Mám kytaru Epiphone Les Paul..vzdy sem malou hlasitost v kapele rešil tím, ze jsem se prostě zhlasil. Na zkoušku jsem si vzal jednou Fender strat někdy z roku plusminus 70 se snímačema Lace Sensor. K tomu, abych se slyšel jsem potreboval poloviční hlasitost, co normálně. Ale ani tak nejde o hlasitost jako o průraznost. Prostě na tý kytare byl slyšet kazdej prehmat, kazdý sjezd mimo..vím, ze do jisté míry tento problém dělá cinkavost singlů, výstup snímačů, jiné drevo. Ale ta kytara kráásně v kapele vylezla na povrch, tak jak bych si to predstavoval...ale s Les Paulem
Kdyz jsem porovnával mého Les Paula od Epi s gibsonem Classic v obchodu, tak jsem slyšel pouze zvukový rozdíl, ne zádný hlasitostní. Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli lepší Les Paul napríklad od Gibsona bude mít tuto průraznost lepší. Zda staré drevo z toho fendera tento faktro doopravdy dokáze do takovéto míry ovlivnit. Nebo to je jen doopravdy zálezitos snímačů.
Vím, ze strat je takový výškový, uječený a les paul je spíše kulatý, ale ta průraznost strata mne tak posadila, ze si ríkám, ze by to lepší Les Paul měl taky dokázat.
Pak mne taky prekvapila váha, vzdy jsem povazoval mého les paula za tezkou kytaru a najednou ten strat je tezší nez můj lp. a tak sem trošku zaplakal, ze z čeho je ta má chudinka milovaná (lp) vyrobená.
jen ještě abych upresnil tu průraznost: není to hlasitost ani zkreslení, ale je to takové to kdyz ta kytara proleze zkrz veškerý šum v kapele na povrch a zde hraje svou roli solové kytary. basák na mne furt kričel, at si jí ztiším, ale já furt ríkal, ze mám poloviční hlasitost co normálně. nějaké 2 ze 4 čísla na šedesáti watovém tranzistoru.