Jak se odnaučit držet trsátko??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Slayer

Re: Jak se odnaučit držet trsátko??

Příspěvek od Slayer »

Uncle píše:No bývávalo ... ale třeba moji vzorové jsou techničtí zabijáci jako Eric Johnsonn nebo John Petrucci ... (samozřejmě né vždy jde o techniku) a proto nechci dělat v ničem kompromisy, kor né v držení trsátka..
Přesně ! sice mám jiné vzory, ale s tímto souhlasím.
Amid píše:A co se týče toho přenaučování, tak bych v tom neviděl zas až tak moc velký problém.
Tak to máš štěstí... Já v tom problém docela vidím.. Už i základní věc jako je sklon úhozu. Teď jsem zvyklí hrát jakoby níže tou částí která je u kobyli a ta druhá půlka trsátka co je víc ke krku je tím pídem víš. Teď takto to vybízí zcela k opačné hře... 6e ta část která je blíže u krku je níž, a ta část víc ke kobyle je víš.
Amid

Příspěvek od Amid »

Jo, tak s tím sklonem jsem taky měl problém. Když jsem chtěl mít trsátko kolmo vůči strunám, tak mi to připdalo strašně nepohodlné, ale naštěstí jsem si zvykl a teď je to OK.
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Jen bych měl takovou malou otázku spíš odbornější :D V čem mě přesně omezuje nebo by mohl omezovat ten můj způsob hraní ?
Je možné že v rychlosti ? Doprovod jsem celkem zvládl a to už je snad o čase kdy se naučím hrát přesněji a rychleji jednotlivé tóny, nebo ne ? Je pravda že ten můj způsob neni tak stabilní jako ten spravný, ale já mám takový pocit, že tím když držím trsátko peřinkama, že v něm mám i větší cit, nebo nevim jak to říct, ale prostě, lépe s ním jde manipulovat. Prostě ho více vnímám...

Teď je přede mnou dilema... I když se mi to nelíbí, můžu pokračovat ve své hře, ale stejně mi to bude vrtat hlavou, a možná se to někdy přenaučím.
Nebo hned teď se snažit na vše zapomenout a rozjet to znovu... Celkem jsem už přišel na to jak to tlumit a jak by to mělo být, akorát je mi to nepohodlné a nemám to zažité...
Zatím teda ale nevím v čem to omezuje, takže bych se to přeučoval spíš k uspokojení estetiky. Zatím jsem nepocítil, že bych v učení stál kvůli pravé ruce. Jediné do mi moc nejde jsou takové riffy, podobný styl jak Hammerfall Renegade. To je moje oblíbenost, sám takové podobné věci vymýšlím, nejenom na A a D jak je renegade ale i na více strunách a tehdy se vyskytne problém když chci střídat úhozy trsátkem a přitom jeden tón tlumit a druhý netlumit a takový střídavý rytmus třeba.

Rozhodně nechci nějak obhajovat můj chybný styl, ale trochu jsem přemýšlel a jsem na rozpacích s tím přeučováním.

Taky by mě třeba zajímalo, jestli je tu někdo takový, kdo tak nebo podobně hrál a přeučoval se to, jestli to pomohlo nebo se snažil ale ani to moc nešlo, nebo prostě nejaké postřehy...
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Jsem na tom naprosto stejně slayere, a u mě bych řekl že mě to dsot omezuje spíš v rychlosti než v technice ...
Slayer

Příspěvek od Slayer »

No, mě právě nevím čím to omezuje. Prostě to na sobě nějak necítím. Spíš je pomalejší levá ruka než pravá. (Mnou objevené nedostatky pravé zmiňuju víše.) Tak by mě jen tak zajímalo, co je třeba obtížné zahrát s tím mím držením, abych věděl... protože zatím bych se to přeučoval, jak říkám pouze k vědomí, že hraju správným způsobem :D a taky kvůli vzhledu.
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

Slayer píše:No, mě právě nevím čím to omezuje. Prostě to na sobě nějak necítím. Spíš je pomalejší levá ruka než pravá. (Mnou objevené nedostatky pravé zmiňuju víše.) Tak by mě jen tak zajímalo, co je třeba obtížné zahrát s tím mím držením, abych věděl... protože zatím bych se to přeučoval, jak říkám pouze k vědomí, že hraju správným způsobem :D a taky kvůli vzhledu.
Zahraješ tím třeba umělý flažolet?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Slayer: ohadoval bych to na komplikace s flažolety, přeností při sweepingu (možná nejen), potenciálně křečovité držení = omezení v rychlosti a problémy se šlachami, možná tlumení strun při solování. Ale jsou to jen odhady, ví bůh, jak tam tu ruku kroutíš, když hraješ :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Slayer

Příspěvek od Slayer »

No já jsem vám vyloženě vyfotil ten nejextrémější pohled. Tak nějak mám ruku když hobluju. Jinak flažolety mi celkem jdou, mám na ně ruku zase v jiné poloze. Arpegia jsem se zatím neučil, sice mě to láká ale zatím si moc netroufám, takže tady by mohl být problém. Jinak když třeba hraju normálně, ne zas nějaké zběsilosti, tak mám ruku jakoby ve špetce.. Jestli se to tak dá říct.. Když třeba chcete solit :D Ono je to podobné tomu správnému držení, akorát palec neni na ukazováku ale dotýkají se peřinkama. Já bych vám i nahrál video, ale nemám teďka na co... To je škoda.
btw. Teď vidím topic vedle... třeba Michael Angelo Batio taky správně nedrží trsátko a hraje to, čeho bych chtěl dosáhnout. Já sice nechci obhajovat ten můj styl ale to přeučování neni lehké... Lepší je se naučit dobře než teďka toto, ale každý nemá ty možnosti...
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Já dneska slyšel názor, že palec má být natažený a že je to pak defakto jedno ... a já ho shodou okolností natažený při mém standartním držení mám
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Slayer: už na předchozí stránce jsem psal, že kopa velikánů hraje v podstatě jako prase (z hlediska optimální techniky), ale to neznamená, že to je dobře pro jiné kytaristy. Každý má pazoury jiné, ale přece jen nějaká základní pravidla se vyplatí dodržovat.

Řeknu ti to asi takhle - ptal ses, v čem by tě to mohlo omezovat. A dostalo se ti odpovědi. Jak s tím naložíš, to je jen na tobě :wink:

A teda to, že na flažolety musíš dávat ruku do jiné polohy, samo o sobě naznačuje, že je něco špatně. U hraní, obzvlášt pokud chceš hrát rychle a přesně, je důležité hrát ekonomicky, a tedy mít polohu ruky pokud možno co nejuniverzálnější :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Díky za vysvětlení. Já se to teď snažím držet správně ale jen bych se ještě chtěl něco málo zeptat. Ať když už se snažím hrát přesně abych zase nevybudoval nějaký jiný zlozvyk.

1) Jak by měli být optimálně, podle příruček ostatní prsty ? ( prostředníček, prsteník a malík ) Já je mám v řadě zároveň s ukazovákem tj. v prostředním kloubu ohnuté ale nastává problém při tlumení P.M. protože to se mi klouby blíže nehtu odírají o struny. Akorát já prostě s tímto držením neumím mít natažené prsty. Ale nějak to zkouším. Četl jsem, že by se třeba neměli opírat o pickguard nebo tak. Co je na tom pravda ? Abych zase nedělal nějaké omyly.

2) Další problém co mám je že mě trsátko tlačí do nehtu na ukazováku. (ukazovák míří někam mezi kobylu a kolmo na struny. Tak nějak by to mělo být ne ? ) Docela mě to i bolí proto nevím jestli je to správně. Prostě jak se trsátko dotýka s tou hranou nehtu tak to po pár minutách bývá nepříjemné zvlášť při úhozech nahoru.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

co treba tohle?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Slayer:

1) znovu dost individuální záležitost. Mě bylo vtloukáno do hlavy, že optimální je mít ostatní prsty volně, tzn. ani ne v pěsti, ani ne "silou" natažené. Dast časté je i opírání malíku o pickguard / tělo kytary - u toho jsem ale nikdy nebyl schopný rozluštit, jestli to je dobře, nebo špatně. Třeba jáá sám tak hraju a docela mi to vyhovuje kvůli "ukotvení" ruky.

2) pořádně si ten nehet ostříhej :mrgreen: nebo to trsátko chytni malinko jinak...

PetrPeter 1975 - 2008
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Nero píše:pořádně si ten nehet ostříhej
muhehehehe ... :mrgreen:
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Smile

Příspěvek od Smile »

ad opirani - na co myslite ze sou ramecky snimacu? :-D
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
shoooter

Příspěvek od shoooter »

SmileCZ píše:ad opirani - na co myslite ze sou ramecky snimacu? :-D
Kde přesně mám na akustice rámeček snímače? :)
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

shoooter píše:
SmileCZ píše:ad opirani - na co myslite ze sou ramecky snimacu? :-D
Kde přesně mám na akustice rámeček snímače? :)
Ono i na stratovi a dalších typech kytar :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Zjistil jsem že to není ani tak o držení trsátka ale spíš o úhozu. tzn. styl úhozu, úhel atp.
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Co se týče toho opírání prej to neni dobře a je mi to už asi půl roku co se učim hrát sólovou hru vtloukáno do hlavy.
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
tominko.1980

Příspěvek od tominko.1980 »

Čau,
3 měsíce zpátky jsem řešil stejný problém. Taky jsem držel trsátko jako špetku soli (kolem rocku se motám tak 18 let, ale aktivně hraju cca 4 roky = s pauzama - pro radost). Měl jsem úplně shodné pocity jako ty = pravá ruka byla lidově řečeno v p..... Z toho přenaučování jsem měl taky hrůzu, ale cca po týdnu, kdy jsem pochopil smysl úhozu = tlak na strunu nevyvíjí prsty, které drží trsátko, ale zápěstí se do toho člověk dostane. Těch prvních pár hodin se musíš opravdu kontrolovat a neunikat. Pokud nedodržíš toto, zřejmě se to nikdy nenaučíš správně, protože se k tomu učení vlastně ani pořádně nedostaneš. Nejsem žádný velký hudební talent, ale opravdu to není zas až tak strašné. Fakt to chce pochopit ten smysl = proč se to tak drží (rychlost, plynulé přechody ze struny na strunu, ruka je volná a nevím co ještě). Tady ti posílám odkaz na video školu, kde to máš parádnicky vysvětlené. Počítej s tím, že se budeš zpočátku spíš zasekávat o struny, než se vracet ke "špetce".

http://www.youtube.com/watch?v=b0dFxMad4q8

a ještě odkaz na celou Petrovu video školu

http://www.henych.com/lick.html

Hodně štěstí a hoď echo, jak to de
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“