Epiphone LP Custom (problém s naladěním oktávy u struny A)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
stayl

Epiphone LP Custom (problém s naladěním oktávy u struny A)

Příspěvek od stayl »

Ahoj. Koupil jsem kytaru Epi LP Custom a hned se pustil do ladění oktáv, ale bohužel zatím stále ne 100 procentně úspěšně. Mám problém s naladěním oktávy u Áčkové struny...kámen mám nejvíc vpředu jak to jde, ale stále jsem u oktávy decentně pod tónem (laděno samozřejmě přes chromatickou ladičku). Kobylu i žlábky u hlavy jsem čistil a stále ne a ne naladit oktávy...nenapadá někoho co s tím (pozn. struny jsou samozřejmě nové)?...můj nápad byl zvýšit kámen, resp. vyměnit kámen u Déčkové struny (je vyšší) za ten u Áčkové...nevím není-li to blbost, tak se radši předem ptám...pomohlo by to???(pozn. vzhledem k tomu, že kytaru měl předtím někdo jiný, nevím, zda-li si to neprohodil či tak)? Další dotaz se týká směrování kobylky u LP Custom...resp. jak mají jít šroubky (být směřovány), kterými se posouvají kameny na ladění oktáv - zda-li směrem k uchycení strun, tj. ven z kytary nebo směrem ke snímačům? Vzhledem k tomu, že mám kytaru z druhé ruky, tak jsem hledal směřování dle originálu, ale na netu jsem našel obrázky obojího...jak to máte vy? Předem moc díky za rady...pro názornost posílám fotky kytary (jsou přiloženy u příspěvku...snad:)), aby se to dalo lépe pochopit...moc díky za nápady, rady, zkušenosti. Díky Lukáš!
Přílohy
fotodokumentace:)
fotodokumentace:)
woro90-1

Re: Epiphone LP Custom (problém s naladěním oktávy u struny A)

Příspěvek od woro90-1 »

Seřizuješ to, doufám, s novými strunami...? Protože ten kámen by v ideálním případě měl vycházet asi o milimetr, možná víc, dál. A staré struny neladí, zvlášť v polohách kolem 12. pražce. Pokud jde o nové struny ( a podle toho, jak zasvěceně píšeš, asi nebudeš zelenáč co by na to zapomněl), bude skutečně problém v příliš nízkém kamenu, buď je v něm propilovaná moc hluboká drážka nebo je celý nízký. Zkusil bych ho prohodit za protější (od struny H).

U tohoto typu kobylky je jedno kde máš hlavičky šroubků. Pohodlnější je to možná ale tak jak to máš teď, protože se tam lépe dostaneš šroubovákem.
stayl

Příspěvek od stayl »

Jojo, struny jsou nove, to je jasna vec:)...zkusim tedy prohodit kameny, jen nevim esli se vejdu do te drazky od Hacka...aby to netrhalo strunu a uvidim co to udela s Hackem, zda-li ho pak naladim...jinak daj se kdyztak nekde koupit novy kameny nebo to radsi hodit ke kytarari???

dikes, L.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Kameny se dají koupit, jinak pokud jsi trhač, mohlo by ti pomoci vyměnit kobylku za tohle: http://www.bachmusik.com/mtb-604-lp-sin ... lnami_p697
stayl

Příspěvek od stayl »

dik moc...hele a kameny kde...koukal sem kytary, muziker...nic se nenasel...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

http://www.bachmusik.com/ps-110_p542
Jinak uživatel Kamahl odtamtud teď bude objednávat, tak se s ním případně můžeš dohodnout že to přihodí ke své objednávce a nějak si to předáte, pokud bydlíš někde v dosahu.
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Sniz si dohmat.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Disasterpiece píše:Sniz si dohmat.
Co je tohle za radu? To už nebude mít kam ty kameny dát. Má je nacpané nadoraz směrem k hlavě, nižší dohmat už mu neude ladit. Když už, tak zvýšit, ale to už je lepší to nechat, obětovat pohodlí na jedné struně a ty tóny lehce dobendovat; pořád lepší než obětovat pohodlí na všech strunách zvýšením dohmatu. Mimochodem docela mě zaráží že je na Customu takhle špatně vyměřená kobylka.
stayl

Příspěvek od stayl »

vymena kamenu Ackovy za Hackovy pomohla...zatim je to cajk, ale urcite musim koupit kamen novy, preci jen v tom velkym zarezu kamenu u Acka ta H struna trochu vlaje:) diky moc za rady...jinak ten dohmat uz niz ani nejde, protoze pak budu placat strunama o prazce...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ještě bych doporučil, koupit novou celou kobylku s delším rozptylem (delší cesta pro kameny) - tradičně Schaller.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

stayl píše:vymena kamenu Ackovy za Hackovy pomohla...zatim je to cajk, ale urcite musim koupit kamen novy, preci jen v tom velkym zarezu kamenu u Acka ta H struna trochu vlaje:) diky moc za rady...jinak ten dohmat uz niz ani nejde, protoze pak budu placat strunama o prazce...
Dohmat níž by ti nepomohl, pomohl by ti dohmat výš. A možná by nebylo od věci si fakt pořídit tu rolnovou kobylku, protože do té se ti ty struny nezařezávají. A třeba i širší, jak radí Atkins. Přece jen je lepší tam ten prostor mít a nevyužít než nemít a potřebovat.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

woro90-1 píše: Mimochodem docela mě zaráží že je na Customu takhle špatně vyměřená kobylka.
Taky to vidím takto. Mimochodem jeden kolega musel posouvat kobylku u 1967 LP Deluxe.
Ještě zkontroluj výšku ořechu.
Atkins nabídl asi jediné nedestruktivní řešení. Posunutí kobyly je větší zásah. Pro jistotu zkus změřit vzdálenost středu trnů kobyly od ořechu a porovnat s jinou kytarou nebo plánkem. Něco jako 637mm u struny E, 635mm u e.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“