BABICZ GUITARS

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: BABICZ GUITARS

Příspěvek od dayslypper »

Když se kouknu na tu kobylku a udělám si silový rozklad, tak je to silové působení na desku oproti normální kobylce razantně jiné. Když budeme brát síly, které působí kolmo na desku (které nejvíce tlumí kmyty), tak se jejich působiště ani velikost výrazně nezmění a je tam stále ta samá silová dvojice způsobující moment (u kobylkového plátku tlačí dolů a u struníku tahá nahoru. Minimálně je ale to rozdělení praktické v tom, že kobylka nemá tendenci se vyvrátit a neutrhne se ve vlhkém prostředí. Ale připomínám, že silové působení od svislých sil je ze statického hlediska téměř nezměněné.

Ale v případě sil rovnoběžných s deskou (a jimi vyvozených momentů) se razantně změní jejich působiště.
1) moment, který má tendenci vylamovat kobylku, změní svou orientaci a moment
2) moment od sil, které zachycují většinu tahu strun se přesune a rozloží do krajů.

Otázka je jen, jak tyto věci souvisí s akustikou. Určitě by to stálo za to namodelovat a udělat nějakou modální analýzu.

Podle mě by pro opravdovou redukci momentu u kobylky bylo nutné udělat "dvojitou kobylku". Kobylka by musela být z jednoho kusu a za struníkem by byly struny zalomeny opět nahoru a šly by přes další pseudokobylku na ty úchyty. Takto by kobylka prakticky mohla třeba i vyset volně ve vzduchu nad deskou. :-))) To by ale asi už tak neznělo z jiných důvodů, takže bych to určitě k desce přichytil.

Obecně o Babicz mám dobrý názor - jedna z mála firem, která zkouší dělat nové věci v oblasti kytar. Ten štelovací krk (někdy i kobylka) jsou geniální a praktické. Naštěstí se pro ostrunění používají struny běžné délky - kdyby tomu tak nebylo, tak by to s tou praktičností bylo jinak. Ale ta cena je trochu moc. Když bych oželel ten štelovací krk, tak už bych si tu kytaru nechal postavit u kytaráře, třeba s tou kobylkou, jak jsem tu navrhoval.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Minimálně je ale to rozdělení praktické v tom, že kobylka nemá tendenci se vyvrátit a neutrhne se ve vlhkém prostředí.
Takovou tendenci mají pouze kobylky tzv. španělské kde je velký tah v její zadní části. Jinak je "vyvrácení" už dávno vyřešeno kolíčky, kde jak jistě víš struna netáhne pouze kobylku ale celou desku, nekteří výrobci mají dokonce v tomto místě ve spodní části desky zpevňující plátek.
Zvedání krku a kobylky tímto způsobem, je sice hezké a řekneme praktické ale díky pohyblivým částem může docházet a docházi k akustickým změnám - uvedu příklad? Kamarád si v roce 1988 nechal postavit jumbo a do kobylky si místo sedlového pražce (plátku) nechal dát vrchní část z T-o-M včetně stavěcích šroubů - bylo sice hezké, že mohl regulovat výšku strun a oktávy na každé struně ale ta kytara nehrála.

Daleko kulantnější řešení je prostá výměna nultého pražce a pražce sedlového(plátku), je to řešení bez pohyblivých částí a beze změny menzury.

V tomto případě souhlasím s Worrem.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:Kamarád si v roce 1988 nechal postavit jumbo a do kobylky si místo sedlového pražce (plátku) nechal dát vrchní část z T-o-M včetně stavěcích šroubů - bylo sice hezké, že mohl regulovat výšku strun a oktávy na každé struně ale ta kytara nehrála.
Protože je to kus vola a neuvědomil si, že mu tím extrémně ztěžkla přední deska. Tedy scalloped bracing, šetření hmoty na žebrech a desce až na hranici únosnosti, po desetiletí vyvíjené lehké, měkké, ale pevné žebrování, to všechno přišlo na jeho kytaře vniveč.

A co se týče kobylky, která neškodí desce a drží i když je kytara nacucaná jak houba - to už pár století řeší volná kobylka a hrazdový struník. Moment máš nulový, tah v místě kobylky nulový, tlak na kobylku dostatečný na to, aby bez ztrát přenesla kmity na přední desku, úhel zalomení strun většinou dostatečný (ano, u déčka by to nestačilo, ale vymýšlet takovou opičárnu mi přijde zbytečné), tah strun (resp. jeho podélná složka, ne tlak na kobylku) je přenesený mimo desku.

Mimochodem skutečně mě nikdo neplatí za kampaň proti Dedecz Kytárz, jen nemám rád výrobce, kteří takto mystifikují. Podobně se mi nelíbí přístup Minarik Kytárz, přičemž doporučuji pročíst ty kydy u elektrik a pak se podívat, jakou nabízí akustiku. Pro nedočkavce: Je úplně obyčejná. Žádné vychytávky, žádná asymetrie, "tone-tail", jen kýčovitý design.
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 29.08.2010 11:21, celkem upraveno 1 x.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

volná kobylka a hrazdový struník.
Ano to je sice krásné ale u mnoha typů kytar naprosto nevhodné. Ten zvuk je jednoduše jiný a mnohdy horší (z hlediska fyziky naprosto logicky), třeba pro klasickou kytaru s nylonovými strunami naprosto nepoužitelný. Naopak mnou zmiňované količky se používaly už za baroka. Struny vázané za zadní kraj těla kobylky jsou vynálezem dvacátého století a můžeme diskutovat o tom zda úplně vhodným - u nylonových strun se zdá, že ano.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Jáááj, se musím pochlubit. Už ji tu mááám!!!
Babicz Identity ID-DMH-06e
Babicz Identity ID-DMH-06e
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Gratulace.

Jinak bych se fakt zamyslel, jestli ta Tvoje posedlost PT a SW není už skoro paranoidní. :wink: Na druhou stranu Edgovi kluci by taky mohli vyprávět ...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

me to prislo jako zajimavy napad (vypada to cool a netradicne)
zvuk ma Wilson standardni, kdyby to nebyl Wilson, tak se prestane hned polovine fanousku tento "skvely a vyjimecny" zvuk libit :)
Prestal jsem to sledovat prave protoze v tom neslysim zadne vylepseni. Ale treba me dayslypper vyvede z bludu :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No, ale když si to člověk opravdu přepočítá jen na peníze, Babicz jsou kytary v cenové relaci s bezkonkurenční výbavou a možnostmi. Nastavitelný krk, hybridní elektronika piezo + snímač na mikrofonickém principu s A class preampem, který jen tak nezavazbí. A k tomu všemu dělá třešničku na dortu opravdu neotřelý vzhled.

Jak už Steven Wilson nebo John Wesley prostě dělají a používají to, co dokonale plní svůj účel, proto se nebráním od nich "sprostě" okukovat. Přesto G-System už je z domu a na PRS se zatím nechystám.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše:Jáááj, se musím pochlubit. Už ji tu mááám!!!
IMGP1010.jpg
Tak v tom případě blahopřeju a čekám na recenzi, nahrávky a pořádné zhodnocení toho systému uchycení strun :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No já na ty recenze moc nejsem, spíš se dokopu k nějaké kvalitní nahrávce. To bude asi víc vypovídající.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Tak co, nebyla by ta nahrávka? Jsem hrozně zvědavej ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tak Brňáci pozor,
kytaru Babicz si můžete přijít poslechnout do Prádelny v tuto středu 11. 1. 2012.

Marušce zlobí elektronika na Yamaze, tak jsem jí půjčil Babicze. Holky hrají parádní akustický rock. Všem doporučuji!!!

Lav-Lav v prádelně
středa 11. 1. 2012
Café Laundry - Lidická 46
Brno, Česká Republika

http://bandzone.cz/lavlav
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tady máte toho Babicze! :lol:

Původně jsem video zamýšlel pro archivaci akordů, ale nakonec to nedopadlo tak špatně. Nahráváno celé jen na mikrofon v ZOOM Q3HD. Tohle byl první pokus, kde jsem měl nastavenou velkou kvalitu, tak ke konci došla paměť na kartě... je to trochu zefektované:
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 30.10.2013 20:32, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

z teto ukazky bohuzel toho nejde moc poznat, akorat ze to hraje :)
ale dozvedel jsem se ze bude zapujcena na nahravani do studia, tak jsem dal za ukol vytvorit nejake kvalitni ukazky vcetne videa.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tady moje další nahrávka na Babicz:

http://www.facebook.com/SkylineSubway/p ... 4006546846
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

chtel jsem te pochvalit, ale bohuzel nejak nemam co ;)
jestli tohle je realny zvuk te kytary, tak se mi nelíbí (kovový až nepříjemný). Nebo to je tím mikrofonem?
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Signál kytary je mix piezo a iBeam (75/25). Piezo má ostrý zvuk, iBeam kulatější.
EQ mírně zvýrazněné výšky + trocha Reverbu.
Logicky je tedy zvuk kovovější.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“