Levá ruka - odnaučení zlozvyku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
rocky77

Levá ruka - odnaučení zlozvyku

Příspěvek od rocky77 »

Zdravím a prosím zkušenější kolegy o radu...

Po cca 2 měsících hrání (na akustiku) jsem přišel na zásadní chybu - levou ruku držím špatně. Prostě to držím jak klacek, krk mám celý v dlani... :oops: Ze začátku mi to nepřišlo a radost nad 3-4 akordy, které v pohodě šly uhmátnout, nepřipouštěla pochybnosti... Když jsem ale teď začal zjišťovat, proč mi nejdou barré, proč je levá pomalá, proč s malíčkem skoro nic nesvedu atd., zjistil jsem po pátrání (i tady na fóru), že levá je prostě špatně... :?

A teď dotaz - nemáte nějaký trik, jak se to přeučit? Tedy kromě "cvičit, cvičit, cvičit"... :) Když to teď zkouším držet správně - aby se o krk opíral jen palec, mám tu ruku hrozně nejistou... Špatně trefuju struny, krk mi utíká atd. Je to podobný pocit, jako kdybych zkoušel psát, ale ruku neměl položenou na papíře, ale visící ve vzduchu...

Zároveň se tímto omlouvám kolegům, kteří tu na fóru opakovaně nabádali k opatrnosti, neb odnaučovat se zlozvyk je horší než se to učit od začátku správně... Nedbal jsem jejich rad a včas se nezajímal, zda to držím správně... A teď to mám... :D Díky moc.
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
DL
Kontaktovat uživatele:

Re: Levá ruka - odnaučení zlozvyku

Příspěvek od DL »

Obrázek

To je to co potřebuješ. :)

NIcméně to nepujde jinak než se začít učit "od nuly".
Ale držení ala lopata taky za určitých okolnstí není k zahození (C, E, A, Em, ....)
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ty bys chtěl nějakou zázračnou pilulku? To, že je teď ruka nejistá je naprosto přirozené a logické, vždyť znovu začíná! Já jsem hrál se špatnou levačkou (neb samouk) tři roky a trvalo nejméně půl roku než získala ruka alespoň základní jistotu při správném držení.
Takže: Cvičit, cvičit a cvičit - no a taky si občas trochu zahraj. :D
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Zapamatuj si zazracna tri Cčka:
Cvicit cvicit cvicit! :P
Nic jineho neni, to je jediny recept, tak hodne stesti a at ti to hraje a moc to neboli ;)
PATdevast

Příspěvek od PATdevast »

Taky záleží na tom, na co hraješ. Jestli na španělu, tak se to fakt moc utáhnout nedá. S jumbovkou by to šlo. Samozřejmě tě nechci nabádat, abys hrál blbě, ale třeba u elektriky mam taky občas palec az u hmatníku ;)
Neber život tak vážně, stejně z něj nevyvázneme živí.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Hraju normálně na déčko... Jinak díky všem za rady, už to pilně trénuju, tak to snad časem půjde... :)
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Holajs

Příspěvek od Holajs »

na elektrice bych to neresil http://www.youtube.com/watch?v=CjOQ9r35uiU :)
Fender strat FAT (1xHB Seymour Duncan TB-4 JeffBeck, 2xSC) Marshall JCM2000 TSL602, Boss OD-2,TU-3, Orange AD5
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Holajs píše:na elektrice bych to neresil http://www.youtube.com/watch?v=CjOQ9r35uiU :)
Ok, ale kdyz nemas osm rukou velkych jak kolovrat, dela se to tezko...
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Já si u spousty hmatů ani nedovedu představit, že bych měl palec kolmo ke krku(např akord C). Obzlášť u akordů, kde musíš mít na jednom pražci víc prstů. Rukou bych musel kroutit fakt šíleně. Palec si "přehodím" vpodstatě jenom na bare akordy a u některých hmatů, které používám dost zřídka. Taky vytahování strun je s rukou ala lopata mnohem jednodušší.
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Latam píše:Já si u spousty hmatů ani nedovedu představit, že bych měl palec kolmo ke krku(např akord C). Obzlášť u akordů, kde musíš mít na jednom pražci víc prstů. Rukou bych musel kroutit fakt šíleně. Palec si "přehodím" vpodstatě jenom na bare akordy a u některých hmatů, které používám dost zřídka. Taky vytahování strun je s rukou ala lopata mnohem jednodušší.
Jo, někde se to hodí.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
VFjr

Příspěvek od VFjr »

Tu fotku nepovažuju za dobrej příklad, ten člověk má nepřirozeně "zlomený" zápěstí a pravděpodobně nemá moc uvolněný ramena a hrbí se...stačí se jen zamyslet nad tím, jak se vlastně pracujou prsty a logicky přijít na nejmenší dráhu odporu
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

1. Ja riešim podobný problém pri elektrike, že neviem ako je lepšie držať krk. Či mám mať palec hore, alebo opretý o hmatník. Pohodlnejšie mi je hore a vidím to aj u mnohých gitaristov napr. slash, hendrix, page, clapton a pokiaľ mám gitaru nízko zavesenú tak sa mi hrá aj prirodzenejšie.

2. Druhá vec je, teraz či hmatník musím mať zarazený medzi palcom a ukazovákom, alebo tam môže byť voľný priestor.
3. A za ďalšie či mám hmatník držať iba medzi palcom a ukazovákom, alebo či sa môžem aj celou dlaňou dotýkať hmatníku.

4. Keď hrám, tak často mením polohu ruky podľa toho či hrám na EAD alebo GBE. Mením to medzi polohami popisovanými v 2. a 3. bode.
Zistil som, že niektoré držanie chcelo iba pocvičiť na rozťažnosti prstov. Len v tomto neviem ktoré držanie je prirodzenejšie pre bluesové hranie. Ide mi hlavne o to aby som neskôr nemal bolesti. Držanie pri akordoch ma teraz v tomto prípade veľmi nezaujíma.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ad 1 - záleží na tom, co hraješ...

Ad 2 - nechápu dotaz

Ad 3 - rozhodně je špatně mít dlaň přilepenou na krku, hrozně to omezuje

Ad 4 - to je normální, nejde hrát pořád v jednom držení
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Příspěvek od John M. William »

VFjr píše:Tu fotku nepovažuju za dobrej příklad, ten člověk má nepřirozeně "zlomený" zápěstí a pravděpodobně nemá moc uvolněný ramena a hrbí se...stačí se jen zamyslet nad tím, jak se vlastně pracujou prsty a logicky přijít na nejmenší dráhu odporu
Máš pravdu, taky se mi zdá, že to zápěstí je moc zlomený. Nicméně prstoklad je v pohodě.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

tak patřím taky do začarovanýho kruhu samouků co kytaru drží jak lopatu... Radši na to přijít později než vůbec... Všechno znova od začátku :roll:
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Každopádně někdy se člověk nevyhne ani tomu že bude mít připláclou dlaň ke krku a to například když ve stupnici na jedný struně hraje širokou polohu(ukazovák drží první tón,prostředník druhý tón a malíček třetí tón)
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Já jsem zvyklý tlumit E palcem :oops: dneska sem hrál necelý 2 hoďky ,,správně" a je to ještě horší jak se učit na začátku. Třeba power chords sem do teď hrál tak, že např 133xxx sem H a G držel jen prsteníčkem. Stydím se, neukamenujte mě.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
NHK

Příspěvek od NHK »

spíš si držel prsteníčkem A a D ne :?: :wink:
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
John M. William

Příspěvek od John M. William »

NHK píše:spíš si držel prsteníčkem A a D ne :?: :wink:
Něco mi říká, že držel C a F :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
NHK

Příspěvek od NHK »

Myslel jsem struny.
Pokud jde o tóny tak to máš pravdu, C + F.
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“