co vy na cikánské G?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

hrajete cikánské G, nebo "standard" jak je v učebnicích? a myslíte že je to zlozvyk?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

jenda

Příspěvek od jenda »

:)
jenda píše:Myslím, že má Stenli recht, ale k tomu palci, např. D7/Fis bez palce nedáš, leda bys si zlomil ruku Laughing
A akord je to celkem používaný. Takže palec bych nezatracoval ale jak píše Stenli snižuje to rychlost. To je pravda
Tady (pokud mluvime o stejnem akordu) si dovolim nesouhlasit, snad by me ani nenapadlo vnaset do toho palec a nevidim v jeho pouziti sebemensi vyhodu.

Kód: Vybrat vše

E - - 2 - - malicek
H - - 1 - - ukazovacek
G - - 2 - - prstenicek
D - - 0 - - prazdna struna
A - - 0 - - prazdna struna
E - - 2 - - prostrednicek
[/quote]

Jo dá se ale uznej že ten palec je tam trošku snazší dát. Jestli tedy má člověk dispozice. Myslím tím trochu dlouhé prsty. Jinak se samo dá zahrát lecos klasicky. :lol:
zumBeispiel

Příspěvek od zumBeispiel »

jenda píše:Jo dá se ale uznej že ten palec je tam trošku snazší dát. Jestli tedy má člověk dispozice. Myslím tím trochu dlouhé prsty. Jinak se samo dá zahrát lecos klasicky. :lol:
Jasny, nic proti, at to kazdy hraje tak, jak je je mu to pohodlne.. :) Ale kdyz je mozne zahrat to bez palce, tak to za tu trochu cviku stoji. Vubec bych rekl, ze neni na skodu mit zazitych par zpusobu, jak akord "chytit" - uz jen proto, ze nektera varianta je treba fyzcky narocnejsi nez jina (barre G a cikanske G), coz pri nejakem dlouhem hrani napr. v zabavove kapele..
"What? Would you tell Picasso to sell his guitars?"
"Oh, my god! He's an idiot!"
Marko007

Příspěvek od Marko007 »

pekna prasarna,lepsi preucit :!: :D :D :D :D :D
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
Stenli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stenli »

vlkodrak píše:díky za to, už tu začínalo bejt mrtvo. jen kosmetickou úpravu, já to hraju tak že tim palcem zároveň strunu A tlumím, takže to asi G2 nebude...
v tom případě je to opravdu akord G dur... ale stejně když se to hraje palcem, tak tím úplně zavrhnete jeden krásný způsob doprovodu a sice použití basové linky... jinak řečeno na spodních strunách (myslím spodní co se týče umístění takže G, H, E) stále držíte G dur a na těch basových hrajete doprovodnou melodii jako na base... neříkám, že už to umím, ale dělám na tom ;)
Dokud dýchám, hraju!!
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Stenli píše:v tom případě je to opravdu akord G dur... ale stejně když se to hraje palcem, tak tím úplně zavrhnete jeden krásný způsob doprovodu a sice použití basové linky... jinak řečeno na spodních strunách (myslím spodní co se týče umístění takže G, H, E) stále držíte G dur a na těch basových hrajete doprovodnou melodii jako na base... neříkám, že už to umím, ale dělám na tom ;)
hm, přesně kvůli tomuhle mi to cikánský dost překáží v "don't cry" od GnR.
Stenli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stenli »

vlkodrak píše:hm, přesně kvůli tomuhle mi to cikánský dost překáží v "don't cry" od GnR.
tak don't cry a hurá cvičit :D
Dokud dýchám, hraju!!
Honza Žamboch
Kontaktovat uživatele:

Palec...

Příspěvek od Honza Žamboch »

Podle mě je hraní palcem levé ruky úplně v pohodě. Ale jen za splnění jedné nejdůležitější podmínky. Pomůžu si palcem při hraní nějakého akordu, nebo basové linky, kterou bych bez něj nemohl zahrát. Hraní G duru pomocí palce je fakt nesmysl. Ovšem, taky jsem tak začínal, nezapírám, v mlze mého mládí to vidím zcela jasně. Gdur...E E Emoll, Gdur...E E Emoll...:-) Ale po čtrnácti dnech jsem se toho hmatu nějak samovolně zbavil. Doporučuji všem totéž co nejdříve.
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Honza Žamboch: zkouším zkouším, a docela se daří. ale ještě to nechytnu poslepu a ne moc hbitě..ale to půjde, cvičit cvičit cvičit :)
jenda

Příspěvek od jenda »

Jen takový dotázek hrajete G dur ton G´malíkem nebo prsteníkem. Já to někdy kombinuju Malík se mi zdá výhodný pač mohu rychle přecházek na akordy typu D7 nebo D6 Ale zase ten malík je mrňavej a občas přestřelím hmatník :lol:
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

jenda píše:Jen takový dotázek hrajete G dur ton G´malíkem nebo prsteníkem. Já to někdy kombinuju Malík se mi zdá výhodný pač mohu rychle přecházek na akordy typu D7 nebo D6 Ale zase ten malík je mrňavej a občas přestřelím hmatník :lol:
jak kdy... podle toho, co hraju před a po tom Gčku - ty prsty už se tam samy nějak seskládají, aby se nemusely zbytečně stěhovat... když je člověk lenoch, tak to jde tak nějak intuitivně :D

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
Sami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sami »

Taky, když jsem začínal jsem hrával G s palcem. Ale už jsem se přeučil.
Ibanez RG321 MH-WK
Crate GT 212 + Crate G 412ST
Behringer GM 108
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Sami píše:Taky, když jsem začínal jsem hrával G s palcem. Ale už jsem se přeučil.
jak dlouho ti to trvalo se přeučit a jak dlouho jsi to cikánský předtím hrál?
jinak já to hraju s prsteníkem, v malíčku nemám takovou sílu ani cit...
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

No možná by sis ho měl vytrénovat, protože bez silnýho malíčku se některý akordy hrajou hodně špatně...
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

Nesst píše:No možná by sis ho měl vytrénovat, protože bez silnýho malíčku se některý akordy hrajou hodně špatně...
nějaký prstový cvičení?
jenda

Příspěvek od jenda »

vlkodrak píše:
Nesst píše:No možná by sis ho měl vytrénovat, protože bez silnýho malíčku se některý akordy hrajou hodně špatně...
nějaký prstový cvičení?
výborný cvičení na protažení prstu je když začnu hrát u těla kytary přes počet pražců dle prstu. Jinak. obecně se hraje tak, že každý prst si hlídá svůj pražec tzn ukazovak první pražec až malíček tj 4 pražec. No a pak od toho těla vybrnkávám např. struna A malík, struna A ukazovák, strina h malík, struna h ukazovák. Täkhle jedu až k hlavě kde jsou pražce širší. Tím se protahují prsty a sílí dohmat.
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

jenda píše:výborný cvičení na protažení prstu je když začnu hrát u těla kytary přes počet pražců dle prstu. Jinak. obecně se hraje tak, že každý prst si hlídá svůj pražec tzn ukazovak první pražec až malíček tj 4 pražec. No a pak od toho těla vybrnkávám např. struna A malík, struna A ukazovák, strina h malík, struna h ukazovák. Täkhle jedu až k hlavě kde jsou pražce širší. Tím se protahují prsty a sílí dohmat.
jo, díky, budu zkoušet.
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Nebo odcela dobrý je, když hraješ postupně na všech strunách rozpětí dvou prstů. Tzn. nejdřív začneš 1. a 2. prst, potom 1. a 3. prst, pak 1. a 4 a pak jdeš od druhýho atd. S tím, že vždy hraješ pražec, který náleží tomu prstu... A jedeš to nejdřív po všech strunách dolů a pak zpátky nahoru. Nevím,j estli to není to, co myslel jenda, ale snad ne...
jenda

Příspěvek od jenda »

Nesst píše:Nebo odcela dobrý je, když hraješ postupně na všech strunách rozpětí dvou prstů. Tzn. nejdřív začneš 1. a 2. prst, potom 1. a 3. prst, pak 1. a 4 a pak jdeš od druhýho atd. S tím, že vždy hraješ pražec, který náleží tomu prstu... A jedeš to nejdřív po všech strunách dolů a pak zpátky nahoru. Nevím,j estli to není to, co myslel jenda, ale snad ne...
Princip asi podboný s tou výhodou, že procvičím všechny prsty. Musím to zkusit. Díky za typ
Stenli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stenli »

Nesst píše:Nebo odcela dobrý je, když hraješ postupně na všech strunách rozpětí dvou prstů. Tzn. nejdřív začneš 1. a 2. prst, potom 1. a 3. prst, pak 1. a 4 a pak jdeš od druhýho atd. S tím, že vždy hraješ pražec, který náleží tomu prstu... A jedeš to nejdřív po všech strunách dolů a pak zpátky nahoru. Nevím,j estli to není to, co myslel jenda, ale snad ne...
Pak existuje ještě něco jako level dva. Na spodní struně zahrajete 8. pražec ukazovákem a pak 12. pražec malíkem. Pak šup o strunu výš a postupně až k hornímu (resp. basovému E) a zpátky. Potom klesnout o pražec níž, kde už je rozpětí větší. Každý ať si postupně klesne kam až může a potom po jednom pražci zase nahoru. Opět se dají praktikovat různé kombinace prstů. Level dva spočívá v tom, že mezi dvojicí prstů je vždycky o jeden pražec víc než je normálně (tzn. mezi ukazovákem a malíkem jsou tři pražce).
POZOR! Toto cvičení je lepší hrát až po částečném rozehrátí a rozehřátí prstů. Nikdy by se nemělo hrát křečovitě nebo se snažit roztahovat prsty násilím. Všechno uvolněně a přirozeně!
Dokud dýchám, hraju!!
lapuckire

Re: co vy na cikánské G?

Příspěvek od lapuckire »

Nechce se mi zakládat nové téma a předem se omlouvám, jestli už to tady někde je.

Jaký je normální prstoklad G? Našel sem asi čtyři nebo pět variant a nechci se ho naučit špatně.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“