Z Mono na Stereo

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Durin

Z Mono na Stereo

Příspěvek od Durin »

Ahoj,
nahrávám domácím náčiníčkem, že mám kabel z kytary do multiefektu a z multiefektu to píchnu do kompu do portu pro mikrofon. Nahraje se to kvalitně, ale jen mono a hraje mi to v levym repráku. Nevyznám se tady v těch programech a tak nevím, jak mám z toho udělat stereo. Stereo chci udělat pouze tak, že to samé, co je na levé straně pustim i do pravé a výsledek bude, že to nebude hrát jen z levého repráku/sluchátka.
Prosím o radu.

Díky :)
Paris
Rádce

Re: Z Mono na Stereo

Příspěvek od Paris »

nemas jiny vstup, nez na mikrofon? do line-in by to melo jit normalne stereo, pokud jde z multiefektu stereo.
johnatán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnatán »

opravte mě pokud se pletu, ale mám dojem, že snad každý software určený na nahrávání by měl mít možnost volby, zda chci nahrávat mono či stereo stopy....ne?
Haik Black Beauty / Fire by LM Les Paul / Squier Obey Stratocaster ---> AKG WMS 40 wireless ---> Dunlop Crybaby / Boss CH 1 / Danelectro Cool Cat Drive / Ibanez LU 20 tuner ---> Mesa/Boogie F-30 --> HALLVAD 2x12"
basa Ibanez TRB-100
Durin

Příspěvek od Durin »

johnatán píše:opravte mě pokud se pletu, ale mám dojem, že snad každý software určený na nahrávání by měl mít možnost volby, zda chci nahrávat mono či stereo stopy....ne?
Nahrával jsem přes Windows Záznam zvuku :D
Řikám, jen si to zkoušim. Mám Audacity, ale to se mi s**e když nahrávám dýl (padá to). Tak jestli to nejde nějak udělat potom v tom, když to do toho hodim.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jde vsechno mozne. v audacity muzes napriklad stereo stopu rozdelit na dve mono a jednu zahodit...

nebo zkus jiny software ... napriklad Kristal Audio Engine ... ten ma proti audacity podporu ASIO a VST.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Jestli tan vstup pro mic je stero jack a nacpeš tam mono, nebo výstup z efektu je mono, tak se nediv. Udělej si na to novou šňůru, jinak samozdřejmě každá zvukovka by měla mít - line in , pak si s tím soft poradí.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pánové pánové. Odhlédněmež od toho, že k záznamu byl použit program Záznam zvuku z Win a tím pádem zase musím jaksi upřesnit to, co zjevně není jasné. Kromě teda asi johnatána, ten podotkl správně :wink:

Rozhodně je na omylu feki, protože to, že je někde stereo jack vůbec neznamená, že mono signál na vstupu bude slyšet jen z jedné strany. Chyba je VŽDY na straně špatné volby záznamu v použitém SW. Pokud se takovýto signál nahrává do stereo stopy, tak to samomzřejmě dopadne jako v popsaném případě. Mono signál patří do mono stopy - a v tom případě nemůže (při defaultních nastaveních) hrát odnikud jinud než z OBOU kanálů (defaultně je panoráma mono stop nastavena na střed).

Krom toho by mě zajímalo (já to asi tuším), jaká "nová šňůra" by to vyřešila :) jestli ta, co si myslím (a jinak to asi nejde), tak by vznikl ne úplně čistý výsledek se shodným signálem v L i R kanálu (zbytečně zdublovaná informace).

Takže to je jen tak na upřesnění.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja mam dojem, ze z V-Ampu jde v klidu vytahnout stereo (co jde, musi jit, jinak nektery efekty a simulace ztraceji smysl...).
Durin

Příspěvek od Durin »

Tak už jsem to vyřešil. Audacity má zapadlý nastavení, kdy rozdělí stereo stopu na levou a pravou zvlášť. Tam jsem akorát smazal pravou stranu, zkopíroval tu levou a udělal z ní pravou. A pak jsem to zase spojil.

Abych upřesnil, co jsem možná měl upřesnit předtim. Z V-AMPu mi vede z LINE-OUT kabel o kompa do MIC inputu (6mm - 3,5 mm jack). Nahrála se akorát levá stopa a v pravé nebylo nic.

Ale díky všem za snahu :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nojo, čert ví, jak to ten wokňáckej Záznam zvuku vaří......tak místo Audacity zkus jinej SW, ať můžeš normálně pracovat :)

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

spravne by asi mely vest z VAmpu dva kabely do vhodne redukce (nebo vhodne zapojeny Y kabel) ... ale nevim presne co to ma za vystupy a co na nich je, takze jako bych nic nerikal... :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Durin píše:Tam jsem akorát smazal pravou stranu, zkopíroval tu levou a udělal z ní pravou. A pak jsem to zase spojil.
a se stereo efektem z vampu (leslie, phaser, chorus...) ti tohle udela co?
Durin

Příspěvek od Durin »

Paris píše:
Durin píše:Tam jsem akorát smazal pravou stranu, zkopíroval tu levou a udělal z ní pravou. A pak jsem to zase spojil.
a se stereo efektem z vampu (leslie, phaser, chorus...) ti tohle udela co?
To jsem nezkoušel. Nahrával jsem bez efektu, ale schválně to můžu zkusit. Pak sem kdyžtak hodin výsledek
Durin

Příspěvek od Durin »

Nevim jak je to možný, ale teď když jsem nahrával znovu, tak se mi to nahrálo stereo. Možná jsem měl předtim špatně zapojenej kabel, jestli to může být tim.
Každopádně pro zajímavost jsem zkusil vzít jen levou stopu a pravou vymazat a z té levé udělat pravou a nepřijde mi to zas tak zlé.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a) taky si poslechni jak to zni na sluchatkach primo z vampa, jestli nahodou v ty nahravce neco nechybi.
b) sezen/udelej si stereo kabel a nastav vampa do stereo modu, jinak bude par simulaci a efektu dost k nicemu.
Durin

Příspěvek od Durin »

Paris píše:a) taky si poslechni jak to zni na sluchatkach primo z vampa, jestli nahodou v ty nahravce neco nechybi.
b) sezen/udelej si stereo kabel a nastav vampa do stereo modu, jinak bude par simulaci a efektu dost k nicemu.
Ok, díky :wink:
Vlastimil

Příspěvek od Vlastimil »

pavlii píše:Pánové pánové. Odhlédněmež od toho, že k záznamu byl použit program Záznam zvuku z Win a tím pádem zase musím jaksi upřesnit to, co zjevně není jasné. Kromě teda asi johnatána, ten podotkl správně :wink:

Rozhodně je na omylu feki, protože to, že je někde stereo jack vůbec neznamená, že mono signál na vstupu bude slyšet jen z jedné strany. Chyba je VŽDY na straně špatné volby záznamu v použitém SW. Pokud se takovýto signál nahrává do stereo stopy, tak to samomzřejmě dopadne jako v popsaném případě. Mono signál patří do mono stopy - a v tom případě nemůže (při defaultních nastaveních) hrát odnikud jinud než z OBOU kanálů (defaultně je panoráma mono stop nastavena na střed).

Krom toho by mě zajímalo (já to asi tuším), jaká "nová šňůra" by to vyřešila :) jestli ta, co si myslím (a jinak to asi nejde), tak by vznikl ne úplně čistý výsledek se shodným signálem v L i R kanálu (zbytečně zdublovaná informace).

Takže to je jen tak na upřesnění.

P.
Ahoj, učím se teď s externí USB zvukovou kartou Tapco. Jsou tam dva vstupy. Pro nahrávání používám SW Mixcraft. Používáme pouze jeden vstup pro orientační nahrávání ve studiu. Dříve jsem mikrofon měl píchlej přímo ve zvuvce v PC. Teď je píchlej kvalitnim kabelem do jednoho vstupu externí zvukovky. Vše funguje, ale je tu jeden rozdíl. Na interní zvukovce se nahrál pravej i levej kanál najednou a vše hrálo z obou beden. Teď s novou externí kartou nahraju stopu a ona se nahraje jen do pravýho kanálu(po přepojení do druhýho vstupu zase naopak). Když pak muziku vyexportuju z Mixcraftu např. v mp3, hraje pak jen jedna bedna(stejně i jedno sluchátko). Nedaří se mi přenastavit žádnym nastavením, aby se nahrál zvuk do obou kanálů pravá/levá v jedné nahrávané stopě. Napadla mě dvě řešení. 1) V Mixcraftu ručně zkopírovat 1. stopu i do druhé stopy a nastavit aby jedna hrála úplně vpravo a druhá úplně vlevo.
2)Do druhýho vstupu zapojit druhej mikrofon-tim se nahrajou obě strany, ale to podle mě je trochu nesmysl.
Neměl bys radu zda tam není nějaká volba která mi z jednoho mikrofonu nahraje oba kanály souměrně?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No já pořád nechápu, co se v těhle otázkách řeší. To pracujete s programy, co neuměj nahrávat MONO stopu? Ohledně prohledávání fóra se nebudu nějak vyjadřovat; i když jsem to psal už několikrát, pokaždé to bylo myslím v návaznosti na něco jiného a asi se to lehce nenajde.

Ale stačí prostě nahrávat do MONO stopy a není problém - výstup hraje v obou kanálech (ať už se výsledek uloží jako MONO nebo STEREO audio soubor).

P.

Dave3R
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave3R »

Souhlasím s pavliim...jinak, nevím jak funguje mixcraft, ale tohle vypadá že máš vybranou stero stopu, tkaže prostě musíš nastavit v softu vstup buď levej nebo pravej vstup, a ono to bude mono a bude to hrát v obou kanálech
Baskytara:
Epiphone Thunderbird V reverse (Hořovice),BOSS ODB-3,BOSS CEB-3, Trace Elliot A350SMX, Trace Elliot 1048h, Behringer racktunner

http://www.bandzone.cz/melodymayhem

Kytara: Cort EVL Z4, Engl Screamer

http://www.bandzone.cz/wotf

Jeslti ste blízko od Brna a chcete nahrát Demo za pár korun, tak se ozvěte...
Vlastimil

Příspěvek od Vlastimil »

Vyzkoušel jsem dvě řeěení a obě zdá se fungují.
1.pomocí "PAN" v Mixcraftu jsem si prostě vyvážil zvuk na střed a hrálo to souměrně z obou beden. Zatím nahrávám celou kapelu na jednu stopu přes jeden mikrofon, tak to takhle zatím stačí. Časem si to nahrajem po stopach a rozložím si jednotlivé stopy do sterea.

2.Napojil jsem na oba vstupy externí karty mikrofony. Taky v pohodě. Výhoda je že rozestavěním mikrofonů je rovnou slyšet stereoefekt. Nevýhoda je , že to pak nemohu prostorově měnit. Takže pro orientační nahrávky ze zkoušek to je nejpohodlnějíš řešení. Tohle budu teprve pořádně testovat během zkoušky, tak se uvidí jestli to pak při velkej hlasitosti bude dobře nahratý. Když se to osvědčí tak přejdem ne toto řešení.

Ideální je samozřejmě nahrávat po stopach a ty pak samostatně upravovat, ale k tomu se dostanem až časem.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“