Epiphone LP Custom (problém s naladěním oktávy u struny A)
Pravidla fóra
Epiphone LP Custom (problém s naladěním oktávy u struny A)
Ahoj. Koupil jsem kytaru Epi LP Custom a hned se pustil do ladění oktáv, ale bohužel zatím stále ne 100 procentně úspěšně. Mám problém s naladěním oktávy u Áčkové struny...kámen mám nejvíc vpředu jak to jde, ale stále jsem u oktávy decentně pod tónem (laděno samozřejmě přes chromatickou ladičku). Kobylu i žlábky u hlavy jsem čistil a stále ne a ne naladit oktávy...nenapadá někoho co s tím (pozn. struny jsou samozřejmě nové)?...můj nápad byl zvýšit kámen, resp. vyměnit kámen u Déčkové struny (je vyšší) za ten u Áčkové...nevím není-li to blbost, tak se radši předem ptám...pomohlo by to???(pozn. vzhledem k tomu, že kytaru měl předtím někdo jiný, nevím, zda-li si to neprohodil či tak)? Další dotaz se týká směrování kobylky u LP Custom...resp. jak mají jít šroubky (být směřovány), kterými se posouvají kameny na ladění oktáv - zda-li směrem k uchycení strun, tj. ven z kytary nebo směrem ke snímačům? Vzhledem k tomu, že mám kytaru z druhé ruky, tak jsem hledal směřování dle originálu, ale na netu jsem našel obrázky obojího...jak to máte vy? Předem moc díky za rady...pro názornost posílám fotky kytary (jsou přiloženy u příspěvku...snad:)), aby se to dalo lépe pochopit...moc díky za nápady, rady, zkušenosti. Díky Lukáš!
-
woro90-1
Re: Epiphone LP Custom (problém s naladěním oktávy u struny A)
Seřizuješ to, doufám, s novými strunami...? Protože ten kámen by v ideálním případě měl vycházet asi o milimetr, možná víc, dál. A staré struny neladí, zvlášť v polohách kolem 12. pražce. Pokud jde o nové struny ( a podle toho, jak zasvěceně píšeš, asi nebudeš zelenáč co by na to zapomněl), bude skutečně problém v příliš nízkém kamenu, buď je v něm propilovaná moc hluboká drážka nebo je celý nízký. Zkusil bych ho prohodit za protější (od struny H).
U tohoto typu kobylky je jedno kde máš hlavičky šroubků. Pohodlnější je to možná ale tak jak to máš teď, protože se tam lépe dostaneš šroubovákem.
U tohoto typu kobylky je jedno kde máš hlavičky šroubků. Pohodlnější je to možná ale tak jak to máš teď, protože se tam lépe dostaneš šroubovákem.
Jojo, struny jsou nove, to je jasna vec:)...zkusim tedy prohodit kameny, jen nevim esli se vejdu do te drazky od Hacka...aby to netrhalo strunu a uvidim co to udela s Hackem, zda-li ho pak naladim...jinak daj se kdyztak nekde koupit novy kameny nebo to radsi hodit ke kytarari???
dikes, L.
dikes, L.
-
woro90-1
Kameny se dají koupit, jinak pokud jsi trhač, mohlo by ti pomoci vyměnit kobylku za tohle: http://www.bachmusik.com/mtb-604-lp-sin ... lnami_p697
dik moc...hele a kameny kde...koukal sem kytary, muziker...nic se nenasel...
-
woro90-1
http://www.bachmusik.com/ps-110_p542
Jinak uživatel Kamahl odtamtud teď bude objednávat, tak se s ním případně můžeš dohodnout že to přihodí ke své objednávce a nějak si to předáte, pokud bydlíš někde v dosahu.
Jinak uživatel Kamahl odtamtud teď bude objednávat, tak se s ním případně můžeš dohodnout že to přihodí ke své objednávce a nějak si to předáte, pokud bydlíš někde v dosahu.
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Sniz si dohmat.
-
woro90-1
Co je tohle za radu? To už nebude mít kam ty kameny dát. Má je nacpané nadoraz směrem k hlavě, nižší dohmat už mu neude ladit. Když už, tak zvýšit, ale to už je lepší to nechat, obětovat pohodlí na jedné struně a ty tóny lehce dobendovat; pořád lepší než obětovat pohodlí na všech strunách zvýšením dohmatu. Mimochodem docela mě zaráží že je na Customu takhle špatně vyměřená kobylka.Disasterpiece píše:Sniz si dohmat.
vymena kamenu Ackovy za Hackovy pomohla...zatim je to cajk, ale urcite musim koupit kamen novy, preci jen v tom velkym zarezu kamenu u Acka ta H struna trochu vlaje:) diky moc za rady...jinak ten dohmat uz niz ani nejde, protoze pak budu placat strunama o prazce...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych doporučil, koupit novou celou kobylku s delším rozptylem (delší cesta pro kameny) - tradičně Schaller.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
-
woro90-1
Dohmat níž by ti nepomohl, pomohl by ti dohmat výš. A možná by nebylo od věci si fakt pořídit tu rolnovou kobylku, protože do té se ti ty struny nezařezávají. A třeba i širší, jak radí Atkins. Přece jen je lepší tam ten prostor mít a nevyužít než nemít a potřebovat.stayl píše:vymena kamenu Ackovy za Hackovy pomohla...zatim je to cajk, ale urcite musim koupit kamen novy, preci jen v tom velkym zarezu kamenu u Acka ta H struna trochu vlaje:) diky moc za rady...jinak ten dohmat uz niz ani nejde, protoze pak budu placat strunama o prazce...
Taky to vidím takto. Mimochodem jeden kolega musel posouvat kobylku u 1967 LP Deluxe.woro90-1 píše: Mimochodem docela mě zaráží že je na Customu takhle špatně vyměřená kobylka.
Ještě zkontroluj výšku ořechu.
Atkins nabídl asi jediné nedestruktivní řešení. Posunutí kobyly je větší zásah. Pro jistotu zkus změřit vzdálenost středu trnů kobyly od ořechu a porovnat s jinou kytarou nebo plánkem. Něco jako 637mm u struny E, 635mm u e.