Smyčec - jaký použít na elektrickou kytaru?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
vajco

Smyčec - jaký použít na elektrickou kytaru?

Příspěvek od vajco »

Ahoj, rád bych zkusil hru na elektrickou kytaru pomocí smyčce, a tak jsem se chtěl zeptat jaký smyčec se na to hodí nejlépe? Nebo je to úplně jedno?
Máte s tím někdo zkušenosti?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Smyčec - jaký použít na elektrickou kytaru?

Příspěvek od Nero »

Je to jedno. Pokud zamítneš možnost e-bow, tak je jedno, jaký smyčec lapneš. Hrát se ti bude pořád stejně blbě :wink: Vyzkoušej si sám, co ti nejvíce sedne do ruky a s čím se ti bude dobře šmidlat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
vajco

Příspěvek od vajco »

Nero píše:Je to jedno. Pokud zamítneš možnost e-bow, tak je jedno, jaký smyčec lapneš. Hrát se ti bude pořád stejně blbě :wink: Vyzkoušej si sám, co ti nejvíce sedne do ruky a s čím se ti bude dobře šmidlat.
Dobrá.
E-bow je určitě parádní věc, ale stojí to o dost víc a ještě k tomu to musíš krmit baterkama.

Tak dík za radu
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hlavně s e-bow zahraješ pouze a jen na jednu strunu, u smyčce se dá pohrát s více možnostma. Pokud jde o baterky, tak to není zas takový problém, moc to nežere, tak 9 voltovka tam vydrží léta.

A teda ohledně ceny - opravdu kvalitní smyčec vyjde několikanásobně dráž, než e-bow, ale takového je na kytaru škoda :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nero píše:A teda ohledně ceny - opravdu kvalitní smyčec vyjde několikanásobně dráž, než e-bow, ale takového je na kytaru škoda :wink:
Konzultoval jsem to s kámošem (biomedicínský inženýr) a říkal, že není problém to vyrobit do 200 Kč. Jen je k tomu potřeba nějaká součástka ze starých telefonů (nějaká ta hlavní cívka nebo co). Na Google se dají najít návody (http://www.google.cz/search?q=diy+ebow). Další věc ale je, že by to byla trošku větší krabička (pohodlnost při hraní, vzhled).

EDIT: český návod http://elektronika.ezin.cz/view.php?cis ... ojekt-EBow

EDIT2: schéma
Obrázek
vajco

Příspěvek od vajco »

Nero píše:Hlavně s e-bow zahraješ pouze a jen na jednu strunu, u smyčce se dá pohrát s více možnostma. Pokud jde o baterky, tak to není zas takový problém, moc to nežere, tak 9 voltovka tam vydrží léta.

A teda ohledně ceny - opravdu kvalitní smyčec vyjde několikanásobně dráž, než e-bow, ale takového je na kytaru škoda :wink:
No jo, tak možná časem pořídím i e-bow, když je to jen jedna investice na začátek a pak je to pohodička. Prozatím mi bude stačit nějaký levný smyčec a vyhraju si až až :)
díky moc
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

wikxzen: Místní uživatel honzek68 udělal DIY e-bow, jukni do threadu o U2.

PetrPeter 1975 - 2008
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

nejlepší je houslový, protoze je nejdelší...

efekt..hmm..hezké je to s fuzzem a echem najednou, ale to je o vkusu...

jinak nepripadá mi, ze se s tím hraje blbě...na strata určitě, ale na LP se mi na to hraje fakt pohodlně
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

60'Rock_N'_Roll píše:nejlepší je houslový, protoze je nejdelší...
:?:
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Chtěl bych se zeptat... Chci si koupit smyčec a používat ho na kytaru - je nutný ho nakalafunovat? Sem tady četl, že se hrozně špiní struny... Takže dá se vytvořit tón i z "čistýho" smyčce. Taky uplně nevim, jeslti by mi na experimenty stačil 1/4 nebo je lepší hned koupit 1/2 :?:
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

subroofer píše:Chtěl bych se zeptat... Chci si koupit smyčec a používat ho na kytaru - je nutný ho nakalafunovat? Sem tady četl, že se hrozně špiní struny... Takže dá se vytvořit tón i z "čistýho" smyčce. Taky uplně nevim, jeslti by mi na experimenty stačil 1/4 nebo je lepší hned koupit 1/2 :?:

no tak jistě je potreba ho kalafunovat, jinak to nebude šmrdlat....a kdyz hraješ u kobylky, tak se to sice zasiviní hodně, ale trsátkem stejně hraji spíče u krkového snímače, takze mě to nevadí
subroofer

Příspěvek od subroofer »

To je fakt, trsátkem hraju taky u krkáče... A co ta dýlka smyčce? Stačila by 1/4? Mám pocit že s tím delším se asi líp budou tvořit táhlý tóny...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Skoušel si hrát smyčcem na normalni nebo upravenou kytaru ?
Amid

Příspěvek od Amid »

By mě teda zajímalo, jak jste na kytaru smyčcem vůbec dokázali hrát :shock: Struny na kytaře jsou prakticky ve stejné rovině narozdíl od houslí. Já to zkoušel a dokázal jsem hrát pouze na krajních strunách...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Frajer z Chawiku ma na to special kytaru pražce a kobylu do oblouku: jenom 5 strun.
Co sem viděl Longitala nebo Batanka mi připada že hrajou na 1,2 nebo 3 krajních strunach.
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

S tím smyčcem.... Já osobně používám 3/4 houslový. Délkově mi přijde, zcela ideální. S delším by se už hrálo blbě (i tak to není med :D ) Hlavně počítej s tím, že kytarové struny, časem zničí žíně. Co se týče hraní, nejlépe se mi hraje ve stoje. Největší problém je zahrát táhlý ton bez toho aniž by se rozechvěl smyčec, chce to hodně cviku. K využití máš tlusté a tenké E. A jdou s tím zahrát i akordy, ale to už je horší, díky zaoblení hmatníku...:) Efekty, které se na to docela hodí je reverb a nějaký delay, nejlépe dohromady plus čistý kanál, dají se s tím vykouzlit opravdu zajímavé zvuky a melodie.
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

subroofer píše:To je fakt, trsátkem hraju taky u krkáče... A co ta dýlka smyčce? Stačila by 1/4? Mám pocit že s tím delším se asi líp budou tvořit táhlý tóny...
Bude to zcela stačit, právě naopak... čím delší to budeš mít tím více ti bude smyčec překážet. Na začátku jsem hrál se smyčcem pro basu ,) A málem mně to odradilo :D
Furch Durango
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Nešpini se struny od kolofony ?
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Trochu ano, ale nic vazneho. Bez ni to hraje o dost hure, ba je to temer nehratelne ;)
Furch Durango
Francis

Příspěvek od Francis »

Přes jaký snímač to nejlépe zní? Slyšel jsem, že ať už ebow nebo klasickej smyčec zní líp před snímač u krku, což mě trochu vadí, protože mám single a nebo je to jedno/podle vkusu?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“