Metronom = sluchátka = problém

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
lubosek_luka

Metronom = sluchátka = problém

Příspěvek od lubosek_luka »

Ahoj všem, jsem bubeník, a řešim teď jeden zapeklitej problémek s metronomem. Musim hrát(v kapele máme samply) a cvičit(to je snad dnes samozřejmost) s metrem. Mám pecky sennhesier(typ nevím - už tenhle model nevyráběji) a po dešlšim čase mě z toho tikaná už boleji uši :-)

jak to řešíte vy?

díky za rady a informace
Kajda
Rádce

Re: Metronom = sluchátka = problém

Příspěvek od Kajda »

Já to řešila tak, že jsem si metronom pustila do náhlavních sluchátek a pod ně dala ještě špunty do uší, aby mi ten metronom neřval přímo do ucha ...
No a nebo si ho pouštím potišeji, abych ho jentaktak slyšela - jakmile ho začnu slyšet víc, znamená to, že hraju mimo něj :D
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
lubosek_luka

Kajda: a na živo to řešíš jak? s velkejma sluchátkama bych si asi připadal jako blbec :-)
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Když se trochu porozhlídneš, zjistíš, že spousta bubeníků hraje s velkými sluchátky ;)
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

Naživo to naštěstí moc řešit nemusím :) S jednou kapelou jsem párkrát s metronomem hrála a to jsem měla pecky v uších, do kterých mi metronom šel. Ale nebylo mi to pohodlné, prostě nezvyk ... musela jsem mít hodně ucpané uši, abych dobře slyšela metronom a tím jsem ztrácela přirozený kontakt s bicíma ...
S jinou kapelou jsem zase hrála pár věcí s podkladama a to jsem měla normální velká sluchátka.
lubosek_luka

Kajda: no jasný, ale přijde mi hrát bez metru dost amatérský. Nebo třeba tempo skladby, to vůbec neřešíš, nebo si ho třeba zapneš před písničkou? některý skladby vyloženě vyžadujou určitý temp. I plus mínus 10bmp to strašně rozhodí
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

lubosek_luka píše:no jasný, ale přijde mi hrát bez metru dost amatérský
Co Tě k tomuto názoru vede? :D :D :D

Tempa skladeb samozřejmě řeším ... zazpívám si v duchu kus písničky a podle toho vím tempo. Když má člověk ty songy zažité, není to takový problém :D A pustit si tempo před odklepáním je taky možnost.
No a když chodím hrát záskoky s tanečňákama, tak mi u věcí, které neznám, tempo ukáže někdo z kapely.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

lubosek_luka píše:Kajda: no jasný, ale přijde mi hrát bez metru dost amatérský. Nebo třeba tempo skladby, to vůbec neřešíš, nebo si ho třeba zapneš před písničkou? některý skladby vyloženě vyžadujou určitý temp. I plus mínus 10bmp to strašně rozhodí

Ač to nebylo na mě, tak tady si dovolím taky pár slov. Sluchátka (pecky) do uší se tu řešily poměrně vášnivě v jiném stromu diskuze, takže odkazuji na přečtení i tam.
každopádně, jak píše kolgyně Kajda, ani já nerada ztrácím kontakt s nástrojem ucpáním uší čímkoliv. :wink:
Co se týče kliku.... nevím proč by mělo být hraní bez metronomu amatérské???? To snad je o něčem jiném, než o používání metra, ne?! :shock: 8)
Naživo to nepoužívám a nevadí to. Nicméně máš pravdu s těmi tempy skladeb. Pochopitelně, ač se je snažím mít zažité, tak to v praxi nejde pamatovat... tedy si vždy před písní pár tatíků v určeném tempu z kliku okouknu (zvuk potichu, sleduji blikající LEDky na metru) a než se zbytek kapely nachystá, jsem připravená to rozbalit :wink:

Průser je, když mnohé věci nezačínají bicíma, ale třeba kytarou, nebo samotným vokálem.... sice jim odklepnu, nicméně častokrát se zpěváci i kytaristé (záměrně množné číslo, neboť zdaleka nemluvím o jednom bandu, ale o zkušenostech z vícero skupin) nechají krapet "unést" (a podotýkám že nějaké pravidelné odklepávání by většinou rušilo) a pak je nanejvýš vhodné nasadit ve správnou chvíli v jejich tempu, aby právě skladba nevypadala "amatérsky"! naprosto si nedokážu představit co dělat, když bych měla do uší ten klik v původně domluveném tempu! To by bylo o rozum!! :shock:

Zkušenosti z hraní s předpřipravenými základy ze sekvenceru nemám.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Kajda píše: ... zazpívám si v duchu kus písničky a podle toho vím tempo. Když má člověk ty songy zažité, není to takový problém :D A pustit si tempo před odklepáním je taky možnost.
No a když chodím hrát záskoky s tanečňákama, tak mi u věcí, které neznám, tempo ukáže někdo z kapely.

A nebo tak.... přesně moje praxe, sousedko :D
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
lubosek_luka

tak díky za rady.

Prošel jsm ty ostatní témata, už se to tu řešilo, máte pravdu. jinak v jednom článku jsem teď četl, že Monikad hraje v red guitars, jo? Poslouchal jsem na bandzone :-) A koukal na fotky, tak jestli jsi to ty.
A kde hraješ ty Kajda? Neni častý potkávat holky na kšeftech :-)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak teď amatérskost nebo profesionalita stranou - jakmile pouští samply, tak je metronom v podstatě nutnost, protože těžko si ohledat na beat přesně tempo skladby...

Osobně bych to řešil dvěma způsoby - bu'd náhlavní sluchátka a naprogramovat si co nejpříjemnější klik, nebo mít metronom se signlizační LED diodou a držet se tempa vizuálně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
lubosek_luka

Nero - přesně tak, proto jsem na to ani nereagoval
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

Nero píše:Tak teď amatérskost nebo profesionalita stranou - jakmile pouští samply, tak je metronom v podstatě nutnost, protože těžko si ohledat na beat přesně tempo skladby...
Tak s těmy samply je to naprosto jasný, to se snad ani nemusí psát ..... :wink:
lubosek_luka píše:Nero - přesně tak, proto jsem na to ani nereagoval
Ty jsi ale napsal, že hrát bez metronomu Ti přijde amatérský ... tady už se žádné samply neřešily.
Naposledy upravil(a) Kajda dne 30.12.2010 19:33, celkem upraveno 1 x.
lubosek_luka

Kajda: jojo, nějak mi to ušlo :-)
tak díky
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

lubosek_luka píše:tak díky za rady.....jinak v jednom článku jsem teď četl, že Monikad hraje v red guitars, jo? Poslouchal jsem na bandzone :-) ......
Za málo... :)
ANO, jsem to já a RED GUITARS je třetím rokem moje domovská banda. Díky, že sis to vše dohledal a poslechl...... :wink: Třeba tady nás máš "živě" v lepší kvalitě http://www.zkracovatko.cz/0abh nebo od fanoušů z různých mobilků atd....http://www.zkracovatko.cz/0abi , http://www.zkracovatko.cz/0abj , nebo třeba http://www.zkracovatko.cz/0abk , atd.... najdeš toho na YT mnohem víc :D (sorry ale trochu toho "píár" nikdy nezaškodí, ne :roll: )
Ale taky hrávám po různ jinde (záskoky, projekty,..)

A Kajdu jistě také nepřejhlédneš a nepřeslechneš v mnohých seskupeních!! :wink:

Ono je potřeba sledovat a koukat se.... ženských u bigbítu není zas tak málo, jak někteří pořád říkají 8) :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Nero píše:....jakmile pouští samply, tak je metronom v podstatě nutnost......

Samozřejmě! Dokonce bez toho "v podstatě" !!! :wink:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“