potřeboval...vyzkouším a uvidím...rocky77 píše:Já na svoji celomasivní kytaru, která už si opravdu zaslouží trošku péče, používám pevný kufr (softcase), ve kterém mám vlhkoměr a zvlhčovač...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Znám dost lidí, co na místo tohohle používají slupky od pomerančerocky77 píše: Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- ...EDGE...
Na slupkach od pomerance bohuzel nenastavis pozadovanou vlhkostNero píše:Znám dost lidí, co na místo tohohle používají slupky od pomerančerocky77 píše: Zvlhčovač používám tento: http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... hecker-ii/. K mému překvapení zatím opravdu těch 50 % drží...A to i v kytarách v ceně několika desítek tisíc.
EDIT: Ted me napadlo, ze Dunlop by mel slupky od pomerance zacit prodavat
A taky ty šlupky nemusíš měnit jen jednou ročně, což je udávaná životnost toho Aircheckeru... 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A navíc máš zajištěn přísun vitaminu C, pokud staré slupky potřebuješ nahradit novými
Prostě ideální.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
mam Furcha s cedrovou přední stranou. V místnosti je stále ca 50% vlhokost. Kytara stojí na stojánku a nikdy jsem s ní neměl problém Tak si myslím´, že polomasiv nemá cenu řešti. Překližka vydrží všechno. Jiná věc je celomasiv.
Tak to máš v pokoji naprosto ideální podmínky... Řešit to samozřejmě smysl jen pokud ty podmínky ideální nejsou...jenda píše:mam Furcha s cedrovou přední stranou. V místnosti je stále ca 50% vlhokost. Kytara stojí na stojánku a nikdy jsem s ní neměl problém Tak si myslím´, že polomasiv nemá cenu řešti. Překližka vydrží všechno. Jiná věc je celomasiv.
Vlhkost jsem nikdy neresil-jestli kytare okolni prostredi nesvedci tak to poznas na zvuku, popr. na samotne kytare
Stop dreaming, start playing!
To už taky může být pozdě...Homerda píše:Vlhkost jsem nikdy neresil-jestli kytare okolni prostredi nesvedci tak to poznas na zvuku, popr. na samotne kytare
Ale prd... Kdyz to bude extrem tak to poznas prave podle mechanickeho poskozeni-predni deska, prazce...
Ale kdyz bude jen prechodny vykyv a pak to pujde do normalu tak je to v pohode(to je onen zvukovy rozdil ktery muze byt treba par dnu)
Ale kdyz bude jen prechodny vykyv a pak to pujde do normalu tak je to v pohode(to je onen zvukovy rozdil ktery muze byt treba par dnu)
Stop dreaming, start playing!
No já tím myslel, že právě nechci čekat na to mechanický poškození... Alespoň ne tedy u mé celomasivní kytary - na to byla moc drahá a hraje moc hezky 
vlhkost kolem 70% je škodlivá pro všechny typy kytar a vubec pro všechny hudební nástroje a aparatury. Tohle je dobrý tak na papriky do skleníku. Myslet si že překližka to vydrží je odvaha.
Nespraví to ani pevný kufr se slupkami nebo zvlhčovači.
Nespraví to ani pevný kufr se slupkami nebo zvlhčovači.