Dřevo...

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Moleek

Re: Dřevo...

Příspěvek od Moleek »

TakJakyhoMeZnas píše:Ahoj, prosím vás, byl by někdo tak hodný a napsal mi přesný postup jak řezat dřevo na kytaru? Za domem máme les, mám známého co má právo strom pokácet, našel jsem si krásnou olši, větve jsou až v koruně takže bez suků. Jen potřebuji vědět, co přesně dodržovat při řezání. Jediné co vím je sekat v období zimi a řezat pomalu..
Budu vděčný za jakoukoliv reakci na můj dotaz, díky moc
Edituju: samozřejmě jsem hledal i různě po netu, ale rád bych si to i nějak objasnil z oblasti našich odborníků :wink:
Myslim, že "Za barákem máme olší a můžem jí skácet" není ta správná cesta k výrobě kytary... Nechceš si zaplatit třeba 1500 za dřevo přímo na kytaru než abys to musel 10 let sušit na půdě a pak vyhodit, protože se ti to zkroutí?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

TakJakyhoMeZnas píše:Ahoj, prosím vás, byl by někdo tak hodný a napsal mi přesný postup jak řezat dřevo na kytaru? Za domem máme les, mám známého co má právo strom pokácet, našel jsem si krásnou olši, větve jsou až v koruně takže bez suků. Jen potřebuji vědět, co přesně dodržovat při řezání. Jediné co vím je sekat v období zimi a řezat pomalu..

Budu vděčný za jakoukoliv reakci na můj dotaz, díky moc

Edituju: samozřejmě jsem hledal i různě po netu, ale rád bych si to i nějak objasnil z oblasti našich odborníků :wink:
Chudák strom :( :(
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

ach jo.. spíš mi přijde k pláči to, když někdo přijede, uřízne strom a hodí do kamen... vyřezat taky ne, znamý na pile.. jen jsem se chtěl zeptat jak na řezání
"You feel alright then you hear a music ring"
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ty myslíš, že se s tím někde nějací lesní dělníci mazlí? Pokácí, ořežou větve, odvezou na katr, pak do sušárny a za čtrnáct dní je z toho kytara. Prostě nechat na pile nařezat 50mm fošny a usušit. Čím pomaleji, tím lépe. Vyber si tu středovou fošnu, jak jsem psal výše.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

mmjuz píše:Ty myslíš, že se s tím někde nějací lesní dělníci mazlí? Pokácí, ořežou větve, odvezou na katr, pak do sušárny a za čtrnáct dní je z toho kytara. Prostě nechat na pile nařezat 50mm fošny a usušit. Čím pomaleji, tím lépe. Vyber si tu středovou fošnu, jak jsem psal výše.
Beztak pokud bych se výrobou kytar nechtěl zabývat víc do budoucna, tak si nedokážu představit, že bych uříz kus fošny, hodil na půdu a za osm let teprv začal makat na stavbě :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Moleek píše:
mmjuz píše:Ty myslíš, že se s tím někde nějací lesní dělníci mazlí? Pokácí, ořežou větve, odvezou na katr, pak do sušárny a za čtrnáct dní je z toho kytara. Prostě nechat na pile nařezat 50mm fošny a usušit. Čím pomaleji, tím lépe. Vyber si tu středovou fošnu, jak jsem psal výše.
Beztak pokud bych se výrobou kytar nechtěl zabývat víc do budoucna, tak si nedokážu představit, že bych uříz kus fošny, hodil na půdu a za osm let teprv začal makat na stavbě :D
Dneska uz to tak nikdo nedela prosimte ;)
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

a proč ne? když chce člověk něco udělat s maximální pečlivostí tak si dokáže počkat :wink: už mám vybraný tvar, snímače, krk...
"You feel alright then you hear a music ring"
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

TakJakyhoMeZnas píše:a proč ne? když chce člověk něco udělat s maximální pečlivostí tak si dokáže počkat :wink: už mám vybraný tvar, snímače, krk...
Nerikam clovek, rikam vyrobci kytar.
jeleniste

Výběr špalku + second hand dřevo

Příspěvek od jeleniste »

Doufám, že to tady už někde neni. Nemám na mysli jakej druh, mám na mysli situaci, mám v ruce dva klacky, podle čeho poznám, kterej je lepší, přeskočme jasné věci, jakon suky, různé kazy, nedejbože praskliny. Jde mi spíš o to, jak moc záleží např. na tom, jak jsou orientovaný léta? Je nutný, aby byly orientovaný na plocho, nebo je to fuk?? Je nějakej rozdíl mezi krkem a tělem??
Pak by mě zajímalo, jaký máte kdo zkušenosti s recyklací - tj. 'second hand' dřevo z rozebranýho nábytku, nohy vod stolu ap.

Díky Je.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Poslední post od uživatele jeleniste byl presunut z jineho tematu.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
vorvi

Příspěvek od vorvi »

jeleniste: Vyber si ten klacek, kterej má víc "nahusto" letokruhy.
V jedné literatuře jsem se dočetl, že na výrobu hudebních nástrojů by se mělo používat tzv. rezonanční dřevo. Bylo tam definovaný, že je to dřevo, který má na 1 cm tloušťky 10 a více letokruhů. :D No úpřímně, kdo z vás to má? ...na kytaře :-D Vyplývá z toho, že to bude ze stromů, který rostou někde ve vyšších nadmořských výškách a vůbec tam, kde si moc jara a léta neužijí (v tý době rostou letokruhy). Podle mě se z takovýho dřeva dělají jenom housle nebo některý části piána. (Na stream.cz je video jak se dělá piano a borec tam právě říká, že na ozvučnicovou desku používají dřevo ze stromů, který roste nad 1000 metrů nad mořem, takže se jedná asi právě o to rezonanční dřevo.)
No, to jen tak abyste věděli, že pokud možno, berte fošnu s hodně letokruhama. :)
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Včera jsem četl článek o Petrofu, sice jenom ve Květech, ale to co píšeš tam psali taky, takže máš asi recht, brát to nejhustší dřevo, resp. dřevo které má nejvíce přírůstků.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Hustota letokruhů: To asi platí jen pro rezonanční smrk. U lípy nebo mahagonu na tělo elektriky to platit nebude.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hustota letokruhů: To asi platí jen pro rezonanční smrk. U lípy nebo mahagonu na tělo elektriky to platit nebude.
Tady se musí raději poklepat a naslouchat, jak dřevo "odpovídá". Ale jen cvičení dělá mistra :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=6OP84aJU4Xg
http://www.youtube.com/watch?v=2lnvjbFKR1s&NR=1
kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Smile

Příspěvek od Smile »

tak jsem dneska odsrouboval krk abych trosku vybrousil loze od tuny laku.... po pul hodine smirglovani na me vykouklo drevo a me by docela zajimalo, co to vlastne je :-D poradite, mistni odbornici? hledal jsem nejaky obrazky drev a snazil se na to prijit, ale prijde mi to vsechno stejny :-D hlavne by me zajimalo, co je zac ten top :-O :-D

tady jsou fotky

Obrázek

Obrázek
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Střelím jen tak od boku:
- tělo z nějaké odrůdy olše,
- top není z fotky moc jasně vidět, udělej foto zblízka
ahj kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Telo bych taky tipnul na olsi, krk javor.
Hraju výhradně na šrot.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

První tip byl Diamantka, buk + březová překližka.
Jelikož je to asi ten KEEN, tak to bude asijská dřevina, agathis nebo lípa, a top překližka taky asijská.
Naposledy upravil(a) kmensik dne 9.08.2011 20:10, celkem upraveno 2 x.
Smile

Příspěvek od Smile »

kmensik - ne, tohle je Keen "Lidová Čína" LP Artist Series....:-D
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

ano ten top bude pravděpodobně z překližky...
tělo těžko říct takhle z fotky - to by si chtělo šáhnout a čmuchnout... :lol:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“