Pentatoniky- co to vlastně je
Pravidla fóra
Re: Pentatoniky- co to vlastně je
Tak nevím, ale na mě je to asi pořád celé hrozně sofistikované. Když chci hrát byť tu nejjednodušší formu stupnice, t.j. pentatonickou, tak musím kromě znalosti těch boxů ještě vědět v jaké je tónině, jestli v moll nebo dur, jaké tóny ta která tónina obsahuje, podle toho ty boxy posouvat, k tomu tedy i znát, jaký tón na kterém pražci je, což vzhledem k tomu, že hraju od E standard po H podladění je asi nemožný
Hm, umím si představit, že doma v potu tváře za pomoci všelijakých tabulek něco složím, ale těžko si s někým zajamuju, když mi řekne jenom "hele, je to v G moll"...
-
woro90-1
Stačí vědět základní tón a jestli je to dur nebo moll. Podle toho si to posuneš a vystačíš si s jedním boxem. Boxem A moll na 5. pražci. To si pak posouváš. C dur je paralelní s A moll, tedy hraješ to samé, jen základní tón není A (struna E, 5. pražec) ale C (o tři pražce výš), tedy hraješ stejné tóny (A moll, 5. pražec) ale zakončuješ to tónem C.
Samozřejmě pro standard E. V jiných laděních máš ty tóny jinde na hmatníku.
Samozřejmě pro standard E. V jiných laděních máš ty tóny jinde na hmatníku.
-
woro90-1
Těžko budeš v C dur hrát Ais. Pokud chceš hrát v A moll nebo v C dur, používáš stejné tóny. Jen v A moll je základním tónem A a v C dur je to C. Základní tón je ten, ke kterému se vracíš, protože ti melodii uzavírá. Je totiž také základním tónem harmonie.Solstice píše:Ok, takže si to zjednoduším a budu hrát jen ten jeden box (myslím, že se mu říká pátý, ale to je jedno). Takže pokud budu hrát C dur pentatoniku, budu se pohybovat v hranicích tohohle boxu v pozici od osmého pražce? A proč to musí začínat nebo končit tónem C? Co když tam zahraju nějaký lick, který bude začínat nebo končit třeba A#, ale bude obsahovat tóny C dur tóniny?
jj, s tím Ais mi to pak taky došlo, proto jsem ten příspěvek smazal
Ve zkratce, ten pátý box teda můžu v případě správného posunutí aplikovat na jakoukoli tóninu? Akorát to zakončit příslušným tónem?
Ve zkratce, ten pátý box teda můžu v případě správného posunutí aplikovat na jakoukoli tóninu? Akorát to zakončit příslušným tónem?
-
woro90-1
Ano, jen budeš mít celkem omezené prostředky co do barvy tónu. Mimochodem tento box je asi nejpoužívanější, protože se nejlépe pamatuje (rovná levá strana) a protože se používá pro přikořenění mollových barré akordů (v blues i durových sedmiček apod.). Mluvím samozřejmě o boxu E moll ve dvanácté či open poloze, tedy A moll v páté.
Ok, a lze tímhle způsobem používat i ty ostatní boxy?woro90-1 píše:Ano, jen budeš mít celkem omezené prostředky co do barvy tónu. Mimochodem tento box je asi nejpoužívanější, protože se nejlépe pamatuje (rovná levá strana) a protože se používá pro přikořenění mollových barré akordů (v blues i durových sedmiček apod.). Mluvím samozřejmě o boxu E moll ve dvanácté či open poloze, tedy A moll v páté.
Teoreticky by tedy mohlo stačit, když se naučím, které tóniny spolu obsahují stejné tóny (tak jako C dur a A moll) a pak to zkoušet aplikovat v praxi. Alespoň pro ten základ.
btw. existuje 12 durových a 12 mollových tónin?
-
woro90-1
Samozřejmě, jen musíš vědět kde to leží na hmatníku pro kterou tóninu. Jinak mollová stupnice se tvoří na šestém tónu durové, tedy na pátém tónu durové pentatoniky, a pochopitelně durová na třetím tónu mollové, u pentatoniky druhém. Tedy zjednodušeně základní tón paralelní moll leží tři půltóny pod základím tónem dur a obráceně. Tedy C-Ami, G-Emi, D-Hmi (Bmi v anglosaském systému), A-F#mi...Solstice píše:Ok, a lze tímhle způsobem používat i ty ostatní boxy?woro90-1 píše:Ano, jen budeš mít celkem omezené prostředky co do barvy tónu. Mimochodem tento box je asi nejpoužívanější, protože se nejlépe pamatuje (rovná levá strana) a protože se používá pro přikořenění mollových barré akordů (v blues i durových sedmiček apod.). Mluvím samozřejmě o boxu E moll ve dvanácté či open poloze, tedy A moll v páté.
Teoreticky by tedy mohlo stačit, když se naučím, které tóniny spolu obsahují stejné tóny (tak jako C dur a A moll) a pak to zkoušet aplikovat v praxi. Alespoň pro ten základ.
Ok, díky za vysvětlení, začínám do toho trochu pronikat 
http://www.ultimate-guitar.com/columns/ ... onics.html
Chápe někdo tohle vysvětlení?
Angličtina není problém, ale ta morseovka mi vůbec nic neříká (teda, to první pole jsem ještě rozluštil).
Chápe někdo tohle vysvětlení?
Angličtina není problém, ale ta morseovka mi vůbec nic neříká (teda, to první pole jsem ještě rozluštil).
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To je pěkně pitomý zápis
Nicméně pomlčka = pražec, co se nehraje, tečka = pražec, kde máš mačkat tón, pokud chceš danou pentatoniku hrát.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jo, to mi z prvního boxu došlo, ale třeba tohle
Wut?
Kód: Vybrat vše
\| 3I 4 3II |\
|.--.| |-.-.| |.--.| |-.-.| |.-.-|
\| |-.-.| 3 |-.-.| 4 |.--.| 3 |-.-.| |\ |.--.|
|.-.-| |.--.| |.-.-| |.-.-| .|--.-|
3 |.-.-| 4 |.--.| 3 |.-.-| |\ |.--.| \| |.-.-|
|.--.| |-.-.| |.-.-| |.--.| |.-.-|
4 |.--.| 3 |-.-.| |\ |.--.| \| |-.-.| 3 |.-.-|:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
To je prostě 5 pentatonických boxů, jak jdou za sebou. Radši se ani nebudu snažit odhadovat, co autor myslel těma 3, 4, lomítkama a absolutníma hodnotama.
Vysvětlení, které nechápeš, je špatné vysvětlení a prostě bych se jím dál nezabýval
Vysvětlení, které nechápeš, je špatné vysvětlení a prostě bych se jím dál nezabýval
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak paráda, můžu směle říct, že jsem se naučil tři boxy podle Šteflovy knížky a konečně chápu, co s tím 
Doufám, že poslední dotaz:
Dejme tomu, že hraju improvizaci k doprovodným akordům G - C - D - Am (furt dokola)
Tudíž, můžu pro všechny čtyři hrát tóninu G (všechny výše uvedené jsou v Gmaj), nebo musím ke každému akordu hrát "jeho vlastní stupnici"?
Doufám, že poslední dotaz:
Dejme tomu, že hraju improvizaci k doprovodným akordům G - C - D - Am (furt dokola)
Tudíž, můžu pro všechny čtyři hrát tóninu G (všechny výše uvedené jsou v Gmaj), nebo musím ke každému akordu hrát "jeho vlastní stupnici"?
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Hraješ pentatoniku nebo celou stupnici Gdur? Jinak při improvizaci na tenhle doprovod zůstávej pořád v Gdur, ale chce to vybírat vhodný tóny. Některý tóny z Gdur se ti do určitejch akordů nebudou hodit. Totéž ale platí i pro pentatoniku. Časem si přidávej třeba nějaký průchozí a blue tóny.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Jenom pentatoniku.. ok, budu zkoušet.
- Nero
- Rádce
Můžeš dělat oboje. Ale jakmile se začneš zaobírat "vlastními stupnicemi", začneš se dotýkat problematiky módů, a to bude vyžadovat další studiummtmccox píše: Dejme tomu, že hraju improvizaci k doprovodným akordům G - C - D - Am (furt dokola)
PetrPeter 1975 - 2008
Všetkých 8 strán som si prečítal, tak dúfam, že som nič neprehliadol.
Už dlhšie mi vŕta hlavou: http://12bar.de/soloscal.php tu sú bluesové pentatoniky a pri nich sú šedé tóny nazvané "additional note from the major pentatonic scale". Môže mi niekto vysvetliť čo je to zač, načo sa používajú, kedy, ako, načo, začo, prečo a tak?
Už dlhšie mi vŕta hlavou: http://12bar.de/soloscal.php tu sú bluesové pentatoniky a pri nich sú šedé tóny nazvané "additional note from the major pentatonic scale". Môže mi niekto vysvetliť čo je to zač, načo sa používajú, kedy, ako, načo, začo, prečo a tak?
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Najdi si mollovou pentatoniku a durovou pentatoniku. Jsou tam nakreslené obě dvě přes sebe a ty šedé puntíky jsou ty tóny které se nekryjí s tou mollovou ale jsou v durové.mirko píše:Všetkých 8 strán som si prečítal, tak dúfam, že som nič neprehliadol.
Zkus si je obě nakreslit vedle sebe a uvidíš to.
Mollová intervaly: 1-b3-4-5-b7-8
Durová intervaly: 1-2-3-5-6-8
Mimochodem to co vznikne jejich spojením je vlastně to samé co se stane když složíš myxolidickou a dórskou stupnici přes sebe ale to teď neřeš. To je záležitost delší doby tohle procvičit a najít způsob aby to znělo tak jak má.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- Nero
- Rádce
Pšš! Tohle tu vůbec nahlas neříkej, akorát budeš začátečníkům motat hlavuSmrťokvítek píše:
Mimochodem to co vznikne jejich spojením je vlastně to samé co se stane když složíš myxolidickou a dórskou stupnici přes sebe ale to teď neřeš. To je záležitost delší doby tohle procvičit a najít způsob aby to znělo tak jak má.
PetrPeter 1975 - 2008
Ja som niečo také videl napri pri Guns N Roses sólach, že kde by v pentatonike malo byť napr. 5 a 8 hralo sa tam 5 a 7 proste tam bol ten tón z durovej pentatoniky. Ale zase tam presne neviem či som pochopil to sólo.Nero píše:Pšš! Tohle tu vůbec nahlas neříkej, akorát budeš začátečníkům motat hlavu
Ale čiže pri sólovaní môžem použiť aj tóny z durovej pentatoniky aby to znelo eehm lepšie?
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard