Improvizace
Pravidla fóra
Nikdo neříká že to bez toho nejde!!! Každý říká, že je to s teorii rychleji naučíš a prostě víš jak na to apod. Pomůže ti to. A samozřejmě praxe praxe praxe. Ale teorie se využívá kde? V praxi 
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
SunLady píše:takže základem je asi naučit se pořádně ty stupnice. a pak už si u konkrétního songu zjistit v jaký tónině se hraje a držet se tónů dané stupnice? pak by to nemělo být vyloženě falešný. a je lepší držet se pentatoniky, nebo normálních stupnic? protože pochybuju, že by dost songů bylo napsaných zrovna v pentatonice.
já myslim, že se mezi námi najdou tací co hrajou skvěle bez jakékoliv znalosti teorie, ale to jsou světlý výjimky, třeba 1 ze 100 a to nám fandima taky je za tím na 100% hodně dřiny.
urcite je lepsi drzet se pentatonik, kdyz hrajes pentatoniky tak mas 100% jistotu ze to tam bude sedet, ale pokud bys tam měla celou stupnic tak myslim by to u nekterych akordu ze stupnice nemuselo sedet
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
- Jimator
- Bandzone: krbanda
- Kontaktovat uživatele:
A zase sou tu dva tabory, Na tohle tema se to dycky rozdeli na dva tabory, na ty co rikaji, ze to musi clovek slyset a na ty, kteri rikaji, ze to musi mit notove podlozeny. Pravda je na obou stranach .. ale vzdy jen castecna, neexistuje zadne universum uz jen proto, ze ze nejdou vsichni lide-muzikanti univerzalni. Pac kdyby jo, muzika by byla nudna a vsichni by umeli vsechno. Cili je to hodne individualni. Ad topic, pokud mas zvladnutou teorii tonu, obratu, stupnic atd atd, zacni jamovat s ostatnima ... hrej a zkus si predstavovat, jakou jednoduchou melodii by se celkova skladba dala prolinat ... zkus to vyvest na povrch .. tvoje vzdelani ti pak povi, co tam zahrat doopravdy muzes a co ne. A pak uz jen zjistit proc to tam muzes zahrat a proc ne. Jak rikam, neni to universum, jen pomucka. A u kazdeho je to jinak, ja nemam napriklad problem s poslechem, slyset co kde kdy muze a nemusi byt a sem schopny to zahrat, ale nechtejte po me nikdo, abych vam to zapsal, nebo snad nedej boze vysvetlil, proc tenhle ton tam zni bluesove a tenhle tam zni jako z jine planety.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
pridam aj ja svoje "skusenosti" s jamovanim...Hm, myslim, ze urcite aj nejaka ta teoria je dolezita, aj som absolvovala zopar rokov teorky na zuske, ale pocas jamovania VOBEC nestiham mysliet na to, ze co je to za stupnicu..proste hram
samozrejme castokrat otrasne, ja viem ze to je zle, ale neviem co s tym, som leniva dat moje hranie do laty. A este jeden problem-skutocne odviazat a predviest nejaky schopny jam neviem VOBEC pred nikym, lebo sa hanbim..no som ja normalna? 
gitara : Martinez MCG120
struny : Savarez (standard tension)
trsatka+efekt+kombo : nemam
normální určitě si, co se týče tohu studu - taky se stydimEster píše:pridam aj ja svoje "skusenosti" s jamovanim...Hm, myslim, ze urcite aj nejaka ta teoria je dolezita, aj som absolvovala zopar rokov teorky na zuske, ale pocas jamovania VOBEC nestiham mysliet na to, ze co je to za stupnicu..proste hramsamozrejme castokrat otrasne, ja viem ze to je zle, ale neviem co s tym, som leniva dat moje hranie do laty. A este jeden problem-skutocne odviazat a predviest nejaky schopny jam neviem VOBEC pred nikym, lebo sa hanbim..no som ja normalna?
nebo nejsme normální?
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
upřímně řečeno, víc, než při jamování se stydim, když zkazim něco, co mam nadrcený...tak nějak mi přijde, že chyba vimprovizaci je omluvitelná, ale naučenej song by měl bejt bez chyb
jinak: jsou lidi (většinou mam tuhle zkušenost s holkama, ale nic proti vám nemam), který aby začali jamovat, tak musej bejt za zdí, musim mít zavřený oči a bejt otočenej na druhou stranu od toho dotyčnýho
jinak: jsou lidi (většinou mam tuhle zkušenost s holkama, ale nic proti vám nemam), který aby začali jamovat, tak musej bejt za zdí, musim mít zavřený oči a bejt otočenej na druhou stranu od toho dotyčnýho
Die Hard or Die Home
No, to s tou hanbou bude asi preto, ze my baby, teda aspon co posudzujem podla seba v tomto smere, sme plachsie a bojime sa omylov....dobre-mozno sa iba ja bojim omylov
mam kamosa,ktory hrava od svojich 4 rokov (teraz ma 20) a raz ma donutil s nim jamovat..mala som pocit, ze som takaaaaa strasneeeeee malinkaaaaaa pri jeho schopnostiach, a ze vzdy ked trafim nespravny ton, tak si o mne bude mysliet,ze som nemuzikalna krava..no staci? takze to je tajomstvo toho,preco sa bojim 
gitara : Martinez MCG120
- Honza Žamboch
- Kontaktovat uživatele:
...je to zvláštní, přitom má jít při jamu hlavně o radost z hraní. Jakobych z tebe Ester slyšel svou ženu...Ester píše:No, to s tou hanbou bude asi preto, ze my baby, teda aspon co posudzujem podla seba v tomto smere, sme plachsie a bojime sa omylov....dobre-mozno sa iba ja bojim omylovmam kamosa,ktory hrava od svojich 4 rokov (teraz ma 20) a raz ma donutil s nim jamovat..mala som pocit, ze som takaaaaa strasneeeeee malinkaaaaaa pri jeho schopnostiach, a ze vzdy ked trafim nespravny ton, tak si o mne bude mysliet,ze som nemuzikalna krava..no staci? takze to je tajomstvo toho,preco sa bojim
jo. jenomže ty tvoje chyby jsou - "no jasně, i mistr tesař se utne".Honza Žamboch píše:...je to zvláštní, přitom má jít při jamu hlavně o radost z hraní. Jakobych z tebe Ester slyšel svou ženu...Vždyť o nic nejde ne? Chyby z nás dělají lidské bytosti. Kupříkladu já jsem myslím člověkem alespoň 300%. Navíc, vždy budeme dělat chyby. A u improvizace se z nich dá dokonce těžit. Ale zase budu prudit. Musím vědět, co se děje, co hraju, v čem se pohybuju. Propojení rozumu, techniky a srdce...
Toť můj směr cesty.
http://forum.kytary.cz/viewtopic.php?t=3810

kytarová škola - pojeďte!
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
Jamy a improvizace mě provázejí od prvního dne kdy jsem začal hrát na kytaru (před více než rokem a půl). Naprosto to miluju a nedokážu si představit, že bych nejamoval, nebo neimprovizoval sóla do songů, které s kámošema hrajem. Pro mě hraní a jamování patří prostě k sobě, naprosto neodmyslitelně
a chyby? stane se
a chyby? stane se
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
A co stupnice, kadence apod. UMÍŠ??Dark Axel píše:Jamy a improvizace mě provázejí od prvního dne kdy jsem začal hrát na kytaru (před více než rokem a půl). Naprosto to miluju a nedokážu si představit, že bych nejamoval, nebo neimprovizoval sóla do songů, které s kámošema hrajem. Pro mě hraní a jamování patří prostě k sobě, naprosto neodmyslitelně
a chyby? stane se
Jéda ty to ještě furt řešíš??jenda píše: A co stupnice, kadence apod. UMÍŠ??
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
To už je domluvený - sraz. Ale možná bez nástrojůjenda píše:Tak mě napadá milé osazenstvo, že byse ti kdo se nestydí za svojí identitu mohli někdy sejít a hromadně zaimprovizovat. No pak by se rozseklo jestli je nutná teorie
...však už se to chystá, osmýho září v Brně první pokusjenda píše:Tak mě napadá milé osazenstvo, že byse ti kdo se nestydí za svojí identitu mohli někdy sejít a hromadně zaimprovizovat. No pak by se rozseklo jestli je nutná teorie
http://forum.kytary.cz/viewtopic.php?t=3709
...a koncem září Praha snad i s elektrikama...
i když - moc hromadně to asi nepůjde, víc jak tři kytary by se asi bily, ale jsem docela zvědavá, jak to dopadne

kytarová škola - pojeďte!
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou