Bhu z Crecelu píše:Zdravím,
Kam až mám sundat lak?
Předpokládám, že to bude chtít nějaký podklad, že?
Malbu bych viděl zřejmě nějakými rychleji schnoucími olejovkami
a pak bych to donesl lakýrníkovi ke stříknutí bezbarvým sprejem (polyuretan - je to dobrá volba?)
pročetl jsem snad všechny thready k lakování kytar a pár věcí jsem tam vyčetl -jako třeba kam pak nástroj donýst na finální přelakování- , ale nevím, jak by to bylo s takovouhle klasickou (olejo)malbou štětcem. Dík moc
EDIT: Lakovat obraz rovnou na stávající (samozřejmě patřičně odmaštěný a očištěný) finish by asi byla dosti prasárna, co? nebo ne?

Čus, imho je teda mnohem vhodnější varianta namalovat to akrylem. Nedovedu ti vysvětlit proč, ale malovat na kytaru olejem mi zavání průserem, nehledě na to, že klasický umělecký olejovky schnou třeba i měsíc:) Nevim, jak jsou na tom rychloschnoucí, doba schnutí normálních olejovej je ovlivněná typem použitýho ředidla (lněnej olej, makovej olej, terpentýn, bla bla), žádný rychloschnoucí jsem nikdy neměl a neznam to. Akryl pro výtvarníky je jistotka. Oproti olejovkám schne téměř okamžitě i v tlustších vrstvách, je na vodní bázi, krycí vlastnosti dobrý, atd atd. S polyuretanem se snáší výborně. Nemam nejmenší tušení, jak jsou na tom olejovky a polyuretan.
Co se podkladu týká, záleží na motivu, základní nástřik to ale bude chtít. Jednak kvuli jednotný barvě na pozadí, se kterou se pak při malbě mnohem líp pracuje, jednak taky kvuli vsakování barev do dřeva atd.
Nevidim žádný pozitivum v malování na současnej finish. Jedině snad, že by tě ta malba někdy v budoucnu omrzela a chtěl bys to zas vybrousit zpátky na původní finish:)