Levá ruka - odnaučení zlozvyku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
John M. William

Re: Levá ruka - odnaučení zlozvyku

Příspěvek od John M. William »

NHK píše:Myslel jsem struny.
Pokud jde o tóny tak to máš pravdu, C + F.
Jo taak, tak to jo =) Já myslel tóny. Samozřejmě, A a D. H a G je to "z druhé strany".. a tam těžko budeme "pavrkordy" hrát.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Jo omlouvám se myslel jsem struny a A a D, nejsem v teorii až tak sběhlý a řekl sem si to z druhé strany :oops:
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Já hlupák se chtěl naučit tak, že se drží krk v celé dlani, protože tak hrají staří mistři bluesmani, a vypadá to hezky jednoduše.
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

kmensik píše:Já hlupák se chtěl naučit tak, že se drží krk v celé dlani, protože tak hrají staří mistři bluesmani, a vypadá to hezky jednoduše.
No a co? Já tak taky začínal. Na Okoř je cesta a spol. A když sem se učil velký barréčka, tak ty změny v držení přišly samy.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Tak to sme začínali skoro stejně.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Jak je to s hrou ve stoje? Když sem to teď zkoušel a snažil se krk držet správně tak sem měl hodně zalomený zápěstí a po chvilce hned začalo bolet. V ,,seďe" se to dá protože jde ruka ke krku ze spod jak kdyby, ale ve stoje jde z hora.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
NHK

Příspěvek od NHK »

a jak máš nízko spuštěnou kytaru :?:
Zpočátku to chce výš ( i když to neni vzhledově zrovna hard/heavy :wink: ) a až si ruka zvykne tak spouštět kam budeš chtít, teda skoro :wink:
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Nějak nízko ji právě nemám, ale jde to ještě víš, tak to zkusím. A víc nahnu krk nahoru (asi jak mám avatara), taky by to mohlo trochu pomoct. Nicméně díky
NHK

Příspěvek od NHK »

Zkus to a uvidíš, každopádně hra ve stoje je trochu jiná než v sedě, taky tim procházím.
Jako vhodná výška pro začátek se mi jeví např. držení Micka v 1:00 a časem třeba jako v 1:28 :twisted:

ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Nessino

Příspěvek od Nessino »

No tak teď jsem si ji posouval ještě víš než má on a pak je to už takový... divný :lol:
Ale určitě ji nebudu tahat po zemi jak Robert Trujillo bassu :mrgreen:
Obrázek
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Nessino píše:No tak teď jsem si ji posouval ještě víš než má on a pak je to už takový... divný :lol:
Ale určitě ji nebudu tahat po zemi jak Robert Trujillo bassu :mrgreen:
Obrázek
Takových extrémů je mnoho. Třeba Slash nebo se mi vybavil i klip Sonic Syndicate - Denied. To už je značně nepohodlné. Uznávam střed, nemam rád, když má někdo kytaru až u hlavy.. I image je důležitá (až po hudbě samozřejmě)..
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Jestli teda mohu taky trošku přispět do mlýna. Osobně cvičím na kytaru akustiku systematicky asi půl roku a jsem naprostý samouk. Dřív jsem jen tak paběrkoval s tátovou starou, hnusně znějící a nemožně mačkající španělkou.

No každopádně bych v držení "jak lopaty" neviděl až takový problém nebo chybu, protože později tě různé techniky stejně donutí to tak držet (např. bending). Začátečníkům se učí, aby levý palec měli opřený na krku, nikoliv aby ho měli jakoby pověšený za horní okraj a to hlavně proto, že takovéto držení zesiluje sval mezi placem a ukazovákem, protože to potom pomáhá při učení barré a power akordů. Takže pro ty, kdo už zvládli úspěšně barréčka, to "správné" držení už nebude až tak "horké". Nebo mě teda někdo opravte nějakým argumentem, proč by to mělo být tak hrozné? Mluvím samozřejmě o držení akordů, ne při hraní melodických skladeb.

Naopak bych třeba zdůraznil při držení krku v dlani si dát pozor na spodní hranu krku - tam by měla být mezi rukou a krkem mezera, abys netlumil tenké éčko.

Tyhle věci jsem si sám nevymyslel, ale takhle to učí Justin Sandercoe a ten si myslím, že ví o čem mluví :)

Pro mě je pozice palce za krkem v mnohých případech divná. Já vím, je to tím, že jsem se to tak nikdy neučil. Např. u akordů C, E, Am mi to pořádně ani nejde při přímém hraní, hlavně teda C, u něj jsem mimořádně nepřesný a navíc často využívám palec ke tlumení basový E struny. Prostě se takové držení většinou hodí.

Ano, vím o tom, že v jistých případech a fázích to může i omezovat. Např. třeba já nedokážu pořádně zahrát při držení jak lopaty Am7 (xo2213), a tak vždy musím přehodit palec dozadu.

Čili si myslím, že není třeba se odnaučovat držení jak lopaty, ale spíš se k tomu doučit i držení s palcem vzadu. Je dobré umět oboje. Jestli se to chceš přeučovat, pak prosím, proti tomu nemůže nikdo nic mít. Ale myslím, že při držení akordů nemá smysl se to pracně a zdlouhavě přeučovávat. Protože si nemyslím, že je to zlozvyk, ale prostě jenom zvyk :)
Nessino píše:Já jsem zvyklý tlumit E palcem :oops: dneska sem hrál necelý 2 hoďky ,,správně" a je to ještě horší jak se učit na začátku. Třeba power chords sem do teď hrál tak, že např 133xxx sem H a G držel jen prsteníčkem. Stydím se, neukamenujte mě.
>> v tomhle taky nevidím chybu, prostě je to další způsob jak to držet. Je dobré umět oba způsoby a potom si to při hře drž jak se ti to bude hodit.

Co se týče hraní na kytaru ve stoje a mít ji proklatě nízko, tak to je podle mě příšerná frajeřinka. Kytaru máš držet tak, aby to bylo aspoň trošku přirozené pro tvé ruce a celé tělo, takže bez machrovinek u rozkroku, ale hezky utáhnout řemen a mít krk vertikálně. Byť to nebude vypadat tolik cool,tak si ušetříš bolest v zápěstí.

Ale jak já říkám: Každej ať dělá, jak uzná za vhodné.

EDIT: Jak jsem psal, že při držení palce vzadu krku hraju nepřesně, tak jsem si potom, co jsem toto dopsal popadl kytaru a snažil se zahrát pár akordových písní tímto stylem a ejhle, šlo mi to skoro bez větších problémů - třikrát sláva :mrgreen:

EDIT2: To s tím držením kytary ve stoje jsem samozřejmě myslel jako doporučení pro začátečníky. Pokročilí kytaristi ať si to samozřejmě drží, jak je jim libo.
Naposledy upravil(a) TheRendy dne 6.11.2010 11:33, celkem upraveno 1 x.
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

Myslim ze gitarista ma mat aj tieto veci prepracovane. Hendrix hral za hlavou, zubami, robil kortmelce, slash, joe perry, angus young... hadzanie o zem, solovanie poleziacky, rozne polohy, tanceky, hopsania.. preco nie. Hudba je o emociach a koncerty o show.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“