Zpoždění signálu při live monitoringu-efekt doublování hlasu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Zpoždění signálu při live monitoringu-efekt doublování hlasu

Příspěvek od pajaKahan »

Čau lidi.
Mám menší problém. Jedná se o to, že jsem si před časem koupil zvukovou kartu presonus fire studio project a ted se s ní pomalu seznamuji a učím.
Ovšem štve mě jeden zásadní problém, špatný odposlech. Poznám to především ve sluchátkách, když něco nahrávám. Zdá se mi(konkrétně u hlasu), že je hlas při live monitoringu hutnější a dá se říci, že je rozprostřen více do sterea. Připadá mi to, jako by byly 2 hlasy, ale druhý je o nějakých pár milisekund opozděn, což dělá dojem silnějšího hlasu, dále se jeví tóny jako dobré a nejsou tak moc určité. Ale když přestanu nahrávat, a nahrávku zpěvu si pustím offline, zmizí tam určitá ta nadablovanost hlasu, a hlas se jeví jako čistý tón, bez nějakého zpoždění, ale projeví se drobné intonační nedostatky například v koncovkách, které prostě při nahrávání nemůžu slyšet.
Hned prvně jsem vyloučil ozvěnu v místnosti, jelikož by se to projevovalo i když si nahrávku pustím nahranou, nezmizelo by to. Takže vyvozuji následující závěry:

1.Je problém v přenosu signálu, a signál dojde opozděn. Ovšem toto opozdění bych vnímal jako opoždění, ale ne jakoby dva hlasy vedle sebe.
2. Je možné že dochází k opoždění signálu, a druhý hlas neopozděný se mi objevuje v mé dutině ústní a přenáší se přes kosti a svaly do mých uší, kam dorazí dříve než hlas do sluchátek. Tím by tedy vznikl ten dvojitý hlas.
3.Nějaká pro mne neobjasnitelná závada, kterou zatím neznám. :lol:

Rád bych upozornil, že to není nějak extrémní, ale já osobně to slyším, a cítím že je tam něco špatně. :)

Byl bych rád kdyby někdo poradil, třeba i po SZ. Mám za to, že tam k nějakému opoždění signálu dochází, ale nedokážu si vysvětlit proč.
Jinak nahrávám na mic ART M ONE, zvukovku PRESONUS FIRE STUDIO PROJECT, tohle vše jde do počítače iMAC. Ze zvukovky mám vývod na sluchátka AKG k-121, nebo do monitorů tesla, do kterých to pouštím přes zesilovač SABA.
Nahrávací software je STUDIO ONE ARTIST z dílny presonus.
V software mě ale hlásí zvukovou kartu špatně. Místo presonus fire studio project mě ji hlásí jako presonus fire studio, což je uplně jiná zvukovka, dokonce i obrázek při softwaru je milný a ukazuje fakticky jen fire studio. To může být malý problém, ale taky třeba ten hlavní. A další rpblém je ještě v tom, že se mi nedaří zprovoznit takový jednoduchý ovladač/driver UNIVERSAL CONTROL, který byl ke zvukovce. Hlásí mi přihlášenou zvukovku, tentokrát správnou narozdíl od DAW, ale nelze se dostat do jejího prostředí, kde můžu nejspíš měnit hlasitosti jednotlivých kanálů a nevím co vše, ale rozjel jsem to ve windows, kde to mělo podobné funkce. Ale na OSX to nejede. Nebo možná jede, ale drobátko chybně. :)

Budu rád za všechny rady. Děkuji. :) PS. Hezké svátky vánoční všem tady na fóru. :)
Kytary: Cort EVL K4, stratocaster SX(hand made)
Aparát: ENGL E322 Drive
http://www.bandzone.cz/daystheends
Paris
Rádce

Re: Zpoždění signálu při live monitoringu-efekt doublování hlasu

Příspěvek od Paris »

edit: omlouvam se, napsal jsem to pred chvili asi prilis komplikovane, takze se prozatim omezim jen na otazku: mas tam nekde tlacitko "zero latency monitoring"? to by mohlo poslat prislusny vstup do monitoru "hardwarove" a problem poresit....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - problém bude zjevně způsoben latencí zvukovky; je tak "malé", že ho lze použít pro SW monitoring, ale jak vidno (slyšno), je dostatečně velké, aby způsobilo chorus efekt.

Paris radí dobře - deaktivovat monitoring skrz SW a použít "direct monitoring" vstupu zvukovky.

Pojí se s tím jedna nevýhoda: nebudou při nahrávání slyšet případné efekty (což někdy není na škodu, někdo na to dokonce ani není zvyklý). Za normálních okolností se stejně nahrává bez efektů (ty se pouštějí jen pro odposlechy), ale prostě to takto v daném případě stejně nelze řešit.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Jo to jsem si přesně myslel že to bude ta latence. Jenomže jsem ji v softwaru nedokázal změnit. Mám nastaveno.
Input latency: 25,49 ms/1124 samples
Output latency: 13,88 ms/612 samples

Když přijdu na to, jak se mění latence, mám vynulovat obě hodnoty, nebo jen outpus latency?

Nejspíš tady nikdo z uživatelů studio one nepoužívá, takže se s tím budu muset poprat sám.

Můžu přiložit obrázek. Když změním hodnotu Device block size, mění se i latency. Nevím ale, jak odstranit latency, jelikož je to mrtvé, a nejdou prostě měnit.
Přílohy
Screen shot 2010-12-26 at 8.52.37 AM.png
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

latenci ale nemuzes vynulovat, to takhle nejde. muzes zkusit snizit velikost bufferu, a treba ti latence prestane vadit, ale na nulu to nikdy nedostanes. az budes michat vic stop a pouzivat efekty, zase ten buffer zvedni (klidne na nekolikrat vic, nez tech 512), at se ti to pak neseka...

pri takovem nahravani je zpozdeni vcelku normalni, proto se nehodi monitorovat nahravanou stopu primo v software. poslouchej jen ostatni stopy, svuj mikrofon musis do sluchatek dostat jinak. budto ma karta nejaky ovladaci prvek monitoru vstupu primo na krabici, nebo ho musi mit nekde v panelu ovladace. tam si pak vetsinou nastavis i pomer mezi primym monitorem a nahravkou v pocitaci...
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Omlouvám se za toto téma, které bylo založeno z mé blbosti. :D
Už jsem pochopil, že nikdy nemůžu dosáhnout 0ms odezvy. Vždy tam něco musí být. Ale ve studio one je u stopy takové zázračné tlačítko kterým si volím, zda chci tu stopu prohnat přes PC, čímž získám tu odezvu, nebo jestli nahrávanou stopu rovnou pouštět ze zvukovky zpět do sluchátek, čímž nezískám žádnou odezvu.
Vše tedy ujasněno. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“