Průraznost kytar v kapele

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
60'Rock_N'_Roll

Průraznost kytar v kapele

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Predem bych rád oznámil, ze se snazím o to to vysvětlit nejlíp jak umím.

Mám kytaru Epiphone Les Paul..vzdy sem malou hlasitost v kapele rešil tím, ze jsem se prostě zhlasil. Na zkoušku jsem si vzal jednou Fender strat někdy z roku plusminus 70 se snímačema Lace Sensor. K tomu, abych se slyšel jsem potreboval poloviční hlasitost, co normálně. Ale ani tak nejde o hlasitost jako o průraznost. Prostě na tý kytare byl slyšet kazdej prehmat, kazdý sjezd mimo..vím, ze do jisté míry tento problém dělá cinkavost singlů, výstup snímačů, jiné drevo. Ale ta kytara kráásně v kapele vylezla na povrch, tak jak bych si to predstavoval...ale s Les Paulem :cry:

Kdyz jsem porovnával mého Les Paula od Epi s gibsonem Classic v obchodu, tak jsem slyšel pouze zvukový rozdíl, ne zádný hlasitostní. Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli lepší Les Paul napríklad od Gibsona bude mít tuto průraznost lepší. Zda staré drevo z toho fendera tento faktro doopravdy dokáze do takovéto míry ovlivnit. Nebo to je jen doopravdy zálezitos snímačů.

Vím, ze strat je takový výškový, uječený a les paul je spíše kulatý, ale ta průraznost strata mne tak posadila, ze si ríkám, ze by to lepší Les Paul měl taky dokázat.

Pak mne taky prekvapila váha, vzdy jsem povazoval mého les paula za tezkou kytaru a najednou ten strat je tezší nez můj lp. a tak sem trošku zaplakal, ze z čeho je ta má chudinka milovaná (lp) vyrobená.

jen ještě abych upresnil tu průraznost: není to hlasitost ani zkreslení, ale je to takové to kdyz ta kytara proleze zkrz veškerý šum v kapele na povrch a zde hraje svou roli solové kytary. basák na mne furt kričel, at si jí ztiším, ale já furt ríkal, ze mám poloviční hlasitost co normálně. nějaké 2 ze 4 čísla na šedesáti watovém tranzistoru.
JohnyWM

Re: Průraznost kytar v kapele

Příspěvek od JohnyWM »

Podle mě to bude ve snímačích, ale ve dřevě taky, bude takové jiančí, když je tak "starý" (to není hanobné slovo, spíše kompliment !)
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

A taky v nastavení ekvalizéru ;)
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Sadam.S píše:A taky v nastavení ekvalizéru ;)
a tonových clon ;)
60'Rock_N'_Roll

ale ne, ta kytara prostě byla slyšet o hodně víc, nez můj les paul, měla větší průraznost, prostě to nebyl ten podklad vzádu, ale byla to špička ledoborce vepredu, to neni zálezitost eq...nebo taky, ale větší zásluhu na tom má to, co nevím co je.. :)

ano, ano, je to určitě zálezitost snímačů a starýho dreva..to vím taky..jen jestli prostě podobnou průraznost dokáze vytvorit i lepší Les Paul nebo to je (asi) jediná neduha Les Paulů, to, ze to nejsou solové kytary, ale zase kdyz se koukny na Page, tak mi to k tomu nesedí, ale ano, ten má pana svatého grále a to jsem někde jinde.. 8)
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

je to hlavne jinou frekvencni charakteristikou nastroju, tedy tvarem tela, snimacema a vpodstate uplne vsim, struny nevyjimaje. ostatni nastroje se pak muzou vic nebo min tlouct.

vseobecne cim kvalitnejsi kytara, tim by se mela i lepe prosadit. U starsich kytar se staryma snimacema je to taky tim, ze jsou hozeny zvukem vic do stredu a ty dobre prolejzaj (napr stary snimace na SG maji u me 7kO a hrajou silnejsi jak 15kOh novy - HB), uz jen protoze v pasmu kapely do nich ostatni nastroje toliko nezasahujou, resp jejich teziste je trochu jinde.

Osobne si myslim ze je to tak trochu tim, ze ty kytary hrajou jakoby vic to co maji, nez to kolem. Brano frekvencne. Cesta k dobrymu zvuku kapely je pak odladeni vsech nastroju tak, aby opravdu hraly tam kde maji a ne jak to casto byva, ze se vyrazne tlucou.

Btw. co me prekvapilo, jak pises, ze hrajes na LP epiphone a na zkousku si jen tak nahodou beres strata ze sedmdesatyho, to je predpokladem kytara uplne jinych kvalit nez to LP, ktere se vedle toho temer jiste musi chovat jak hracka.
vaha nastroje nehraje az tak roli, prvni LPcka byvaly taky lehke kytary a hrajou kouzelne.

Novy Gibsony zahrajou i prolezou slusne, ale popravde kdyz Ti reknu, ze sam nejsem uplne nadsenej ze svyho Supreme (nerikam ze to neni dobra kytara, ale za ty prachy bych uz nemel mit chut hrat na cokoli jinyho, aspon ne s HB), coz je jak znamo kytara svyho casu s cenovkou kolem 100k a srovnaval jsem ji s Customama i Custom Shopama s vyrobou nekdy od roku 84 a mladsima, obstala naprosto bez potizi, nicmene co jsem mel v ruce starsi kusy, rekneme do roku 70, mel jsem z nich vyrazne lepsi pocit, vetsinou maji neco jako ma fender twang, tak takovy perkusivni cink, neco co z tech kytar dela fakt dela, nerikam ze to maji vsechny, ale co jsem mel to stesti zkusit, tak to byly pecky. Akorat ceny 150+, ale az snad jednou budou penize, nebudu mit zadny vycitky to do takovy kytary vrazit.
60'Rock_N'_Roll

ano priznávám, ze po tom, co jsem dostal nabídku s tímhle stratem tak sem poněkud změnil můj naivně uzasnej pocit z epiphonky. nevím jak to mám ríct, ale ten strat prostě "hraje"

ohromným způsobem mne to i mrzí, protoze bohuzel sem se se straten nestotoznil natolik abych na něj jen tak z ničeho nic presed. prostě mi vyhovuje ten les paul, tvarem i charakterem, ale neskutečně mne štve ta (tupost? nebo nějaká lenost?) tý epiphonky.
termyx

Příspěvek od termyx »

za kolik ho prodáš? (strat) :mrgreen:
to a to a za chvíli zas tohle
60'Rock_N'_Roll

udělal jsem si takovou improvizovanou kapelu doma, všechny linky jsem nahrál pes looper do komba a pres jiné kombo jsem zkoušel ty kytary. Aparát jsem nechal tak jak je pro obě 2 kytary. Zvuk bez "kapely" měly obě 2 pěkný, zádná nebyla tišší, nebo jsem nepostrehl zádný rozdíl. fender twang a epi kulatej ton. jen fender měl méně gainu, ale jinak nic.

po sepnutí smyčky jsem prve zkoušel fendra, kterej teda hrál tak jak hrál i pred tim, krásně stredovej ton, zádná ztráta na zvuku, kdezto u epi kytara ztratila tu štávu, kterou bez smyčky měla..jakoby uschla a zlenivěla, uz sem tam netahal ty vejšky co tam byly a to sem nic prosím neměnil....

snímače mám na ní měněné a dokonce jsem zkoušel improvizovat (!!) strata rozepnutím cívek na les paulovi a kytara prostě nehrála tak průrazně jak fender...

prisuzaval by si teda tenhle problém špatnému drevu, či nějakému nešvaru kytar epiphone..? či je to nešvar všech les paulů..? ze pri randálu ztratí ton to pěkný co na něm bez randálu slyšet bylo..?

prostě mi to prišlo jakoby les paul měl dost síly kdyz hrál sám, ale pak kdyz začala hrát i smyčka, tak tu sílu ztratil, protoze ty pěkný (frekvence?) tonu se prostě zanikly.

nikdy jsem si toho nevšiml... :?
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

je to spis problem tech lecinejsich kusu, ale vseobecne musis mit kapelu jinak zvukem rozhazenou pro LP a i pro Strat, samozrejme pro dosazeni nejlepsich moznych vysledku.
Naposledy upravil(a) Dark Axel dne 8.10.2010 16:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: DA: smazán double post
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Spíš si to neumíš nastavit - to, co dělá tu průraznost, jsou vyšší středy, kterých mají SC více než HB. Pokud si vytáhneš na LP vyšší středy, bude to bez twangu ale dostatečně průrazné. Moje Žlutá jich má strašně moc, je to zvuk spíš na hendrixoviny, a když ji píchnu na čistý do něčeho uřvanějšího, zabíjí to psy na kilometr daleko a silnější úder vnímáš jako kdybys dostal facku.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Ve studiu pomůže kytarový track nabrousit exiterem: divil by jsi se jak to pomůže v míchačce utopená kytara vyleze.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

je to docela zvlastni, protoze o prosatzeni se kytary v kapele rozhodujou hlavne stredovy pasma a tech ma strat min jak les paul. je mozny ze ten LP je nejakej divnej a ma malo stredu nebo ze proste nehraje. zkus prekroutit poradne korekce (hlavne stredy). jeste me napada ze ten strat by mohl mit aktivni midboost (to se casto do stratu s lace sensorama davalo) a to jak je jasny z nazvu prida botel stredu :)
dalabo

Příspěvek od dalabo »

No a ty středy se v aparátu skreslej a přibydou i vejšky :). Já myslím že záleží na celkovém mixu a aranži a tak. Skus hrát úplně mimo a falešně a uvidíš jak kytara vyleze :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

dalabo píše:No a ty středy se v aparátu skreslej a přibydou i vejšky :). Já myslím že záleží na celkovém mixu a aranži a tak. Skus hrát úplně mimo a falešně a uvidíš jak kytara vyleze :)
pokud necrankuje konec nebo nema korekce pred zkreslenim tak tahle moznost odpada ;)
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Co ma ten Fendr za drevo, olse?Ta proleze vzdycky narozdil od mahagonu.Kdysi jsme to resili na zkouskach s kytaristou od Shiro Ame, on mel Customa od Epi a ja toho Axla, on huhlal a me bylo slyset.Pak si dones olsovyho RR Jacksona a hned jsme byli na stejno.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Neodpadá: každý apec trochu kreslí hlavně lampový. Crankování je extrem to slyší i hluchej.
Ve studiu sem viděl jak se ty harmonické spektra mění na tracku třeba když se na čistou kytaru navalil nepřebuzenej Vox už tam ty výšky lezly nahoru.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Disasterpiece píše:Co ma ten Fendr za drevo, olse?Ta proleze vzdycky narozdil od mahagonu.Kdysi jsme to resili na zkouskach s kytaristou od Shiro Ame, on mel Customa od Epi a ja toho Axla, on huhlal a me bylo slyset.Pak si dones olsovyho RR Jacksona a hned jsme byli na stejno.
AXLa? No vida, zrovna u nás má spoluhráč taky strata od AXL a výsledek je ten, že já s mahagonovou Cortkou huhlám a on je slyšet. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Snímače, struny... dřevo až pak.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Oba máme RMka. On má Distortion Rails, já Custom AlNiCo.

EDIT: Dle srovnávacích tabulek má Dist. Rails o něco méně výšek než Custom AlNiCo, ve středech a basech jsou na tom stejně.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“