Hohner silver star, puck...

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
White_line
Kontaktovat uživatele:

Hohner silver star, puck...

Příspěvek od White_line »

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, Kterou si mám koupit. Na foukačku zatím neumím, ale moc rád bych se to naučil. Větší problém je, že mám málo peněz ( vánoce :( ). Takže jsem musel omezit výběr.... Jde mi o to, že bych se naučil na nějaké levné a později bych si koupil Hohner special 20 ... Jinak si mám nejspíš vzít C-dur že? :) Díky moc za vaše odpovědi, cením si jich :)...

Ps: Jestli má někdo nějaký návrh, sem s ním :)
woro90

Re: Hohner silver star, puck...

Příspěvek od woro90 »

White_line píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, Kterou si mám koupit. Na foukačku zatím neumím, ale moc rád bych se to naučil. Větší problém je, že mám málo peněz ( vánoce :( ). Takže jsem musel omezit výběr.... Jde mi o to, že bych se naučil na nějaké levné a později bych si koupil Hohner special 20 ... Jinak si mám nejspíš vzít C-dur že? :) Díky moc za vaše odpovědi, cením si jich :)...

Pokud chceš foukačku na blues, záleží na tom, jestli budeš hrát sám nebo s kytarou. S kytarou bych ti doporučil laděnou v A dur nebo D dur (hraje se na to blues v E a v A). Na céčko hraješ blues v G, což je pro kytaristu postatně méně pohodlné. Áčko má hutný, chraplavý bluesový zvuk, spotřebuje ale hodně vzduchu, zvlášť proto, že nejlépe zní v dolní oktávě. Déčko je zase dobré v horních polohách, ve kterých se dobře ovládá, a má ostrý, průrazný zvuk. Special 20 je dobrá volba, být tebou koupím ji hned, ale pokud na ni nemáš, zkus Travellera, to pouzdro se hodí a zlí jazykové tvrdí že ačkoli Silver Star a Traveller vypadají stejně, Silver Star má podřadnější hlásky a hůř těsní. Nemám to ale potvrzené. Pokud máš opravdu málo peněz, vykašli se na Hohnera a kup čínu značky Golden Cup. Mám tu verzi Antique s mosaznými covery laděnou v C a má to trochu jiný zvuk než hohnerky, průraznější, ne tak zastřený, což je fajn s mikrofonem (stačí méně gainu), případně i akusticky s kapelou - více vyčnívá. Co se týče spolehlivosti, hraju na ni půl roku a teprve teď se slyšitelně rozladilo G, a to ji nešetřím (hraju na trubku, tak to občas rád trochu osolím, nehledě na to, že jsou pak bendované tóny pevnější a lépe vyznívá flutter, growl a vibrato).

Ještě jeden trik ti poradím: Pokud chceš opravdu hodně šetřit a chceš hohnerku, kup tu dětskou Happy Color Harp. Já jsem to tak udělal a dal jsem na ni covery z ohrané staggovky (místo těch plastových) a když jsem ji trochu rozehrál, byla lepší jak Traveller, chválil mi ji i majitel Blues Harp MS. Je úžasně měkká a moc neuchází, jediné mínus je její podivný vzhled (pomačkané staggovské covery na průhledném žlutém korpusu) a to, že s původními plastovými covery není zdaleka tak příjemná, takže ty staggovské plechy byly pro mě nutné. Navíc ta staggovka, kterou jsem za její krátký život několikrát dolaďoval, po dvou měsících dohrála úplně, a nechtělo se mi ji vyhodit aniž by k něčemu byla. A shodou okolností jsem na vodě dostal šutrem do harmoniky, takže jsem po návratu vyklepal covery, vyměnil rozlomený korpus za staggovský a staggovské covery šly na dětskou hohnerku, takže jsem ze staggovky vyhazoval jen hlásky a z té rozkřápnuté jen zničený korpus.

Puck nekupuj, i obyčejná bluesovka je pro začátečníka malá.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Sony76542

Příspěvek od Sony76542 »

White_line píše:Zdravím,

Samozrejme, že záleží aký štýl chceš hrať. Bluesové a jazzové harminky sú veľmi a niekedy až priam nehorázne drahé. Ale ak máš záujem o takzv countryrockové hraní tak ja som si kúpila jednu čínsku haraburdu Parrot a už za chvíli mi jedna diev
rka nedofukovala tak ako by mala. Potom som si kúpila Hohner Star a ten zvuk je tam fantastický. Takú značku používa aj sám pán Bob Dylan 10 dierkovú .. tú najslávnejšiu :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Sony76542 píše:Samozrejme, že záleží aký štýl chceš hrať. Bluesové a jazzové harminky sú veľmi a niekedy až priam nehorázne drahé.
Nic proti, ale asi se v tom moc neorientuješ, co? Jazz se hraje na něco úplně jiného než blues, jazz se většinou hraje na chromatiky a občas i na diatoniky upravené na možnost plně chromatického hraní (XB, OBH, SH). Blues se hraje na nejednodušší desetidírkové richterky. To tvé "takzv countryrockové hraní" se hraje na to samé co blues.
Sony76542 píše:Ale ak máš záujem o takzv countryrockové hraní tak ja som si kúpila jednu čínsku haraburdu Parrot a už za chvíli mi jedna diev
rka nedofukovala tak ako by mala.
Co se týče "nedofukování", nebyla to náhodou druhá tahaná?
Sony76542 píše:Potom som si kúpila Hohner Star a ten zvuk je tam fantastický. Takú značku používa aj sám pán Bob Dylan 10 dierkovú .. tú najslávnejšiu :)
Že je to Hohner nic neznamená, Silver Star se seká v čínské továrně a na kvalitu se tam moc nehledí. Zvuk je zpočátku slušný, ale rychle odchází, ladění drží jen první měsíc. Dylan vždy používal harmoniky tradiční konstrukce, z vyšších řad Hohneru, vyráběných v Trossingenu. Silver Star je z Číny a konstrukcí odpovídá Special 20, tedy něco výrazně jiného. Tím ovšem nechci zavrhovat moderní konstrukci, těsní nejspíš lépe a při pomačkaných coverech netahá za vousy, a nehrozí že by se na mřížce objevila ostrá hrana.
Danike

Příspěvek od Danike »

Já mam zas opačné zkušenosti, asi tři měsíce jsem hrál na silver star G a zrovna jsem si pořídil special 20 v C. Zklamání! I s tím, že mi na starce drnčí tři tóny a jeden je úplně mimo, tak na ni stále hraju raději než na tu speciálku. Ta speciálka se mi zdá že podstatně hůř táhne (tím nemyslím tahaný tón na druhé dirce, který jde kupodivu velmi lehce a čistě zahrát) ale například tón na první dírce jde ztěžka rozehrát (a když konečně zahraje, tak dost nahlas - jakoby najednou 'vybouchne') a šestá dirka ošklivě hraje v obou směrech. Navíc se mi oproti mému bývalému Géčku zdá být celá příliš vysoko a vůbec nemá klidný, sotisfikovaný a hřejivý tón, který jsem si představoval. Naopak nepříjemně píska, až mě z toho bolí v uších (vážně). Bohužel jsem ji kupoval přes internet... zlatá silver star.
gembec

Příspěvek od gembec »

mam presne tu istu zostavicku ako ty- special 20C a silverku G, akurat, ze som ich kupoval v opacnom poradi. to si snad delas kozy. silver star je mega sh*t, okrem toho ze neladi, vobec sa na nu nefuka tak lahko ako na special 20C, a silverka je oproti specialke ticha. no proste silverka je take prditko pre deti, mam ju hodenu v supliku a hram hlavne len na specialku, obcas fuknem do silverky ale to je utrpenie.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“