Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od Nero »

A nebo rovnou vyměnit celý aparát, že? Svým způsobem by to asi bylo nejúčinnější řešení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Szarpydrut

Příspěvek od Szarpydrut »

Jasne reprák bych vyměnil ale ten celeston seventy 80 je asi nejlepší volba...

A aparát bych v poho vyměnil ale to co chcu skoro nikdo nemá a nikdo nedá :(
Mesu za ty peníze neseženu a rockwella mi niko neprodá, protože blade 30 tu byl ale už není....

EDIT: jo a korekce v kombu jsou nejspíše za preamp lampama a před smyčkou a power lampama, myslím?
kubog

Příspěvek od kubog »

A čo lampy KT77? To by malo byť niečo mezi EL34 a 6L6
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Szarpydrut píše:Jasne reprák bych vyměnil ale ten celeston seventy 80 je asi nejlepší volba...

A aparát bych v poho vyměnil ale to co chcu skoro nikdo nemá a nikdo nedá :(
Mesu za ty peníze neseženu a rockwella mi niko neprodá, protože blade 30 tu byl ale už není....

EDIT: jo a korekce v kombu jsou nejspíše za preamp lampama a před smyčkou a power lampama, myslím?
EQ u toho Randalla je za preampovkama a před smyčkou, a logicky tedy i power-amp lampama.

A teda Seventy 80 zas takové terno není.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Příspěvek od John M. William »

10 minut čekat? Řekl bych, že ta hranice se pohybuje okolo 5ti minut (v zimě déle).. Jinak poučný článek :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Najdeš na webu články od lidí, u kterých věřím tomu, že problematice rozumí, které ti jednou budou tvrdit, že na žhavení stačí 30 sekund, a podruhé že 30 minut.

Ono to nejde takhle zjednodušit a plácnout jedno číslo - určitá lampa v určitém aparátu potřebuje za určitých okolností na žhavení určitou dobu. Něco se změní a najednou to může být jinak.

PetrPeter 1975 - 2008
Szarpydrut

Jo to je pravda, ale nic nezkazíš když to necháš žhavit víc jak půl hodiny ;)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To taky není pravda.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Szarpydrut píše:Jo to je pravda, ale nic nezkazíš když to necháš žhavit víc jak půl hodiny ;)
Všeho moc škodí - a lampy jsou od toho, aby hrály, ne aby se žhavily :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Szarpydrut

Toho jsem si vědom ale v tomto případě si myslím raději chvilku déle než zatěžovat ne zrovna ideálně nažhavené lampy...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Víc než půl hodiny je fakt extrém, to ztrácí smysl a naopak to působí negativně na katodu...

PetrPeter 1975 - 2008
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Já jsem takto jednou nechal stát delší dobu (snad hodinu, nepamatuju se)před koncertem ve stand-by Valvekinga. Jasný, že to byla i souhra dalších náhod, nicméně jsem na něj pak ten večer víc než jeden vál neodehrál :-)
Szarpydrut

Haluz, tomu muselo ještě něco být, nejen dlouho žhavené lamy, já jednou musel opustit v rychlosti byt a nechal jsem svého randalla skoro celý den se starýma 6L6 a 12AX7 a co se stalo? Večer chvíli to nějak divně šumělo, asi plné lampy eletronů ale po chvíli se to spravilo a pohoda. Je tomu už více jak týden a furt jedou no problemo bez vady na zvuku ;)
No jak už jsem psal výše raději více než méně, myslím si že to rasuje lampy více než když je necháš déle...
frytol

Příspěvek od frytol »

Já to dělam tak, že přijdu na zkušebnu, zapnu aparát do standby, vyndam kytaru, naladim si, trochu se rozcvičim a vypnu standby. Myslim že něco kolem 5-7 minut a pohoda. :)
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

frytol píše:Já to dělam tak, že přijdu na zkušebnu, zapnu aparát do standby, vyndam kytaru, naladim si, trochu se rozcvičim a vypnu standby. Myslim že něco kolem 5-7 minut a pohoda. :)
Já už mám také vyzkoušeno, že 5 minut je málo (zvuk se mi rpsotě nepáčí) a 10 minut to pravé ořechové :) A jsem spokojen.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
dlabajíč

Příspěvek od dlabajíč »

Taky sem dlouho přemýšlel nad tím, jak dlouho nechat lampu žhavit. Pak mi přišel Engl a v manuálu stálo, že mám po zapnutí počkat 20 sekund a teprve potom uvézt aparát do chodu. tzn. moc se s tím neseru počkám tak minutu, max 2 v zimě o něco dál a až půjdou lampy sr.t tak se vymění. Lampa je přece jen spotřební zboží:-D
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Ja zhavim asi minutu. Preampovky se nazhavi asi za 20 sec, ty nema cenu resit. Pozoroval jsem za jak dlouho se stihne katoda zahrat od zhaviciho vlakna a u vsech tri lamp co tu mam (el84,6l6,e34l) to byla asi minuta. Jde jen o tam aby se katoda rozsvitila do cervena, prihazuju fotky jak vypada nerozhavena kadota hned po zapnuti a pak asi po 30 sekundach kdyz uz je uplne ruda (tahle el84 je uplne nova takze zhavi pekne rychle).
Přílohy
DSCF0146.JPG
DSCF0147.JPG
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Já to dělam tak, že přijdu na zkušebnu, zapnu aparát do standby, vyndam kytaru, naladim si, trochu se rozcvičim a vypnu standby. Myslim že něco kolem 5-7 minut a pohoda. :)
Lampový aparát zatim nemam, ale tenhle postup mi přijde ideální. Přes půl hodiny je to stejně bezvýznamný, jako plnit nádrž od auta benzínem, když už je dávno plná.. A minuta je zase málo. 5-10 minut je ten střed podle všeho, co jsem četl.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja to treba zhavim dve tri minuty, ale kdyz hraju, tka zvuk se "otevre" treba az po 10 minutach...ikdyz je to asi i staryma lampama...(6l6 by mely sviti modre, ne oranzove co :D )
frytol

Příspěvek od frytol »

McKozias píše:ja to treba zhavim dve tri minuty, ale kdyz hraju, tka zvuk se "otevre" treba az po 10 minutach...ikdyz je to asi i staryma lampama...(6l6 by mely sviti modre, ne oranzove co :D )
Mě třeba svítí modře tak po 20 minutach hraní.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“