lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: lakování kytary

Příspěvek od aivn86 »

core88 píše: jedmosložkovej lak to je snad jasny :D a dvouslozkovej je lak a tuzidlo bez neho ti to proste nezaschne . musi se tam davat v urcitym pomeru kdyz ho tam das moc tak to schne rychle a kdyz malo tak to schne pomalu nebo vubec. ty dvouslozkovy by meli bejt odolnejsi Ale. zalezi na kvalite toho laku
Jednosložkovej je jasnej to jo :-) Ale právě jsem nikdy nic s dvousložkovým nedělal tak jsem nevěděl co je ta druhá složka :-) Teď už je mi všechno jasný :idea:
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

aivn86 píše:Může mi to někdo vysvětlit hlavní rozdíl mezi dvou a jedno složkovými laky? Já to totiž pořád nějak nepochopil. Jako teda je mi jasný, že ten dvou složkový je ze dvou složek :-D Ale jaké to jsou?
Jaké se používají na co, jaké mají výhody atd.

Protože mě se vždycky někde zepatají jaký lak jsem použil na toto a toto. Jestli dvou složkový nebo ne. A já vím kůlový co po mě chtějí. Já vím, že mám v ruce pixlu laku a to je všechno :-)
V tomhle oboru jsem fakt hroznej amatér.
Existujou i trojsložkový:) Třeba různý ty epoxidový pryskyřice. Dvojsložkový bejvaj polyuretany. Jak říká core88, přidáváš do něj tužidlo, který jednak způsobí, že to vůbec zatvrdne :D a druhak tužidlo i modifikuje různý vlastnosti toho laku, takže může bejt i na výběr z více tužidel, podle toho, co chceš za výsledek. A 2složkový bejvaj prostě tvrdší, odolnější atd, jsou to profi laky s lepšíma vlastnostma, než maj jednosložkový.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Epoxy jsou zásadně dvojsložkové.
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PinHead »

Zdravím,
můžu se zeptat, nevíte náhodou, co by cca stálo přelakování kytary stratovýho tvaru? Kupuju ojetou kytaru, ale do budoucna bych jí chtěl mít v jiný barvě (a taky v laku mít nějakej obrázek (blesk)). Takže..sundat lak, udělat kresbu, nalakovat.
Dean Icon ftw.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Nějakej kámoš ti to v garáži udělá za 500,- , ale profesionální lakování i s airbrushem bude za pár tisíc. Tím neříkám 5tis. :Ale počítal bych tak 1000-2000,-. Ale je to jenom můj odhad.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Já teď psal pár airbrusherům a za blesky chtěli 4-5 tisíc, což jsem řekl, že teda ne, já jsem taky chtěl blesky...ale nejlíp človšk udělá, když si to zjistí sám, ve svým kraji.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak to jsem trochu podcenil :-)
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PinHead »

5 táců za blbej obrázek blesku??? no to mě *****

hm, zkusím obepsat kytaráře v okolí a uvidím no....to mě přijde strašně přemrštěný ta cena..
Dean Icon ftw.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Hoši já taky valil bulvy, abyste nemysleli, že kecám : Dobrý den. Pro kalkulaci potřebuji vidět předlohu , tzn. složitost malby. malba je prováděna velice kvalitními barvami Standox, které zaručují vysokou škálu barevnosti, a barvostálosti. Malba je prováděna barvou bez laku - takzvanými bázemi a zafixována vícevrstvým lakováním čirým akrylátovým lakem, který pak několikanásobně zajišťuje životnost malby a chrání ji před poškozením. Pokud se jedná pouze o tělo kytary bez krku, tak se ceny pohybují od 4,5 ticíc korun . Čím je malba složitější, tím je samozřejmě úměrně i vyšší cena. Aby byla práce se zárukou, tak vrchní lakování provádím sám. Pokud Vás mé informace neodradily, prosím o zaslání fota kytary a návrhu malby, který jste zmiňoval.

Ale měl jsem nabídku od uživatele mm-art, co sem chodí a ten mi dal nabídku mezi 1000-1400, s tím, že by to zalakoval 3mi vrstvami kvalitního laku, sám by si obrousil podklad ( stačilo by jen zmatnint povrch ) , takže pokud jsi z jižních čech, tak by ti to udělal když mu napíšeš :wink: tohle mi napsal : Čau, jsem z Milevska (jižní Čechy) . Ceny jsou dle požadavku-času-podkladu.
Pokud máš kytaru v černém laku ( kvalitní podklad), tak po odstrojení si jí srovnám jemnym papírem a rovnou mohu fouknout "blesky"... to vidím celkem na cca 3 hodinky práce + náklady a poté jí zalakuji alespoň 3mi vrstvami kvalitního laku PPG = cca 1.000 až 1.400,- celkem. Není problém v ceně i nějaký nápisy...
Je to muj koníček-přivýdělek. Dělám převážně motorky a helmy, ale el.kytara není žádnej rozdíl.
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

woro90-1 píše:Epoxy jsou zásadně dvojsložkové.
jo sorry, plácnul jsem:) Polyestery jsou trojsložkový
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Plumm píše:
Pokud vím, minimálně laminační polyestery jsou také dvojsložkové, ale často se používají urychlovače :wink:
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

woro90-1 píše:
Plumm píše:
Pokud vím, minimálně laminační polyestery jsou také dvojsložkové, ale často se používají urychlovače :wink:
Stejně jako existujou trojsložkový epoxidy a jednosložkový polyuretany, existujou dvojsložkový polyestery :idea: Výjimky jsou vždycky a všude.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jojo, a jakožto modelář se s výjimkou dvojsložkového polyesteru setkávám běžně :)

Tak mě napadlo: Nevíte někdo o nějakém jednoduchém receptu na houslový lak nebo něco podobného, aspoň náhražku? Kalafunu, lněný olej, terpentýn a líh buď mám nebo jsem schopen si opatřit, ale nevím jaké mají být poměry složek a kudy do toho nejlépe...
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

http://sandragon-sandragon.blogspot.com ... chive.html zkus tady jestli něco nenajdeš...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Samá damara a kopály :(
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

woro90-1 píše:Samá damara a kopály :(
nebo se zkus kouknout na tdpri.com - tam se takovýhle věci v homemade sekci řeší každou chvíly...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
loos

Příspěvek od loos »

Taky se na něco zeptám... Budu lakovat svoje tele a až do teď jsem myslel, že to bude OK, ale vyskytl se menší problém :!:
Usmyslel jsem si, že bude v růžový barvě (Shell pink :idea: ) jenže netušim kde jí sehnat. Kdyby jste třeba měli nápady tak bych byl rád.
Hodlám použít nitro, ale samotná barevná vrstva by se dala provést i něčim jinym a pak zalakovat kdyby nebylo zbytí :wink: To s sebou ale nese úskalí laků spolu nepěkně reagujících (třeba nitro s akrylátem se perou - ale to mám jen z doslechu)
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nitro s akrylovým sprejem skutečně nejde dohromady. Ozkoušeno. Jako nejjednodušší možnost bych viděl sehnat si pigment a růžovou si natónovat sám. Nitrocelulózovou. Protože bílý nitroemail není takový problém sehnat.
loos

Příspěvek od loos »

woro90-1 píše:Nitro s akrylovým sprejem skutečně nejde dohromady. Ozkoušeno. Jako nejjednodušší možnost bych viděl sehnat si pigment a růžovou si natónovat sám. Nitrocelulózovou. Protože bílý nitroemail není takový problém sehnat.
dík za radu...asi to bude fakt nejjednodušší :idea: ... už se těšim na toho růžovýho dobytka :mrgreen:
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

woro90-1 píše: Tak mě napadlo: Nevíte někdo o nějakém jednoduchém receptu na houslový lak nebo něco podobného, aspoň náhražku? Kalafunu, lněný olej, terpentýn a líh buď mám nebo jsem schopen si opatřit, ale nevím jaké mají být poměry složek a kudy do toho nejlépe...
Pokud chceš lakovat housle tak je nejlepší šelak. Nic jiného se na drahý housle nepoužívá. Tahle věc se dá koupit normálně v prodejně barvy laky, pokud teda za něco stojí. U nás to mají. Prodává se to na váhu a je to zatraceně drahý. Ovšem v množství které je potřeba na nástroj to není zase tak hrozný. Jsou to takové lístečky jakoby pryskyřice nebo něco takového. Ty se rozpustí v lihu a poté se to např. hadrem nanáší na tělo nástroje.

Cituji Guitar-makers.com:
Šelak (Francouzská politura, lihový lak): tradiční lak (pryskyřice tvořená samičkami červce lakového - Indie, Thajsko - která se rozpouští v lihu, popřípadě se míchá s dalšími pryskyřicemi, které dodávají laku požadované vlastnosti), používaný po staletí na hudební nástroje. Dodnes se používá na smyčcové nástroje, ale i na ostatní kvalitní strunné nástroje.
Jeho mechanické vlastnosti ho řadí mezi nejvhodnější materiály - poměrně tvrdý a odolný, hůře odolává otěru, laková vrstva je velmi tenká, snadno opravitelný, po celou dobu životnosti, výborné rezonanční vlastnosti. Hmatový vjem je velmi příjemný i při vysokém lesku.
Nelze jej stříkat, nanáší se pouze ručně, a to buď štětcem - nižší estetická kvalita výsledného povrchu - nebo klasicky, tedy polnou - smotek vlněné látky, překrytý lněnou nebo jinou přírodní látkou - krouživými pohyby. Denně lze přidat pouze několik tenkých vrstviček, aby nedošlo k poškození předchozích vrstev.
Časová náročnost na akustické kytaře se pohybuje okolo měsíce práce, pokud má výsledek vypadat dlouhodobě dobře. Urychlením tohoto procesu dochází k propadání laku do pórů dřeva, práskání lakové vrstvy a k jejímu zmatnění.

U akustických nástrojů jednoznačně přispívá ke kvalitě zvuku nástroje. U elektrických nástrojů se cení spíše jeho estetické vlastnosti.
Vyžaduje občasnou údržbu či obnovu.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“