Stand by, přepínání výkonu

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Severin 852

Stand by, přepínání výkonu

Příspěvek od Severin 852 »

Ahojte měl bych 2 otázky ohledně aparátů, které mají stand by a přepínání výkonu.

1. Když mám aparát který má stan by přepínač, tak při vytáhnutí kapelu z inputu se anodové napětí neodpojí, musím ho zase vypnout přepínačem?
2.Při přepínání výkonu (7,5W/15W) je lepší přepínat při zapojeném nebo odpojeném anodovém napětí?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Stand by, přepínání výkonu

Příspěvek od Nero »

Když máš aparát se stand-by, tak před zapojením nebo odpojením kabelu bys měl mít aparát právě ve stand-by režimu.

Přepínání výkonu je nejlepší provádět, když je aparát úplně vypnutý a až po přepnutí výkonu ho zapnout. Pokud potřebuješ nutně přepínat po zapnutí, je to lepší dělat ve stand-by režimu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Nero píše:Když máš aparát se stand-by, tak před zapojením nebo odpojením kabelu bys měl mít aparát právě ve stand-by režimu.
Mmmmmnt, to jakože NÁSTROJÁK mám vytahovat/zapojovat ve standby? :shock:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, nevím jestli sis toho všiml, ale když kabel zapojíš nebo vypojíš, tak to často v aparátu lupne nebo to vydává jiné pazvuky. A zrovna bych si teda nemyslel, že ty zvuky dělají aparátu dobře. :wink: Takže bych s kabelem operoval buď ve standby nebo při úplném vypnutí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Myslím, že to je mýtus, a kromě toho, že to dělá kravál, to ničemu nevadí. Není to o nic horší, než když cvakne relátko při přepnutí kanálu (já to dávám do standby jen když měním elektronky). Teoreticky by bylo snažší poškodit tranzistor. Jiná věc je kabel k repro.

To přepínání výkonu by mělo taky jít bezpečně za chodu, pokud v manuálu nepíšou něco jiného.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

kmensik píše:Myslím, že to je mýtus, a kromě toho, že to dělá kravál, to ničemu nevadí.
I kdyby to nevadilo aparátu, tak mým uším ano :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Yama

Příspěvek od Yama »

To lupaní jak o něm byla řeč je vetšinou ve výstupním TR popřípadě koncových ELEKTRONKÁCH jsem samouk .. a mám s tím pár zkušenosti a věřte nebo ne při zapnutém zesilovači při odpojení kabelu je možné že vám bud odejde transformátor nebo začnou lítat blesky v elektronkách bacha na to ! koncák musí mít pořád zátěž .... ale spousta různých zesilovačů mají nějakou ochranu proti tomuhle kdyby kabel vypadl ale není to na dlouho takže .. ven a zase hned dovnitř !
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Mluvilo se o nástrojovém kabelu, ne reproduktorovém.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Pro přepnutí výkonu by mělo stačit Stand-by. Např. apraráty od Mesy to mají dobře vychytané, můžeš mít ma jeden kanál 50W a na druhý 100W a naopak /v případě Stiletta/. On bude asi rozdíl, jestli přepínáš 2/4 lampy a nebo pentoda/trioda. U toho druhého už jsem slyšel o vyhozených jističích v celém baráku při přepnutí za chodu :lol:
Osobně to s tím nástrojovým kabelem řeším takto, ale zároveň si nemyslím, že to má vliv na poškození aparátu...
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Severin 852 píše: 2.Při přepínání výkonu (7,5W/15W) je lepší přepínat při zapojeném nebo odpojeném anodovém napětí?
Bohužel nevím, na jaký aparát se přesně ptáš.
Záleží to na typu zesilovače. Jestli je to nějaký Orange typu Tiny Terror, tak tam je to v podstatě fuk. Je to tam udělané jako přepínání výstupů anodového napětí z napájecího trafa, takže místo 325 V pro 15W přepneš na 180 V anodového napětí pro 7.5W. Ten přepínač je v podstatě ve stejném místě, jako přepínač stand-by... Jinak řečeno: kdyby měl středovou polohu standby, dalo by se přepínat 15W - standby - 7.5...

U jiného zesilovače to ale může být jinak, třeba jeden z mých (Matchless) má přepínání 15/30, ale jelikož má usměrňovací elektronku, tak to nejde udělat takto a přepínačem se vyloženě vypnou 2 koncové lampy. Má to tu výhodu oproti předchozímu popisu, že se nemění napětí pro celý zesilovač (včetně preampu) a zvuk se nemění, zatímco u tiny terror ano - dramaticky se mu mění napětí pro celý zesilovač.
Jiné postupy pro přepínání se používají třeba v Marshallech, ale jelikož jsi psal 7.5/15, tak tipuju nějaký Tiny Terror a tam je to - jak jsem psal - fuk.
Obrázek
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Cybermuff píše:Jinak řečeno: kdyby měl středovou polohu standby, dalo by se přepínat 15W - standby - 7.5....
TT středovou polohu Standby
I´m wheels... movin´wheels
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Tonda píše: TT středovou polohu Standby
Dík za připomínku.
Ono to tak u TT je i není:
1) starý kusy měly Standby na Power switchi. Vlevo od přepínače byl nápis Stby. Zesik se zapínal z 0 -> standby -> On. Přepínač 7<->15 byl nezávislý.
2) Nový kusy mají Power switch jenom Off<->On a Standby se přesunul na Power switch, který se přepíná 7->standby->15.
Co je lepší, to nechť si zvolí auditorium, skoro logičtější mi přijde ta stará verze, ale všechno funguje stejně. Možná rozhodla cena spínače - běžnější jsou ty s 0 uprostřed, tak to třeba udělali kvůli dostupnosti přepínače....
Obrázek
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Vida, to jsem nevěděl, že mám "novou" verzi :lol:

No lepší je ta stará varianta - nemůže se stát, že se pustí power On a přitom druhý spínač není na Standby ale na některé "wattáži".. pokud teda někdo 100%ně vždy nevypíná přes Standby (a má tak jistotu správný polohy přepínače při následujícím zapnutí)
I´m wheels... movin´wheels
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Ano, tak to se s tebou shoduje dost lidí v zahraničních fórech - ta stará obecně vyhrává... Ale holt levnější přepínač vyhrává celou válku...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“