Domácí studio

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Johnysko

Domácí studio

Příspěvek od Johnysko »

Dobrý večer přeju.

Konečně jsem se dostal k napsání tohoto tématu a doufám,že mi trochu pomůžete(případně podpoříte/vyvrátíte některé mé volby).

Rozhodl jsem se,že si pořídím základní věci(nebo prozatím alespoň část věcí) pro nějaké to začátečnické domácí nahrávání. Chtěl bych tvořit instrumentály co se hip hopu týče a tak jsem již před nějakou dobou začal shánět informace o všem možném,zkoušel jsem nějaké programy a tak podobně.Co vlastně očékávám založením tohoto tématu ? Pouze názory, zda to tak fungovat bude či nebude a tak podobně.

Začnu asi základem a tím je zvuková karta:

Po sérii prohledávání různých fór a recenzí jsem se nejspíše rozhodl pro Lexicon ve verzi Alpha http://kytary.cz/lexicon-alpha/HN089202/ ,hlavním lákadlem je pro me nižší cena (i když zase nechci šetřit úplně na všem) a také dodávaný Cubase LE , ve kterém jsem se už docela zorientoval a nedělá mi problém v něm pracovat.Sice jsem slyšel,že má někdy problémy s latencí ale vždy jsem se dočetl, že je to jen otázka driverů a jejich nastavení.

MIDI klávesy:

Hodně lidí doporučuje M-Audio a brouzdáním po netu jsem nakonec skončil pro mě jakožto naprostého hudebního začátečníka na http://kytary.cz/m-audio-keyrig-49/HN095659/ těchto klávesách. Myslím,že do začátku nepotřebuji nic speciálního s miliony knobů (ano samozřejmě zkušený člověk je určitě potřebuje) a podobných piplátek. Myslím a doufám, že co na nich je (pitch-bend atd. ) mi do začátků postačí.

Než skončím tak bych ještě potřeboval vyřešit nebo spíše zodpovědět jeden dotaz. Do budoucna (zda se podaří ve tvorbě) určitě chci zakoupit i studiové monitory (tam bych asi vsadil na značku Behringer), otázkou zůstává zda do Lexiconu zapojím své 2.1 Geniusy, které jsou normálně vedeny do zvukové karty jedním 3,5 mm jackem(repráčky a subwoofer vedeny do ehm no té skřínky kde se koriguje hlasitost,basy a treble). Vím,vím není to nic do studia ale pro mě nemá zatím v tuto chvíli cenu pořizovat ještě pár monitorů. Otázka: Zda budou v Lexiconu fungovat a nebo je nutné mít studiové monitory které zapojím přes cinche.

Budu rád za každý názor,radu,či jen schválení mého výběru ba dokonce i kritice.Možná si to představuji jako hurvínek válku :) ale v podstatě mi to nepřijde tak těžké,zapojím zvukovou kartu a klávesy do USB a jedu.

Asi to není důležité ale aby jste si udělali obrázek tak je mi 20 let a na vše co si hodlám pořídit si vydělávám sám, nechci na něčem přímo šetřit ale zase nevím jak vážné to do budoucna bude s tvorbou.

Snad jsem na nic nezapoměl a budu čekat jest-li se někdo vůbec ozve. Díky a pěkný večer.
Paris
Rádce

Re: Domácí studio

Příspěvek od Paris »

ja mam Alphu v USB a v pocitaci M-Audio 2496 v PCI .... co se tyka SW syntaku a sampleru, je PCI karta lepsi.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Johnysko píše:otázkou zůstává zda do Lexiconu zapojím své 2.1 Geniusy, které jsou normálně vedeny do zvukové karty jedním 3,5 mm jackem(repráčky a subwoofer vedeny do ehm no té skřínky kde se koriguje hlasitost,basy a treble). Vím,vím není to nic do studia ale pro mě nemá zatím v tuto chvíli cenu pořizovat ještě pár monitorů. Otázka: Zda budou v Lexiconu fungovat a nebo je nutné mít studiové monitory které zapojím přes cinche.
v tomhle neni nejmensi problem. vse resi prislusny kabel.
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

Paris píše:ja mam Alphu v USB a v pocitaci M-Audio 2496 v PCI .... co se tyka SW syntaku a sampleru, je PCI karta lepsi.
takze s Alphou nemas sebemensi problem ? Ja vim take jsem cetl, že je PCI lepsi ale v mem novem pocitaci mam jen jeden slot a ten uz mi zabrala wi-fi antena.
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

Paris píše:
Johnysko píše:otázkou zůstává zda do Lexiconu zapojím své 2.1 Geniusy, které jsou normálně vedeny do zvukové karty jedním 3,5 mm jackem(repráčky a subwoofer vedeny do ehm no té skřínky kde se koriguje hlasitost,basy a treble). Vím,vím není to nic do studia ale pro mě nemá zatím v tuto chvíli cenu pořizovat ještě pár monitorů. Otázka: Zda budou v Lexiconu fungovat a nebo je nutné mít studiové monitory které zapojím přes cinche.
v tomhle neni nejmensi problem. vse resi prislusny kabel.
takze toho jacka nemuzu jednoduse zapojit do vystupu na sluchatka co je na Alphe ? a nebo mas na mysli nějakou redukci z jacka na dva cinche ?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

oboji je mozne. psal jsem, ze v tom neni zadny problem. jde to tak i tak.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Johnysko píše:
Paris píše:ja mam Alphu v USB a v pocitaci M-Audio 2496 v PCI .... co se tyka SW syntaku a sampleru, je PCI karta lepsi.
takze s Alphou nemas sebemensi problem ? Ja vim take jsem cetl, že je PCI lepsi ale v mem novem pocitaci mam jen jeden slot a ten uz mi zabrala wi-fi antena.
ale jo. alpha si obcas cvakne a latenci ma vetsi. nicmene by to (u toho typu prace, co budes delat) nemuselo tak moc vadit (defacto jen pri nahravani. ale predpokladam, ze budes nahravat hlavne do midi stop, takze nejaky skobrtnuti v poslechu prezijes), a pri renderu proste latenci zvednes.
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

jen by mě zajímal názor zda je to pro začátečníka vhodné ty midi klavesy nebo by v mém případě volil jinou variantu, někdo říkal v někde,že je potřeba tolik a tolik kláves na tolik a tolik oktáv,já tomu co se týče hudební stránky nerozumím,na to vzdělání nemám takže jest-li jsou i v tomto ohledu v pořádku, jak podotýkám nejsem žádný profík chci to do začátku ale zase si nechci koupit nějaké klávesy které by mě v těch základních věcech omezovaly
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

Paris píše:
Johnysko píše:
ale jo. alpha si obcas cvakne a latenci ma vetsi. nicmene by to (u toho typu prace, co budes delat) nemuselo tak moc vadit (defacto jen pri nahravani. ale predpokladam, ze budes nahravat hlavne do midi stop, takze nejaky skobrtnuti v poslechu prezijes), a pri renderu proste latenci zvednes.
v podstate budu delat jen pres klavesy v cubasu, zadnej jinej HW, VSTi-cka , nic profesionálního
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

psal si, ze budes tvorit podklady do hiphopu. v tom smeru te pocet oktav asi omezovat nebude ... spis koukam, ze na tom keyrigu nejsou zadny tocitka a potaky. podle me by ses mel podivat po necem, co je ma.
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

Paris píše:psal si, ze budes tvorit podklady do hiphopu. v tom smeru te pocet oktav asi omezovat nebude ... spis koukam, ze na tom keyrigu nejsou zadny tocitka a potaky. podle me by ses mel podivat po necem, co je ma.
v tom pripade bych mozna zvazil tyhle: http://kytary.cz/m-audio-axiom-25/HN095667/ ,maji tam i pady na samply (alespon doufam ze to je ono :) ).
Ale prosim Vás vyvraťte nebo potvrďte mi to někdo: když jsou takhle malinkatý znamená to,že na nich nezahraju to co člověk například s 61 klávesama ? Jen abych si nepřipadal nějak znevýhodněnej,možná v této situaci neznamená, že malá velikost je opravdu málo, jak to tedy je ? Dá se na těch maličkejch taky hrát ? :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

no ... tak takhle maly ... to uz je na povazenou :) zas to neprehanej. samozrejme, ze tohle te omezi, protoze to je jen na jednu ruku (a to stezi). a budes furt muset tlacitkem posouvat oktavy.

edit: zase to ma aftertouch ... no ... kdybychom rekli, ze nahravani se omezi jen na melodicke fraze do smycek a sem-tam nejakou basovou linku, mohlo by to stacit ... ale promyslet to musis sam....
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

hm já si říkal, že s těma malinkejma budu vypadat jako idiot.
Tyhle se mi moc líběj http://kytary.cz/m-audio-axiom-49/HN094550/ , na druhou stranu zase nevim jest-li si do začátku na kterým nevim jest-li mi to půjde a má to budoucnost kupovat klávesy za 6 litrů.

Je tu teoretická šance, že se v tomhle oboru prodávaj věci ? Kdyby to prostě nešlo jest-li to vůbec někdo koupí když to bude ve skvělým stavu ?

Ale zase nesmím hned přemýšlet takhle :) Na druhou stranu zase budou Vánoce :D :D
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

btw ... http://kytary.cz/m-audio-keystudio-49i/HN099457/ ... tohle ma i USB zvukovku v sobe. neni sice nic moc asi (jen 44100Hz/16b), ale zas je to jedna investice.

jeste pouzvazuj. stahni si zatim nejakou softwarovou klavesnici, softwarovy midi kabel, nejaky vstcka, a pouvazuj, co vlastne potrebujes (jestli vic tocitek a padu, nebo vic klaves).
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Johnysko píše:Tyhle se mi moc líběj http://kytary.cz/m-audio-axiom-49/HN094550/ , na druhou stranu zase nevim jest-li si do začátku na kterým nevim jest-li mi to půjde a má to budoucnost kupovat klávesy za 6 litrů.
Je tu teoretická šance, že se v tomhle oboru prodávaj věci ? Kdyby to prostě nešlo jest-li to vůbec někdo koupí když to bude ve skvělým stavu?
Ale zase nesmím hned přemýšlet takhle :) Na druhou stranu zase budou Vánoce :D :D
ano. to vypada pekne. a imho se to neztrati. porad je to pomerne univerzalni ovladac cehokoliv po MIDI.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Johnysko píše:hm já si říkal, že s těma malinkejma budu vypadat jako idiot.
to vubec ne. ja bych si to napriklad poridil klidne, protoze vedle na pianu mam klaves az dost ;)
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

v tomhle oboru se věci prodávaj celekm dost...

jinak, co se tý alfy týče - já osobně bych byl proti - uživatelský reference jsou rozporuplný - je to dáno tím, že Lexicon nemá moc dobře odladěný USB rozhraní - na jednom počítači může běhat bezproblémově a na jiným problémy dělat může... jak psal Paris - občas se může chroustnout - to se ale dost často může projevit tak, že budeš muset kartu restartovat (odpojit a zapojit USB) a kuli tomu restartovat i Cubase...

jinak - ač mám Cubase hodně rád a je to můj hlavní DAW doma i v práci, Cubase neni jedinej DAW na trhu, takže kartu bych nevybíral jen podle toho, jestli k ní je, nebo neni Cubase

docela o dost spolehlivější rozhraní maj M-Audio karty

ad klávesky - záleží, co budeš potřebovat dělat, ale mě - až teda s MIDI dělám jen okrajově - dvouoktávový (25 kláves) nestačili ani za mák...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

no nejsem moc zastánce hybridů co umějí víc věcí, z vlastní zkušenosti bych se tomu asi vyhnul tý integrovaný zvukovce

a co potřebuju ? já nevim asi nejspíš obojí, zatím čekám až se rozhoupu ke koupi těch kláves, protože to hraní respektive nehraní na pc klávesnici je naprosto šílený :) není to v jedný rovině ty tóniny takže je to celý zmatený,latence šílená(normální anti-talent na počítače a tohle všechno to asi nepozná) ale v podstatě pc klávesy jsou složitější a když se zmáčkne tlačítko tak tam probíhá spousta věcí, no prostě tak nějak nemám na tom co zkoušet protože alespoň pro mě se to nedá, viděl jsem jak si to některý magoři třeba vyklikávaj ty obdélníčky v FLku :) , já to prostě potřebuju zahrát. Nebo asi takhle čekám, že až to budu mít doma ty věci tak že to půjde tak jak si představuju, čili klávesky parádně a tak podobně. A když mi to ani potom nepůjde tak se budu bacit do čela, co jsem to za hudebního neuměla a dám si předsevzetí, že nepůjdu už do ničeho o čem nemám šajnu :D :D Tak to asi vidím já.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Jens Ludwig píše:...občas se může chroustnout - to se ale dost často může projevit tak, že budeš muset kartu restartovat...
nekdy staci sahnout do ASIO configu a zase z nej vylezt (delam to tak 1-2x za hodinu :) (se mi to hryze casto, kdyz chci od toho nizkou latenci) ), ale pravda, kazdy software se chova jinak...
Johnysko

Příspěvek od Johnysko »

Jens Ludwig píše:v tomhle oboru se věci prodávaj celekm dost...

jinak, co se tý alfy týče - já osobně bych byl proti - uživatelský reference jsou rozporuplný - je to dáno tím, že Lexicon nemá moc dobře odladěný USB rozhraní - na jednom počítači může běhat bezproblémově a na jiným problémy dělat může... jak psal Paris - občas se může chroustnout - to se ale dost často může projevit tak, že budeš muset kartu restartovat (odpojit a zapojit USB) a kuli tomu restartovat i Cubase...

jinak - ač mám Cubase hodně rád a je to můj hlavní DAW doma i v práci, Cubase neni jedinej DAW na trhu, takže kartu bych nevybíral jen podle toho, jestli k ní je, nebo neni Cubase

docela o dost spolehlivější rozhraní maj M-Audio karty

ad klávesky - záleží, co budeš potřebovat dělat, ale mě - až teda s MIDI dělám jen okrajově - dvouoktávový (25 kláves) nestačili ani za mák...
já si jí nevybral podle Cubasu, přiznám se, že mám Cubase staženej (pardóón :) ) a tak když jsem se dozvěděl, že je k Lexiconu i Cubase tak to bylo pro mě další plus. Mám Windows 7 jak 32 tak 64 bit a co jsem četl tak to fungovalo v pohodě i na těch sedmičkách. Samozřejmě, že jsem četl i negativní názory ale snad to není nějaký totální odpad co nestojí ani za koupi nebo se snad mýlím ?
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“