Smyčec - jaký použít na elektrickou kytaru?
Pravidla fóra
Smyčec - jaký použít na elektrickou kytaru?
Ahoj, rád bych zkusil hru na elektrickou kytaru pomocí smyčce, a tak jsem se chtěl zeptat jaký smyčec se na to hodí nejlépe? Nebo je to úplně jedno?
Máte s tím někdo zkušenosti?
Máte s tím někdo zkušenosti?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Smyčec - jaký použít na elektrickou kytaru?
Je to jedno. Pokud zamítneš možnost e-bow, tak je jedno, jaký smyčec lapneš. Hrát se ti bude pořád stejně blbě
Vyzkoušej si sám, co ti nejvíce sedne do ruky a s čím se ti bude dobře šmidlat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Dobrá.Nero píše:Je to jedno. Pokud zamítneš možnost e-bow, tak je jedno, jaký smyčec lapneš. Hrát se ti bude pořád stejně blběVyzkoušej si sám, co ti nejvíce sedne do ruky a s čím se ti bude dobře šmidlat.
E-bow je určitě parádní věc, ale stojí to o dost víc a ještě k tomu to musíš krmit baterkama.
Tak dík za radu
- Nero
- Rádce
Hlavně s e-bow zahraješ pouze a jen na jednu strunu, u smyčce se dá pohrát s více možnostma. Pokud jde o baterky, tak to není zas takový problém, moc to nežere, tak 9 voltovka tam vydrží léta.
A teda ohledně ceny - opravdu kvalitní smyčec vyjde několikanásobně dráž, než e-bow, ale takového je na kytaru škoda
A teda ohledně ceny - opravdu kvalitní smyčec vyjde několikanásobně dráž, než e-bow, ale takového je na kytaru škoda
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Konzultoval jsem to s kámošem (biomedicínský inženýr) a říkal, že není problém to vyrobit do 200 Kč. Jen je k tomu potřeba nějaká součástka ze starých telefonů (nějaká ta hlavní cívka nebo co). Na Google se dají najít návody (http://www.google.cz/search?q=diy+ebow). Další věc ale je, že by to byla trošku větší krabička (pohodlnost při hraní, vzhled).Nero píše:A teda ohledně ceny - opravdu kvalitní smyčec vyjde několikanásobně dráž, než e-bow, ale takového je na kytaru škoda
EDIT: český návod http://elektronika.ezin.cz/view.php?cis ... ojekt-EBow
EDIT2: schéma

Hraju na kytary a mašinky
No jo, tak možná časem pořídím i e-bow, když je to jen jedna investice na začátek a pak je to pohodička. Prozatím mi bude stačit nějaký levný smyčec a vyhraju si až ažNero píše:Hlavně s e-bow zahraješ pouze a jen na jednu strunu, u smyčce se dá pohrát s více možnostma. Pokud jde o baterky, tak to není zas takový problém, moc to nežere, tak 9 voltovka tam vydrží léta.
díky moc
- Nero
- Rádce
wikxzen: Místní uživatel honzek68 udělal DIY e-bow, jukni do threadu o U2.
PetrPeter 1975 - 2008
- 60'Rock_N'_Roll
nejlepší je houslový, protoze je nejdelší...
efekt..hmm..hezké je to s fuzzem a echem najednou, ale to je o vkusu...
jinak nepripadá mi, ze se s tím hraje blbě...na strata určitě, ale na LP se mi na to hraje fakt pohodlně
efekt..hmm..hezké je to s fuzzem a echem najednou, ale to je o vkusu...
jinak nepripadá mi, ze se s tím hraje blbě...na strata určitě, ale na LP se mi na to hraje fakt pohodlně
-
woro90-1
60'Rock_N'_Roll píše:nejlepší je houslový, protoze je nejdelší...
Chtěl bych se zeptat... Chci si koupit smyčec a používat ho na kytaru - je nutný ho nakalafunovat? Sem tady četl, že se hrozně špiní struny... Takže dá se vytvořit tón i z "čistýho" smyčce. Taky uplně nevim, jeslti by mi na experimenty stačil 1/4 nebo je lepší hned koupit 1/2 
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
- 60'Rock_N'_Roll
subroofer píše:Chtěl bych se zeptat... Chci si koupit smyčec a používat ho na kytaru - je nutný ho nakalafunovat? Sem tady četl, že se hrozně špiní struny... Takže dá se vytvořit tón i z "čistýho" smyčce. Taky uplně nevim, jeslti by mi na experimenty stačil 1/4 nebo je lepší hned koupit 1/2
no tak jistě je potreba ho kalafunovat, jinak to nebude šmrdlat....a kdyz hraješ u kobylky, tak se to sice zasiviní hodně, ale trsátkem stejně hraji spíče u krkového snímače, takze mě to nevadí
To je fakt, trsátkem hraju taky u krkáče... A co ta dýlka smyčce? Stačila by 1/4? Mám pocit že s tím delším se asi líp budou tvořit táhlý tóny...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
Skoušel si hrát smyčcem na normalni nebo upravenou kytaru ?
By mě teda zajímalo, jak jste na kytaru smyčcem vůbec dokázali hrát
Struny na kytaře jsou prakticky ve stejné rovině narozdíl od houslí. Já to zkoušel a dokázal jsem hrát pouze na krajních strunách...
Frajer z Chawiku ma na to special kytaru pražce a kobylu do oblouku: jenom 5 strun.
Co sem viděl Longitala nebo Batanka mi připada že hrajou na 1,2 nebo 3 krajních strunach.
Co sem viděl Longitala nebo Batanka mi připada že hrajou na 1,2 nebo 3 krajních strunach.
S tím smyčcem.... Já osobně používám 3/4 houslový. Délkově mi přijde, zcela ideální. S delším by se už hrálo blbě (i tak to není med
) Hlavně počítej s tím, že kytarové struny, časem zničí žíně. Co se týče hraní, nejlépe se mi hraje ve stoje. Největší problém je zahrát táhlý ton bez toho aniž by se rozechvěl smyčec, chce to hodně cviku. K využití máš tlusté a tenké E. A jdou s tím zahrát i akordy, ale to už je horší, díky zaoblení hmatníku...
Efekty, které se na to docela hodí je reverb a nějaký delay, nejlépe dohromady plus čistý kanál, dají se s tím vykouzlit opravdu zajímavé zvuky a melodie.
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Furch Durango
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Bude to zcela stačit, právě naopak... čím delší to budeš mít tím více ti bude smyčec překážet. Na začátku jsem hrál se smyčcem pro basu ,) A málem mně to odradilosubroofer píše:To je fakt, trsátkem hraju taky u krkáče... A co ta dýlka smyčce? Stačila by 1/4? Mám pocit že s tím delším se asi líp budou tvořit táhlý tóny...
Furch Durango
Furch Durango
Nešpini se struny od kolofony ?
Trochu ano, ale nic vazneho. Bez ni to hraje o dost hure, ba je to temer nehratelne 
Furch Durango
Furch Durango
Přes jaký snímač to nejlépe zní? Slyšel jsem, že ať už ebow nebo klasickej smyčec zní líp před snímač u krku, což mě trochu vadí, protože mám single a nebo je to jedno/podle vkusu?